Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangsugárzó építés
-
Vendég
Hangsugárzó építés
sziasztok, szerintetek ezek a hangszórók hogy viszonyulnának egymáshoz egy két utas "dobozban" ?
magas: HiVi T28
6os mélyközép: HiVi D6.8
5 ös mélyközép: HiVi D5.8
nem a miértről kérdezek, hanem vajon ez a magas illeszkedne e a megadott mélyekkel és ezt a két mélyet lehetne e ugyan úgy váltani, tehát mintha teljesen egyformák lennének, mert ugye nem térnek el sokban.
előre is köszi
Hangsugárzó építés
Ígérem hallgatni fogok, nem írok le több butaságot.
Azt ne is írjál! Kihámoztam a lényegét a cikknek, és nem mond ellent semmi az általad leírtnak! A Dolog ennél persze összetetteb,de amit leírtál az igaz!
Üdv
Mindenek előtt az a legfontosabb,hogy az alul elhelyezett reflexcső 50 és 150Hz között magasabb nyomásszintet ér el mint a felül elhelyezett. Hogy ezt megérthessük ,egy kicsit szemügyre kell vennünk a basszusrefleksz rendszert. Hátra felé a dobozba sugárzott hang fázisát a rezgőképes rendszer (Helmholtz rezonátor amely a doboz térfogatából és a brcsőből áll) megfordítja ,igy időbeni késéssel sugározza ki a csövön keresztül.
A hoszabb út következtében ,amit a hátra sugárzott hangnak meg kell tenni, a fázist úgy fordítja el ,hogy az a direkt (elől) sugárzott hangal optimálisan adódik össze.( Mindig össze adódik, de nem mindig optimális)Ez az optimális távolság a hangolási frekvencia hullamhosszának felel meg. Ez a gyakorlatban általában kivitelezhetetlen. De ettől függetlenül válasszuk a hosszabb utat.
- nehai
- Törzsvendég

- Értékelés: 232
- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Idézet a HiFi Magazin 10. számából 1982/3
Tannoy Classic Monitor, ebben a te hangszóród van...
Sajnos tévedtem, ezen oldal szerint Tannoy
"K-Series
K3808 15" Super Red Monitor crossover (circa 1982)
K3838 15" Classic Monitor crossover (circa 1982)"
Vagyis, a Classic Monitorban nem a tiéd van, hanem a jobbik mélyátvitelű (K3838), furcsa is volt, hogy a tervezők a VAS-t közelítő űrmértékű dobozba pakolták, ezért néztem utána mert zavart a dolog, és persze a K3838-nál a VAS =481.38liter, így már rendben van a 230literes netto térfogat. Elnézést. Bár a lényegen nem változtat.
- kináz
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 68
Hangsugárzó építés
Köszönöm a hozzászólásaitokat és a segítséget. Még jó, hogy nem kezdtem bele a projektbe. Az ötletet egyébként az adta, hogy most is egy zárt Tannoy subot használok (TS sorozat) és nagyon meg vagyok elégedve vele.
Hangsugárzó építés
Egy kezdő számára az egyszerű fogalmazás a segítség,szorítkozva az őt érdeklő vonatkozásra,ahogy te is tetted,nem pedig az,ha elhalmozzák számára érthetetlen magas szintű szakmai véleményekkel. Szóval szerintem ez így nagyon is rendben volt,mert a kérdező számára értékes,és hasznosítható információkhoz jutott hozzá.
Mindenem DIY,legjobban a fiam sikerült.
- nehai
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Nézd Whitefült én személyesen is ismerem, és elismerem a szakmai tudását, csupán az zavar, hogy a komoly szaktekintélyek már kivonultak a hazai DIY fórumokból, és csak olyankor köszön vissza egyik-másik amikor helyesbíteni kell valamit, ami nem is lenne baj, de a konkrét esetben én a kérdezőnek válaszoltam az ő szintjén, nem mentem bele miért lenne más eset ha a reflexcsövet más-más helyre tenné, mert ő ettől egyérteműen a jobb mélyátvitelt remélte, ez pedig nem nagyon várható tőle, mármint, hogy lejjebb kerüljön az f3. Elismerem pongyolán fogalmaztam, de ha érdekelni fogja az illetőt akkor majd saját magának kell a kompromisszumat megtenni.
Hangsugárzó építés
Ígérem hallgatni fogok, nem írok le több butaságot.
Eddig sem írtál,sokat segítettél a kérdezőnek,mégpedig konkrét dolgokkal,nem elmélettel. Szóval szerintem nagyon is megállta a helyét a hozzászólásod!
- nehai
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
A linken szereplő ábrából szépen ki is derül, hogy a két szélsőséges elhelyezés semmit nem változtat érdemben a mélyátvitel alsó részén. Amúgyis egy semmitmondó ábra, mert az eltérő hangszórók és akusztikai viszonyok miatt, mindig más lesz az eredmény.
- nehai
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Csak akkor miért nem akkor válaszoltál amikor a kérdés elhangzott? Bár ugyan igazad van, de ez a kérdező szempontjából lényegtelen a reflexcső helyzetének változtatásával nem fog eredendően javítani a sz*r mélyátvitelű hangszóróját.
Nem csak akkor kellene megjelenni a topikokban ha javítgatni kell valakit, hanem konkrétan segíthetnél is. Mert az ilyen és hasonló kekeckedés miatt nem akar már senki segíteni, a nagy tudorok meg valamiért csak ilyenkor nyilvánulnak meg.
A kérdező láthatóan alapszinten sem ért hozzá (én sem) várjuk, megtisztelő véleményedett az adott témával kapcsolatban, milyen dobozba szerelje az adott mélysugárzót, és milyen lesz a várható átvitel stb. Ígérem hallgatni fogok, nem írok le több butaságot.
Hangsugárzó építés
"A nyílás helye nem befolyásolja a doboz mélyátvitelét, csupán az elhelyezhetőségbe szól bele.."
Hát ez így ebben a formában nem igaz, ugyanis minden valamire való számítási eljárásban bemenő paraméter a sugárzó és a reflexnyílás egymástól vett távolsága, mert ez paramétere a kölcsönös akusztikai sugárzási tömegnek, amely szükséges a hálózatszintézises eljáráson alapuló tervezési módszerhez.
Németül tudóknak egy rövid, mérésekre alapozó cikk:
Reflexnyílás helye
- nehai
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Idézet a HiFi Magazin 10. számából 1982/3
Tannoy Classic Monitor, ebben a te hangszóród van.
"A Classic külmérete 1030*722*436 milliméter, térfogata 230 liter, súlya 60 kilogramm. A dobozfal, legalábbis az előlapé, 1 coll vastag. A belső légtér csillapítóanyaga üveggyapot."
"A Tannoy is így viselkedik: 50Hz fölött még hatalmas energiákat sugároz le, de 40Hz-en már 10 decibellel kevesebbje van, 40Hz alatt pedig végleg kifogy a szuflája."
Szimulálva valami ilyesmi jönne ki (ábra) 230literben 50Hz-re hangolva, persze az impuzusátvitel így már nem túl szép. Egybevág a magazinban írtakkal
"Mindazonáltal tökéletesen egyetértettünk abban, hogy ez a
basszus nem megy olyan mélyre, mint a JBL-é (méréseink ezt később
megerősítették) és nincs is olyan jól "megfogva", nem tud úgy
"megindulni" és "megállni". (A mérésekből ez már nem derült ki
egyértelműen.) Tehát, ha a JBL és a Tannoy ugyanabba az iskolába járt,
akkor az utóbbi sokat lógott az órákról."
- nehai
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
A nyílás helye nem befolyásolja a doboz mélyátvitelét, csupán az elhelyezhetőségbe szól bele, ha hátra teszed akkor esetleg nagyon el kell majd húzni a falaktól. Abban az Ardenben nem hiszem, hogy ez a mélysugárzó van, talán a K3838-as, annak nagyobb a mozgó tömege, kisebb a fs-e és ebből fakadóan az érzékenysége is, de a mélyátvitele nyilván jobb.
De csak valós T/S paraméterek után lehetne érdemben bármit is tervezni hozzá.
Nyilván a gyártó sem véletlenül építette jó nagy reflex ládába. Ettől függetlenül meg lehetne próbálni, de ha nincs tapasztalatod, vagy nem akarsz behatóbban foglalkozni a dologgal, akkor keress tuti receptet.
Köszönöm a választ. És elöl lenne nyílás, akkor az segítene a jobb basszus érdekében? A gyári Tannoy Arden-nek 30Hz-20kHz-ig van átvitele.
- kináz
- Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés
Nyilván a gyártó sem véletlenül építette jó nagy reflex ládába. Ettől függetlenül meg lehetne próbálni, de ha nincs tapasztalatod, vagy nem akarsz behatóbban foglalkozni a dologgal, akkor keress tuti receptet.
Köszönöm a választ. És elöl lenne nyílás, akkor az segítene a jobb basszus érdekében? A gyári Tannoy Arden-nek 30Hz-20kHz-ig van átvitele.
- nehai
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Szubnak teljesen alkalmatlan sajnos, zártbobozban meg pláne. Ha hihetünk a gyári T/S paramétereknek, akkor bazi nagy reflexláda kell neki >100liter, és a mélyhangok még így is olyan 50Hz körül meghalnak. Sajna 30évvel ezelőtt ez volt a trendi. De cserébe még reflexdobozban is szép a Group Delay, majdnem zárt dobozos Bár mivel aktívan fogod használni lehetne EQ-zni kicsit az alját, nem biztos, hogy olyan rossz lenne, ki kellene próbálni, de legelőször pontosítani (megmérni) kellene a T/S paramétereit.
VAS=250liter
Ez egy profi válasz volt, köszönöm. Én nem értek a hangszórókhoz igazából; csak azt gondoltam, hogy jó nagy a membránfelület és ez már alkalmassá teszi sub hangszórónak.
- kináz
- Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés
Szubnak teljesen alkalmatlan sajnos, zártbobozban meg pláne. Ha hihetünk a gyári T/S paramétereknek, akkor bazi nagy reflexláda kell neki >100liter, és a mélyhangok még így is olyan 50Hz körül meghalnak. Sajna 30évvel ezelőtt ez volt a trendi. De cserébe még reflexdobozban is szép a Group Delay, majdnem zárt dobozos Bár mivel aktívan fogod használni lehetne EQ-zni kicsit az alját, nem biztos, hogy olyan rossz lenne, ki kellene próbálni, de legelőször pontosítani (megmérni) kellene a T/S paramétereit.
VAS=250liter
Ez egy profi válasz volt, köszönöm. Én nem értek a hangszórókhoz igazából; csak azt gondoltam, hogy jó nagy a membránfelület és ez már alkalmassá teszi sub hangszórónak.
- nehai
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
VAS=250liter
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Van egy régi, 15 inches Tannoy (azt hiszem K3808) hangszóróm (magas mágnese nincs meg) és arra gondoltam, hogy csinálok egy zárt sub-ot. Arra gondoltam, hogy a Tannoy Arden dobozt csinálnám meg (rétegelt nyír), de portot nem tennék bele a gyorsabb, pontosabb basszus érdekében (zenéhez lenne). Az előfokomnak két pre out-ja van és az egyik kimenet egy aktív keresztváltón (dbx 120XP DS, vagy Reckhorn) és egy Carver monoblokkon keresztül hajtana a hangszórót. Szerintetek alkalmas egy ilyen hangszóró sub-nak? Megéri beleölni az időt, vagy hibás az elgondolás?
Köszi a tanácsokat,
Kinase
- kináz
- Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Van egy régi, 15 inches Tannoy (azt hiszem K3808) hangszóróm (magas mágnese nincs meg) és arra gondoltam, hogy csinálok egy zárt sub-ot. Arra gondoltam, hogy a Tannoy Arden dobozt csinálnám meg (rétegelt nyír), de portot nem tennék bele a gyorsabb, pontosabb basszus érdekében (zenéhez lenne). Az előfokomnak két pre out-ja van és az egyik kimenet egy aktív keresztváltón (dbx 120XP DS, vagy Reckhorn) és egy Carver monoblokkon keresztül hajtana a hangszórót. Szerintetek alkalmas egy ilyen hangszóró sub-nak? Megéri beleölni az időt, vagy hibás az elgondolás?
Köszi a tanácsokat,
Kinase
Hangsugárzó építés
Nem gondolok én roszra.
Vörös hajú
2db 13cm-es hsz és dome van benne,az oldalába nincs mély.
10-80W
A váltó még készül hozzá
2.0: Erősítő :Dual CV 1460 Hangfal: DIY Forrás: Gép
Hangsugárzó építés
Na jó,akkor meséljen róla is,csak egy másik topikban
Hangsugárzó építés
Márhogy a hangfalról,nem édesanyádról!
Rossz az, aki rosszra gondol......
Bár dandesz elég fiatal.......
Onkyo TX-L20D, KEF Q350, Dali Sub E-12F HGL, Project Debut III. phono, DENON DVD-3910, Sony UBP-X700, Egreat A11, Philips CD720, WiiM Pro Plus, Panasonic TX-58EX700E
Hangsugárzó építés
El köszült egy pár állóhangfal. Édesanyámnak csináltam.
Mesélj róla.....mit, hogy, miért....köszi.
Márhogy a hangfalról,nem édesanyádról!
A képen nem látszik,van benne oldalt még egy mély,vagy csak ami látszik?
Hangsugárzó építés
Mesélj róla.....mit, hogy, miért....köszi.
Onkyo TX-L20D, KEF Q350, Dali Sub E-12F HGL, Project Debut III. phono, DENON DVD-3910, Sony UBP-X700, Egreat A11, Philips CD720, WiiM Pro Plus, Panasonic TX-58EX700E
Hangsugárzó építés
2.0: Erősítő :Dual CV 1460 Hangfal: DIY Forrás: Gép