Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 58

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: bikabeka »

Bekötöttem és mértem! 4ohm-ot mutatót holott a hsz. 8ohm-os.

Hogyan mérted?

dandesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 4

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dandesz »

Az lehetséges ,hogy egy 8ohm-os hangfalba4ohm-os váltó van ?
Ha te csináltad bármi lehet....... :kiraly:
Bocsi
Komolyan:Hogyan kell ezt érteni?Honnan tudod, hogy 4 ohmos a váltó?Gyári vagy építet doboz?

Neked nem baj

A doboz az épített de a váltó az gyári!!

Bekötöttem és mértem! 4ohm-ot mutatót holott a hsz. 8ohm-os.

Lehet ,hogy a váltó befolyásolja? :taps:
2.0: Erősítő :Dual CV 1460 Hangfal: DIY Forrás: Gép

Palkó
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 26

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Palkó »

Ha te csináltad bármi lehet....... :taps:
Bocsi
Komolyan:Hogyan kell ezt érteni?Honnan tudod, hogy 4 ohmos a váltó?Gyári vagy építet doboz?
Onkyo TX-L20D, KEF Q350, Dali Sub E-12F HGL, Project Debut III. phono, DENON DVD-3910, Sony UBP-X700, Egreat A11, Philips CD720, WiiM Pro Plus, Panasonic TX-58EX700E

dandesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 4

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dandesz »

2.0: Erősítő :Dual CV 1460 Hangfal: DIY Forrás: Gép

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Lorenzo Lamalas  :taps:
:kiraly:

bocsi, csak vicces kedvemben voltam fél3 kor mikor hazaértem a jagerezésből

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Lorenzo Lamalas  :taps:
:kiraly:

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Vendég

Hangsugárzó építés

Lorenzo Lamalas

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Lamalas jobban ért ehhez, szóval ezt a magyarázatot érdemes elfogadni.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Azért azt ne felejtsd, hogy ezek a mélyközepek 8 Ohmosak, tehát kell mögéjük a teljesítmény. Nagyon sokat esik a teljesítmény emiatt. Nem véletlenül 4 Ohmos az összes autós hsz.
de ha kettő van egymás mellett az már 4ohm

Mivel négy ohmos az erősítőd kimenete, ezért két 8 ohmos hsz párhuzamosan kötve 4 Ohmra, ugyanolyan hangnyomást fog előidézni mint egy db 4 ohmos.

Alljunk csak meg 1 pillanatra. Hogy is van ez a 4 - 8 ohm, meg hangnyomas kerdes? Van olyan eset amikor igaz lehet amit irsz Kalmi, de nem mindig. Peldakent legyen adott egy 90dB erzekenysegu (2.83V/1m) 4ohmos hangszoro. Ez akkor fog 90dB-es hangnyomast produkalni 1m-es tavolsagba ha 2.83V-os jelet kapcsolunk a hangszorora. Ez 2W-os elektromos teljesitmenyt jelent. Legyen adott 2db szinten 90dB-es (2.83V/1m) erzekenysegu 8ohmos hangszoro. Ha egyikre 2.83V-os jelet kapcsolunk akkor 1m-re a hangszorotol szinten 90dB-es hangnyomast merhetunk. Ehhez azonban csak 1W teljesitmeny szukseges! De mi van ha a ket 8ohmos hangszorot parhuzamosan kapcsoljuk? Az eredo impedancia 4ohm lesz es 2.83V-os jellel mindket hangszoro ugyanakkorat szol kulon-kulon mint az elozo esetben (90dB 1m-rol). Azonban egyszerre szol a ket hangszoro es ez 3dB tobblet hangnyomast jelent eredoben. A hangszorok altal felvett elektromos teljesitmeny 2W lesz osszesen (1-1W hangszoronkent). Tehat ez esetben azonos elektromos teljesitmeny mellett 93dB-es hangnyomast ertunk el 1m-en.

Szoval a pelda alapjan nagyobb hangnyomas erheto el 2db 8ohmos hangszoroval mint 1db 4ohmossal. Temreszetesen ez is csak akkor igaz ha a fentebb emlitett feltetelek (hangszoro erzekenysegek) adottak!

Ja meg annyit, hogy az autos hangszorok azert 4ohmosak (vagy meg kisebb impedanciajuak) mert azonos elektromos teljesitmenyhez (mint egy 8ohmos hangszoronal) kisebb feszultseg es nagyobb aram szukseges. Az autokban pedig eleg alacsony feszultseg adott az akksik miatt. Persze ez mar nem lehet problema amikor leteznek DC-DC konverterek ...

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Vendég

Hangsugárzó építés

Azért azt ne felejtsd, hogy ezek a mélyközepek 8 Ohmosak, tehát kell mögéjük a teljesítmény. Nagyon sokat esik a teljesítmény emiatt. Nem véletlenül 4 Ohmos az összes autós hsz.

Mivel négy ohmos az erősítőd kimenete, ezért két 8 ohmos hsz párhuzamosan kötve 4 Ohmra, ugyanolyan hangnyomást fog előidézni mint egy db 4 ohmos.

ezzel tisztában vagyok, itt a lényeg az lenne, hogy az egyik másfél méterrel hátrébb lenne, mert hiányolom a teret és nem a hangerőt hiányolom.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

sziasztok, szerintetek ezek a hangszórók hogy viszonyulnának egymáshoz egy két utas "dobozban" ? 
magas:  HiVi T28
6os mélyközép:    HiVi D6.8
5 ös mélyközép:    HiVi D5.8

nem a miértről kérdezek, hanem vajon ez a magas illeszkedne e a megadott mélyekkel és ezt a két mélyet lehetne e ugyan úgy váltani, tehát mintha teljesen egyformák lennének, mert ugye nem térnek el sokban.
előre is köszi

A TN28-al gyakran használja a HiVi is a D6.8-at. Nem fog elütni a hangja a T28-nak sem.
Én a nagyobbat használnám, de ha elől az autóban csak az 5"os fér el akkor az is remek.
Még érdemes szerintem megemlíteni a Fountek FW146 hangszórót is.

kezdek bedühödni és lehet veszek előre egy új 4 ohmos szettet, hátra meg még egy erősítőt és két mélyhangszórót.
mindenki le akar beszélni a hátra elhelyezett mélyközépről.
pedig, akkor a jelenlegi sztereó erősítővel tudnám hajtani és ugye már megvan két hivi mélyközép és magas, így csak 1 pár mélyköepet kellene venni és nem mindenből újat:(

Alby_
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 63

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Alby_ »

sziasztok, szerintetek ezek a hangszórók hogy viszonyulnának egymáshoz egy két utas "dobozban" ? 
magas:  HiVi T28
6os mélyközép:    HiVi D6.8
5 ös mélyközép:    HiVi D5.8

nem a miértről kérdezek, hanem vajon ez a magas illeszkedne e a megadott mélyekkel és ezt a két mélyet lehetne e ugyan úgy váltani, tehát mintha teljesen egyformák lennének, mert ugye nem térnek el sokban.
előre is köszi

A TN28-al gyakran használja a HiVi is a D6.8-at. Nem fog elütni a hangja a T28-nak sem.
Én a nagyobbat használnám, de ha elől az autóban csak az 5"os fér el akkor az is remek.
Még érdemes szerintem megemlíteni a Fountek FW146 hangszórót is.

Vendég

Hangsugárzó építés

A d6.8 és a T28-al már csináltam dobozt. Az 5.8-al még nem, de biztosan azzal is össze lehet hozni. Nyilván más váltóalkatrészekkel, mert bár szinte ugyanaz, közben meg mégsem.
és ha banna van a 6.8 és az 5.8 is, akkor már két utas nem lehet csak 3?

bele ne rakd mindkét mélyközepet...
Ez ökörség lenne.

autóba szervezem a dolgot, de az egyik helyre méret miatt csak az 5.8 megy be:(

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A d6.8 és a T28-al már csináltam dobozt. Az 5.8-al még nem, de biztosan azzal is össze lehet hozni. Nyilván más váltóalkatrészekkel, mert bár szinte ugyanaz, közben meg mégsem.

bele ne rakd mindkét mélyközepet...
Ez ökörség lenne.

szilvás
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 53

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: szilvás »

a méretek miatt előre tudnák d5.8 at rakni,

kik? :taps:

Hát a szakemberek. ;-)

A Swans D2.1 hangfal csodálatos doboz, és igen kifinomult hanggal bír. Nem értem, abban az időben miért nem nyomultak rá a zenekedvelők.

( Ha meg azt is figyelembe vesszük, nagyon hasonló hozzá egy Dynaudió hangfal..... )

Vendég

Hangsugárzó építés

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

tehát az alap kérdés maradt, remélem Kálmi majd megmondja a frankót, ő ismeri ezeket a hangszórókat:Ppersze más is megmondhatja

Nem kálmi vagyok, hanem kalmi. Mi a kérdés?

bocsánat.

"sziasztok, szerintetek ezek a hangszórók hogy viszonyulnának egymáshoz egy két utas "dobozban" ?

magas: HiVi T28
6os mélyközép: HiVi D6.8
5 ös mélyközép: HiVi D5.8

előre is köszi "

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

tehát az alap kérdés maradt, remélem Kálmi majd megmondja a frankót, ő ismeri ezeket a hangszórókat:Ppersze más is megmondhatja

Nem kálmi vagyok, hanem kalmi. Mi a kérdés?

Vendég

Hangsugárzó építés

tehát az alap kérdés maradt, remélem Kálmi majd megmondja a frankót, ő ismeri ezeket a hangszórókat:P
persze más is megmondhatja

Vendég

Hangsugárzó építés

a méretek miatt előre tudnák d5.8 at rakni,

kik?

tudnék, csak félrenyomtam:)

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3316

Hangsugárzó építés