Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Class D amp (tapasztalatok-vélemények)
Csak győzd kifizetni.
Hát ez az!
Legtöbb ilyen elfogadható árú erősítő kis (szappandoboz) méretű. Miért nem csinálnak ilyenekből normál méretűt, több bemenettel, távval?
Vagy valaki tud ilyet, nem csillagászati áron?
Nem vagyok műszaki ember, ezért lehet, hogy hülyeséget kérdezek: az alábbi a linken látható, 30 dezsőbe kerülő kütyü is jó lehet akár?http://cgi.ebay.com/MUSE-T-AMP-TA2024-C ... 27ae5b0396
Valamire biztosan. De azért zenét nem szívesen hallgatnék vele.
T osztályos erősítő, ami elvileg eltér a D osztályostól.
Amúgy szép doboza, csatlakozói, potija van. Ennyiért rablás megvenni. Nem is tudom, hogyan lehet ilyen olcsó. Ha nekem kéne megcsinálnom (alkatrészeket megvenni, NYÁK-ot legyártatni, beültetni, bemérni, dobozt legyártatni, felületkezelni, szitázni...), a tízszeresébe is kerülne, az biztos.
Én aktív mély résszel ellátott hangfalat hallgatok...
Hogy idevágó is legyen, D osztályos végfokok üzemelnek a hangfalamban.
Hangfalanként 2 db 250W-os végfok hajtja külön-külön a 2 db 25 cm-es mélysugárzót, ami kis méretű, szintén egymástól elszigetelt zárt üregben helyezkedik el.
Összesen 1000W jut a mély tartományra így.
De sikerült már kipróbálnom a védelmi áramkörét - működik, szépen lekapcsolt, mikor túlvezéreltem. Olyankor hangfal hálózatból ki, majd be és megy minden tovább. A hangszórónak semmi baja se lehet.
Na, itt már van jelentősége a dampingnak, mert 20 cm-re van az erősítő kimenete a hangszórótól és semmiféle passzív elem nincs köztük, csak 20 cm nagy átmérőjű vezeték. Fogja is a membránt, mint a kő olyan kemény. (a basszus is)
Esetleg képet nem lehetne kérni róla?
Nem vagyok műszaki ember, ezért lehet, hogy hülyeséget kérdezek: az alábbi a linken látható, 30 dezsőbe kerülő kütyü is jó lehet akár?http://cgi.ebay.com/MUSE-T-AMP-TA2024-C ... 27ae5b0396
Szia,
Természetesen jó. Én egy erősebb 2*25W) Tripath IC-vel szerelt verziót hallgatok, ez pedig azt hiszem 2*15W.
Arra ügylej azért hogy érzékenyebb dobozt hajts vele.
Az élményről meg számolj majd be.
Ezzel az a baj, hogy a benne lévő TA2024 IC még épp elviselhető 0,1 %-os torzítás mellett is csak 10 Wattot tud 4 Ohmon, és csak 6 W-ot 8 Ohmon. Ehhez biza nagyon könnyen hajtható érzékeny hangsugárzó illik.
Pont ezt néztem én is! Azt hiszem sikerült a hifinek egy érzékeny és érdekes pontjára tapintani!
Így igaz!
Itt világok választják el egymástól a különböző nézeteket. (hiteket)
Nagyobb, mint a digitális kontra analóg, vagy a csöves kontra félvezetős.
Ráadásul máshol írtam már, hogy a D osztályú erősítők rohamosan tért fognak nyerni, ahogy egyre jobb lesz a minőségük. És ahogy egyre kisebb lesz az ellenállás irányukban.
Pont ezt néztem én is! Azt hiszem sikerült a hifinek egy érzékeny és érdekes pontjára tapintani!
Ideje volt nyitni más irányba is, mégha gondolati síkon is!
Örülök, hogy (egyelőre) veszekedés nélkül is lehet diskurálni!
Más:
(Ezt nem Kalmi válaszához szánom, hanem külön!!!)
"Akinek nem inge" :
Sztem el kellene felejteni itt egyeseknek, hogy csak a csövesek tudnak zenélni ,meg egyéb tévhiteket terjesztgetni.
Minden erősítőnek meg vannak a hangzásbeli előnyei, hátrányai.
Ennyi!
- Kovács Emil
- V.I.P.
- Értékelés: 30
Ideje volt nyitni más irányba is, mégha gondolati síkon is!
Örülök, hogy (egyelőre) veszekedés nélkül is lehet diskurálni!
Más:
(Ezt nem Kalmi válaszához szánom, hanem külön!!!)
"Akinek nem inge" :
Sztem el kellene felejteni itt egyeseknek, hogy csak a csövesek tudnak zenélni ,meg egyéb tévhiteket terjesztgetni.
Minden erősítőnek meg vannak a hangzásbeli előnyei, hátrányai.
Ennyi!
- kináz
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 65
Nem vagyok műszaki ember, ezért lehet, hogy hülyeséget kérdezek: az alábbi a linken látható, 30 dezsőbe kerülő kütyü is jó lehet akár?
http://cgi.ebay.com/MUSE-T-AMP-TA2024-C ... 27ae5b0396
Én aktív mély résszel ellátott hangfalat hallgatok...
Hogy idevágó is legyen, D osztályos végfokok üzemelnek a hangfalamban.
Hangfalanként 2 db 250W-os végfok hajtja külön-külön a 2 db 25 cm-es mélysugárzót, ami kis méretű, szintén egymástól elszigetelt zárt üregben helyezkedik el.
Összesen 1000W jut a mély tartományra így.
De sikerült már kipróbálnom a védelmi áramkörét - működik, szépen lekapcsolt, mikor túlvezéreltem. Olyankor hangfal hálózatból ki, majd be és megy minden tovább. A hangszórónak semmi baja se lehet.
Na, itt már van jelentősége a dampingnak, mert 20 cm-re van az erősítő kimenete a hangszórótól és semmiféle passzív elem nincs köztük, csak 20 cm nagy átmérőjű vezeték. Fogja is a membránt, mint a kő olyan kemény. (a basszus is)
Nagyon örülök a topic-nak, minden elismerésem Kalmi.
Nekem például teljesen aktuális a téma, az utóbbi hónapokban felhalmoztam néhány Bang and Olufsen erősítőt (ICEpower 200ASC, 125ASX2, beszerzés alatt az 50ASX2), ezeket hamarosan összerakom és akkor szeretnék benevezni erre a meghallgatásra (március kicsit szoros, de nem lehetetlen). Alapvetően az Orion meghajtására találtam ki, full D osztályban fog üzemelni (ráadásul ilyen erősítéssel a maga nemében egyedülálló).
Ismerjük a különböző osztályok előnyét-hátrányát (ha nem, akkor érdemes a neten utánaolvasni). Nekem az volt a legmeggyőzőbb (és ez irányította rá a figyelmemet a D osztályra), amikor a nagy TDL hangfalaimat egy 8W T-amp jól meghajtotta, ráadásul mondhatni hibátlan hanggal.
Nekem alapvetően bejönnek a D-osztályú dolgok, ez a jövő, nem is kérdés.Hajrá!
potatomelon.wordpress.com
Jó kis topic!Grat!
És, hogy ne feledkezzünk meg a népszerűségéről :
20 felhasználó olvassa jelenleg ezt a témát (4 vendég és 1 anonim felhasználó)
15 felhasználó: Kalmi, szocsa, TomiHifi, AA HG, Robici, hifis, bikabeka, shanahan, Eqx, KMT, Lulubigyengyü, fenyő, TheRussian, BodorFeri, lehoako
(Béla hiányában én vok az ügyeletes!)
Egyébként ezek alapján tudsz olyan csövest kimenőtrafós csövest mutatni, aminek megfogottabb mélyei vannak, mint a legtöbb D class-nak? Furcsa lenne, de ki tudja.
Ez egy érdekes kérdés.
Bizonyos határokon túl nincs semmi jelentősége a dampingnak. Azt ugyanis az erősítő hangfal kimenetén mérik. Arra még rácsatlakozunk hangfalkábellel. A hangfalon belül belső kábelezés van, a hangváltónak passzív alkatrészei. Soros induktivitások, amik elég jelentős soros ellenállással rendelkeznek. Ez összesen jó esetben néhány tized Ohm. Rossz esetben Ohm nagyságrendű. Máris oda az 1000-es damping. Marad 10 belőle.
Szóval a mélyhang minőségének csak egyik összetevője a damping faktor.
Én aktív mély résszel ellátott hangfalat hallgatok, mégis jelenős különbségek vannak az erősítők mély átvitelében, "megfogottságában". Pedig néhányszor 10 Ohm rezisztív terhelésre minden erősítő tud dolgozni. És mégis.
- hifis
- Törzsvendég
- Értékelés: 356
Miért nincs emberi léptékű (2x100W), nem PA kinézetű, hifi méretű (44cm), normál árazású D-class erősítő?
A d osztály különlegessége a nagy hatásfok. Ezt természetesen a tervezők is kihasználják arra, hogy egyedivé tegyék a terméket.
Ennek megfelelően én úgy látom, hogy kétféle "változat" létezik. Ha a teljesítmény a megszokott tartományban marad, akkor kis méretben ki tudják ezt hozni, főleg ha a tápja is kapcsoló üzemű. (lásd Nuforce). Azért nem mindegy, hogy egy erősítő hasonló paraméterek mellett egy böhöm állat, vagy egy jól elhelyezhető kis doboz.
A másik irány, hogy marad a megszokott tekintélyes méret, de akkor viszont egy egyáltalán nem megszokott nagyságú teljesítményt hoznak ki belőle. A Spectronom monoblock módban min. 1800W-os, de a mérete, bár nem törpe, nem lóg ki a szokásos tranzisztoros készülékek sorából.
Számítóges tápot nem lehetne úgy átalakítani, hogy jó legyen ilyen célra?
Jó kis topic!
Grat!
15 felhasználó: Kalmi, szocsa, TomiHifi, AA HG, Robici, hifis, bikabeka, shanahan, Eqx, KMT, Lulubigyengyü, fenyő, TheRussian, BodorFeri, lehoako
- Kovács Emil
- V.I.P.
- Értékelés: 30
Jó kis topic!
Grat!
Számítóges tápot nem lehetne úgy átalakítani, hogy jó legyen ilyen célra?
r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden
Miért van az, hogy ezek a D class erősítők, vagy autó erősítők, vagy PA erősítők? Miért nem terjedt el a hifi erősítők piacán. Miért nincs emberi léptékű (2x100W), nem PA kinézetű, hifi méretű (44cm), normál árazású D-class erősítő?
Nagyon sokféle D amp van használatban külföldön, de nálunk kevésbé terjedt el.
Miért van az, hogy ezek a D class erősítők, vagy autó erősítők, vagy PA erősítők? Miért nem terjedt el a hifi erősítők piacán. Miért nincs emberi léptékű (2x100W), nem PA kinézetű, hifi méretű (44cm), normál árazású D-class erősítő?
Tact
Lyngdorf
Csak győzd kifizetni.
Talán mert nagyon jó hatásfokuk jó tulajdonságnak számít, amikor akkumulátorról akarják meghajtani (szemben például egy A-osztályúval).
Persze nyilvánvalóan silány kábelből és erősítőből is rengeteg van, azok zömmel azonos irányban "rosszak". Másként rossz egy rossz PP csöves, mint egy rossz AB osztályú félvezetős. Ezt tapasztalni lehetne a meghallgatáson.
Nem maradt ki innen valami? Mert először leírod, hogy zömmel azonos irányban rosszak az erősítők, aztán meg, hogy másként rosszak. Ez szándékos volt, vagy elírás?
Egyébként szinte mindenben egyetértek a hozzászólásoddal (meg a korábbival is).
Másként rossz egy rossz PP csöves, mint egy rossz AB osztályú félvezetős. Ezt tapasztalni lehetne a meghallgatáson.De ebből következtetést levonni magára az elvre szerintem nem helyes.
Akármilyen jó egy PP csöves, sosem lesz akkora dampingja, mint egy félvezetős AB-nek vagy D-nek. Nem hibája, hanem tulajdonsága. Ebből kifolyólag tök másképpen szólnak. Valaki ezt szereti, valaki azt. Én is mint mondtam PP csövest hallgatok, amire sok szakavatott fül azt monta hogy k...va jó erőlködő, mégis kiváncsi vagyok a D osztályra. Olyannyira, ha tetszik az irány, hajlandó vagyok váltani.
Egyébként ezek alapján tudsz olyan csövest kimenőtrafós csövest mutatni, aminek megfogottabb mélyei vannak, mint a legtöbb D class-nak? Furcsa lenne, de ki tudja.
Összehasonlítás helyett inkább tapasztalatszerzésnek kéne akkor nevezni. Gondolom kalminak sem az volt az elképzelése, hogy a végén ítélethirdetés fog születni.
Azért pedig kár lenne alapból lefújni egy jó szórakozést ígérő programot, mert esetleg utána valakinek nem tetszik majd az egyes résztvevők személyes véleménye.
Pár fórumos összejön, kipróbálnak néhány erősítőt és megosztják egymással a véleményüket. Biztos menne anélkül is, hogy utána megpróbálnák meggyőzni egymást saját igazukról.
Köszönöm, jól összefoglaltad!
Meg vagyok róla győződve hogy az egyes osztályok teljesen másképp (nem jobban vagy rosszabbul) hanem teljesen másképp szólnak. Ne ítéljen el senki, de én kíváncsi vagyok egy ilyen tesztre.
Hát én meg nem. Szerintem egy erősítő vagy korrekt, vagy nem. Legyen az akármilyen osztályú is.
Amit hallhatsz, az a tökéletlen erősítők saját hangja (az adott rendszerben).
A különbségek az adott erősítőkre lennének csupán jellemzőek, nem a működési elvükre.
Ez pont olyan, minthogy ezüst, vagy réz kábel.
Általában mindenkinek van ezekről valamiféle előítélete.
Teljesen alaptalanul.
Persze nyilvánvalóan silány kábelből és erősítőből is rengeteg van, azok zömmel azonos irányban "rosszak". Másként rossz egy rossz PP csöves, mint egy rossz AB osztályú félvezetős. Ezt tapasztalni lehetne a meghallgatáson.
De ebből következtetést levonni magára az elvre szerintem nem helyes.
Játéknak, elfoglaltságnak, szórakozásnak nagyszerű egy ilyen buli, csak nem szabad vészesen komolyan venni.
Összehasonlítás helyett inkább tapasztalatszerzésnek kéne akkor nevezni.
Gondolom kalminak sem az volt az elképzelése, hogy a végén ítélethirdetés fog születni.
Azért pedig kár lenne alapból lefújni egy jó szórakozést ígérő programot, mert esetleg utána valakinek nem tetszik majd az egyes résztvevők személyes véleménye.
Pár fórumos összejön, kipróbálnak néhány erősítőt és megosztják egymással a véleményüket. Biztos menne anélkül is, hogy utána megpróbálnák meggyőzni egymást saját igazukról.
Rediscover music