Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sztereó erősítők
- Bodoraudio
- V.I.P.

- Értékelés: 742
- Kapcsolat:
Sztereó erősitők
Honnan tudható,hogy egy végerősítő, vagy annak használt erősítő egy adott passzív végfokkal kihajtható,illetve beilleszthető-e egy adott rendszerbe? Tudom,a puding próbája...,de anélkül lehet ezt tudni vhonnan?
Ha a forrásod kimenete 2V-nál nagyobb és az impedanciája 1000 ohm alatti, valamint a végfok bemenő impedanciája nagyobb, mint 10kohm (de inkább 50kohm), akkor az ökölszabályok szerint van rá esély, hogy működhet.
az átlag lemezről a 2v töredéke jön le.
Sztereó erősitők
De az aktív előerősítőket nem is azért készítik, hogy jobban kivezéreljék a végfokozatot, hanem teljesen más célból.De ez egy másik történet.
Hg
Röviden fel tudnád vázolni, miben lehetnek jobbak az aktív előfokok, mint a passzívok?
Vagy inkább melyiknek mik az erősségei, mert ha az egyik egyértelműen jobb lenne, a másikat nem gyártanák!
Sztereó erősitők
Honnan tudható,hogy egy végerősítő, vagy annak használt erősítő egy adott passzív végfokkal kihajtható,illetve beilleszthető-e egy adott rendszerbe? Tudom,a puding próbája...,de anélkül lehet ezt tudni vhonnan?
Ha a forrásod kimenete 2V-nál nagyobb és az impedanciája 1000 ohm alatti, valamint a végfok bemenő impedanciája nagyobb, mint 10kohm (de inkább 50kohm), akkor az ökölszabályok szerint van rá esély, hogy működhet.
Ez így igaz.
Még csak annyit tennék hozzá, hogy a végfokok általában 26dB feszültség erősítéssel bírnak, azaz a bemenetükre adott jelet 20-szorosára erősítik.
Azaz, ha a CD játszó kimeneti feszültsége 0dB-s jel esetében 2Veff (ez az általános), akkor az egy 26dB erősítésű végfok kimenetén 40Veff kimeneti feszültséget hoz létre.
Azaz 8 Ohm-on 200W-ot képes leadni az erre alkalmas erősítő.
Vagyis kivezérlési probléma biztosan nem lesz.
De az aktív előerősítőket nem is azért készítik, hogy jobban kivezéreljék a végfokozatot, hanem teljesen más célból.
De ez egy másik történet.
Hg
-
Vendég
Sztereó erősitők
Sztereó erősitők
lényegébe azt a tervedet akartam rövidre zárni, hogy beleess ama hibába, hogy magadévá teszed azt az örökzöld népmesét, miszerint ha Te magad álasz neki válogatni, neadjisten gyártani, sokkal jobb cuccod lesz.
szerintem ha kinézel valamit, itt feldobod, ki mit szól hozzá és azonnal lesz rá vagy 5-6 -különféle- vélemény, aztán eldöntöd
Köszi, de érdeklődés,infók nélkül nem vennék szinte semmit.Inkább sokat is agyalok a dolgokon.
Egyelőre általánosságban voltam kíváncsi,de valószínűleg igazad van, konkrét tervekkel könnyebben lehet majd előrejutni.
Sztereó erősitők
Hát például hogy a forrás ki tudja-e hajtani a végfokot - ha nem hiába teszel te bármilyen illesztett passzív előfokot. És az aktív amúgy is jobb.
Ennyit sikerült nekem is edig megtudnom, csak ezt nem írtam.Gondoltam hátha van még valami más is amire figyelni kell,azért kérdeztem.
Még egy pont az aktívnak.
Sztereó erősitők
ez nem igaz...
Aha. Levonva a konzekvenciát,azt kell megvenni-pénztárcától függően-aminek tetszik a hangja,vagy amelyik cucc legpontosabban adja vissza azt, ami a felvételen rögzítve van.Merthogy ebben is vita van.
lényegébe azt a tervedet akartam rövidre zárni, hogy beleess ama hibába, hogy magadévá teszed azt az örökzöld népmesét, miszerint ha Te magad álasz neki válogatni, neadjisten gyártani, sokkal jobb cuccod lesz.
szerintem ha kinézel valamit, itt feldobod, ki mit szól hozzá és azonnal lesz rá vagy 5-6 -különféle- vélemény, aztán eldöntöd
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, TMP Audio, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Sztereó erősitők
ez nem igaz...
Aha. Levonva a konzekvenciát,azt kell megvenni-pénztárcától függően-aminek tetszik a hangja,vagy amelyik cucc legpontosabban adja vissza azt, ami a felvételen rögzítve van.Merthogy ebben is vita van.
Sztereó erősitők
azt olvastam,hogy egy frankón megépített előerősítő használatával-persze a hozzá passzoló szintén korrekt végerősítővel- jobb minőséget érhetünk el,mint aktív előfokkal.
ez nem igaz. van néhány elvetemült ember,aki magának csinálja a berendezéseket,de ezek közül nagyon kevés a valóban jó készülék. a csináldmagad mozgalom idehaza(ha nem bevált, kész kitet rak össze,szigorú összeszerelési utasítással) max a 100ezer Ft-ig tartó kommersz elektronikáktól lesz jobb(jobb esetben). de legalább attól igen
ha valakinek van egy jó végerősítője, meg kell hozzá venni a gyári előerősítőt. ha meg úgy túl drága, integráltba kell gondolkodni. vannak igen jó integrált erősítők és így meg is lehet spórolni néhány méter kábelt,ami adott esetben többe is fájhat,mint maga az erősítő (kondo ksl-el bedrótozott alto system ára nem éri el a drótok árát más tészta, hogy megéri a pénz ilyen arányú elosztását a történet, mert meghálája a jó madzagot a cumó)
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, TMP Audio, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Sztereó erősitők
onnan, hogy milyen a gyártó által hozzá készített előfok(gugli) és azt kell hozzá megvenni!
Ezzel most nem jutottam előbbre-valószínűleg pontatlan vagy hiányos a kérdés feltevésem-,de igazad van,arccal a gugli felé.
Csak azért merült fel ez a kérdés,mert azt olvastam,hogy egy frankón megépített előerősítő használatával-persze a hozzá passzoló szintén korrekt végerősítővel- jobb minőséget érhetünk el,mint aktív előfokkal.Természetesen azonos kiegészítő kütyükkel és hasonló kategóriákban értem.
Sztereó erősitők
onnan, hogy milyen a gyártó által hozzá készített előfok(gugli) és azt kell hozzá megvenni!
halfnote.hu
halfnote.hu
Sztereó erősitők
ON
Nem passzív ELŐfokra gondolsz?
De igen.
-
Vendég
Sztereó erősitők
ON
Nem passzív ELŐfokra gondolsz?
Sztereó erősitők
Nincs mit.Milyen dobozról van szó egyébként?
OFFTOPIC:
Na, megvan a hiba.Rossz volt a kontakt,mert az összekötők lazák voltak. Először mindnkét összekötőt kivettem.Ekkor az alsó páros használatakor csak torz mély hangok jöttek a dobozokból.A felső bekötésekor,pedig torz magasak.Ezután visszaraktam az összekötőket és így mindkét páros remekül működik.Viszont nagyon érzékenyek az összekötőkre; teljesen a helyükön kell lenniük,mert különben pici recsegés,torzítás hallatszik.
ON
Sztereó erősitők
Mennyire elvetemült ötlet, hogy a kettős kábelezésre alkalmas Onkyo 605-t az erre szintén alkalmas frontokkal úgy kötném össze, hogy a meglévő Xindak kábeleim mellé, modjuk a mélyeket egy másik cat5e kábellel kötném be, mert most ez van itthon. Vagy bele se kezdjek, mert biztosan csak rosszabb lehet a különböző kábelek miatt? Egyébként miben lehet jobb a kettős erősítés? Még ezt sosem próbáltam, pedig már az előző Pio 1015 erősítőm is tudta.
Véleményem szerint ennek sok értelme nincsen. Ha javítani akarsz az avr hangján és van pre-out-ja, köss utána egy jó végfokot. Persze így sem nem lesz olyan jó hang, mint egy jó integrált sztereóval, de sokkal jobb mint mindenféle kábeltrükkel. Szerintem.
TV: Hisense 70E7HQ AVR: Onkyo TX-RZ50 Front: Polk Audio RTi A3 Center: Polk Audio CSi A4 Surround: Polk Audio RTi A1 Sub: Mordaunt-Short 909W
Sztereó erősitők
Mennyire elvetemült ötlet, hogy a kettős kábelezésre alkalmas Onkyo 605-t az erre szintén alkalmas frontokkal úgy kötném össze, hogy a meglévő Xindak kábeleim mellé, modjuk a mélyeket egy másik cat5e kábellel kötném be, mert most ez van itthon.
Vagy bele se kezdjek, mert biztosan csak rosszabb lehet a különböző kábelek miatt? Egyébként miben lehet jobb a kettős erősítés? Még ezt sosem próbáltam, pedig már az előző Pio 1015 erősítőm is tudta.
Médialejátszó: HDI Dune Base 3.0, Mede8er 600X3D AVR: Pioneer SC 2023 CD receiver: Denon UD-M30/Denon DRR-M30 DVD: CyberHome 635S Hangfalak: Quadral Ascent 80LE 5.0 TV: Samsung 55JU7000, Samsung 65MU7002, Panasonic 42ST60 Hangsugárzó kábel Front: Gotham Táp: Fapaci T3
Sztereó erősitők
Nincs mit.Milyen dobozról van szó egyébként?
OFFTOPIC:
Egy régebbi a Heco-ról.Heco
Beszámítottam,aztán nálam ragadt.A Celestion F30 a másik pár,ami van még.Igazából egyikkel sem vagyok túlzottan megelégedve, eladósorba is fognak majd kerülni.
Sztereó erősitők
Ha normál állapotban sem szól rendesen, akkor a dobozban lesz a baj. (forrasztás, érintkezés, stb...)
Ennek nem örülnék.
Mindenestre az lesz a legjobb ha, otthon kipróbálom az általad, és n.drews által javallott megoldásokat a probléma elháríására,aztán kiderül,hogy pontosan mi a helyzet,mi lesz a hunyó.
Köszi neked is és ndrews-nak is az eddigi segítséget!
-
Vendég
Sztereó erősitők
Ha normál állapotban sem szól rendesen, akkor a dobozban lesz a baj. (forrasztás, érintkezés, stb...)
Sztereó erősitők
Az hogy melyikbe dugod, elvileg mindegy, gyakorlatilag az átkötőnek is lehet valami hangja, de ez most nem érdekes...
Na,ez a gondom.Most nincs rajta az átkötő, mindkét pár csati megvan húzva rendesen.és csak a felső párral szól normálisan.Az alsval nekem is recseg,és tompa a hang.
Várj. Tedd vissza az átkötőt. Anélkül hol csak a magsba, hol csak a mélybe dugod be a kábelt. És azt hallhatod, hogy míg mélynél az alsóbb frekik megvannak -> összeáll a zene, de nincsenek magasak, addíg ha csak a magasba dugod, akkor ott meg csak a felharmónikusokat hallod, a zenét nem.
Szóval tedd be az átkötőt, dudg be a kábelt egy pár csatiba és úgy próbáld.
Sztereó erősitők
Az hogy melyikbe dugod, elvileg mindegy, gyakorlatilag az átkötőnek is lehet valami hangja, de ez most nem érdekes...
Na,ez a gondom.Most nincs rajta az átkötő, mindkét pár csati megvan húzva rendesen.és csak a felső párral szól normálisan.Az alsval nekem is recseg,és tompa a hang.
-
Vendég
Sztereó erősitők
Csak az egyik hangfalban volt átkötő.
Akko mé csodálkozol, h szétesett a hang?
Nem szólt az egyik oldalon a mély v a magas...
Sztereó erősitők
Persze, h lehet torz, ha rossz a kontakt.Azé kell átkötő, mert a szekciók váltója külön csatin van.
Vedd ki bátran az átkötőt, majd megtapasztalod.
Amiket az 1ik oldal fent, a másik oldal lent volt, bent voltak az átkötők?
kivettem,és szépen szól anélkül.Persze nem kettős kábelezést alkalmazok.
Csak az egyik hangfalban volt átkötő.
n.drews-hoz hasonlóan én is nagyon megijedtem,és balga módon rögtön a legrosszabbra gondoltam,miszerint az erősítő krepálthatott be.
Sztereó erősitők
Ezek szerint érintkezési hiba miatt torzulhat el a hang?
Az átkötő miért kell ha csak egy cucc van rákötve?
Eygébként kipróbáltam egy olyan variánst is,hogy az egyik hangfalat a felsőre a másikat az alsó párosra kötöttem.Zűrzavaros is lett a hang.
Ha csak szimpla kábellel kötsz bi-wire csatikra, akkor nyilván kell az átkötő, hisz az egyik pár csatlakozó megy a magas szekcióba a másik meg a mélyhez... Az hogy melyikbe dugod, elvileg mindegy, gyakorlatilag az átkötőnek is lehet valami hangja, de ez most nem érdekes...
Olyan meg tényleg van, hogy az ember nem figyel és kilazítja az átkötőt, én is jártam így, infarktusközeli állapotban konstatáltam ezt, amikor a Polkom épp 1 napos volt... (recsegett/nem szólt az egyik magas)