Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Súlyos keresztváltók
Súlyos keresztváltók
Egy lehetséges válasz. Ha beletennék a 820.000,-Ft-os hangfalba a Silver/Gold-ot, akkor milyen kondit tennének a 80.000EUR-ós hangfalba (20milla)?
Ez a válasz.
Egy 820000 Ft-os hangfal árában hangszóró és a váltó nem kerül többe 100000 Ft-ba.
De lehet,hogy sokat mondtam.Ebbe egy mundorf kondi nem fog beleférni.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
http://www.avxcafe.hu/
Súlyos keresztváltók
Miért gondolják azt néhányan, hogy a gyárban csak és kizárólag olyan pénzéhes csalók vannak akik filléres spórlásból kihagyják azt amitől neked jó lenne? Viszont hátsó-ukrajnában /bocsánat, M.o. EU tag / nagyonhozzáértőokosjános bármit és bármikor megmodifikál neked úgy, hogy akkor aztán megtudod a tutit. Mert ha vastag a drót és sok kiló akkor aztán lesz nagyon jó!
Olyan szörnyűségesen szánalmas ez az egész.
Csodaváró nép vagyunk...
Súlyos keresztváltók
Szerintem, addig talán van realitása a tuningnak ha az adott alkatrészt ugyanolyan értékű de, jobb alkatrészre cserélem. De amiket itt látok a fényképen azok picit több ennél nem?
erre gondolván
"B &W eredti és az upgrade"
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
Ha a gyári keresztváltót nagyobb több alkatrészt tartalmazó minőségi �30kg� keresztváltóra cseréljük, nem változik a hangfal érzékenysége?
Ha a gyári keresztváltót lecseréled ilyen módon, akkor sokkal több változik, mint az érzékenysége. Miért gondolják azt néhányan, hogy a gyárban csak és kizárólag olyan pénzéhes csalók vannak akik filléres spórlásból kihagyják azt amitől neked jó lenne? Viszont hátsó-ukrajnában /bocsánat, M.o. EU tag / nagyonhozzáértőokosjános bármit és bármikor megmodifikál neked úgy, hogy akkor aztán megtudod a tutit. Mert ha vastag a drót és sok kiló akkor aztán lesz nagyon jó!
Olyan megnyugtató érzés olvasni olyan reálisan gondolkozó hifi értő mondatait, aki meggyőződéssel vallja, hogy a nagy nevű hangfalgyártók mérnökei a műszakilag és hangilag létező legoptimálisabb alkatrészeket válogatnak a hangválókba. Ezen alkatrészek bármilyen cserélgetése jobbnak vélt típusokra teljesen hiába való pénzkidobás. Ennek a totális értelmetlen variánsa, amikor azzal is próbálkoznak, hogy az értékeket is megváltoztatják, átmértezik váltási pontot, meredekséget, mert azok után a hangszórók átcsúszhatnak egy számukra alkalmatlan tartományba. Ezzel teljesen egyet tudok érteni.
De nekem itt ugrál egy kisördög a szemem előtt.
Ha látok egy 820.000,-Ft-os hangfal a hangváltójában egy 1uF/250V mezei MKP kondit, kb 400Ft-ért, akkor miért ne szólhatna ennek a helyén sokkal jobban egy Mundorf Silver/Gold kondi 48EUR-ért?
Egy lehetséges válasz. Ha beletennék a 820.000,-Ft-os hangfalba a Silver/Gold-ot, akkor milyen kondit tennének a 80.000EUR-ós hangfalba (20milla)?
Komolyan kérdezem
Üdv István
Súlyos keresztváltók
Ha a gyári keresztváltót nagyobb több alkatrészt tartalmazó minőségi �30kg� keresztváltóra cseréljük, nem változik a hangfal érzékenysége?
Ha a gyári keresztváltót lecseréled ilyen módon, akkor sokkal több változik, mint az érzékenysége. Miért gondolják azt néhányan, hogy a gyárban csak és kizárólag olyan pénzéhes csalók vannak akik filléres spórlásból kihagyják azt amitől neked jó lenne? Viszont hátsó-ukrajnában /bocsánat, M.o. EU tag / nagyonhozzáértőokosjános bármit és bármikor megmodifikál neked úgy, hogy akkor aztán megtudod a tutit. Mert ha vastag a drót és sok kiló akkor aztán lesz nagyon jó!
Olyan megnyugtató érzés olvasni olyan reálisan gondolkozó hifi értő mondatait, aki meggyőződéssel vallja, hogy a nagy nevű hangfalgyártók mérnökei a műszakilag és hangilag létező legoptimálisabb alkatrészeket válogatnak a hangválókba. Ezen alkatrészek bármilyen cserélgetése jobbnak vélt típusokra teljesen hiába való pénzkidobás. Ennek a totális értelmetlen variánsa, amikor azzal is próbálkoznak, hogy az értékeket is megváltoztatják, átmértezik váltási pontot, meredekséget, mert azok után a hangszórók átcsúszhatnak egy számukra alkalmatlan tartományba. Ezzel teljesen egyet tudok érteni.
De nekem itt ugrál egy kisördög a szemem előtt.
Ha látok egy 820.000,-Ft-os hangfal a hangváltójában egy 1uF/250V mezei MKP kondit, kb 400Ft-ért, akkor miért ne szólhatna ennek a helyén sokkal jobban egy Mundorf Silver/Gold kondi 48EUR-ért?
Komolyan kérdezem
Üdv István
Súlyos keresztváltók
Épp ezért tettem fel a kérdést!!
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable
Súlyos keresztváltók
Súlyos keresztváltók
pl.
Súlyos keresztváltók
Ha a gyári keresztváltót nagyobb több alkatrészt tartalmazó minőségi 30kg keresztváltóra cseréljük, nem változik a hangfal érzékenysége?
Súlyos keresztváltók
Te is ilyen kábeleket használsz a dobozaidban?
Erősítő belsejében mondjuk egy fetes monoblokk probáljam meg valami bekelit lapra szerelve összeállítani a cumót?
Belső kábelezésénél nem okoz gondot, hogy keszekuszán mennem a kábelek?
Leginkább ilyen kábelt használok....
De megfelelő pl az itthon is könnyedén kapható kb 250 eres, 3mm átmérőjű OFC rézkábel is (cca 300Ft/m)
Itthon is tutira találhatsz 99,99%-os ezüstkábelt.
A csipogó lehet vékonyabb, a közép/mély a lehető legvastagabb legyen. A vékony lehetőleg ne legyen vékonyabb mint a tekercsed huzalja!
Én pl a képeimen lát6ó préselt papírhulladékból készülő, olcsó "izé"-t használom... még ki is vannak lyuggatva 1 inch-enként. De a bakelit vagy a fa is ok, csak ne vezesse az áramot és bírja el fizikálisan a súlyt.
Az alkatrészeket krimpelni kell, és ezüstforrasszal UTÓLAG forrasztani, ha már a krimpelés biztosan tart!
az ón, csak úgy magában.... borzasztó vezető. Ezért előbb krimpelni, és csak UTÁNA forrasztani.
Belső kábelezésnél... hát a legrövidebb a legjobb. A miinimálisan elégséges kábel használat mindaddíg alkalmaz6ó, amíg 1más mellett futnak a szálak. Ha keresztezik 1mást, hagyjál rá 5 centit, és a LEHETŐ legmesszebb fussanak a dolgok 1mástól... pláne a jobb és balcsatorna jelkábeljei.
MINDEN interferál a környezetével.... ameddíg vonal szintű dolgokról beszélünk, ahogy tud6ó pár mm távolság elegendő.
Ha már erősítve vagyon... jobb ha van pár centi.
Nem fontos, hogy szép is legyen, de ha mutogatni akarod, akkor a saját igényességedről/igénytelenségedről adsz bizonyítékot a környezetednek
Súlyos keresztváltók
Köszi a választ .
Mostmár kezd bennem körvonalazodni, hogy hogy is kéne csinálni.
Megnéztem az általad javasolt oldalt hangfal belső kábalezés ügyben.
Te is ilyen kábeleket használsz a dobozaidban?
Nekem Kb 2m kellene nem hiszem hogy nagyon megérné a nemzetközi rendelés ilyen kis tételben.
Erősítő belsejében mondjuk egy fetes monoblokk probáljam meg valami bekelit lapra szerelve összeállítani a cumót?
Belső kábelezésénél nem okoz gondot, hogy keszekuszán mennem a kábelek?
Már nézegettem, hogy a csöves erősítőkben minden célirányosan van szerelve de ott sokkal nagyobbak az alkatrészek mint egy félvezetős comóban.
Súlyos keresztváltók
Hangfal belső kábelezésére mit használjak?Magashoz?
Mélyhez?
Tekrenceket milyen modszer szerint csinálod és miböl?
A nyákról mindenképpen le kell szoknia mindenkinek, aki "komolyan" foglalkozik a hang élethű visszaadásával.
Ez vonatkozik az erősítőkre is. Építeni jó.... Csak kell ismerni a fizika alapszabályait, kell tudni számolni, és MINDEN, a jel útjába kerülő aktív alkatrészt oversize-ra venni.
Ha ezeken az alkatrészeken spórolsz pár száz vagy ezer Ft-ot, akkor azt máshol költheted a rendszerre..... Kb.100-szoros ráfizetéssel, hogy ugyanazt kaphasd.
Lehet venni milliókért kábelt.... biztosan szebben fog szólni mint a pár százezres.... csak mi a francnak, ha a belső huzalozásod egy 100Ft/m-es 1-1,5 mm átmérőjű rézkábelből van, és a keresztváltóban vasmagos tekercsek meg filléres kondik vannak. Az ellenállások meg sand-cast cuccosok! Mint 1etlen AKTÍV elemnek, ennek a minősége számít a legtöbbet..... viszont a tekercsben tudod a legjobban elmosni a hangot. emiatt van, hogy a tekercsek baromira drágák.
Én használok olyan légmagos tekercset, ami valahol a 3 és a 4 Kg között van, 0,1 Ohm, 3mH, 3,2mm (8 AWG) átmérőjű huzalból, és majd' 300 dollár darabja.
Persze, húúúúúú de drága. De ettől fog jobban szólni, mint a többi.
És ennél fog igazán megmutatkozni a külömbség az olcsó és a drága hangfalkábel kérdésben.
Én inkább a légmagos tekercsre költök pár 10ezret, mint kábelre pár százat.
A tekercsek custom made.... mindegyik. 1 jóember készíti, 95óta.... azóta már egy 1 millió dolcsis géppel. Szerintem egyszerűbb megvenni, mint megpróbálni sajátot készíteni vákuumkamrában, CIA-s anyagbeszállítót keríteni.... és több mint 10 év tapasztalatait beszerezni.
Kábeleket az Xo-hoz... meg mindenmáshoz pl itt találhattok.
http://www.homegrownaudio.com/
AWG, mint olyan, egy hülye amerikai 1ség.... fordított arányos, és nem lineáris.
szerencsére van google
Súlyos keresztváltók
Nyákot a legbénább használni.
Müszerész lévén nekem nagyon kézenfekvő volt a nyák használata (majd leszokom róla).
Más
Hangfal belső kábelezésére mit használjak?
Magashoz?
Mélyhez?
Tekrenceket milyen modszer szerint csinálod és miböl?
- rudulf
- V.I.P.
- Értékelés: 46
Súlyos keresztváltók
de aki már milliókat költ egyebekre, az nem vesz egy "noném" dobozt pár százért.
én de.
Roksan Xerxes/Origin Live Silver/Ortofon HMC30, Audiomeca/Mephisto I., Soner Audio/nagy DAC, Soner Audio/előfok, végfok, Soner Audio/SL1 hangfal, HighWire/1100 összekötő kábelek, Harmonic Technology/Magic Power, JPS/Digital AC, Soner Audio/DAC táp kábel, Harmonic Technology/Magic Woofer
Súlyos keresztváltók
Xo csipogóhoz
Súlyos keresztváltók
***A tekercsekben keletkező mágneses indukcio nem zavarja a másik tekercset ha az közel van hozzá?
Nézd meg az én képeimet!
Minden tekercs "beszél" a másikkal (legyen az ferrit vagy légmagos)
Ha a légmagoson átnézel, és látod a másik légmagos magját, akkor azok tutira "összebeszélnek" - ez kb pár évtizede megállapították.
Ha mellette van, vagy a más felé nz, akkor nem lesz baj!
Nyákot a legbénább használni. úgyis csak pár alkatrészt kell összekötni, arra meg 1szerűbb is, és jobban szólóbb is akár a rézkábel is.
Persze nagytisztaságú ezüstkábellel mégjobb!
Egy rendesebb keresztváltó sokba kerül. de sokkal többet spórolsz vele, mert nem a bekötőkábelre meg ilyenekre kell költened.
Az én hangfalaim egy egyszerű 220-as kábellel is szebben szólnak, mint sok drága cucc, százezres vagy milliós kábelekkel!
Az akusztikában azt kaptam 1szer, hogy túl jók a dobozaim az árukhoz képest. Miszerint ehhez igen jó cuccok kellenek, hogy kiélvezhető legyen amit tud a doboz, de aki már milliókat költ egyebekre, az nem vesz egy "noném" dobozt pár százért.
Erre csak azt tudtam mondani, hogy adjuk egy 0-val többért.
Súlyos keresztváltók
Azt hiszem igen, ha ferritmagos akkor ha jól emlékszem arra van valamilyen szabály hogyan kell elhelyezni, azt hiszem egymásra merőlegesen oldalra fektetve, de ezt egy jobban hozzáértőtől kellene kérdezni.
Súlyos keresztváltók
Igazágol most is nagyon közél vannak az alkatrészek a panelon.
A következöt már panel nélkül csinálom.
A tekercsekben keletkező mágneses indukcio nem zavarja a másik tekercset ha az közel van hozzá?
Súlyos keresztváltók
Lábtól-lábig szereld, lehetőleg minél kevesebb, egyéb drót használata nélkül.
Súlyos keresztváltók
Most akkor min legyen a váltó ?
Nyákon vagy nem nyákon?
Amikkel én foglalkozok, azok 1-1 adott rendszerhez készültek Hónapok alatt, FÜLLEL!!!!!
Ezekszerint nem csak énfülelem a hangváltot!
A gyárilag megtervezett válto nekem nem müködik.
- rudulf
- V.I.P.
Súlyos keresztváltók
van most is elkészült doboz.... csak a többi hiányzik (cd, erölködő, kábelek, álvány, normális akusztikájú szoba....)
Szerintem Krahling Zolival összejöhetnétek.
Ő is ezeket a nézeteket vallja és a hiányzó komponenseket odateszi neked frontnak.
Szerintem meg leszel elégedve.
Rudulf
Roksan Xerxes/Origin Live Silver/Ortofon HMC30, Audiomeca/Mephisto I., Soner Audio/nagy DAC, Soner Audio/előfok, végfok, Soner Audio/SL1 hangfal, HighWire/1100 összekötő kábelek, Harmonic Technology/Magic Power, JPS/Digital AC, Soner Audio/DAC táp kábel, Harmonic Technology/Magic Woofer
Súlyos keresztváltók
Van "upgrade" a Nautilus-hoz
meg az Apogee stage-hez
ezeket csak be kell kötni
Ezenkívül kész dobozokat csinálok megrendelésre (akár external Xo-val)
Nem készítek bármihez Xo-t!
Érdekes is lenne az előző procedura ecsetelése után az, hogy "na ehhez csináld meg a legjobbat nekem" kéréseket teljesíteni.
Na ez az amivel mindenki hobbizzon el maga!
Senki nem fizetné ki azt nekem, hogy pl 1-200 ezres hangszórókhoz készítsem el a szerintem legjobb hangzású váltót! pláne, hogy a doboz fügvénye a váltó is, a doboz meg a méretei alapján 6ározza meg a sondstage-et meg a fókuszt, és persze a szélessége a doboznak befolyásolja a hullámosságot, felharmónikusokat..... csak 1be lehet ezt tervezni.
akkor már dobozt is kell..... akkor meg minek azokhoz a hangszórókhoz megcsinálni? van elég rendszer, ami már bevált, és tudom gyártani.
csak választani kell!
hamarosan összerakok 1 homepage-et, céggel, tokkal vonóval!
de ez nem megy ebben az országban csak úgy:(
Súlyos keresztváltók
madam akkor pontosan mit is csinálsz? Kész hagfalak keresztváltóját tuningolod? Hangfalakat tervezel és csinálsz? Keresztváltót tervezel diy hangfalakhoz?
Mennyibe kerűl mondjuk egy kétutas hangdoboz váltójának tuningja és mennyi idő?
Súlyos keresztváltók
Rémjó, hogy vannak válaszok máris, nameg képek is a "konkurenciától"
Ahogy panelon vannak a dolgok 1ből hallhatóan rosszabb lesz az egész a "hard-wired"-hez képest. senkinek sem ajánlom a PCB-t. Drága egy nyák-ot tisztességesen előálítani, a vezető keresztmetszete elhanyagol6ó, ami kiüt akkor ha 100W körül húzod.
Nem ismerem a Mudorf tekercseit (hallottam a "jóságuról") csak mert maximalista vagyok és ha lehet akkor nem egy 10AWG-s fóliát használok, hanem egy 8AWG-s huzalt, amit olyan gyártó készít aki a CIA-nak meg a Pentagonnak szálít be (csupán minőségi okokból)!
Az egész váltóban ügyelni kell a vezetők keresztmetszetére. Nézzétek meg az első képeket..... a tekercsek 8AWG-sek (3,2mm átmérő) a kondik kivezetései 2 mm esek (nagy tisztaságú ezüstből, elég kevés kondigyártó készíti ilyen kivezetésekkel termékeit) és az ellenállások (OHMITE) eszement adatokkal rendelkeznek ( pl 10,2W) és mellesleg már megszűnt a gyártása úgy 10 éve!!!!
Oversize mindenek fölött, csak azért, hogyha döngeted 5 órát, akkor se csússzon szét a kép. És ami ilyen...... azt hallgathatod kis hangerőn...... csak a képlet nem megfordít6ó!!!!
De ez a legkevesebb (persze ezt is kispórolják...... genya alakok)
Ami nem mindegy, hogy az a kondi 3 vagy 4 mikrofarádos, hogy az ellenállás
1,62 vagy 1, 84 vagy 2 ohm-os és a tekercs (az átmérőjén kívül) 2,0 vagy 2,2 mH-s! stb.
baromi jó anyagokból is készülhet "gagyi" váltó 1 adott hangfalhoz.
csinálhatsz eltaláltat is pár Ft-ból, de az csak eltalált lesz és nem "zsírfekakirály"
Amikkel én foglalkozok, azok 1-1 adott rendszerhez készültek Hónapok alatt, FÜLLEL!!!!!
Az ember betöri az alkatrészeket 24 órán át, majd meghallgatja, hogy milyen lett a váltó. aztán 1 db alkatrész csere..... újjabb 24 óra és hallgatás.... csere ésígytovább!
Ez idő..... az meg pénz a nagy cégeknek.... nem is csinálnak ilyet!!
számgép, nyers adatok, milliárdos felszerelések... ENTER!
végeredmény.... PRINT... megrendel mindenből 10,000 (diszkontár) megjön, semmikecmec összeszerel, elad!
pár db visszajön esetleg, az deficit, de miért is jönne vissza sok?? mikor hallgatsz meg ugyanabból a milliós hangfalból 5-10 "egyformát", hogy megállapítsad, melyik szól a legszebben??
szinte soha, és a név eladja magát!
Van pár állat ebben a rendszerben, akik nem a pénzért hajtanak..... már lejárt az ilyen őrületük, meg is szedték magukat annó!
Kb, olyan melót csinálnak, mintha Schumacher-t 100 ugyanolyan ferrariba beültetnéd és kikérnéd a véleményét, hogy melyik példány volt a BEST és állítson fel egy 100as listát csökkenő sorrendbe, az összes hiba és negatívum megjelölésével! mindezt azért, hogy a szerelmespároknak (akik milliárdosak, meg speed-freakek) a lehető legközelebbi párosítással adhass el autókat..... mondván, ezek párosítottak, és 99, 999999999%ban 1formák.
Na, én az így készült alkatrészeket állítom össze, és semmi sem kerül tesztelés nélkül akárcsak az én kezembe, nemhogy a vevő vagy a kereskedő kezébe!
egyetlen1 gond, hogy itt nincsenek nevek (a keresztváltóban)
egy kommersz terméket sem használok.... mind-mind beszerezhetelen cuccos, custom made MINDEN (a drótokon kívül....kb)
De ez jól szól! mindenki első kérdése, miután az állát megtalálta a padlón, hogy....... mennyibe is kerülne ez?? (mégha nem is akar hangfalat venni.... aztán spórol és rendel)
más...
Nagy szükségem lenne publikációra meg egyebekre a közeljövőben!
Ha bárkinek van ismeretsége, hogy korrektül teszteljék a dobozaimat, és 1 ŐSZINTE véleményt írjanak róla (és ne azért húzzák le mert nem adtam a tesztelőnek 1 milliót..... és ne azért írják a jót, mert adtam) az jelezzen pm-be!
van most is elkészült doboz.... csak a többi hiányzik (cd, erölködő, kábelek, álvány, normális akusztikájú szoba....)
- rudulf
- V.I.P.
Súlyos keresztváltók
Gratula a váltokhoz .Egy kérdésem lenne,ill késöbb több is scan speak hszt hol lehet itthon beszerezni?
Mi rendeltünk Dániából.
De lehet Németországból is...
Súlyos keresztváltók
Örülök,hogy kapott egy külön topikot a hangváltó
Személy szerit én mindig csinálok panelt neki.
de mindig a lehető legkissebet és a lehető legrövidebb foliával.
MO-on lehet ilyen folia tekrenceket kapni?
Igen ezeket is itt:
http://www.soneraudio.hu/kapcsolat.html