Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Apple számítógépes zenehallgatáshoz
Nekem úgy tűnik, ekkor is az Itunest használja, csak nem jön elő a szoftver.
Nem iTunes, azt hiszem, ilyenkor talán a Core Audio játszik.
A Leopard alatt többféleképpen is le lehet zenéket játszani:
1. iTunes - saját alrendszer, saját mintavétel konverzióval
2. Core Audio - ez az alapvető hangalrendszer az OS alatt, saját mintavételkonverzió, nem egyezik meg az iTune-szal
3. Front Row - Leopard alatt nem iTunes, hanem Core Audio játszik le alkalmazásakor, de ha valaki felteszi a Tiger Front Row alkalmazást a Leopard alá, az elfogja indítani az iTunest, nem Core Audio alrendszert használ, SZVSZ így tényleg jobb lesz a hangja és megszabadul az ember egy csomó nyűgtől, amit az új Front Row okoz!
4. Lejátszó szoftverek, egyszerűek, media management nélkül - különböző nyílt forráskódú hangalkalmazásokat beépítve
5. Hangutómunka szoftverek - nagy gonddal fejlesztett, kicsi latenciájú, multi track lejátszó résszel, ami valós időben tud effekt plug-ineket is felhasználni, többfélét is általában
Tapasztalataim szerint többnyire az utolsóként említett, általában fizetős hangutómunka alkalmazások a legjobb minőségű lejátszók is, mint amilyen például a Wave Editor, Nuendo, Logic Pro 8. Ezek teljesen más ligában fociznak, mint egy iTunes, de nem lejátszásra hanem utómunkára vannak optimalizálva, ők is trackenként szeretnek lejátszani, vagyis csak hard core lejátszó szenvedéllyel rendelkezőknek javasoltak Ritkán kerülnek pár százezer forintnál kevesebbe sajnos.
Penna, nem tudnal kicsit tobb infot adni arrol, hogyan keszult a 8 gigas pendrive-ra a rendszer? Kell lennie vmi segedproginak ami megcsinalja, elkepzelni sem tudom, hogy ezt valaki manulisan pakolja ossze a rendszer elemeibol. Szivesen kiprobalnam.
Engem is erősen érdekel a dolog, e-mailezek, ha megkapom a címet.
Nem volt idom meg utanajarni, de sztem ilyesmi lesz a megoldas:
http://www.macgeekblog.com/blog/archive ... drive.html
Termeszetesem azzal a kulonbseggel, hogy nekunk a hackelt resszel nem kell foglalkozni. Ugy latszik egy Pacifist kell hozza es egy install DVD.
- hifis
- Törzsvendég

- Értékelés: 356
Penna, nem tudnal kicsit tobb infot adni arrol, hogyan keszult a 8 gigas pendrive-ra a rendszer? Kell lennie vmi segedproginak ami megcsinalja, elkepzelni sem tudom, hogy ezt valaki manulisan pakolja ossze a rendszer elemeibol. Szivesen kiprobalnam.
Engem is erősen érdekel a dolog, e-mailezek, ha megkapom a címet.
A másik dolog, amit csak nemrég fedeztem fel, hogy a legegyszerűbb módja egy zenefile lejátszásának, ha a Finder-ben kijelöljük a file-t és utána rákattintunk a szemre a felső menüsorban. Ez ugye a file megjelenítő, ami zenénél rögtön elkezd játszani. Nekem úgy tűnik, ekkor is az Itunest használja, csak nem jön elő a szoftver.
Ha Leo van a gepen, akkor kattintani sem kell, eleg kijelolni a file-t es nyomni egy space-t...
- hifis
- Törzsvendég

Na szóval...
Köszönöm a válaszokat és a fáradozást. Megnyugodtam, egyrészt mert nálam is pontosan ezt a különbséget hallottam a szoftverek között, másrészt hogy nincs eldugott beállítani való az Itunes-ban, mivel a difi nálam is kicsi, az Itunes is nagyon jól szól.
Az az igazság, hogy ez a felhozott téma a hobbink hifi oldalához tartozik, zenehallgatásra tényleg az Itunes a legteljesebb. (Sőt már talán túl komplex, mert például az Iphone szinkronizálását is ebbe nyomták bele.)
Mindazonáltal, mivel nálam a dohányzóasztalon, előttem van a laptop, néha ezt az XLD szoftvert is előveszem, például az ape file-okhoz.
Csak két megjegyzés még, ami ide tartozhat: a Play szoftver, érdekes módon nálam csak ennél a bizonyos 96kHz ape-nél akad el, a 44,1-est gond nélkül lejátsza. Tehát ez egy jól működő, egyszerű, mindent lejátszó szoftver lehetne (ellentétben a Cog-gal, ami nálam mindig beteg és összevissza működik), de a hangja szerintem a "legrosszabb" a kipróbáltak között.
A másik dolog, amit csak nemrég fedeztem fel, hogy a legegyszerűbb módja egy zenefile lejátszásának, ha a Finder-ben kijelöljük a file-t és utána rákattintunk a szemre a felső menüsorban. Ez ugye a file megjelenítő, ami zenénél rögtön elkezd játszani. Nekem úgy tűnik, ekkor is az Itunest használja, csak nem jön elő a szoftver.
Nem olyan nagy dolog, a gyerek csinálta nekem is, ha felhívod vagy küldesz neki mailt elmagyarázza szivesen. Valami 5 GB körül lett a minimál rendszer. Egy 16 vagy egy 32 GB - os flash vagy egy ssd memória persze kényelmesebb lenne, mert így az upgradelések elvégzése, különösen az első nagy upgradé, egy kicsit trükkös. Ha jól emlékszem mug is megcsinálta, ő is tud talán segíteni.
Ha már gondok a számítógép körül... (bocs ha kicsit hosszú lesz). Nálam a felállás: Macbook Pro, Leopard, Metric Halo interfész. A dolog úgy kezdődött , hogy nem nagyon tudtam lejátszani egy 96kHz-es ape (monkey audio) felvételt. A Cog felcseréli az oldalakat és néha lefagy, a play meghülyül tőle, a toolplay csak az egyik oldalon szól, fogalmam sincs miért, hiába állítgatom azt a keveset, amit lehet. Egyetlen "lejátszó" tudja hibátlanul: az XLD nevű konverter program lejátszója, aminek viszont nagyon korlátozott a használata, mert csak egy file-t játszik le, és azt is végtelen ciklusban. (Ezért az iménti idézőjel, valójában ez csak egy belehallgató opció a konverter programban.) Penna tanácsára próbáltam elhagyni az erőlködést az ape formátummal, és átkonvertáltam olyanra, amit minden lejátszik. Praktikusan ezt az XLD szoftvert használtam. De nálam a konvertált változat rosszabbul szól, mint az eredeti, az XLD playeren. Sőt, feltűnt, ez a végtelenül egyszerű lejátszó milyen jól szól, ezért más formátumú fájlokkal is kipróbáltam. És itt jött a nagy meglepetés: jobban szól az Itunes-nál, sokkal jobban a Play-nél. Kérdés, ez csak nálam van így? Ha valakinek kedve van kipróbálni ezt az XLD programot, az alábbi címről töltheti le:http://tmkk.hp.infoseek.co.jp/xld/index_e.html
Ha beindítjuk a programot, meg sem jelenik a player, sőt, semmi nem jelenik meg, csak a fejléc, ezért a view menüpontjában kell kipipálni, hogy lássuk. Lejátszani meg úgy lehet vele, hogy megnyitjuk alatta a file kezelőt, és a zenefile-t egérrel ráhúzzuk a lejátszóra.
Szóval érdekel a dolog, nem csesztem-e el valami beállítást az Itunes-ban.
Na szóval...
Amikor vagy 5 éve elkezdtem a számítógépes zenehallgatással foglalkozni, ezt eredendően a praktikuma miatt tettem, nem gondoltam akkor még, hogy teljesen kiválthatja az igényes zenehallgatást. Aztán minél többet megértettem belőle, annál inkább láttam a benne rejlő lehetőségeket, de időközben persze a bonyodalmait is sikerült megtapasztalni. Semmivel nem kevesebb az ismeretlene egy számítógép alapú rendszernek, mint egy egy analóg vagy digitális hagyományos forrásokkal megáldottnak. Ez ma persze már közhely számba megy.
Sokféle módon próbáltam meg a számítógépes, hálózati lejátszós rendszereimet, kisérleteimet egyre magasabb szintre emelni. A lejátszó szoftverek mindig erős kétségeket hagytak bennem, de aztán kipróbálva az iTunes, a Quicktime és a különböző profi hangvágó szoftverek okozta különbségeket, ma már kétségem sincs, hogy ezek is számítanak. Van a "hangjuk" között különbség. Számomra azonban ez tökéletesen sokadrangú kérdés volt, számos olyan pontját látom a rendszernek, ahol érdemben többet lehet tenni a hangminőség és a reprodukció tökéletességéért. Az iTunes praktikusságával, távvezérelhetőségével, ismertségével, minden tökéletlensége ellenére is nehéz versenyezni. Lehetséges, hogy létezik "jobb" hangú lejátszó szoftver. Kérdés, hogy mennyi erőfeszítést, kényelmetlenséget ér meg a használata.
Az ajánlott szoftverbe egyenként kell a trackeket belerakni. Ez azt jelenti, hogy oda kell tenni magam mellé a számítógép billentyűzetet, egeret vagy notebookot, ha nem akarok trackenként felugrálni. Márpedig nem akarok és nem is szeretem egy méteres távolságon belül a számítógépet lejtászás során. Lusta vagyok, számomra az élet nagy áldása a Macbook egyszerű kis távkapcsolója
Szóval, ha ez az egyszerű kis lejátszó szoftverecske azt szeretné, hogy az iTunes/Frontrow helyett használjam és felvállaljam az összes nyűgjét, például, hogy Bach Karácsonyi Oratóriumának mind a 36 trackjét átlagosan másfél percenként odaballagva a számítógéphez bele drag and droppoljam a GUI-jába, akkor nagyon, nagyon, nagyon sokkal jobbnak kellene lennie, mint az iTunes/Frontrow.
Sajnos nem az.
Valami van, persze és hálásan köszönöm hifisnek, hogy felhívta a figyelmet a szoftverre.
88.2k soha át nem konvertált, soha nem tömörített wav file-okat hallgattam meg, ezek részben LP-ről felvettek, részben eredeti studió sztereó maszterek. Szándékosan nem cd-ről grabbelt file-t, hanem eredeti felvételt hallgattam meg vele.
Mivel most éppen ismerkedem a közvetlen firewire interfésszel ellátott Mytek 8x192 mastering D/A konverterrel, így azon tettem próbát. Ez mindenféle előfok nélkül, közvetlenül a kimenetéről zuhan bele az MC1250 erősítőbe (igaz Db25-ös sokcsatornás csatin keresztül egy elég gagyi kifejtő kábelt használva) majd onnan a Danley hangfalakba. A rendszer hangja igen közvetlen és életszerű, nagyfokú transzparenciával és már-már ijesztő dinamikával.
A dinamikai, ritmikai tulajdonságokban, amik számomra fontosak nem nagyon tapasztaltam a két szoftver között különbséget. Az iTunes hangja egy kicsit "tömörebb", valós hangszerméretekkel, közelebb hozta a zenészeket egymáshoz, az XLD egy kicsit részletgazdagabb, könnyűsúlyúbb, valamivel több teret mutatott a hangszerek körül. Meg tudom érteni, aki ezt jobban szereti. A különbség mindazonáltal SZVSZ kevesebb volt, mint amikor a 8 GB-os flash memóriáról bootolom fel az operációs rendszert. Ismétlem, hogy SZVSZ. Az iTunes/Frontrow praktikussága számomra biztosan fontosabb, mint az a különbség, amit egy allergiásabb napon már valószinűleg nem hallanék meg.
Van a dolognak persze egy fontos tanulsága. A számítógépes zenehallgatás útjai is rögökkel lesznek kikövezve, ha valaki minden részletre ügyel. Úgy tűnik számít milyen a CPU terheltsége, kell-e a hangfile-t dekódolni, milyen az operációs rendszer, milyen a pufferelés lejátszáskor, hogyan és mennyi memóriát használ az operációs rendszer és a lejátszó szoftver, milyen interfészen keresztül kerülnek az adatcsomagok digitális hanggá alakításra, számít az adatkábel minősége, sőt egyesek szerint már az sem mindegy,hogy az Ethernet hálón keresztül milyen NAS-t használunk, stb, stb.
Én mindenesetre feladtam a veszteségmentes tömörítést is. Olcsó a merevlemez kapacitás, már csak tömörítetlen file-ba grabbelek. Egy gondolkoznivalóval így kevesebb - nem érdekes okoz-e tömörítetlen hangfájl dekódolása valamilyen romlást a tömörítetlen lejátszásához képest, nem kell azzal foglalkozni lejátssza-e az iTunes.
Mindazonáltal a hifis által elvégzett kísérlet figyelemre méltó, ajánlom mindenkinek a kipróbálását, pár másodperc a szoftver letöltése, installálása, szóval sok idő nem kell a tapasztalatszerzéshez és bizony könnyen lehet, hogy másnál szignifikánsabb lesz a hatása.
Ha már gondok a számítógép körül... (bocs ha kicsit hosszú lesz). Nálam a felállás: Macbook Pro, Leopard, Metric Halo interfész. A dolog úgy kezdődött , hogy nem nagyon tudtam lejátszani egy 96kHz-es ape (monkey audio) felvételt. A Cog felcseréli az oldalakat és néha lefagy, a play meghülyül tőle, a toolplay csak az egyik oldalon szól, fogalmam sincs miért, hiába állítgatom azt a keveset, amit lehet. Egyetlen "lejátszó" tudja hibátlanul: az XLD nevű konverter program lejátszója, aminek viszont nagyon korlátozott a használata, mert csak egy file-t játszik le, és azt is végtelen ciklusban. (Ezért az iménti idézőjel, valójában ez csak egy belehallgató opció a konverter programban.) Penna tanácsára próbáltam elhagyni az erőlködést az ape formátummal, és átkonvertáltam olyanra, amit minden lejátszik. Praktikusan ezt az XLD szoftvert használtam. De nálam a konvertált változat rosszabbul szól, mint az eredeti, az XLD playeren. Sőt, feltűnt, ez a végtelenül egyszerű lejátszó milyen jól szól, ezért más formátumú fájlokkal is kipróbáltam. És itt jött a nagy meglepetés: jobban szól az Itunes-nál, sokkal jobban a Play-nél. Kérdés, ez csak nálam van így? Ha valakinek kedve van kipróbálni ezt az XLD programot, az alábbi címről töltheti le:http://tmkk.hp.infoseek.co.jp/xld/index_e.html
Ha beindítjuk a programot, meg sem jelenik a player, sőt, semmi nem jelenik meg, csak a fejléc, ezért a view menüpontjában kell kipipálni, hogy lássuk. Lejátszani meg úgy lehet vele, hogy megnyitjuk alatta a file kezelőt, és a zenefile-t egérrel ráhúzzuk a lejátszóra.
Most próbálom, majd írok róla nemsokára.
Volt mar itt szo rola a topikban, ha kicsit visszanezel. A macmail levlistan tobben hasonlo velemenyen voltak, nevezetesen ugy talaltak, hogy vannak lejatszok, amik sokkal jobban szolnak az iTunes-nal, anelkul, hogy barmilyen kiemelest hasznaltak volna. Itt a forumon ezzel nem nagyon ertett egyet senki. En egy kicsit jatszottam vele, tenyleg voltak kulonbsegek, de sajnos hasznalhatosagban egyik sem kozelitette meg az iTunes-t, igy nem nagyon varialtam vele.
En egy kb egy eve valamelyik iTunes frissites utan ereztem, ugy, hogy hallhatoan romlott a minoseg. Azota ujra van huzva a rendszer es elegge rendben van, igy nem is frissitem soha az iTunes-t.
- hifis
- Törzsvendég

Ha már gondok a számítógép körül... (bocs ha kicsit hosszú lesz). Nálam a felállás: Macbook Pro, Leopard, Metric Halo interfész. A dolog úgy kezdődött , hogy nem nagyon tudtam lejátszani egy 96kHz-es ape (monkey audio) felvételt. A Cog felcseréli az oldalakat és néha lefagy, a play meghülyül tőle, a toolplay csak az egyik oldalon szól, fogalmam sincs miért, hiába állítgatom azt a keveset, amit lehet. Egyetlen "lejátszó" tudja hibátlanul: az XLD nevű konverter program lejátszója, aminek viszont nagyon korlátozott a használata, mert csak egy file-t játszik le, és azt is végtelen ciklusban. (Ezért az iménti idézőjel, valójában ez csak egy belehallgató opció a konverter programban.) Penna tanácsára próbáltam elhagyni az erőlködést az ape formátummal, és átkonvertáltam olyanra, amit minden lejátszik. Praktikusan ezt az XLD szoftvert használtam. De nálam a konvertált változat rosszabbul szól, mint az eredeti, az XLD playeren. Sőt, feltűnt, ez a végtelenül egyszerű lejátszó milyen jól szól, ezért más formátumú fájlokkal is kipróbáltam. És itt jött a nagy meglepetés: jobban szól az Itunes-nál, sokkal jobban a Play-nél. Kérdés, ez csak nálam van így? Ha valakinek kedve van kipróbálni ezt az XLD programot, az alábbi címről töltheti le:
http://tmkk.hp.infoseek.co.jp/xld/index_e.html
Vegeredmenyesen kijelenthetem hogy a Front Row 2 az egyik legnagyobb bithulladek amit valaha lattam Miert kellett ahhoz nyulni ami amugy jol mukodott, nevesen az elso verzio...
Én a régit használom, a Leoparddal még mindig.
- DigitalSTD
- Fórumlakó

- Értékelés: 4
Vegeredmenyesen kijelenthetem hogy a Front Row 2 az egyik legnagyobb bithulladek amit valaha lattam
Miert kellett ahhoz nyulni ami amugy jol mukodott, nevesen az elso verzio...
- hifis
- Törzsvendég

Ez a telefon egyértelműen az internet használatra van kihegyezve (vagyis arra, hogy költsünk a net- és az app store díjakra). Aki ezt megteheti és meg is akarja tenni, annak nagy ugrás ez a telefon az eddigiekhez képest, és elnézi a hiányosságokat. Akinek viszont a telefonos tulajdonságok a fontosak, jobb, ha más után néz, hiszen nehézkesebb a virtuális billentyűkön sms-ezni, nincs hangtárcsázás, nincsenek gyorsbillentyűk (merthogy nincsenek is billentyűk), stb. De azért a nagyon jó menüje révén még a telefon funkciók működtetése is szórakoztató, mégha kicsit több nyomogatással is jár. Szóval tény, meg kell nézni vásárlás előtt, bejön-e nekünk.
Azért feltétel nélkül ne. Nálunk több grafikus is vett. Egy imádja, egy elég fancsali képpel tanulja, a harmadik már azon variál, hogy cserélhetné el valami használhatóbbra.
Minap nezegettem kollega 2G-s iphone-jat. Es nagyon kellemes csalodas volt. Eddig kivetel nelkul minden okos telefont hasznalhatatlannak talaltam, de igy, hogy megmutattak mi hogyan megy kifejezetten baratsagosnak tunt. Az a gond, hogy barmit tud en telefonalason kivul masra nem nagyon hasznalnam, igy valoszinuleg kihagyom. Raadasul meg nagyon bosszantanak ezek a zuros mobilnet szamlazasi szokasok. Majd akkor lesz ilyenem, ha fix dijas, forgalom fuggetlen lesz a mobilnet
- hifis
- Törzsvendég

Vettem egy Iphone-t (valamelyik blog honlapon szifon). Úgy látom, az az Apple stratégiája egy termékét illetően, hogy tök mindegy, mit tud, de legyen olyan, hogy mellette a konkurencia egy generációval korábbinak hasson. Hát ez a telefon ilyen. Aki szereti a kütyüket, (én igen), feltétlen vegye meg. Nagyszerű dizájn és kijelző, látványos és nagyon jól működő menü, teljesen beleintegrált internet, rengeteg alkalmazás az apple store-ból. Mit számít ezek mellett, hogy a telefonja elég lebutított (egyszerű), nincs rádió, stb. Szerintem megéri a pénz(é)t.
Van esetleg valakinek egy Macintosh 10.5.4 9E25 Restore DVD-je egy órára kölcsön?
Az enyémet "nem találom".
Köszi!
hARMoNIkUStoRzitÁs.bLog
fül-, és fejhallgató blog
- DigitalSTD
- Fórumlakó

- Értékelés: 4
Van egy Bluetoothos Mighty Mouse-m dobozzal mindennel 9.900ftert elado ha vkit erdekelne
Az összes USB tuner egy un MPEG transzpot streamet küld a számítógép grafikus alrendszere felé, és annak függvényében, hogy milyen a grafikus kártya: vagy annak hardvere vagy egy szoftveres dekóder fogja a képet és hangot a dekódolás után megjeleníteni. Az nVidia 8800 GT kártyán például hardveres h.264 dekódolás van, ezért az annak segítségével történő tévézés kisebb CPU teljesítményt igényel.
Akkor szuper!
A fene sem gondolta, hogy HD képes a kütyüm.
A legjobb az benne, hogy pont olyan fehér mint a Macbook, viszont nincs hozzá távírányító, de ez nem is gond igazán, mivel az EyeTV együtt mükődik a Macbook távirányítójával...
Mi lehet ez a "titkos" 4 csatorna amire rátalál, de nem helyezi el a listán?
Lehet, hogy mérőjel vagy valami tesztelés, elméletileg ide kerül még az ATV és a hírTV is. Ha van egy kis eszük, ők is jelzik majd, hogy HD-t akarnak
Az összes USB tuner egy un MPEG transzpot streamet küld a számítógép grafikus alrendszere felé, és annak függvényében, hogy milyen a grafikus kártya: vagy annak hardvere vagy egy szoftveres dekóder fogja a képet és hangot a dekódolás után megjeleníteni. Az nVidia 8800 GT kártyán például hardveres h.264 dekódolás van, ezért az annak segítségével történő tévézés kisebb CPU teljesítményt igényel.
Akkor szuper!
A fene sem gondolta, hogy HD képes a kütyüm.
A legjobb az benne, hogy pont olyan fehér mint a Macbook, viszont nincs hozzá távírányító, de ez nem is gond igazán, mivel az EyeTV együtt mükődik a Macbook távirányítójával...
Mi lehet ez a "titkos" 4 csatorna amire rátalál, de nem helyezi el a listán?
hARMoNIkUStoRzitÁs.bLog
De a H.264 streamet lehet, hogy szoftveresen tömöríti ki? Mivel semmi utalás nincs arra, hogy a vevőm erre képes lenne.
Érezhetően melegszik a gép a HD adás alatt.
De ez éppen lehet a gyenge video rendszer miatt is.
Sajnos a JPEG formátum már ront a minőségen...
hARMoNIkUStoRzitÁs.bLog
Tehát 10 csatornát talál, de csak 6 lesz a listán...
hARMoNIkUStoRzitÁs.bLog
De a H.264 streamet lehet, hogy szoftveresen tömöríti ki?
Mivel semmi utalás nincs arra, hogy a vevőm erre képes lenne.
Érezhetően melegszik a gép a HD adás alatt.
De ez éppen lehet a gyenge video rendszer miatt is.
hARMoNIkUStoRzitÁs.bLog
Üdv HD-ben és üdv itthonról!
Az hogy lehet, hogy a gépemen nézem a HD adásokat, de tudtommal az USB Stcik-em egyébként nem HD-s? Elgato szoftver, Pinnacle 320e közös gyümölcse az eredmény.
Az új csoda antenámmal a panelbetonban simán megtalál 10 csatornát a gép, de csak 6 állomást helyez el a listán. A gyári bot vacakkal semmi nem jött be. Gondolom a 4 kieső a következő 4 új adás helye, csak még nincs "feltöltve" az adás információkkal.
A HD adás minősége egyébként gyomorbavágóan jobb!!!
Üdv itthon :taps:
Ha a vett m1HD műsorban az m1HD logo látszik, akkor a tuner tudja a HD vételt. Mivel a h.264 video streamben benne van a képméret is, ezért minden tuner, ami a számítógépen h.264 streamet vesz, az HD-s tuner.
A 10 csatorna az érdekes, jelenleg m1, m1HD, m2, m2HD, Duna és Duna II jön, ez 6. A pletykák szerint a Duna (bölcsen) már bejelentette az igényét a HD sugárzásra. Nem akar lemaradni ő sem az MTV-től úgy tűnik.