Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Klang
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 90

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Klang »

akkor már éreztem hogy nem lesz sok infó amikor beírtam a google-be az sr142stb dolgot, és semmit sem talált
Nos én találtam, ez egy RTA12/B hangszóró,amit Dallas-ban (USA) gyártottak
ugy 25 évvel ezelőtt,és akkor az audiophil kategóriába tartozott. A gyártó már megszünt,más adatot én sem leltem róla. Ami a legfontosabb lett volna az a TSP,de ezt lehet pótolni. Írj egy privit és megbeszéljük.

Üdv Klang

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Kicsit olyan Tesla-szerű. Érdekes, hogy kettős lengőtekercse van. 
Ha a paraméterek miatt érdekel a gyártó, felejtsd el, ne is törődj vele, így is úgy is le kell mérned magadnak azokat, ha biztosan a pontos értékeket akarod.

Inkább Polkos..

taat
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: taat »

A dobozterv önmagában kevés, ha az csak a méreteket tartalmazza (igazából esélytelennek tartom, hogy egy komplett leírást találsz váltóstul). Ezen kívül legalább a frekimenetet ismerni kellene (az iránykarakterisztikát és a torzitás-frekvencia menetet már meg sem merem említeni) egy normális hangú doboz tervezéséhez, a másik - vagy többi - hangszóró kiválasztásához.Lehet, hogy eleve nem is alkalmas arra a célra - pl.kétutas doboz - amire szánod.
Vagy még az is lehet, hogy igazán semmire sem alkalmas.

De nehogy félreérts, nem akarom elvenni a kedved, ezen dolgok ismerete nélkül is lehet építeni dobozt, szólni is fog, még az is lehet, hogy nem szaladsz ki a szobából a hangtól, de a legtöbbet biztosan nem fogod tudni kihozni belőle.

igen, akkor már éreztem hogy nem lesz sok infó amikor beírtam a google-be az sr142stb dolgot, és semmit sem talált
annyira meg nem vagyok benne a témában hogy magam kezdjek neki tervezgetni

d2905
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: d2905 »

A dobozterv önmagában kevés, ha az csak a méreteket tartalmazza (igazából esélytelennek tartom, hogy egy komplett leírást találsz váltóstul). Ezen kívül legalább a frekimenetet ismerni kellene (az iránykarakterisztikát és a torzitás-frekvencia menetet már meg sem merem említeni) egy normális hangú doboz tervezéséhez, a másik - vagy többi - hangszóró kiválasztásához.
Lehet, hogy eleve nem is alkalmas arra a célra - pl.kétutas doboz - amire szánod.
Vagy még az is lehet, hogy igazán semmire sem alkalmas.

De nehogy félreérts, nem akarom elvenni a kedved, ezen dolgok ismerete nélkül is lehet építeni dobozt, szólni is fog, még az is lehet, hogy nem szaladsz ki a szobából a hangtól, de a legtöbbet biztosan nem fogod tudni kihozni belőle.

taat
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Ha a paraméterek miatt érdekel a gyártó, felejtsd el, ne is törődj vele, így is úgy is le kell mérned magadnak azokat, ha biztosan a pontos értékeket akarod.

Reméltem hogy a típusa alapján találtam volna a neten vmi doboztervet hozzá.

A méréssel baj lesz mert azt sem tudom mi fán terem

andrelegrand
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 20

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: andrelegrand »

Harman-Becker.

d2905
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: d2905 »

taat
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hangsugárzó építés

Sziasztok

Tudja valaki a típusát/márkáját ezeknek a hangszóróknak? 16osak, 2x8ohm, nincs rajtuk semmi felirat, csak a gumi perem szélén SR142/51:

perempe
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: perempe »

Hátha ez segít. A soros 3,3 Ohm azért van L-pad helyett, mert 8 ohmos hangfalhoz illesztettem, és így nem megy 7 Ohm alá az impedancia:
Crossover Simulator-ral próbálkoztam, és sokkal szebb impedanciagörbéket kapok "kisebb L-pad, nagyobb soros ellenállás" technikával.
TV: Panasonic TX-32PX20 * DVD: LG DVX9700 * Jazz J9940 hangfalak * DD dekóder: Audio Storm 5.1 Pro * Beltéri: RADIX Delta 2000 plus * épülő alu polcsugárzó (Fountek FW168, Seas 27TBFC/G)

Palkó
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 26

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Palkó »

Köszi a tippeket mindenkinek! 
Eddig még mindenki (más helyről is) a faforgácslapot ajánlotta leginkább, így valószínűleg azt fogom használni. Az MDF előlapot is átgondolom, persze érdekelne az is, hogy a tapasztalatok szerint mennyire megmunkálható a faforgácslap.

Attól függ, mivel oldod meg a felületét.Furnérnak szinte mindegy,festést mindenképp mdf-re,ha esetleg kontaktfóliázod az "alá" is az mdf a jobb.Megmunkálni könnyebb az mdf-t ill. szebb a végeredmény.Ezért is jó a faforgács+mdf, kívülre megy az mdf amit könnyű +munkálni.
Onkyo TX-L20D, KEF Q350, Dali Sub E-12F HGL, Project Debut III. phono, DENON DVD-3910, Sony UBP-X700, Egreat A11, Philips CD720, WiiM Pro Plus, Panasonic TX-58EX700E

B.A.T.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 6

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: B.A.T. »

Köszi a tippeket mindenkinek!

Eddig még mindenki (más helyről is) a faforgácslapot ajánlotta leginkább, így valószínűleg azt fogom használni. Az MDF előlapot is átgondolom, persze érdekelne az is, hogy a tapasztalatok szerint mennyire megmunkálható a faforgácslap.

"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."

Palkó
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 26

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Palkó »

Ha már egyszer idekeveredtünk: Szó volt a másik témában az MDF lap kedvezőtlen rezonanciáiról. Mik a tapasztalatok, milyen megoldásokkal érdemesebb foglalkozni?Esetleg vmilyen rétegelt lemez, HDF lap?

Hello

Saját tapasztalatok(nem vagyok profi):

Rétegelt lemez(nyír):lágy mélyek,nekem igazából nem jön be a hangja, mintha a közepeket is "lekerekítené"

Mdf:"ütősebb", feszesebb mélyek, kicsit "karcolós" közepek

Hdf:8mm-nél vastagabbal még nem találkoztam,elvben ua. mint az mdf csak nem 3 rétegű,teljes keresztmetszetben egyforma a sűrűsége.

Ami nálam a legjobban bejött az a faforgácslap+mdf párosítás.Dobozmérettől függően merevítésekkel(nem szoktam túlzásba vinni).
Onkyo TX-L20D, KEF Q350, Dali Sub E-12F HGL, Project Debut III. phono, DENON DVD-3910, Sony UBP-X700, Egreat A11, Philips CD720, WiiM Pro Plus, Panasonic TX-58EX700E

Vendég

Hangsugárzó építés

Ha már egyszer idekeveredtünk: Szó volt a másik témában az MDF lap kedvezőtlen rezonanciáiról. Mik a tapasztalatok, milyen megoldásokkal érdemesebb foglalkozni?Esetleg vmilyen rétegelt lemez, HDF lap?

Faforgácslap megfelelően merevítve.

B.A.T.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Ha már egyszer idekeveredtünk: Szó volt a másik témában az MDF lap kedvezőtlen rezonanciáiról. Mik a tapasztalatok, milyen megoldásokkal érdemesebb foglalkozni?
Esetleg vmilyen rétegelt lemez, HDF lap?
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."

B.A.T.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

a tölcsér nem "hangolás", hanem illesztés.
Hangolható illesztés.

B.A.T.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

A hangszóró hatásfoka annál jobb, minél nagyobb a membrán átmérője a lesugárzott hang hullámhosszához képest.
Azt azért ne felejtsük el, hogy egy nagyobb membránfelületű hangszóró lehet érzékenyebb, lehet jobb a mélyátvitele, és lehet mindezektől függetlenül ugyanúgy baffle kompenzálatlan.
A nagyobb membránfelület nem változtat a lényegen.

Igaz nagyobb hangszórókkal könnyebb elhelyezés által nagyobb kiemeléseket összehozni.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1298
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Robici »

Azért ne akkora nagy mélyhiányra tessék gondolni. Csupán arról van szó, hogy néha jó lenne még egy kicsit több, ezért is jutott eszembe a 17-es szélessávú. Volt itt egy NAD 3020-as erősítő is régebben, annak például jobbak voltak a mélyei, de nem volt olyan tiszta a hangja.

esel
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 33

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: esel »

Csak abban nem vagyok biztos, hogy egy tölcséres hangolás feltétlenül kivált egy baffle okozta mélyhiányt.

Kedves BAT,
a tölcsér nem "hangolás", hanem illesztés. A hangszóró hatásfoka annál jobb, minél nagyobb a membrán átmérője a lesugárzott hang hullámhosszához képest. A tölcséres illesztés leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a membrán felületét a tölcsér méretére transzformáljuk. Mintha nem 14 cm-es hangszórót, hanem 60 cm-es hangszórót használnál. A tölcsér hatásfoka ráadásul egy nagyságrenddel jobb, mint magának a hangszórónak a hatásfoka.

B.A.T.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Hát gondolom azért van tölcsérben. De én aztán tényleg nem értek a hangszórókhoz. Mondjuk a kompromisszum más téren is előjön: inkább maradok a Sonido hangszerszerű, nagyon gyors mélyeinél, minthogy egy mélyebbre menő, de dunyhásabb, lomhábbat válasszak.

Csak abban nem vagyok biztos, hogy egy tölcséres hangolás feltétlenül kivált egy baffle okozta mélyhiányt. Ezt igazából csak méréssel lehetne eldönteni. Aztán ott van még a szobád mérete, alakja, a dobozok elhelyezése. Ezek a tényezők is nagymértékben befolyásolják a dobozod mélyátvitelét.

Az utóbbival én is így vagyok, de ez megintcsak egyéni ízlés kérdése.

B.A.T.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Baffle step hangváltásnál jöhet létre. Igaz, a SONIDO tölcsérben is van hangváltás, úgy 200 Hz környékén, de ez nem elektronikus, hanem hangolt üreg révén jön létre.
A "csöves erősítő hangja" témában folytatott eszmecserére (ezúttal egy megfelelőbb helyen ) reagálnék:
A baffle korrekciót a hsz gyártó már a hangszóró tervezésekor "beépítheti" az adott hangszóróba, így később nem kell vele tökölni, és hangváltó sem feltétlenül szükséges ennek kompenzálására.
Az persze egy másik kérdés, hogy hányan alkalmazzák ezt a fajta megoldást.

Vendég

Hangsugárzó építés

viszont akkor ehhez egyszerűbb mélyközepet és magasat köllene nézni, de mivel csak kettő kell belőle így a drágább széria se dobná meg úgy a végárat

Így igaz.
Olcsóbban meg lehetne építeni így.
Ezekben is az van:
D10F
6002F

+ elképzelhető hogy lesz ilyen T28as magasam eladó.
megvettem, de lehet nem fog kelleni

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3319

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

viszont akkor ehhez egyszerűbb mélyközepet és magasat köllene nézni, de mivel csak kettő kell belőle így a drágább széria se dobná meg úgy a végárat

Így igaz.
Olcsóbban meg lehetne építeni így.
Ezekben is az van:
D10F
6002F

Vendég

Hangsugárzó építés

Vissza fele olvasva láttam,hogy HIVI,SEAS, ból ajánlottátok!

Melyik tipusból lenne érdemes építeni?

Amiket halgatok:Dance, Disco,Hip-Hop !

Szerintem ez is megfelelne.
BG8N

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3319

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Vissza fele olvasva láttam,hogy HIVI,SEAS, ból ajánlottátok!

Melyik tipusból lenne érdemes építeni?

Amiket halgatok:Dance, Disco,Hip-Hop !

Szerintem ez is megfelelne.
BG8N

perempe
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: perempe »

Érdekelne, hogy hol találok .frd és .zma állományokat általában. Roman Bednarek oldalán találtam csak idáig.

A Scan-Speak 18W/8535 külön érdekelne.
TV: Panasonic TX-32PX20 * DVD: LG DVX9700 * Jazz J9940 hangfalak * DD dekóder: Audio Storm 5.1 Pro * Beltéri: RADIX Delta 2000 plus * épülő alu polcsugárzó (Fountek FW168, Seas 27TBFC/G)

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”