Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Htpc (Home Theatre PC)
Htpc (Home Theatre PC)
tami: én biztosan nem fogok hdmi szabványt olvasgatni, de nem is nagyon értem, mi köze ennek a hdmi szabványhoz? (mármint az 1:1 hajtásnak)
- latom te sem olvasol lapozz vissza peterk kicsit jobban kifejtette a dolgot
milenne, ha leirnád, mit olvastál, nem csak célozgatnál?
- nincs itt semmu celozgatas, csak utaltam egy autentikus forrasra, ha mar par ember altal leirt dolognak nem akartok hinni, gondoltam, ha sajat szemetekkel elolvassatok talan elfogadjatok.
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
Htpc (Home Theatre PC)
emellett, ha a bemenetet hdmi/dvi-nak kereszteli a gyárto, akkor igenis kötelessége rendes monitorként viselkedni(DVI!!!),
De hát voltak DVI-os DVD lejátszók is.
Htpc (Home Theatre PC)
tami: én biztosan nem fogok hdmi szabványt olvasgatni, de nem is nagyon értem, mi köze ennek a hdmi szabványhoz? (mármint az 1:1 hajtásnak) milenne, ha leirnád, mit olvastál, nem csak célozgatnál?
emellett, ha a bemenetet hdmi/dvi-nak kereszteli a gyárto, akkor igenis kötelessége rendes monitorként viselkedni(DVI!!!), ha a szgépről etetem, logikus is h megy majd az 1:1 hajtás (feltehetően 1360x768-ban, 1366 talán vga kártyáknak nemmegy)
hatos66: azt hallottam, h nem lesz egy sebességbajnok, de keveset eszik és olcsó lesz azaz kisker brutto talán 30k alatt a 2600xt 256ddr3-al .. a nagyobb kérdés, h milyen szoftveres támogatottsága lesz a htpc érában: melyik codec fogja kihasználni, nem e fog ugy járni, mint az x1XXX széria: 0 kihasználtság.
Az nvidia oldalán lesz egy uj indulo: 8400gt, 64bites memvezérlővel: hd gyorsitásra ettől még könyen alkalmas lehet, de teszt még sehol ... eleve blődség, h a gyorsitás codec specifikus lett ezeken a kártyákon, nem pedig a DXVA API része (ill. elvileg az, gyakorlatilag akkor miért van ekkora különbség kártyák között?)
Jó volt itt.
(2003 Marárcius - 2007 Október)
Htpc (Home Theatre PC)
tami vs. chros: sztem ott a gond, h tami az eddigi tapasztalatokat emliti, chros pedig a legujabb tvkről beszél ... mig előzőek hdmi-n kényszeresen skáláztak mindent, addig az utobbiak ezexerint már nem! ez nagyon jo hir, a kérdés, h ez a tulajdonság a kisebb, 26-32" modelleken is igaz-e ? mert én egy ekkorát szeretnék a távoli jövőben használni monitorként
- ebben ott a bukfenc, hogy ez technikailag HDMI szabvanyugyuileg nonszensz [itt mindenki vegye elo a hdmi szabvany es olvasson...]
- avagy ha korrektek akarunk lenni, jo lenne leirni milyen panelfelbontasu mely keszuleket milyen felbontasu jellel lehet kihajtani HDMI-n 1:1-ben, ugy, hogy az abban levo videoproci a vegen nem nyul bele a jelbe. en eddig nem talalkoztam ilyennel, varom kivancsian a tenyeket
T A M I . H U
Htpc (Home Theatre PC)
elérhető áron vannak már ATI 2600 , 2600 Pro és XT HDCP-s HDMI-s kártyák ,tesztelte már valaki Őket ( van már 2400 is de a 64 bit miatt sztem nem éri meg vele foglalkozni)
???
LG OLED55C8 ,Yamaha RXV-661,JBL 5.0, ,HTPC ,YettelTV ,
Htpc (Home Theatre PC)
Mert azért ezek az új hangformátumokat kezelő AVR-ek sem 20 fillérbe fognak kerülni,
viszont sajnos a legtöb hangkártyán (alaplapik, sb széria) a DAC pont ennyibe kerül ezért is játékon kivül semmi értelme az analog hajtásnak, hacsak nem vmi dekoder nélküli megoldást használsz: kényszerből.
amig nincs PC-n hdmi, h átmenjen BÁRMI-nek a pcm-re dekodolt változata, addig meg vagyunk lőve. ez pedig egyelőre még csak nem is körvonalazodik, ami "majd lesz egyszer", az is mind ilyen spdif over hdmi szutyok, azaz marad minden a mostani szinten
amugy, ha két DAC-od lenne, 2 USB-ről hajtva, sajnos az két hangkártyának látszana... és a forrás egyszerre tudtommal csak 1 hangkarira küldhető, igy sajnos nem lenne 4.0-ád, hacsak nem lenne vmi szoftver ami "együtt" tudná őket kezelni, egy virtuális 4.0/5.1 kimenetként
tami vs. chros: sztem ott a gond, h tami az eddigi tapasztalatokat emliti, chros pedig a legujabb tvkről beszél ... mig előzőek hdmi-n kényszeresen skáláztak mindent, addig az utobbiak ezexerint már nem! ez nagyon jo hir, a kérdés, h ez a tulajdonság a kisebb, 26-32" modelleken is igaz-e ? mert én egy ekkorát szeretnék a távoli jövőben használni monitorként
Jó volt itt.
Htpc (Home Theatre PC)
Mert azért ezek az új hangformátumokat kezelő AVR-ek sem 20 fillérbe fognak kerülni,...
Ez biza igy van, pl. egy kozepkategorias Onkyo TX-SR605 135.000 http://www.argep.hu/product_446574.html
Htpc (Home Theatre PC)
Szoval (mivel, valszeg nem voltam ertheto):Adott pl. egy BluRay lemez 5.1-es PCM hanggal. Ezt akarod megszolaltatni PC-n keresztul.
Jelenleg (en ugy tudom, es ez a kerdes!) csak analog modon tudod rakotni az erositore, mert SPDIF-en nem megy at az 5.1 PCM, csak DTS/AC3. (Es azert mondtam flac-ot, mert ki az a marha, aki meghagyja PCM-kent a hangot, ha backup-ol De mondhattam volna AAC-t is, hisz a decoder-ek PCM-et csinalnak belole ...)
Szoval a kerdes: ezzel a modszerrel 5.1 is megszolaltathato ???
A DAC-odrol van link/leiras?
Több dolog nem világos:
Ha BluRay anyagod van (gondolom nem eredeti, ezért beszélsz backup-ról), akkor azt vagy vinyón tárolod (úgy ahogy van), vagy megetekintés után letörlöd. Nem sok értelmét látom annak, hogy Te magad tömörítgetsz otthon akár képet, akár hangot
ki az a marha, aki meghagyja PCM-kent a hangot, ha backup-ol
De mondok én valamit, jobban jársz, ha élből az 1 DVD-s (4 GB) vagy a 2 DVD-s (8 GB) jó kis ESiR vagy hasonló "kiadásokat" töltöd le. Mondjuk egy ilyen jobbféle 2 DVD-s verzióval egy 720p-s megjelenítőn (minimum) 95%-ban megkapod ugyanazt a képminőséget, mint az eredetei 40 gigás változatban (ha egyáltalán le tudod játszani..., én pl nem tudom, mert a PowerDVD 7.3 nem komázza az ATI kártyámat...)
Hang: kit zavar, hogy az új nagyfelbontású hangok nem mennek át SPDIF-en? Kinek van olyan AVR-e, ami egyáltalán képes ezeket dekódolni? És különben is, egy hi-fi elemekből (előfok/végfok) összerakott rendszer (4.0-tól 7.1-ig) sokkal jobban fog szólni analóg jellel táplálva (hangkártyáról), mint akármelyik AVR. Mert azért ezek az új hangformátumokat kezelő AVR-ek sem 20 fillérbe fognak kerülni, és ezzel a megoldással megvan a nem gagyi stereo rendszered is egyben, így arra nem kell külön költeni, és két rendszert birtokolni. Nem kell rám hallgatni, de ez az én utam
DAC: alkalmazott chipkészlet gyártója Crystall (Cirrus Logic, USA), ennyi van fennt a honlapon, többet nem tudok
Hangsugárzóm eladó: JBL 4406 Studio Monitor
Htpc (Home Theatre PC)
De nem allitok (!) olyat, amirol nincs tapasztalatom ... (es nem bantani akarlak ezzel)
- megint kicsit utalgatsz olyna iranyba, mintha a masiknak figja nemlenne a temahoz..., csak neked
- te bizonyara tudod, hogy pl. en mihez is ertek, mivel van tapasztalatom, ambar legyen, biztos parafenomen kepessegekkel rendelkezel ilyen teren tovabba engem nem bantasz [max. magadrol allitasz ki bizonyitvanyt e temat erintoen!], en tudom mirol beszelek, attol, hogy szepen allitasz dolgokat azok meg a valosagban nem lesznek tenyek! de rajta probald leirni, megmagyarazni nekunk mitol is butasag az amit en irtam es mitol nem es mitol az az igazsag amit meg te!??
- ha ennyire tele vagy tapasztalattal, akkor nem irnal le par blodseget!
T A M I . H U
Htpc (Home Theatre PC)
- chros maradjunk abban, hogy szerinted butasag
Ahogy gondolod ...
- tovabba ne adj a masik szavaba olyat amit nem mondott! ahogy latom tevedesben vagy par dologban.
Rosszul latod ...
Persze nem vagyok tevedhetetlen, es "jo pap holtig tanul" alapon en is batran kerdezek ...
De nem allitok (!) olyat, amirol nincs tapasztalatom ... (es nem bantani akarlak ezzel)
Htpc (Home Theatre PC)
A flac az csak egy veszteségmentes tömörítési formátum,...
Tudom Csak azert erolkodtem ezzel, mert megemlitetted.
De a lenyeg nem ez, hanem az 5.1/7.1 -es hang.
Szoval (mivel, valszeg nem voltam ertheto):
Adott pl. egy BluRay lemez 5.1-es PCM hanggal. Ezt akarod megszolaltatni PC-n keresztul.
Jelenleg (en ugy tudom, es ez a kerdes!) csak analog modon tudod rakotni az erositore, mert SPDIF-en nem megy at az 5.1 PCM, csak DTS/AC3. (Es azert mondtam flac-ot, mert ki az a marha, aki meghagyja PCM-kent a hangot, ha backup-ol De mondhattam volna AAC-t is, hisz a decoder-ek PCM-et csinalnak belole ...)
Szoval a kerdes: ezzel a modszerrel 5.1 is megszolaltathato ???
A DAC-odrol van link/leiras?
Htpc (Home Theatre PC)
- chros maradjunk abban, hogy szerinted butasag
- tovabba ne adj a masik szavaba olyat amit nem mondott! ahogy latom tevedesben vagy par dologban.
T A M I . H U
Htpc (Home Theatre PC)
@BIG FOOT: ha a flac 5.1-es, akkor is megy az USB-n torteno atvitel? Milyen DAC-od van?
A flac az csak egy veszteségmentes tömörítési formátum, tehát ne 5.1-es flac-ről beszéjünk, hanem pl. a gyakran előforduló 5.1 DTS CD-kről.
Ezeket vagy stereo-ban hallgatom, vagy 4.0-ban ("bi-stereo" ), de ilyenkor mindenképp a PC-ben történik a dekódolás, és az 5.1-ről 2 vagy 4 csatornára konvertálása. Stereo esetén megy a két csatorna a DAC-ba, 4 csatornánál pedig az alaplapi hangkártyából megy ki az analóg jel 2 Jack/RCA kábelen (front stereo / rear stereo). Ilyenkor a DAC nincs bekötve (kézzel másik bemenetet kell választanom az előfokon, nem nagy ügy)
Az lenne a faxa, ha az egyik USB kábelen menne DAC-ba a front stereo, a másik USB kábellal meg a másik DAC-ba (ami nincs, csak elmélkedem) a rear stereo jel... De ilyen lehetőség (tudtommal) nem létezik... Bár mintha hallottam volna valamit... Valaki tud valamit erről?
Amíg megvolt a házimozi erősítőm (Panasonic SA-XR58), addig vegyes helyzet volt: a 7.3-as Power DVD ki tudta küldeni USB-SPDIF "módban" az 5.1-es DTS-t, de valamelyeket le tudta játszani, valamelyiket meg nem (annak ellenére, hogy mindet felismerte, mert mindig kiírta az erősírő hogy DTS). Na ebbe belefáradtam, arról nem is beszélve, hogy egy jó (sima stereo) CD sokkal szebben szól (akár "duplázva" 4.0-ban is !), mint egy rossz 5.1 DTS-CD. Úgyhogy már nem vagyok hasraesve ezektől az 5.1-es csodáktól.
Htpc (Home Theatre PC)
Ez abszolút nem igaz. Érdemes hosszasan olvasgatni a Hifi szekcióban is Ennek alapfeltétele, hogy USB-n, vagy Firewire-n keresztül kell kinyerni a digitális hangot és külső DAC-kal analóggá alakítani. nem arrol beszélek, h usb kabellel kötöd be a végberendezésbe, hanem h a hangkartyad USB-s és abbol jön ki mondjuk a koax jel ...
- az en ertelmezesemben az ua....
dehogy ugyananaz
a., hangkártya COAX kimenetén jön a jel (függetlenül attól, hogy a hangkártya alaplapi integrált, vagy külső USB-s)
b., nincs hangkártya, a DAC közvetlenül USB-n kapja a jelet (pontosabban ekkor magát a DAC-ot látja "USB Audio eszköz"-nek a windows, azaz ha úgy tetszik, az a hangkártya)
A két megoldás ég és föld.
Arty a külső USB-s hangkártyából kijövő COAX kimenetre gondolt (én is félreértettem), ebből a szempontból talán még rosszabb is az USB-s hangkártya...
Htpc (Home Theatre PC)
@BIG FOOT: ha a flac 5.1-es, akkor is megy az USB-n torteno atvitel? Milyen DAC-od van?
- miert erolteted a hdmi alapu pc-s TV meghajtast?- tudod, hogy a HDMI interfeszen csak a szabvany altal eloirt uzemmodokat fogja elfogadni.
- jellemzoen nativban csakis analog d-sub -on tudod majd kihajtani a TV-t.
Butasag ... DVI-HDMI-n keresztul is megy most mar szinte az osszes ujabb tipus ...
A digitalis atvitel biztosan jobb, mint a digit/analog (hogy mennyire az mas kerdes).
- amit tudni erdemes, hogy hdmi-n adott jelet az adott TV video procija fog feldolgozni, minden esetben
Szinten butasag: javareszt pont ezeknel a forrasoknal nincs ertelme a kulonbozo jelfeldolgozo egysegeknek, es nem is mukodnek ... (pl. LG-nel az xD Engine)
Akkor már csak azt a TV-t kell megtalálni, ami mégis tudja HDMI-n keresztül az 1:1 pixel mappingot ... Vagyis a TV készülék működhetne monitorként is, csak a gyártók SZÁNDÉKOSAN úgy csinálják, hogy ne lehessen monitorral egyenértékűként használni.
A masodik reszt tokeletesen latod ! De hal istennek volt egy-ket gyarto, aki kilogott a sorbol (pl. LG)
Mint emlitettem, mostanaban egyre tobb gyarto teszi ezt elerhetove, pl. a Samsung is az uj 8x-es sorotataban (a regebbi 7x-es csak VGA-n keresztul tudja az 1:1-et) (es azt hiszem a Sony is). De ezekrol mar inkabb egy LCD topicban kerdezz, pl itt: http://www.avx.hu/forum/index.php?showtopic=6541
LG 37LC2R VGA-n 1360*768-ban megy 1:1-ben.
Nekem is ilyen keszulekem van, es DVI-HDMI-n megy ugyanigy
Pl. az LG-knel ha megnezed a hatuljat, es a hdmi port fole az van irva, hogy HDMI/DVI , akkor tudja...
A TV az nem monitor.
Lasd fentebb ...
Htpc (Home Theatre PC)
Ez abszolút nem igaz. Érdemes hosszasan olvasgatni a Hifi szekcióban is Ennek alapfeltétele, hogy USB-n, vagy Firewire-n keresztül kell kinyerni a digitális hangot és külső DAC-kal analóggá alakítani. nem arrol beszélek, h usb kabellel kötöd be a végberendezésbe, hanem h a hangkartyad USB-s és abbol jön ki mondjuk a koax jel ...
- az en ertelmezesemben az ua....
T A M I . H U
Htpc (Home Theatre PC)
vagyis: főleg hosszabb kábel esetén igenis számithat a HDMI kábel, bizony. Mivel nincs hibajavitás a jelátvitel során.
Ez lehetséges, de én egy éve használok egy kácsában vett kutya közönséges egyszerű valószínüleg kínai kábelt és nincs vele gond, pedig 15m!
Ki mondta, hogy a kácsás kábel rossz lenne? Nekem is az van, teljesen jól bevált..
Egyébként lehet hogy tényleg nem szembeötlő ha van is különbség.. Szerintem ez olyan vagy megy, vagy nem megy dolog... Az is lehet, hogy 1920x1080-al már problémáid lennének. Ki tudja
Htpc (Home Theatre PC)
Ez abszolút nem igaz. Érdemes hosszasan olvasgatni a Hifi szekcióban is Ennek alapfeltétele, hogy USB-n, vagy Firewire-n keresztül kell kinyerni a digitális hangot és külső DAC-kal analóggá alakítani.
nem arrol beszélek, h usb kabellel kötöd be a végberendezésbe, hanem h a hangkartyad USB-s és abbol jön ki mondjuk a koax jel ...
Jó volt itt.
Htpc (Home Theatre PC)
- amugy htpc-t nem szokas frissiteni, ha egyszer osszeallt es ok, akkor minden ilyen hasonlo szolgaltatast le szokott az ember tiltani.
A htpc-men nem is próbálnék ilyesmit. Ezt az asztali gépemen csinálom. Azon is szoktam zenét hallgatni.
TV: Hisense 70E7HQ AVR: Onkyo TX-RZ50 Front: Polk Audio RTi A3 Center: Polk Audio CSi A4 Surround: Polk Audio RTi A1 Sub: Mordaunt-Short 909W
Htpc (Home Theatre PC)
Kpróbáltam, letiltottam az alaplapi hangkártyát, igaz nem biosból, hanem szoftverből, és recseg ropog ha az asio használom. Hanyagolom a dolgot a továbbiakban. Windows-t szoktál frissíteni? (nem vicc)
- hehe mindjart kijukadunk oda, hogy nem vista 64-el probalta
- amugy htpc-t nem szokas frissiteni, ha egyszer osszeallt es ok, akkor minden ilyen hasonlo szolgaltatast le szokott az ember tiltani.
T A M I . H U
Htpc (Home Theatre PC)
Kpróbáltam, letiltottam az alaplapi hangkártyát, igaz nem biosból, hanem szoftverből, és recseg ropog ha az asio használom. Hanyagolom a dolgot a továbbiakban.
Windows-t szoktál frissíteni? (nem vicc)
Htpc (Home Theatre PC)
vagyis: főleg hosszabb kábel esetén igenis számithat a HDMI kábel, bizony. Mivel nincs hibajavitás a jelátvitel során.
Ez lehetséges, de én egy éve használok egy kácsában vett kutya közönséges egyszerű valószínüleg kínai kábelt és nincs vele gond, pedig 15m!
TV: Hisense 70E7HQ AVR: Onkyo TX-RZ50 Front: Polk Audio RTi A3 Center: Polk Audio CSi A4 Surround: Polk Audio RTi A1 Sub: Mordaunt-Short 909W
Htpc (Home Theatre PC)
Gandalf, csak egy picit kéne letiltanod az alaplapi hangarit, és úgy kipróbálni... Nem örökre
Kipróbálom majd, de ha le kell tiltenai nem jó megoldás.
Kpróbáltam, letiltottam az alaplapi hangkártyát, igaz nem biosból, hanem szoftverből, és recseg ropog ha az asio használom. Hanyagolom a dolgot a továbbiakban.
Htpc (Home Theatre PC)
Plusz az egész képet tovább rontja az USB borzalmas rossz késleltetési értékei, ami miatt az összes usb-s hangkártya alkalmatlan minőségi zenélésre ...
Ez abszolút nem igaz. Érdemes hosszasan olvasgatni a Hifi szekcióban is
Tréfát félre téve. Én pont azért adtam el minden nemű asztali lejátszót, mert már mindent PC-ről nyomok. Zenét is így hallgatok. Flac-t. Sőt az összes eredeti CD-met is átkonvertáltam flacba és felmásoltam a vinyóra. Egy PC sokkal jobb "futómű", mint bármilyen asztali CD játszó fél milláig ! Ezt hidd el, ezt már az abszolút highend őrültek is lassan kezdik elismerni. Ennek alapfeltétele, hogy USB-n, vagy Firewire-n keresztül kell kinyerni a digitális hangot és külső DAC-kal analóggá alakítani.
Htpc (Home Theatre PC)
"it is a flawed assumption to suppose that digital signal handling is always error-free. DVI and HDMI signals aren't subject to error correction; once information is lost, it's lost for good. That is not a consideration with well-made cable over short distances, but can easily become a factor at distance."
Hogy ez mennyire tud az emlitett jelenség formájában előjönni (fátyol a kép előtt) azt nem tudom... Én VGA-t használok a per pixel mapping miatt, még sokáig.. Amig nem lesz vmi más megjelenitőm.