Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5312

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Szeretnék venni egy egyszerű, olcsó USB-SPDIF konvertert, nézegetve az ebay-t nagy a választék. 
Kétfélét néztem:

1. PCM 2902-es BB csippel - 25 dollár

2. Philips UDA1321 + CS8405A csippel - 32 dollár

Melyik megoldás lehet jobb?

Köszi!

Ezeket ne, mert igen gyenge muzsika!
Miért nem építesz inkább egyet? Nem is olyan bonyolult, mint esetleg gondolod. Szívesen segítek. Ha meg 24 biteset szeretnél, akkor Musiland vagy Hiface (ez utóbbit árulják Pennáék, de csak inteles csipszettekhez jó a driverje)

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Szeretnék venni egy egyszerű, olcsó USB-SPDIF konvertert, nézegetve az ebay-t nagy a választék.

Kétfélét néztem:

1. PCM 2902-es BB csippel - 25 dollár

2. Philips UDA1321 + CS8405A csippel - 32 dollár

Melyik megoldás lehet jobb?

Köszi!

Vendég

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Vendég »

be/ki

Vendég

DAC-olás

Mivel a szimetrikus kimenet egymáshoz képest szűr(ne).Csinálj egy csöves diferenciál invertáló fokozatot, közös katódban csöves áramgenerátorral, igy bármelyik kimenetét használhatod unbalanced módban.

rajz

csupafül
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 29

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: csupafül »

Mivel a szimetrikus kimenet egymáshoz képest szűr(ne).Csinálj egy csöves diferenciál invertáló fokozatot, közös katódban csöves áramgenerátorral, igy bármelyik kimenetét használhatod unbalanced módban.

Kalmi! Itt volna egy kapcsolás, egy kedves lengyel fórumtársaltól CS4387-es Vout DAC-ra. Hátha segít, leválasztó trafós sajna:

http://lh6.ggpht.com/_o-j1QGIOpHQ/Sxgyr ... chemat.jpg

-R5 560k
-R6 560k
-R7 5,1k
-C1 220n/250V
-C5 1,5-4,7uF/250V
additionally put a resistor 220-680k from out to ground.
Futóművek: Shigaraki clone (SPDIF), Turbonero (tunning amanero, USB) DAC: DIY TPA OPUS (WM8741 chip - mandro kimenőtrafóval), Coincident Extreme IC, DP 300B monoblokkok, ProAc R2.5 clone

Vendég

DAC-olás

Mivel a szimetrikus kimenet egymáshoz képest szűr(ne).
Csinálj egy csöves diferenciál invertáló fokozatot, közös katódban csöves áramgenerátorral, igy bármelyik kimenetét használhatod unbalanced módban.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Nekem például a pioneer pds802-ben nemcsak hogy szimmetrikus a DAC,  de csatornánknt dupla is. Egy csatornának két hideg és két meleg kijárata van a DAC-ból. Ilyenkor mi a helyzet?

+3dB S/N érdekében csinálták így, semmi különös, az összegző ic bemenetei lesznek a csöves fokozat bemenetei, az összegzést és passzív szűrőt meg kell hagyni.

Legutóbbi próbák alkalmával bent hagytam ezt a szűrőt az SRPP fokozat előtt és a jelet az összegzőerősítő elől a + bemenet elől vettem le, a - bemenetet szabadon hagytam, és így, egy másik általános CD játszóval öszehasonlítva egy kicit megnyirbált, vágott magastartományt kaptam. Két eset lehetséges:

1. Ez a szűrőkör nem látja el rendesen a feladatát, ha csak az egyik oldaláról veszed a jelet.
2. A SRPP fokozat más bemeneti impedanciája miatt, a szűrőfokozat töréspontja belecsúszik a hallható tartományba.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Nekem például a pioneer pds802-ben nemcsak hogy szimmetrikus a DAC, de csatornánknt dupla is. Egy csatornának két hideg és két meleg kijárata van a DAC-ból. Ilyenkor mi a helyzet?

+3dB S/N érdekében csinálták így, semmi különös, az összegző ic bemenetei lesznek a csöves fokozat bemenetei, az összegzést és passzív szűrőt meg kell hagyni.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Lehet, hogy kipróbálnám ezt a Broskie katódkövetőt. Van E88CC, ECC83, ECC 82 csövem, és 180 Volt DC tápfeszem. Ezek közül jó lehet valamelyik? A mostani SRPP-m E88CC-val van.

E88CC jó lesz

Nekem például a pioneer pds802-ben nemcsak hogy szimmetrikus a DAC, de csatornánknt dupla is. Egy csatornának két hideg és két meleg kijárata van a DAC-ból. Ilyenkor mi a helyzet?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Fülelek: 
A legjobb, ha idelinkelem a kapcsolást:

http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/LAMPUCE ... G_5143.jpg

Ezt alkalmazta Takács Attila barátom a dacban. Még egy-két lépés hátravan de már nincs messze a vége. A lampizátor még azt javasolta, hogy az futómű SPDIF kimeneténél ugorjuk át az illesztőtrafót és a soros kondit. Szerinte használ és különben sem kellenek semmire. Ehhez mit szólsz?
A JMlabos tuning már bennem is felmerült, most megerősítetted
Esetleg van valami jótanácsod amit még megléphetünk látva a kapcsolási rajzot?
Szóltam Attilának, hogy sasolja ezt a topikot.

Köszi!

Earformance:
képeket majd a végén, ha minden a helyén lesz, kb. jövő hét vége

Üdv,
NL

Nem vagyok elragadtatva, hogy csak a fél dac kimenetet használja, annak is a fázisfordított ágát... így a hangszórókábelt fordítva kell bedugni az erősítőbe, hogy helyes legyen az abszolút fázis.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Lehet, hogy kipróbálnám ezt a Broskie katódkövetőt. Van E88CC, ECC83, ECC 82 csövem, és 180 Volt DC tápfeszem. Ezek közül jó lehet valamelyik? A mostani SRPP-m E88CC-val van.

E88CC jó lesz

Nemgéza
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 9

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Nemgéza »

Tök jó lenne érteni amiről beszéltek...

Na de ne legyünk telhetetlenek, én meg máshoz értek.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Csak egy dupla trióda kell csatornánként.Itt tanulmányozhatod.
Felejtsd el a félmegoldást, még ha jónak is tűnik első nekifutásra. Különben is az SRPP veszélyes jószág, nem megfelelő cső és kapcsolás  esetén a látványos hangzás töméntelen torzítást tartalmaz. Ezt sokan nem tudják, a fő szakik meg hallgatnak róla.

Ezt már néztem korábban is, viszont ennek az erősítése 1. Van ennek akkora kimenő szintje mint pl egy CD játszó eredeti műveleti erősítős kapcsolásának?

Az összegző áramkör szimmetrikus bemenet esetén a kimeneten (U+)-(U-)=2U+
A szimmetrikus dacok általában kb. 2x1V RMS-t adnak le, ebből lesz a 2V RMS a kimeneten.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Fülelek:

A legjobb, ha idelinkelem a kapcsolást:

http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/LAMPUCE ... G_5143.jpg

Ezt alkalmazta Takács Attila barátom a dacban. Még egy-két lépés hátravan de már nincs messze a vége. A lampizátor még azt javasolta, hogy az futómű SPDIF kimeneténél ugorjuk át az illesztőtrafót és a soros kondit. Szerinte használ és különben sem kellenek semmire. Ehhez mit szólsz?
A JMlabos tuning már bennem is felmerült, most megerősítetted
Esetleg van valami jótanácsod amit még megléphetünk látva a kapcsolási rajzot?
Szóltam Attilának, hogy sasolja ezt a topikot.

Köszi!

Earformance:
képeket majd a végén, ha minden a helyén lesz, kb. jövő hét vége

Üdv,
NL

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Felejtsd el a félmegoldást, még ha jónak is tűnik első nekifutásra. Különben is az SRPP veszélyes jószág, nem megfelelő cső és kapcsolás  esetén a látványos hangzás töméntelen torzítást tartalmaz. Ezt sokan nem tudják, a fő szakik meg hallgatnak róla.

Ezt már néztem korábban is, viszont ennek az erősítése 1. Van ennek akkora kimenő szintje mint pl egy CD játszó eredeti műveleti erősítős kapcsolásának?

Az összegző áramkör szimmetrikus bemenet esetén a kimeneten (U+)-(U-)=2U+
A szimmetrikus dacok általában kb. 2x1V RMS-t adnak le, ebből lesz a 2V RMS a kimeneten.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Felejtsd el a félmegoldást, még ha jónak is tűnik első nekifutásra. Különben is az SRPP veszélyes jószág, nem megfelelő cső és kapcsolás esetén a látványos hangzás töméntelen torzítást tartalmaz. Ezt sokan nem tudják, a fő szakik meg hallgatnak róla.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Csak egy dupla trióda kell csatornánként.
Itt tanulmányozhatod.
Felejtsd el a félmegoldást, még ha jónak is tűnik első nekifutásra. Különben is az SRPP veszélyes jószág, nem megfelelő cső és kapcsolás esetén a látványos hangzás töméntelen torzítást tartalmaz. Ezt sokan nem tudják, a fő szakik meg hallgatnak róla.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

És egy ilyen feszkimenetű szimmetrikus DAC-ot mindenképp először asszimetrizálni kell egy műveleti erősítővel? Miért ne lehetne csak az egyik kivezetését használni?

Egy csomó zaj meg torzítás nem tudna kioltódni, a jel/zaj kapásból 3dB-lel romlana, de gyakorlatilag még többel. Ha valakinek nem tetszik a szimmetrikus kimenet, válasszon másik dac csipet. Egyébként van több aszimmetrizáló kapcsolás csövekkel...

Na igen, de mi van ha az embernek már megvan az adott pl CD játszója, amit csövesít, de az szimmetrikus kimenetű daccal van, viszont nem akar csatornánként 4 csőfelet használni?
Egyébként lehet, hogy mérve így van ahogy mondod (nagyobb torzítás, rosszabb jel-zaj viszony) de mégis meghallgatva tud pl jobb lenni egy egyszerűen csövesített SRPP kimenőfokozat...
Természetesen nem kétlem, hogy műszakilag kevésbé korrekt megoldás.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

És egy ilyen feszkimenetű szimmetrikus DAC-ot mindenképp először asszimetrizálni kell egy műveleti erősítővel? Miért ne lehetne csak az egyik kivezetését használni?

Egy csomó zaj meg torzítás nem tudna kioltódni, a jel/zaj kapásból 3dB-lel romlana, de gyakorlatilag még többel. Ha valakinek nem tetszik a szimmetrikus kimenet, válasszon másik dac csipet. Egyébként van több aszimmetrizáló kapcsolás csövekkel...

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Szimmetrikus kimenetű ezek szerint a DAC csip?
CS4390, CS4398, CS43122, WM8740, WM8741, AK4390, AK4397, de a BB és AD dac csipek között is van jónéhány szimmetrikus feszültségkimenetű.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

CS4390, CS4398, CS43122, WM8740, WM8741, AK4390, AK4397, de a BB és AD dac csipek között is van jónéhány szimmetrikus feszültségkimenetű.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Mivel érintett vagyok kissé az ügyben (mi készítettük a dacot), némi kiegészítést tennék hozzá:
Elég sokan belenyúlnak a dac-jainkba, kicserélnek ezt meg azt, aztán továbbadják, mert nem sikerült a házituning, vagy vacak erősítővel/kábellel hajtják nagyobbrészt kriminális akusztikai körülmények között, aminek következtében könnyű ráfogni, hogy nem elég jó.
Soha nem szólt forszírozott hangon semelyik dac-unk, ennek a tapasztalásnak valami más lehetett ennek az oka. Az opamp cseréje a kompenzáló kapacitások figyelembe vétele nélkül nem célszerű, mert a különböző opampok gerjedni is tudnak, és más és más kompenzáló kapacitást igényelnek.
Ha már a dac tuning ilyen alaposra sikeredett, a JMLabokat sem ártana kezelésbe venni, legalább kábelezés szinten, meg fog szelidülni a magastartomány...
Örülök, hogy a lámpás tuning jóra sikeredett
már csak az a kérdésem a tuning szakihoz, hogy a dac csipet követő asszimetrizáló fokozatot lámpásította, vagy csak a végére biggyesztett egy katódkövetőt?

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3001

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: earforce »

No ezek után hívott a barátom hogy becsövezi a Lupust.
szia!

képeket lehet kérni?
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Sziasztok!
A tapasztalataimat szeretném megosztani veletek.
Nagyot gondoltam 4 hete és vettem egy Szabó Zoli féle Lupus S DAC-ot a vaterán. Nem minden hátsó szándék nélkül, mert már régóta gondolkoztam a CD-m becsövezésén, de nem nagyon akartam a gyári kapcsolásokba belenyúlni (persze nem én mert én láma vagyok, hanem egy jó műszerész ismerősöm).
A különálló DAC szimpatikusabb volt és jobban ki lehet használni többféle futóművel.

Na szóval, mután elehoztam a dac-ot, első utam a barátomhoz vezetett ahol meghallhattuk és közepesen tetszett. Ekkor kezdtük el a tuningot. A műveleti erősítőt elkezdtük cserélgetni és hatalmas különbségeket hallottam. Nem mindig volt az ár mérvadó, de nagyjából a drágább alkatrész jobban szólt. Miután megállapodtam egy igen jó hangúnál, hazavittem.
Itt meglepetés ért mert nem akart szólni a DAC. De tényleg semmi hang csak zaj. Hosszas nyomozás után a konklúzió az volt, hogy szegény DAC nem nagyon tud a hálózatban levő 214V-tal mit kezdeni .
Vissza a tuningmesterhez, aki kicserélte a tápot egy low dropos IC-re aminek már nem volt gond, ha sok fogyasztó megy a társaságában (pl olajradiátor). Emellett cserélt mindenféle táp szűrő kondikat. Igazából ezeket én képtelen voltam meghallani, viszont a "tuningos opamp" az nagyot szólt. A problémám csak az volt, hogy hiába szólt nagyon tisztán részletezően és precízen, valahogy volt egy olyan erőszakossága amit hosszú távon nem tudtam tolerálni (lehet, hogy a JMLab fémdómja volt sok?). Ráadásul válogatóssá tett a CD-k között. Volt amit kifejezetten jól játszott, volt amit fél perc után ki kellett venni mert nem bírtam.

No ezek után hívott a barátom hogy becsövezi a Lupust. Talált egy használható kapcsolást és minden alkatrész megvolt a tuninghoz. Két hete péntek délután megtörtént a műtét és egy katódkövető bekötést rittyentett a doboz belsejébe. Duplatriódás végfok 1:1-es erősítéssel, mivel a benn levő Wolfson dac chip feszültségkimenetű. A Lupus S-nek az előnye a nagy ház. Mivel az erősítőjére nincs szükségem és kivettük, a plusz trafó, a plusz kondik és a cső elfér. Még a perforáció is jó, amit az erősítő hűtése miatt csináltak a tetejére, mert megfordítva épp a cső fölé került és igy nem probléma a cső hője még a műanyag házban sem.
A csőre árnyékolás került. A korábbi vezetékeket még nem vágta ki mert .... a barátom óvatos....hátha vissza kell alakítani. :foto:

Otthon hallgatva odaszögezett a székhez. Fantasztikusan tiszta hang csodálatos térrel, elsöprő dinamika, szép korrekt zsíros mélyek nagyon telt közepek. Olyan a hangja amit még életemben nem hallottam. Néhány napja járatom a csövet és egyre szebben szól.

Azt még tudni kell, hogy a futómű egy Harman HD970. A cső orosz, 6N30PDR. Azért ez, mert ez volt kéznél. A kapcsolást a www.lampizator.eu honlapról vette, ahol a 6N6P-t ajánlja a lengyel srác. Mivel a kapcsoláson nem kell változtatni, ezért simán cserélhető a két cső, és ha igaz amit leírt, ekkor még ennél is szebb lesz a hangja, mert a most benn levő csövet durva hangúnak tartja. Meglátjuk.

Már csak egy van hátra, hogy a felesleges plusz vezetékeket kidobja, az éppen kéznél levő alkatrészeket jobbakra cseréli és az új cső is helyére kerül.

Amit ki akartam hozni az egészből: egy relatíve olcsó használt Lupusból, ami alapból jól van megépítve és jól átgondolt technika, egy hozzáértő pár óra munkával egy olyan Dacot produkált ami akkorát javított a hangzáson, hogy majdnem magam alá eresztettem a sárgát. Mindezt kb plusz 10e Ftért alkatrészekkel együtt. A cső persze elvileg nagyon drága (75USD) de régebben egy balektól tudott venni 4 db-ot nevetséges áron, engem meg nem ver át és beszerzési áron adta:)

Mindenkinek azt ajánlom, hogy ha van rá lehetősége vágjon bele egy DAC-ba és tuningba. Nagyon megéri.
Köszi a figyelmet.
NL

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”