...Most már csak azt nem tudom, kell-e az RB-300-ba
ember... :lol!:
hát tedd rá a tűt a lemezre, oszt' látni fogod, h a kar nem áll vízszintesen. mint korábban már írtam, a dl-160 esetében ~0.8mm vastag anyag kell a hangszedő és a karvég közé - hm?
Egy 0.8mm-es lapka egy 220mm-es kar esetében 0.2 fok VTA korrekciót jelent.
A VTA ennél sokkal jobban változik mind a hangszedő gyártók, mind a vágógépek esetében.
Hangszedők esetében a modernebb hangszedőknél 15 és 23 fok között van. A régieknél 8 fok is előfordulhat.
A vágógépek 0 fok és 20 fok között változnak.
A VTA erősen függ a tűerőtől. A gyártók által meghatározott tűerő határértékek esetében 4-5 fok a VTA változása a tűerő függvényében.
Erősen függ a hőmérséklettől, mivel a hangszedő felfüggesztésének engedékenysége hőmérsékletfüggő.
Úgyhogy a VTA-t csak a lelkiismeretünk megnyugtatása miatt szoktuk úgy beállítani, hogy a kar vízszintes legyen. Különben ahány lemez, ahány hangszedő, ahány tűnyomás, ahány környezeti hőmérséklet, annyi beállításra lenne szükség az optimális VTA beállítás elérésére. Ez lehetetlen, mivel gyakorlatilag semmit nem ismerünk, ami alapján a VTA-t be tudnánk állítani.
A modern vágógépek kb. 20 fok VTA-val dolgoznak, a modern hangszedők 20-22 fok VTA-val rendelkeznek a megadott tűerő középtartományában. A maximális tűerő és egy vízszintes kar esetében a 20 fok jó közelítéssel azonos a hangszedő és a vágógép esetében. Nagyot nem lehet tévedni ilyenkor egy vízszintes beállításával.
De 0.8mm eltérés hatása a VTA-ra olyan minimális, hogy szerintem az elhanyagolható a nála nagyságrenddel jobban befolyásoló és tőlünk független és általunk ismeretlen hatások miatt.
érdekes olvasmány lehet:
http://www7a.biglobe.ne.jp/~yosh/vta.htm
Végre valaki helyretette a VTA-t!
Ha pedig ennek ellenére valaki nagyon különbséget hall egy 0.8 mm lapka miatt akkor gondolkozzon el de nagyon! Továbbá akvapark is jól világított rá a lényegre, a Regákon soha nem emelni kell a hangszedőt, hanem inkább hátul a kart kellene megemelni!
HG, sok ilyen hozzászólást, mégmégmég!!!