Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Blu-Ray recorderek

Vendég

Blu-Ray recorderek

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ha meglendítem a fantáziámat, akkor sokkal jobbat ki tudok találni: (innentöl álmodozás!) mondjuk lenne digitális müsorszórás (air, mühold, dsl...) az otthoni kis settopbox-on én beállítom, hogy holnap melyik filmeket szeretném megnézni. A kütyü megterheli a filmek nézési díjával a számlámat és az éjjel letölti a kis háttértárolójára az általam rendelt filmeket HDTV felbontásban, az általam választott hang/felirat/képarány kombinációban. Amikor idöm lesz, akkor szépen megnézem a filmeket. Megnézés közben mindjárt törli is a letöltött adatot, vagy ha úgy rendeltem több megnézés után. Még ez is kicsit földhözragadt, mert az is lehet, hogy nem kell várni a letöltésre mert valós idöben tudja biztosítani a sávszélességet a filmnézéshez a rendszer. Ez az egész meg olcsóbb lenne mint a videotéka, mert itt nem kell üzlethelyiség, alkalmazott, matéria a filmek tárolásához, biztos, hogy nem lopom el a kazettát, nem karcolom meg a lemezt. 
Ilyen esetben eszembe se jutna, hogy megvegyem a filmet, amikor akkor nézem meg amikor csak akarom, ráadásul a pénzem sem áll benne.

Ennél jobbat is kitalálhatnál ha már álmodozol. Miért menjen egész este a gépem, hogy leszedjek egy 20Gb-os filmet. És ha hármat akarok megnézni akkor egy ilyen móka miatt 60Gb-ot forgalmazzak?

Az sokkal egyszerűbb álom lenne ha minden maradna a régiben csak minden TV adó HDTV-ben sugározna és a DVD-t teljes egészében leváltaná a Blu-Ray. A HDTV eleve szélesvásznú tehát nem kellene csonkítani a filmeket. Lehetne nézni 1080i-ben Dragon Wilson 23-ik Karate akármilyét.
De a legfontosabb, hogy meg kellene szüntetni az amerikai-európai filcsúszásokat és akkor lehetne európában is minőségi filmcsatorna amely szinte kiválthatná a kölcsönzést.

Persze mindenkinek a saját álma a tetszetősebb.

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 4

Blu-Ray recorderek

Hozzászólás Szerző: Gordon314 »

Láthatod Simon hozzászólásából, hogy lett annyi.  
Nem tudom mit olvastál, de szerintem fele annyiba kerül a Blu-Ray lemez és nem többe ahogy írtad. Sőt a minőségi 20Gb-is vinyók 18E Ft körül vannak.
A héten vettem egy 128Mb-os SD memóriakártyát. 13E Ft volt az ára. Nem új technológia. Egy üres DVD lemez (egyszer írható) 1000Ft alatt nem nagyon van. Ha ezeket összeveted akkor a 7000Ft-os Blu-Ray újraírható lemez nem tűnik drágának még akkor sem ha valóban kint olcsóbb, mint nálunk lesz. Ha azt nézed, hogy mennyibe került a megjelenésekor az egyszer írható CD lemez majd később az egyszer írható DVD akkor kifejezetten olcsónak tűnik a Blu-Ray nyitó ára.
Abban lehet, hogy igazad van, hogy a memóriakártyák egyszer leváltják az opto lemezeket. Engem ez nem zavar. A Blu-Ray áttörése nem az optoban rejlik hanem az alkalmazott felbontásban. Eddig nem létezett olyan lemezes eszköz amely HDTV jeleket volt képes rögzíteni és visszajátszani. Szalagos sem olyan régóta van. Hogy ez min tárolódik az szerintem a kisebbik dolog. Ha olcsó lesz a memóriakártya fogom és átmásolom rá a Blu-Ray filmjeimet (jogtisztán). A lényege az, hogy megszületett a legújabb technológia háziasított változata.
Nem baj ha szkeptikusan állunk hozzá az újdonságokhoz, de adjuk meg az esélyt az új formátumnak. Fél éve amúgy is mást sem lehet hallani, hogy jó ez a D-VHS de én már szalagos dolgot nem veszek várjuk meg a lemezes verziót. Ez most megjelent. Amit tudunk, hogy holnap után a Sony piacra dobja az első készüléket. Amit még tudunk, hogy még idén megjelenik az európai verzió és, hogy 6-8 neves gyártó (Panasonic, Philips, Hitachi, Pioneer, Samsung stb.) jelentkezik még idén Blu-Ray rögzítővel. A jelek nem rosszak. A DVD sokkal rosszabbul indult.

Én a $30-t olvastam, ami fajlagosan több a mai winyóknál (kb 375 Ft/Gbyte) A 20 Gbyte-os winyót meg azért nem rángatnám elö mert egyrészt nem a mai kor technikája már, másrészt könnyen belátható, hogy a merevlemezeknél a komoly vezérlöelektronika a kis kapacitásokhoz nem kedvez.

Szerintem a kétrétegü Blu Ray lemezek drágábbak lesznek, mint két egyrétegü. A kétoldalas kétrétegünek meg csak akkor lenne értelme, ha két oldalról olvasná/ írná a fej.

A HDTV-s felbontás rögzítésére nem ez lehet az egyetlen mód. Söt filmek kiadására sem.

Ha meglendítem a fantáziámat, akkor sokkal jobbat ki tudok találni: (innentöl álmodozás!) mondjuk lenne digitális müsorszórás (air, mühold, dsl...) az otthoni kis settopbox-on én beállítom, hogy holnap melyik filmeket szeretném megnézni. A kütyü megterheli a filmek nézési díjával a számlámat és az éjjel letölti a kis háttértárolójára az általam rendelt filmeket HDTV felbontásban, az általam választott hang/felirat/képarány kombinációban. Amikor idöm lesz, akkor szépen megnézem a filmeket. Megnézés közben mindjárt törli is a letöltött adatot, vagy ha úgy rendeltem több megnézés után. Még ez is kicsit földhözragadt, mert az is lehet, hogy nem kell várni a letöltésre mert valós idöben tudja biztosítani a sávszélességet a filmnézéshez a rendszer. Ez az egész meg olcsóbb lenne mint a videotéka, mert itt nem kell üzlethelyiség, alkalmazott, matéria a filmek tárolásához, biztos, hogy nem lopom el a kazettát, nem karcolom meg a lemezt.

Ilyen esetben eszembe se jutna, hogy megvegyem a filmet, amikor akkor nézem meg amikor csak akarom, ráadásul a pénzem sem áll benne.
gordon314.fw.hu

Vendég

Blu-Ray recorderek

Egy 60 GB-os (3 Blu Ray lemez) netto kisker ára 17 ezer egy 80 GB-osé (4 Blu Ray lemez) 19 ezer. Ezek magyar kisker árak a depo oldaláról. 
Persze a két dolog nem összehasonlítható, de ha azt nézzük, hogy e szerint melyik terjed el elöbb a minöség vesztés nélküli tv felvételre a HDD vagy a BR? Hát a HDD lépéselönyben van!

Ahogy mondod nem összehasonlítható. Főleg azért nem mert megjelennek majd a kétoldalas kétrétegű Blu-Ray lemezek és gondolom nem a mostani négyszereséért. Az akkori esett árat és a 108Gb-os kapacitást lehet összehasonlítani majd a HDD-kel.

Vendég

Blu-Ray recorderek

Láthatod Simon hozzászólásából, hogy lett annyi.

Nem tudom mit olvastál, de szerintem fele annyiba kerül a Blu-Ray lemez és nem többe ahogy írtad. Sőt a minőségi 20Gb-is vinyók 18E Ft körül vannak.
A héten vettem egy 128Mb-os SD memóriakártyát. 13E Ft volt az ára. Nem új technológia. Egy üres DVD lemez (egyszer írható) 1000Ft alatt nem nagyon van. Ha ezeket összeveted akkor a 7000Ft-os Blu-Ray újraírható lemez nem tűnik drágának még akkor sem ha valóban kint olcsóbb, mint nálunk lesz. Ha azt nézed, hogy mennyibe került a megjelenésekor az egyszer írható CD lemez majd később az egyszer írható DVD akkor kifejezetten olcsónak tűnik a Blu-Ray nyitó ára.
Abban lehet, hogy igazad van, hogy a memóriakártyák egyszer leváltják az opto lemezeket. Engem ez nem zavar. A Blu-Ray áttörése nem az optoban rejlik hanem az alkalmazott felbontásban. Eddig nem létezett olyan lemezes eszköz amely HDTV jeleket volt képes rögzíteni és visszajátszani. Szalagos sem olyan régóta van. Hogy ez min tárolódik az szerintem a kisebbik dolog. Ha olcsó lesz a memóriakártya fogom és átmásolom rá a Blu-Ray filmjeimet (jogtisztán). A lényege az, hogy megszületett a legújabb technológia háziasított változata.
Nem baj ha szkeptikusan állunk hozzá az újdonságokhoz, de adjuk meg az esélyt az új formátumnak. Fél éve amúgy is mást sem lehet hallani, hogy jó ez a D-VHS de én már szalagos dolgot nem veszek várjuk meg a lemezes verziót. Ez most megjelent. Amit tudunk, hogy holnap után a Sony piacra dobja az első készüléket. Amit még tudunk, hogy még idén megjelenik az európai verzió és, hogy 6-8 neves gyártó (Panasonic, Philips, Hitachi, Pioneer, Samsung stb.) jelentkezik még idén Blu-Ray rögzítővel. A jelek nem rosszak. A DVD sokkal rosszabbul indult.

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Blu-Ray recorderek

Az olcso modulok sosem fognak igazan gyors adatatvitelt nyujtani.
Honnan tudod? Talán a jövöbe látsz? Miért állítasz be ténynek valamit, amit csak úgy vélsz?
gordon314.fw.hu

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Blu-Ray recorderek

40 GB-s 7200 rpm merevlemez ára nagykerben 14e körül van. Ez kapacitását és árát tekintve is kb 2 darab 23GB Blu-Ray-jel egyezik meg ...
Édes Istenem. A Blu-Ray egészen pontosan holnapután jelenik meg Japánban. A lemez hozzá dettó. Ne vessük már össze az árát egy kiforrot technológia kifutó modelljével. Ráadásul ne nagyker árakkal gyere. Egy átlag 20Gb-os vinyó (ne a 40Gb-ossal hasonlítsuk) kiskeráron 13-15 ezer Ft.

Egy 60 GB-os (3 Blu Ray lemez) netto kisker ára 17 ezer egy 80 GB-osé (4 Blu Ray lemez) 19 ezer. Ezek magyar kisker árak a depo oldaláról.

Persze a két dolog nem összehasonlítható, de ha azt nézzük, hogy e szerint melyik terjed el elöbb a minöség vesztés nélküli tv felvételre a HDD vagy a BR? Hát a HDD lépéselönyben van!
gordon314.fw.hu

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Blu-Ray recorderek

Le merném fogadni, hogy az elsö írható Blu Ray lemezek ára több lesz, mint egy azonos kapacitású merevlemezé! Persze idövel el fordul majd, ha lesz még merevlemez
Nem lesz annyi.

A memoriamodulok kapacitasat nem lehet nagysagrendekkel novelni egyelore, ezt vedd mar eszre, az optikai, merevlezes taroloknal azonban ez megvalosithato. Es ehhez meg csak kek lezer sem kell, egyes kiserletek szerint a voros lezerek alkalmazasaval ma akar 100 GByte/oldal kapacitas is elerheto lenne es akkor a sok-sok retegu, holografikus tarolasi rendszeru lemezekrol meg nem is beszeltunk terabyte feletti kapacitassal.

Aruld mar el, hol lesznek a memoriakartyak, ha egy 3 cm-es atmeroju Blu-ray lemezre 1 GB irhato? 1GB-os CF kartya ma 90e Ft, de ha a tizedere esik az ara is sok lesz az optikai lemezhez kepest. A meghajtók egyre kisebbek es megbizhatóbbak, nemelyik mar kifejezetten komoly igenybevetelt is kibir.

A Blu-ray lemezek nyilvan nem lesznek olcsok kezdetben, de hasonlo areses varhato mint az irhato DVD-lemezeknel. Es itt legalabb nincs 100-fajta egymassal inkompatibilis formatum...

Szerintem messze vagyunk meg attol, hogy a memoriamodulok, ilyesmi megoldasok kiszoritsak az optikai meghajtokat.

Krinyo

Láthatod Simon hozzászólásából, hogy lett annyi. Söt Simon az amerikai árat írta ami jellemzöen alacsonyabb az itthoni áraknál.

Honnan tudod, hogy nem lehet a memoriamodulok kapacitását nagysegrenddel növelni? Talán valaki 10 éve mondta volna, hogy 1000 Ft-ért egy CD méretü lemezre fel tudsz majd venni 4,7 Gbyte-ot?!

Emlékeztetnélek az ostobaságra amit írtál: "több év tized mulva"

Én csak fél évtizedet, 5 évet tippelek arra, hogy több Gbyte-os mozgó alkatrész nélküli (nem feltétlenül memória kártyás!) adattárolók a mai optikai fajlagos költségek (Mbyte/Ft) alatt lesznek!

Az optikai meghajtóknál az adatsürüség növelésével szenzációs kapacitásnövekedést lehet elérni. Ezzel együtt nönek a már korábban felsorolt, az optikai adathordozókra jellemzö, nehézségek. Laboratóriumi körülmények között biztosan használható lesz, de az optikai adattárolást úgy fogja kiszorítani a mozgó alkatrész nélküli, mint az utóbbi évtizedekben az optikai szorította ki a magnetikusat!

A meghajtók egyre megbízhatóbbak. Ez így önmagában nem a teljes igazság. A hibajavító eljárások is sokat fejlödtek, ami az optikai adattárolásnál egy szükséges rossz dolog.

Kanyarodjunk csak vissza az eredeti kérdéshez: vennél-e Blu Ray recordert?

A válaszokból is látszik, hogy akkor venne a nagy többség ha tömeges és olcsó lenne. Én a 200 ezres határt is ide sorolom. (Végülis kiváltana egy DVD lejátszót és egy SVHS videót is, ami legalább 100 ezer magában.) Aztán vedd figyelembe azt is, hogy akik még nem hallottak a Blu Ray-röl azok jellemzöen el se olvassák, vagy nem szavaznak a topicon!

Én ezért mondom, hogy nagy kár, de mostanában nem fog elterjedni. Mire meg el fog, addígra biztos, hogy lesz jobb!

Végülis mellette szól:

- jobb felbontás (ezt csak HDTV adások vagy gyári lemezek esetén lehetne használni, ami még itt nincs. Kihasználásához HDTV kompatibilis megjelenítö szükséges)
- nagyobb kapacitás (a lemez a kapacitással nem arányban drágább, így a fajlagos költsége egyenlöre nagyobb)

Ezeken kívül nem tudok más érvet hozni mellette. Ellene tudok:

- kérdéses sikerü technológia (még senki sem tudhatja, hogy bukik-e vagy tarol)
- drága (jelenleg)
- nem elterjedt
- még nincs hozzá müsor anyag
- sérülékeny (a nagyobb adatsürüség miatt)
gordon314.fw.hu

Krinyo
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Blu-Ray recorderek

Hozzászólás Szerző: Krinyo »

A minosegi modulokhoz minosegi memoriavezerlo is tartozik, USB 2.0 csatoloval kombinalva kellemes, 3-7 MByte/s (iras/olvasas) adatatviteli sebessegu modulok is leteznek mar. Csak ugye ennek kemeny ara van. Az olcso modulok sosem fognak igazan gyors adatatvitelt nyujtani.

Krinyo
| Orion T3215 STX | Samsung DVD-6E (DVD+VHS kombó) | Panasonic DMR-E50 DVD-Recorder | honlap |

dqdb
Isten Hozott! :)

Blu-Ray recorderek

Hozzászólás Szerző: dqdb »

Édes Istenem. A Blu-Ray egészen pontosan holnapután jelenik meg Japánban. A lemez hozzá dettó. Ne vessük már össze az árát egy kiforrot technológia kifutó modelljével.
Ebben tökéletesen igazad van, előbb reagáltam, mint gondolkodtam

Szerintem az optikai adattárolás vs memóriakártya versenyt még jó néhány évig a optikai lemezek fogják nyerni mind a kapacitás, mind a sebesség, mind az árak terén. Én is szeretnék mozgó alkatrész nélküli adattárolókat használni, de a mostani CompactFlash/egyéb kártyák csak a floppy és a "gyorsan kiírom ezt a néhány 10-100 MB-t CD-re probléma" kiváltására alkalmasak (bár erre tökéletesen). NAGY mennyiségű adat NAGY sebességű kiírására/leolvasására sajnos nem. És én úgy látom, hogy a memóriakártya-gyártók az utóbbi időben inkább a méret növelésével és az árak csökkentésével vannak elfoglalva, de az írási és olvasási sebesség terén csak kismértékű javulás tapasztalható, és ez nemigen fog változni a közeljövőben ...

Gandalf
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 8

Blu-Ray recorderek

Hozzászólás Szerző: Gandalf »

A szilárdtest memóriás tárolók szerintem együtt fognak "élni" az optikai tárolókkal, valószínüleg mindkettő egymás melett fog élni. De idővel ki fogja persze szorítani a lemezeket, de az nem a közeljövőben lesz 5-10 év. Nekem igazából meghatározó, hogy egy formátum mennyire elterjedt. Nem azért mert nem lenne igényem jobbra, hanem ha nem elterjedt a dolog, akkor nem kölcsönözhető. Ugyanis én kb. évi 2-3 filmet veszek meg amit arra méltónak találok, amit többit csak kölcsönözném. Már DVD-n is komoly nehézségeket okoz, hogy mindent megnézhessek ezen a formátumon. Ellenben, amire "kereslet" van, pl. a divx-es kalózkópiák és mp3, abból dunát lehet rekeszteni, és többnyire alegtöbb film megnézhető ilyen formátumban a még a moziban lévő megjelenés elött. Szóval sajnos figyelembe kell vennem a "nagyközönség" igényeit, mivel az kihatással van, az általam használt technológia használhatóságára.
TV: Hisense 70E7HQ AVR: Onkyo TX-RZ50 Front: Polk Audio RTi A3 Center: Polk Audio CSi A4 Surround: Polk Audio RTi A1 Sub: Mordaunt-Short 909W

Vendég

Blu-Ray recorderek

40 GB-s 7200 rpm merevlemez ára nagykerben 14e körül van. Ez kapacitását és árát tekintve is kb 2 darab 23GB Blu-Ray-jel egyezik meg ...
Édes Istenem. A Blu-Ray egészen pontosan holnapután jelenik meg Japánban. A lemez hozzá dettó. Ne vessük már össze az árát egy kiforrot technológia kifutó modelljével. Ráadásul ne nagyker árakkal gyere. Egy átlag 20Gb-os vinyó (ne a 40Gb-ossal hasonlítsuk) kiskeráron 13-15 ezer Ft.

dqdb

Blu-Ray recorderek

Hozzászólás Szerző: dqdb »

Le merném fogadni, hogy az elsö írható Blu Ray lemezek ára több lesz, mint egy azonos kapacitású merevlemezé! Persze idövel el fordul majd, ha lesz még merevlemez 
A 23Gb-os Blu-Ray lemez ajánlott fogyasztói ára 30USD azaz kb. 7200Ft.
A 25 illetve 27Gb-os lemezek később jönnek. A dupla rétegűek még később. Ezek ára nem ismert.

Vendég

Blu-Ray recorderek

A 23Gb-os Blu-Ray lemez ajánlott fogyasztói ára 30USD azaz kb. 7200Ft.
A 25 illetve 27Gb-os lemezek később jönnek. A dupla rétegűek még később. Ezek ára nem ismert.

Krinyo
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Blu-Ray recorderek

Nem lesz annyi.

A memoriamodulok kapacitasat nem lehet nagysagrendekkel novelni egyelore, ezt vedd mar eszre, az optikai, merevlezes taroloknal azonban ez megvalosithato. Es ehhez meg csak kek lezer sem kell, egyes kiserletek szerint a voros lezerek alkalmazasaval ma akar 100 GByte/oldal kapacitas is elerheto lenne es akkor a sok-sok retegu, holografikus tarolasi rendszeru lemezekrol meg nem is beszeltunk terabyte feletti kapacitassal.

Aruld mar el, hol lesznek a memoriakartyak, ha egy 3 cm-es atmeroju Blu-ray lemezre 1 GB irhato? 1GB-os CF kartya ma 90e Ft, de ha a tizedere esik az ara is sok lesz az optikai lemezhez kepest. A meghajtók egyre kisebbek es megbizhatóbbak, nemelyik mar kifejezetten komoly igenybevetelt is kibir.

A Blu-ray lemezek nyilvan nem lesznek olcsok kezdetben, de hasonlo areses varhato mint az irhato DVD-lemezeknel. Es itt legalabb nincs 100-fajta egymassal inkompatibilis formatum...

Szerintem messze vagyunk meg attol, hogy a memoriamodulok, ilyesmi megoldasok kiszoritsak az optikai meghajtokat.

Krinyo
| Orion T3215 STX | Samsung DVD-6E (DVD+VHS kombó) | Panasonic DMR-E50 DVD-Recorder | honlap |

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Blu-Ray recorderek

De nem ugy no, nem ugy csokken. Ugye azt Te sem gondolod komolyan, hogy a tavoli vagy kozeli jovoben egy par dollaros optikai lemezzel felveheti a versenyt egy lényegesen dragabb memoriamodulokat alkalmazo egyseg?
Komolyan gondolom! Ne azt nézd, hogy mennyivel drágább, hanem azt, hogy tavaly mennyivolt MB/Ft-ban meg most mennyi. Nézz kicsit jobban vissza 5 éve mennyi volt? És ez csak 5 év. Ezek a dolgok exponenciálisan fejlödnek.

Nézd meg, hogy 10 éve mennyiért írtál egy MegaByte-ot CD-re és most mennyiért teszed CD-re vagy DVD-re?

A memóriakártyák és az egyéb nem lemez alapú adattárolók fejlödése pedig pont az általad leirt okok miatt elengedhetetlen!

Lemezes optikai tárolót csak mechanikát is használó készülékkel, rezgés mentes körülmények között tudsz írni olvasni. A lemezek sérülékenyek, a kiolvasási, írási sebességük nem egyenletes, viszonylag lassú, sürü a hibás kiolvasás... Szóval egy csomó hátrányuk van, amik közül több a Blu Ray-nél fokozottabban tapasztalható lesz (pl sérülékenység)

Ráadásul a lemezes adattárolok olvasásához írásához igen bonyolult és drága készülék kell egy momóriakártya olvasóval összevetve.

gordon314.fw.hu

Krinyo
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Blu-Ray recorderek

"Ha a memoriakártyák kapacitása úgy nö és az áruk úgy csökken, mint az optikai adattárolóké, márpedig ez a tendencia, akkor ez nem olyan távoli jövö!"

De nem ugy no, nem ugy csokken. Ugye azt Te sem gondolod komolyan, hogy a tavoli vagy kozeli jovoben egy par dollaros optikai lemezzel felveheti a versenyt egy lényegesen dragabb memoriamodulokat alkalmazo egyseg? Eppenseggel nem ez a tendencia ma sem.
Es itt nem csak a helyi tarolasrol van szo, hanem hordozhatosagrol, koltseghatekony gyartasrol, olyan formatumrol, amin ki is lehet adni valamit. Legalabbis a Blu-ray eseteben.

Krinyo

Ratman
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1

Blu-Ray recorderek

Hozzászólás Szerző: Ratman »

Egy VHS video mechanikailag gyakorlatilag megegyezik egy SVHS-el, mégsem lett olcsó, széles körben elterjedt.
Mármint arra gondolsz, hogy az S-VHS nem lett elterjedt?

Ebben egyetértünk. Az biztos, hogy nehéz megjósolni, egy technológia/formátum megszületésekor, hogy befutó lesz-e vagy sem. Az biztos hogy nem a mindíg a legjobb győz (a klasszikus példa: VHS / Beta / Video2000). Annak idején se látta mindenki előre, hogy miből mi lesz, mert akkor nem öltek volna annyi pénzt a sikertelen formátumok fejlesztésébe. Én valahogy így látom pár formátum sorsát:

- S-VHS : elpuskázott lehetőség
- D-VHS : kudarca ítélt, kétségbeesett próbálkozás
- R-DAT : sikertelen (két szék között a padló)
- DCC : zsákutca
- MD : Európán kívül sikeresebb volt, többet is ki lehetett volna hozni belőle
- Blu-Ray : ???

Ratman
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1

Blu-Ray recorderek

Hozzászólás Szerző: Ratman »

Mozgo alkatresz nelkuli memorias felvevore meg varni kell par evtizedet.

A "pár évtized" 20-30 évet jelent az én olvasatomban. Szerintem ma még közelítőleg sem tudjuk megbecsülni, hogy mi lesz 30 év mulva, olyan irdatlan tempóban fejlődik a technika. Én arra saccolok, hogy a szilárdtest memóriás készülékek az évtized végéig (2010-ig) már elég elterjedtek lesznek, ha teljességgel még nem is szorítják ki a lemezes technológiát. A szalagos technológia talán csak nosztalgából marad meg.

Jó kérdés lesz viszont a formátumháború (elég csak a mostani digit fényképezőgépekben használt memóriakártyákra gondolni)

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Blu-Ray recorderek

Mozgo alkatresz nelkuli memorias felvevore meg varni kell par evtizedet. Szerintem a Blu-ray nem olyan kuriozum mint a lezerdiszk, leven konnyen implementalhato, a mai mechanikak megbirkoznak a feladattal, ergo olcso keszulekek epithetok ra. IMHO viszonylag rovid idon belul el fog terjedni.

Miért gondolod, hogy pár évtizedet kell várni?
Ha a memoriakártyák kapacitása úgy nö és az áruk úgy csökken, mint az optikai adattárolóké, márpedig ez a tendencia, akkor ez nem olyan távoli jövö! A digitális fényképezés, az MP3 lejátszók tömeges elterjedése ehhez vezet.
Lehetne bármilyen más adatrögzítési technika amire még csak nem is gondolunk most. Nem ez a lényeg! A lényeg az, hogy a DVD még mindíg felfutóban van és ezt akarják "lecserélni" egy újabb, jobb technikával. Ez a gazdaságban nem szokott müködni. Majd ha a DVD terjedése visszaesik és a befektetök új célok után néznek, akkor lenne esély a tömeges elterjedésre, de akkorra a Blu Ray elavult lesz szerintem.

Egy VHS video mechanikailag gyakorlatilag megegyezik egy SVHS-el, mégsem lett olcsó, széles körben elterjedt.
Sajnos a világunkban nem a technikai nehézségek határozzák meg egy termék, technológia árát, elterjedését!

Nincs a Blu Ray-el semmi gond, csak roszkor született ahhoz, hogy tömegcikké váljon!
gordon314.fw.hu

Vendég

Blu-Ray recorderek

Te Simon! Mit vettél, h abban a bizonyos gaba/daytekes sorban álltál ?
HP 620-as digit fényképezőgépet.
Persze azért megérintett a Gaba szele, de ellenálltam a csábításnak.

Krinyo
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Blu-Ray recorderek

Mire egy 50"-os sík megjelenítöre tellik majd, addígra lesznek jobb készülékek a HDTV jel rögzítésére a Blu Ray-nél! (pl: mozgó alkatrész nélküli memóriás felvevö)

Mozgo alkatresz nelkuli memorias felvevore meg varni kell par evtizedet.
Szerintem a Blu-ray nem olyan kuriozum mint a lezerdiszk, leven konnyen implementalhato, a mai mechanikak megbirkoznak a feladattal, ergo olcso keszulekek epithetok ra. IMHO viszonylag rovid idon belul el fog terjedni. Azt nem mondom hogy felvaltja a DVD-t: a DVD kapacitasa egyelore elegendonek tunik altalanos felhasznalasra.

Krinyo

arty
Törzsvendég
Törzsvendég

Blu-Ray recorderek

Hozzászólás Szerző: arty »

Te Simon! Mit vettél, h abban a bizonyos gaba/daytekes sorban álltál ?

(Én is ott álltam, lehet épp előtted bár nem a fent emlitett kombóval... )

Jó volt itt.
(2003 Marárcius - 2007 Október)

Vendég

Blu-Ray recorderek

Biztos, hogy a kedvenc filmjeid mindegyikét nem tudod jó sokáig D-VHS-en beszerezni.

Ebben igazad van. De a kedvenc filmjeim nagy részét ma még DVD-n sem tudom beszerezni. Ez tehát nem veszi el a kedvem.

A LaserDisc-es lemezárak meg igen csak drágák. Ahhoz hasonló kuriózum lehet a Blu Ray.

Ebben többször is egyetértettünk.

Te szándékosan akarod kiforgatni a szavaimat?! A HDTV és a Blu Ray külön dolgok és én eddig nem mostam össze! Ha nem értetted, vagy akartad volna érteni, leírom szájbarágósan: Mire egy 50"-os sík megjelenítöre tellik majd, addígra lesznek jobb készülékek a HDTV jel rögzítésére a Blu Ray-nél!

Dehogy akartam kiforgatni a szavaidat. Ha így érted, az gyakorlatilag nem jelent nagy változást. Ezt hívtam én technikai muszájnak. Tehát megfelelő a minőség, de ugyanazt most mozgó alkatrész nélkül kapod meg. Vagy esetleg jobb minőségben is (kisebb tömörítés) de akkor pedig a "már nem érdekel" vonal lép életbe. Örülök, hogy lesz jobb, de én már megmaradok a réginél amíg technikailag tehetem.

Söt az is lehet, hogy még a HDTV-nél is lesz jobb szabvány ami elterjed, mert HDTV is igazán eddig csak Amerikában müködik és hát nem ez lenne az elsö, hogy Amerikában és Európában más sugárzási szabványt alkalmaznának.

Európában 2004. január elsején indul az első HDTV adás. Persze befuccsolhat. Sőt lehet, hogy lesz a HDTV-nél jobb szabvány de ezt inkább a gyerekemnek mesélem mert engem már addigra valószínűleg Szent Péter borogat.

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Blu-Ray recorderek

Gondolod, hogy a nagy nehezen elfogadott HDTV szabványt (broadcast, theater, home entertainment) pár év múlva újragondolják?
Nézd meg, hogy az a 100 film D-VHS-en hány kiadótól származik és azt is nézd meg, hogy érdekeltek-e a D-VHS elterjesztésében? Biztos, hogy a kedvenc filmjeid mindegyikét nem tudod jó sokáig D-VHS-en beszerezni. A LaserDisc-es lemezárak meg igen csak drágák. Ahhoz hasonló kuriózum lehet a Blu Ray.

Te szándékosan akarod kiforgatni a szavaimat?! A HDTV és a Blu Ray külön dolgok és én eddig nem mostam össze! Ha nem értetted, vagy akartad volna érteni, leírom szájbarágósan: Mire egy 50"-os sík megjelenítöre tellik majd, addígra lesznek jobb készülékek a HDTV jel rögzítésére a Blu Ray-nél! (pl: mozgó alkatrész nélküli memóriás felvevö)

Söt az is lehet, hogy még a HDTV-nél is lesz jobb szabvány ami elterjed, mert HDTV is igazán eddig csak Amerikában müködik és hát nem ez lenne az elsö, hogy Amerikában és Európában más sugárzási szabványt alkalmaznának.
gordon314.fw.hu

Vendég

Blu-Ray recorderek

Azért is érdekelt vagy a tömeges elterjedésben, mert a filmeket csak akkor fogják kiadni Blu Ray-en. Ha meg nem lesz tömegesen elterjedt, akkor olyan lesz, mint ahogy írtam, mint most az SVHS vagy tíz éve a LaserDisc volt. 
Én úgy vagyok vele, hogy egy film, egy lemez. Ha mondjuk kölcsön adnék egy Blu Ray-t 15 kedvenc filmemmel, akkor kitörne a frász, hogy addíg mit nézzek, meg hogy mi lesz, ha összekarcolják, elhagyják...

Azért a DVD-k nem foglalnak sok helyet, föleg ha megfelelöen tárolod. Persze ez is lehet érv a Blu Ray mellett.

Én úgy vagyok vele, hogy mire tellik majd egy 50"-os nagyfelbontású sík (vélhetöen plazma) megjelenítöre, addigra már sokkal jobb/olcsóbb alternatívája lesz a Blu Ray-nek.

Nem hiszem, hogy a tömeges elterjedés összefüggne a megjelenő filmekkel. A Laserdisc azért kint sem volt annyira elterjedt, de többezer címmel rendelkezik köztük igazi sikerfilmekkel brilliáns tálalásban. Ugyanez elmondható a D-VHS-ről amely alig fél éves és még a legnagyobb jóindulattal sem lehet elterjedtnek nevezni és majd 100 film kapható. Persze ez a száz nem lenne túl sok, de ezek nem rossz filmek (From Hell, ID4, Galaxy Quest, stb.).
És ha azt nézzük, hogy tavaly kb. 100 filmet láttam és ebből alig 20-25-öt DVD-n akkor még az is elmondható, hogy nem kell minden filmnek meglennie Blu-Ray-en. De jó lenne egy-két kedvencet otthon tudni ezen a formátumon.

Én úgy vagyok vele, hogy mire tellik majd egy 50"-os nagyfelbontású sík (vélhetöen plazma) megjelenítöre, addigra már sokkal jobb/olcsóbb alternatívája lesz a Blu Ray-nek.

Gondolod, hogy a nagy nehezen elfogadott HDTV szabványt (broadcast, theater, home entertainment) pár év múlva újragondolják? Hiszen az NTSC rendszer is több, mint 60 éves. Ez egy egész világra elfogadott még a honosodás kezdetén járó rendszer amelyet már átvettek a digitális televíziózásban és a filmgyártásban is.

Válasz küldése

Vissza: “Hardver”