Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hivox hálózati szűrő/elosztó
Moderátor: fülelek
Gordon314 oldalán megjelent módszer szerint én is megmértem a fázis helyzetet.
Nálam a Nad 3020 -as erőlködőnél ,a föld és az RCA negatív csatlakozója között egyszer 25 volt váltó feszt.,majd a hálózati dugó forditása után 54 volt váltó feszt. mértem.Tényleg a kisebb feszültségnél volt jó a fázis helyzet.Egyértelműen.
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5273
Ha a dugóforgatás nagyon hallatszik, akkor ott vagy valamelyik készüléknek nagyon vacak a hálózati trafója, vagy komoly föld probléma lehetséges. A hálózati transzformátorok nem szimmetrikus felépitésüek, ezért a dugóforditásnál másképp szórnak a környezetükre, valamintmás kapacitiv csatolással rendelkeznek, amit műszerrel egész jól ki lehet mérni. Vannak olyan abszolút szimmetrikus kapcsolások, amelyek egyáltalán nem érzékenyek a dugóforgatásra, de ez ritka. A sztereo hangkép az, ami leginkább változik, és van olyan, hogy valakinek a műszakilag indokolt irány ellentettje tetszik jobban, ilyenkor azt szoktam mondani, hogy akkor tessék úgy hallgani.
Olyat viszont még sosem tapasztaltam, hogy egyik irányban többet torzítana egy elektronika, mint ellentétes irányban. Persze nagyon sokféle készüléket nem hallgattam még (hál'istennek), elhiszem, mindössze csodálkozom.
Amúgy ha nem az Alces One-t veszem hanem a hármasat, akkor tényleg még jobb lett volna a hatás ?Most az erősítő van az egyesbe dugva.
A számítógép (amiről a zene megy)csak a sima konnektorból szedi a naftát.
Kérdés: Mi a hallható különbség a dugóforgatások között? Monoban is hallható? Biztos, hogy vakon is eltalálható? Mire érdemes figyelni?
Várom tapasztalataitokat, aztán összegzem őket, és elmondom a sajátomat is.
Mi is várjuk az útmutatást a tapasztalataid alapján.
Hozzáteszem a dugóforgatás és az Alces hálózati szűrő együttesen
több kategóriát javíthat a hangon.Ez saját tapasztalat. Tiszta érthető,könnyen definiálható,hogy mi szól ,még az apró részletek is.A tér is szélesebb lett és a hangszerek nem elmosódottak hanem jól érzékelhetöek.
De azért Fülelek neked is várjuk az észrevételeidet.Dugóforgatásról.
A mérés úgy történik, hogy szükség van egy digitális multiméterre melyet V AC- ba kapcsolunk.Vagyis váltakozó feszültséget szeretnék mérni az elosztó(vagy konnektor) földpontja és a készülék test pontja(legyen egy rca csati külseje) között mikor a készülék be van dugva az elosztóba(vagy konnektorba) de úgy hogy semmilyen, hangsúlyozom semmilyen komponens nincs rákötve.
köszi. mi legyen a föld, ha a fali dugalj földeletlen? radiátor? nem is gondoltam, h ekkora fesz keletkezhet. hogy pc és erősítő között tud nagy lenni, azt már fájdalmasan tapasztaltam
Elviekben lehet a radiátor vagy a vizcső mert ezeket az EPH-ba (egyenpotenciál hálózat) be szokták kötni.
Ez azért kell hogy az egyes gépészeti elemek(viz, gáz, fűtés, , stb) között ne alakuljon ki potenciál különbség pont az áramütés elkerülése végett.
A mérés úgy történik, hogy szükség van egy digitális multiméterre melyet V AC- ba kapcsolunk.Vagyis váltakozó feszültséget szeretnék mérni az elosztó(vagy konnektor) földpontja és a készülék test pontja(legyen egy rca csati külseje) között mikor a készülék be van dugva az elosztóba(vagy konnektorba) de úgy hogy semmilyen, hangsúlyozom semmilyen komponens nincs rákötve.
köszi. mi legyen a föld, ha a fali dugalj földeletlen? radiátor? nem is gondoltam, h ekkora fesz keletkezhet. hogy pc és erősítő között tud nagy lenni, azt már fájdalmasan tapasztaltam
Stereo: Alces szűrők, Dell laptop USB-n, Lupus B DAC (fadobozos), Scrofa M végfokpár, Sound Art W2 (Hivox-tuning), Forever Main, Forever CLB, Cat7, Libra, 2 db Hivox-diffúzor
Kábelt, dugót és hátat is fordítok, ha kell.
A mérés úgy történik, hogy szükség van egy digitális multiméterre melyet V AC- ba kapcsolunk.
Vagyis váltakozó feszültséget szeretnék mérni az elosztó(vagy konnektor) földpontja és a készülék test pontja(legyen egy rca csati külseje) között mikor a készülék be van dugva az elosztóba(vagy konnektorba) de úgy hogy semmilyen, hangsúlyozom semmilyen komponens nincs rákötve.
Az a lényeg a lehető legkisebb váltakozó feszt kell mérni.
Én amit mértem lentebb olvasható.
Ha megdorditjuk a dugót akkor vagy magasabbat vagy alacsonyabbat mérünk.
És ha megvan akkor abba az álásba dugjuk a készülék villásdugóját amelyikben a kisebb értéket kaptuk, magyarul azon az oldalon kisebb a trafó szórása.
Nekem ez 8V AC lett mig bekacsolt készüléknél felmet 25V AC ra.
Figyelem!!!!!
Vigyázni a méréssel mert áramütést is lehet szenvedni, és gondolom azt senki nem szeretne.
Egyébként egy rossz 25éves TV ovál hangszoróját kötöttem a centerre 1.0 jó mi???
...meghallgatni hallok e valamit?
Betettem egy jó kis Audio CD-t és amit észrevettem de tényleg hogy a nőci hangja roszsz dugó állásban torzitott főleg a magasabb tartományban, mig visszacserélve a jó állásban sokkal simább egyenletesebb lett.
OFFTOPIC:
Mi lenne ha végre rendes hangfalam is lenne már...
...Csak lesz egyszer csak még kell gyűűteni :vazeg:
és hogy legyen kis on-abb is:
azt legutóbb nem tettem hozzá, h alces one-al azért nyilván minden jobb lesz, ha elosztót kötünk rá, és arra a cuccokat, mintha nem lenne alces. csak az 1 vs 6 különbséget akartam kidomborítani. az 1-es valszeg egy készülékkel hoz annyit, mint a 3/6-os a több készülékkel. több készülékhez érdemes gyűjtögetni a nagyobbra
Stereo: Alces szűrők, Dell laptop USB-n, Lupus B DAC (fadobozos), Scrofa M végfokpár, Sound Art W2 (Hivox-tuning), Forever Main, Forever CLB, Cat7, Libra, 2 db Hivox-diffúzor
Én most ellenörzöm az öszes készüléket hogy a földhöz lépest kisebb potenciálkülönbséget mérjek.
Ezt hogyan is csinálod pontosan? (remélem, hálózati szűrős topikban nem annyira off a téma)
és amit hallani lehet. anyóséknál pár hete forgattam dugókat, ők meg a szemeiket, hogy micsoda, hogy ők is hallják a különbséget, pedig rossz a hallásuk (mondjuk zeneszeretők). sony a lánc minden eleme, azok is egymás hegyén elválasztás nélkül, doboz orion 500, hangkábel cat7, interkonnektek MM-os gagyik, elosztó is normál bóti. sztereo terük viszont nincs, mert dobozok a hosszanti falra nekitolva, középen bumszli (d roppant látványos) kandalló.
emiatt, bár a különbséget jól lehetett hallani, a jó állást nehezítette, h nincs sztereo tér. végül fel is adtam.
és a fülelési módszer: jó minőségű jazz felvétel, ha lehet nem stúdió, hanem élő. legyen középen szép, hangsúlyos női ének, váltakozó dúsabb és ritkább zenei háttérrel, magas hangokkal. 3-4 számrészlet, 2-3 oda-vissza forgatás már elég szokott lenni.
rossz állás: torzabb felső tartomány, ezt éneknél jól hallani. harsogóbb hangkép (ez megtévesztő tud lenni, ezt lehet először jobbnak is hallani). csökkent térérzet, minden elem előrébb szól, vagy kiesik a ritmusból.
jó állás: nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb hangkép és összhangzat, nagyobb térérzet, simább, szebb, torzítatlanabb énekdallam (ez utóbbi szokott a döntő lenni)
Az erősitőt megmértem.
Az egyik mérésnél amikor a készülék ki van kapcolva 8V AC ha be volt kapcsolva 25V AC
Dugó megforditva kikapcsolt állapotban a akészülék 53V AC , bekapcsolva a készülék 42V AC. Ez érdekes miért lett kisebb...
Ja és hogy volt bedugva, véletlenül pont a kisebbik értéknél volt használva :vazeg:
Mégvalami a pio 2011 villásdugóján gyárilag megjelölt fázis is az elosztó fázisával volt "szembe" akkor mértem 8V kikapcsolt, mig bekapcsolt állapotban 25V -ot.
Tehát a készülék jelölése is jó.
Hangban viszont nem tudom megfülelni mert nincs min.
Nekem a dugóforgatásnál a tapasztalatom az,hogy a jó állásnál tisztább nem annyira zavaros a hangkép és a tér is sokkal jobb.
Én most ellenörzöm az öszes készüléket hogy a földhöz lépest kisebb potenciálkülönbséget mérjek.
Aztán úgy forgatom hogy kisebb legyen.
Majd megnézem hogy a kisebb érték esetén valóban az az ág kapja a fázist amelyiknek elvileg kellene.
Majd leirpm tapasztalatomat.
- fülelek
- V.I.P.

Ja igen az miért van még jó hatással ha a készülékeket fázishelyesen csatlakoztatjuk a konnektorba vagy elosztóba?
Na ez egy jó kérdés. Többször több helyen előkerül, d magyarázat kevés helyen adatik.
Szerintem ez egy elég jó leírás (nekem elfogadható, bár nem minden kérdésemre ad választ): dugóforgatás
Kérdés: Mi a hallható különbség a dugóforgatások között? Monoban is hallható? Biztos, hogy vakon is eltalálható? Mire érdemes figyelni?
Várom tapasztalataitokat, aztán összegzem őket, és elmondom a sajátomat is.
Na és ha rendes hosszabító elé az Alces ONE?Mondjuk 3x2,5 tűzálló?
...igaz ekkor sincsenek a készülékek szétválasztva de leglább megvan a rendes keresztmetszete a hosszabítónak.
És még az eloszóból mondjuk 2x2,5 tűzállóval a készülékbe (plazma tv-be, avr, vagy szub-ba)
Na ezt neked kellene kipróbálni, mekkora különbséget hoz, fülelek biztos ad kölcsön egy one-t kipróbálni. D azért lehet sejteni, h ettől csodákat azért ne várj. Minél kevesebb kontakt (azok pedig nagyon tisztán tartva, létezik egy spéci olajozó nem is drágán) és leágazás, annál jobb, ha belegondolsz. (a tűzállóság nem hiszem, h a legfontosabb szempont). inkább 1 db hatos elosztó, mint egy 4-es + 3-as egybedugva.
d ha most nincs pénzed nagyobbra, sztem akkor vegyél egy 1-est, kösd a legszükségesebb cuccod elé, és ha akarsz majd nagyobbat venni, ez akkor se megy veszendőbe.
Igen kaptam is tőle egy one-t
Kontakt WL szoktam használni.
Ha durva a szennyeződés előtte kontakt 60 majd wl el lekenve utána ha kontaktot akarok rajtahagyni akkor 61 tipus, de ezt ritkán szoktam használni.
Na meg 3,8% ezüstel forrasztottam.
Az elosztóban réz sin van és a kábelezése is tűzállóra cserélve és a villásdugó is réz.
Csak hangfalam nincs hogy most kiprószáljam
Ja igen az miért van még jó hatással ha a készülékeket fázishelyesen csatlakoztatjuk a konnektorba vagy elosztóba?
Na ez egy jó kérdés. Többször több helyen előkerül, d magyarázat kevés helyen adatik.
Szerintem ez egy elég jó leírás (nekem elfogadható, bár nem minden kérdésemre ad választ): dugóforgatás
kérdeztem édesapámat, aki műszerész és villamos végzettségű is, bár nem mérnök. ahogy emlékszem, azt mondta, létezik a kóboráram jelensége (nem hifis fogalom), ami a trafók között lép fel (áramelosztótrafó-készüléktrafó), ami nagyfrekis zavar, tehát pont hifinél érzékelhető. elképzelhetőnek tartja, hogy a dugóforgatás ezt hivatott enyhíteni. a pontos fizikai magyarázatára én is kíváncsi lennék, állítólag mérni is lehet a különbséget, d hogy hogyan?
Na és ha rendes hosszabító elé az Alces ONE?Mondjuk 3x2,5 tűzálló?
...igaz ekkor sincsenek a készülékek szétválasztva de leglább megvan a rendes keresztmetszete a hosszabítónak.
És még az eloszóból mondjuk 2x2,5 tűzállóval a készülékbe (plazma tv-be, avr, vagy szub-ba)
Na ezt neked kellene kipróbálni, mekkora különbséget hoz, fülelek biztos ad kölcsön egy one-t kipróbálni. D azért lehet sejteni, h ettől csodákat azért ne várj. Minél kevesebb kontakt (azok pedig nagyon tisztán tartva, létezik egy spéci olajozó nem is drágán) és leágazás, annál jobb, ha belegondolsz. (a tűzállóság nem hiszem, h a legfontosabb szempont). inkább 1 db hatos elosztó, mint egy 4-es + 3-as egybedugva.
d ha most nincs pénzed nagyobbra, sztem akkor vegyél egy 1-est, kösd a legszükségesebb cuccod elé, és ha akarsz majd nagyobbat venni, ez akkor se megy veszendőbe.
Na és ha rendes hosszabító elé az Alces ONE?
Mondjuk 3x2,5 tűzálló?
Nos a mester szerény, nem dícséri saját gyermekét, és szeretné, ha bárki kipróbálásra véleményezné dolgait, az a legjobb reklám. Nosza...
Alces 1: akkor legjobb, ha közvetlen fali konnektorba dugsz vele egy műszaki cikket. Slussz, erre készült. Lehet tovább ágaztatni is róla, ezt még nem próbáltam, de ennek látom legkevesebb értelmét. vagy lehet normál elosztóba dugni egy cucc elé, ezt próbáltam, régi típusú (nem 100Hz, nem lcd, stb) tv-nél érezhetően kellemesebbé vált a nézése, d elvileg ez rosszabb hatásfokú, mint közvetlen a falba dugni. (ha szedtél már szét normál elosztót, mer vmi szar zörgött benne pl, akkor tudod, miért ) Összehasonlítani nem tudtam, mert tv mellett pont szekrény van, és nem fér be mögé sehogy a one. (Hosszabítós megoldásra esetleg van kilátás?)
Konnektor + 10m normál hosszabító + 4-es normál elosztó + alces1 + monitor: itt már sokkal szerényebb a különbség, de azért ha volna annyi alces one-om, minden képmegjelenítőhöz tennék, akár falba, akár elosztóba dugom.
Alces6: hatása hasonló lehet, mint one (belenézni ugye nem tudunk, h uaaz van-e benne ), d fülelek elejtett félmondataiból azt lehet sejteni, h ez egymástól is leválasztja a készülékeket, nem úgy mint a normál elosztók, ahol a cuccok egy földkörön maradnak, és szépen zavarni fogják egymás áramellátását, ahogy terheljük őket. Emiatt egy láncon lévő tagoknak inkább egy 3 v 6-os, mint 1-2 egyes normál elosztóba dugva. Ez még az olcsó, használt erősítőknél is sokat dobott a hangon nálam. Emiatt a lánc első tagja: Alces, mert a legjobb készülékfüggetlen befektetés. Mai körülmények között nem tudom, mennyivel olcsóbb (és csúfabb) külön ösvény kiépítése egy átlagfelhasználónak, mint egy Alces3 pl.
Alces6 elé Alces1: ezt fogom még kipróbálni, ha a one terhelhető így.
- jános bácsi
- V.I.P.

- Értékelés: 132
Álljon meg a menet! Én eddig azt hittem, hogy hatásilag az Óne és a 3/6 egyforma, csak a dugók száma más. Ezek szerint minél több annál jobb?
- fülelek
- V.I.P.

Egy perverz gondolat: mi van ha két One-t egymásba dugunk?
nem fognak sikoltozni
Ha nem elég az AlcesOne hatása, Alces 3-ast kell használni.
- jános bácsi
- V.I.P.

- Értékelés: 132
Egy perverz gondolat: mi van ha két One-t egymásba dugunk?
Az egy rókáról több bőrt tipikus esete, ha egy AlcesOne-ba -elosztóval- bedugnám az erősitőt, tv-t, dvd-t. Nem harmadolódik a javulás? Lehet, hogy, ha sok mindent beledug az ember, a végén már nem vesz észre semmit. Az a baj, hogy az One ára nekem sokkal szimpatikusabb, mint a 3-as vagy 6-os-é. Vagy csak keveset keresek.
Na, erre én is kíváncsi lennék!
UPSakku.hu