Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3552

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Másrészt meg nem xol bele a hangzásba.
Dehogynem... lásd földhurok

A földhurok az nem azonos fogalom a földeltséggel-földeletlenséggel. A földhurok nevű probléma ott alakul ki, ahol egy áram képes több útvonalon is eljutni egyidejűleg egyik pontból a másikba, legyen ez akármilyen feladatú áram. Az így körbezárt felület képes arra, hogy az áram kedve szerint váltakozzon az egyik, vagy másik ágon, de ennél sokkal súlyosabb probléma, hogy a külső eletromágneses tér számára (elsősorban az 50Hz) egy rövidrezárt tekercset jelent, de mondhatnánk azt is, antennát képez. Minél nagyobb felületet fog körbe az a hurok, minél kisebb a kör ellenállása és minél kisebb az eredeti jeláram, annál inkább bezavar ez a hurokáram. Elkerülni, csökkenteni csillagpont kialakítással, esetleg a hurokban lévő vezetékbe iktatott ellenállással, és természetesen árnyékolással lehet. Az egyébként védőföldhöz nem csatlakozó ilyen hurok zaját, azzal is csökkenteni lehet, hogy egyik pontját lekötjük a védőföldre, ha ez egy semleges tápvezeték.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Dehogynem... lásd földhurok

Vendég

Kábelezzünk

Kettő eret használtam, a földelés rontja a hangot, meg amúgy sincs behúzva a konnektorba( a'la panel) A négyérből, a fekete és a szürke együtt, fekete a fázis, szürke a nulla, a kék-barna párosnál meg a kék a fázis, barna a nulla.
Köszi!
Nekem barna, kék, fekete, zöld-sárga színek vannak. Fura, pedig úgy emlékszem Te is a Haluxvilltől rendelted.
Akkor én is földelés nélkül csinálom.
Üdv

Szwsz az kell bele, mert azért találták ki, h ne wágjon agyon, ha gond lenne.

kovibali
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 13

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kovibali »

Kettő eret használtam, a földelés rontja a hangot, meg amúgy sincs behúzva a konnektorba( a'la panel) A négyérből, a fekete és a szürke együtt, fekete a fázis, szürke a nulla, a kék-barna párosnál meg a kék a fázis, barna a nulla.
Köszi!
Nekem barna, kék, fekete, zöld-sárga színek vannak. Fura, pedig úgy emlékszem Te is a Haluxvilltől rendelted.
Akkor én is földelés nélkül csinálom.
Üdv

UPSakku.hu

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 58

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: bikabeka »

Honnan lehet ilyet rendelni?

Vendég

Kábelezzünk

Pneumatika csőbe, van mindenfajta méretben. Vagy tefloncsőbe de az nem olcsó.

bikabeka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 58

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: bikabeka »

Mibe lehet belehúzni a CAT 7-es kábel szálait, ha lebontjuk az árnyékolást? Én nem találok semmi használhatót.....

Vendég

Kábelezzünk

...a kék-barna párosnál meg a kék a fázis, barna a nulla.
Fordítva

v-tibor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 4

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: v-tibor »

jóó.., "ala'panel"

HIGH-END.

Vendég

Kábelezzünk

kovibali
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 13

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kovibali »

István, 
Muszáj szétszedni egyébként használhatatlanul merev, nos bekötöttem hát mit mondjak így frissen is nagyon-nagyon ott van

Szia!
2 vagy 3 eret használtál? (Vagyis földelést kötöttél be?
Üdv

UPSakku.hu

Vendég

Kábelezzünk

En valojaban olyan kabelt keresek, aminek van egy vastag tomor es erre rasodorva vannak, a vekonyabb vezetok.
- ha fokozni akarnam a 3. reteg megvekonyabb es elentetes iranyban sodort. hello2.gif

Olyan is wan a kinálatunkban, de azt itthon nem forgalmazzuk...
Ráadásul ezüst xálakbol wan a fonás.

hugi_0
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hugi_0 »

Xia.A Fonoban a Kairost hallottad a kisszobában. Az A osztályu erösitönk és elöfokunk wolt bekötwe egy Cyberhome DVD játékos és az akkor uj fejlesztésü DAC-unk xolt.
Örülök, h teccett a produktumunk.
Amennyiben érdekel a mai kinálatunk, látogass el hozzánk. Xeretettel wárunk.

http://www.aq1.hu/index.htm

Belsö kábelezésre wékonyabb, 1,5-ös tüzállot jawallok, beforrasztwa.

Kosz a linket, megneztem, a tovabbiakban is csak nezegetni fogom/tudom.
- mar le volt fuzve, es inkabb csak passzivan vettem resz a forumozasban (is).

En valojaban olyan kabelt keresek, aminek van egy vastag tomor es erre rasodorva vannak, a vekonyabb vezetok.
- ha fokozni akarnam a 3. reteg megvekonyabb es elentetes iranyban sodort. hello2.gif

hugi_0
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábelezzünk

Belső kábelezésre célszerű lenne azt használnod amit hangszóró drótnak is használsz, a szinergia miatt, bár az lehet hogy így is borulni fog, mivel most a gyári gagyi kábelekhez hangoltad a rendszert.

Ez nem gyari.
- de tetszik, hogy annak nezted.
Méd in máj hend ! )

Egyebkent igazat szolsz, a legidealisabb ugyanazt hasznalni, mind dobozon belul es kivul is.

Vendég

Kábelezzünk

2006 november fono: itt volt az elso olyan elmenyem ahol valoban meg tudtam hatarozni a zeneszek poziciojat, amikor pedig szindarab zenejet hallottam akkor a paholyban ereztem magam.
Ha jol emlekszem a nevere akkor sok csoda kozul ezt, az A1 (vagy AQ1) ? adta meg. Ebben kerem javitsatok. (Kosz.)
Hatha segit valamit: a terem kb. 6m*5m, 18-20 szek lehetett (kisse srehen) 3 sorban.
(Volt sok mas, szamomra uj es erdekes dolog is.)

Xia.
A Fonoban a Kairost hallottad a kisszobában. Az A osztályu erösitönk és elöfokunk wolt bekötwe egy Cyberhome DVD játékos és az akkor uj fejlesztésü DAC-unk xolt.
Örülök, h teccett a produktumunk.
Amennyiben érdekel a mai kinálatunk, látogass el hozzánk. Xeretettel wárunk.

http://www.aq1.hu/index.htm

Belsö kábelezésre wékonyabb, 1,5-ös tüzállot jawallok, beforrasztwa.

Vendég

Kábelezzünk

Az impregnálás valóban segít, az erősítőmben is 3x impregnálással készült toroidok vannak és teljesen zajtalanok, ennek ára +30% felár. 
Kezdenek járódni a tűzálló drótok is, finomodik a hang. Az egész láncban való hálózatikábel csere annyit hozott a konyhára részletgazdagságban, és dinamikában, hogy a hallgatási pozíciómat egy méterrel messzebb kellett vinnem (eddig nagyon közelről hallgattam), de végre távolról is direkt marad a hang, eddig nagyon kusza volt 1,5métertől messzebb, azt hittem a korai visszaverődések miatt van, de úgy néz ki, ez hiányzott a rendszerből.

Biztató, pénteken én is elkészítem a tűzállómat...

Vendég

Kábelezzünk

AQ1 olyan van, ha megnézed a céges topikokat ott meg is találod itt a fórumon, Bigdewil biztosan tud segíteni mi szólt akkor náluk, de gyanítom, hogy az ATC 100-asokat hallottad, Bigi, A osztályú erősítőjével.

Belső kábelezésre célszerű lenne azt használnod amit hangszóró drótnak is használsz, a szinergia miatt, bár az lehet hogy így is borulni fog, mivel most a gyári gagyi kábelekhez hangoltad a rendszert.

hugi_0
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kábelezzünk

Sziasztok !

Vegignyalaztam a 42 oldalt, okosabbnak erzem magam ettol. )
De meg mindig nem tudom eldonteni milyen kabelt hasznaljak belso kabelezesre.

Ebbe kellene: http://web.interware.hu/hugi0/tannoy_4.jpg

Jart tanalm Siltech - NewYork IC, aminel jobbat meg nem hallotam.
- igaz, en nem regiben kezdtem, igazan foglalkozni az "audioval".

Osztom lamalas nezeteit a zenehalgatasban.
Fontosabb az eloadas, mint a szerkezett.
- persze en sem gilisztaval "vadaszok" capara. )

2006 november fono: itt volt az elso olyan elmenyem ahol valoban meg tudtam hatarozni a zeneszek poziciojat, amikor pedig szindarab zenejet hallottam akkor a paholyban ereztem magam.
Ha jol emlekszem a nevere akkor sok csoda kozul ezt, az A1 (vagy AQ1) ? adta meg. Ebben kerem javitsatok. (Kosz.)
Hatha segit valamit: a terem kb. 6m*5m, 18-20 szek lehetett (kisse srehen) 3 sorban.
(Volt sok mas, szamomra uj es erdekes dolog is.)

Vendég

Kábelezzünk

Az impregnálás valóban segít, az erősítőmben is 3x impregnálással készült toroidok vannak és teljesen zajtalanok, ennek ára +30% felár.

Kezdenek járódni a tűzálló drótok is, finomodik a hang. Az egész láncban való hálózatikábel csere annyit hozott a konyhára részletgazdagságban, és dinamikában, hogy a hallgatási pozíciómat egy méterrel messzebb kellett vinnem (eddig nagyon közelről hallgattam), de végre távolról is direkt marad a hang, eddig nagyon kusza volt 1,5métertől messzebb, azt hittem a korai visszaverődések miatt van, de úgy néz ki, ez hiányzott a rendszerből.

Jolida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Jolida »

Ha arra gyanakszik valaki, hogy esetleg DC van a hálózatán, elég kellemetlen dolog kimérni. Érdemes kísérletezni a diódák többszörözésével, így el lehet dönteni, hogy hány dióda nyitófeszültségnyi DC-t sikerül (valamennyire) semlegesíteni.

Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Mi a nagyobb teljesitményű toroid transzformátorokat (>160VA) háromszoros impregnálással szoktuk gyártatni, amiből legfontosabb a vasmag impregnálás, aztán a primer tekercs utáni majd a szekunder utáni impregnálás. Ez annyira eredményes, hogy gyakorlatilag soha nem búg. Ezt nem minden trafós cég csinálja meg. Ja és persze nem 230V-ra tekertetünk, hanem 240-re. Ily módon nincs túlgerjesztve a vas.Sajnos elég borsos felára van ennek a mókának, viszont nem panaszkodnak a felhasználók, hogy búg a cucc...

A 240V-ra tekerés még nem elég a biztonsághoz, nálam rendszeresen mérhető 239-241V falban. Ennél fontosabb milyen Bmax-ot veszel figyelembe egy adott trafólemeznél. Ez a többszörös (vákuum)impregnálás és főleg a trafólemezre nagyon jó dolog, a mechanikus búgást erősen csökkenti, viszont a DC jellegű félre gerjesztéssel a szekunder oldal szinusza is torzul valamelyest, miközben a trafó előtt mindent elkövetünk ennek a bejövő áramnak a készépítésére, például egy aktív áramregenerátorral, vagy spéci szűrőkkel.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5269

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Mi a nagyobb teljesitményű toroid transzformátorokat (>160VA) háromszoros impregnálással szoktuk gyártatni, amiből legfontosabb a vasmag impregnálás, aztán a primer tekercs utáni majd a szekunder utáni impregnálás. Ez annyira eredményes, hogy gyakorlatilag soha nem búg. Ezt nem minden trafós cég csinálja meg. Ja és persze nem 230V-ra tekertetünk, hanem 240-re. Ily módon nincs túlgerjesztve a vas.
Sajnos elég borsos felára van ennek a mókának, viszont nem panaszkodnak a felhasználók, hogy búg a cucc...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Igen, de a trafó bugást inkább a végfoknál tapasztalom ahol 2db 400VA toroid trafó van.
Ez a gyakoribb. Minél nagyobb a trafó, minél inkább gerjesztéshatárra méretezett, annál inkább hajlamos a kevés DC összetevőtől félregerjesztődni, ahol már nincs elég permeabilitás a hatásos induktivitás kialakulásoz, ezért megszalad az áram. Ezek a megszaladások 20ms-onként történnek, mert vagy a pozitív, vagy a negatív periódus csúcson gerjesztődik túl a trafó.

A baj a toroidtrafóknál sokkal erősebb, mert a rézellenállásuk a negyede-ötöde a többi trafófajtához képest. Ez azért kellemetlen, mert a DC okozta árammegfutást lényegében a réz ellenállás korlátozná, a toroidnál meg éppen az a kevés. Az alacsony rézellenállás normál üzemben előny, viszont DC jelenségnél hátrány.

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1013

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: csövi »

Igen, de a trafó bugást inkább a végfoknál tapasztalom ahol 2db 400VA toroid trafó van.
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Igen szokott néha búgni a trafó...
Ez ugyan nem DIY oldal, de hátha valakit érdekel.
Hálózati DC blokkoló.

Ha szabad a Jolida által feltett áramkörhöz egy észrevételt tennem. A DC blokkolást a D1-D4 diódák és a velük parallel kondik végzik. Ezek a diódák max 3A-re alkalmasak, viszont azért hogy ne okozzon dinamika veszteséget célszerű ennek a harmadán-negyedén járatni, úgy hogy ez a DC blokkoló inkább csak kis fogyasztású készülékhez javallot, vagy nagyobb áramú diódát-diódahidat kell beépíteni az áram növeléséhez.

Ennél talán még fontosabb, a C1, C4 kondikon váltóáram fog közlekedni, az elkón még ha kicsi is a feszültség, fordított polaritással tönkremehet, el is durranhat. Ezért bipolárisan sorba kell kötni kettőt-kettőt és úgy már jó.

Én kísérleteztem egy ehhez hasonló megoldással, azt tapasztaltam, a párhuzamos kondik ha túl nagyok – én kettő 33000uF-ot tettem először sorba, ami 16500uF-ot ad- akkor olyan mintha nem is lenne benn a DC-t csökkentő dióda. Nekem a 300-800W-os terheléshez 2 db 470uF sorban optimális megoldást adott.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”