Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Blu-Ray recorderek
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
Az első megjegyzésemet Gordon "lelőtte" . Talán még annyi megjegyzést fűznék hozzá, hogy ez most is úgy működik, hogy az amit írtam csakk akkor igaz, ha az "eredeti" tartalmaz másolásvédelmi információkat. Tehát ha kamerás felvételt vagy bedigizett videót másolsz, akkor nem. Kérdés hogy a TV adások fognak-e ilyet tartalmazni. Hogy a műsoros lemezeken lesz az biztos.
Akkor ezt dupla módon kell megoldani. Egyszer úgy, hogy bizonyos dolgokat egyszer sem lehessen másolni. Bizonyos dolgokat viszont egyszer igen. Hiszen a műsoros Blu-Ray lemezeket nyilván nem lehet. A TV adásokat is gondolom limitálni szeretnék de azt minimum egyszer engedni kell felvenni. Rosszul gondolom?
Blu-Ray recorderek
Az első megjegyzésemet Gordon "lelőtte" . Talán még annyi megjegyzést fűznék hozzá, hogy ez most is úgy működik, hogy az amit írtam csakk akkor igaz, ha az "eredeti" tartalmaz másolásvédelmi információkat. Tehát ha kamerás felvételt vagy bedigizett videót másolsz, akkor nem. Kérdés hogy a TV adások fognak-e ilyet tartalmazni. Hogy a műsoros lemezeken lesz az biztos.
"A Blu-Ray Romnak szerintem volna piaca (bár nyilván nem a szoftver bizniszben) hiszen ma 10-30Gb-nyi anyagot szinte csak vinyón lehet eljuttatni egyik helyről a másikra."
Az írható médiát én is így látom írtam is, csak a "sima" ROM-ra értettem. Bár pl. többnyelvű DTS hangot tartlmazó lemezként, vagy a digitális mozik "kópiájának" szállítására még ez sem elképzelhetetlen.
Clint Eastwood bekaphatja!
Blu-Ray recorderek
Ez azt jelentené, hogy egy Blu-Ray lemezre archivált családi vodeót sohasem tudok majd sokszorosítani.
De az eredetiröl bármennyi másolatot tudsz készíteni, csak a másolatot nem tudod tovább másolni!
gordon314.fw.hu
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
Egyébként valami ilyesmire gondoltam a Blu-Ray-nél is. Felveszek valamit a TV-ből (vagy akárhonnan) és abból csak egy újabb másolatot enged meg. Vagy valami ilyesmi. Persze az is elképzelhető hogy a TV-ből felvett műsor korlátozás nélkül másolható lesz. De hogy a műsoros anyagok valami nagyon komoly védelmet fognak tartalmazni az tuti.
Ez azt jelentené, hogy egy Blu-Ray lemezre archivált családi vodeót sohasem tudok majd sokszorosítani. Ez a fajta agresszív másolásvédelem a technológia értelmének alapjait rengetné meg. Ezzel nem azt mondtam, hogy nincs igazad.
A lényeget azonban még mindig nem tudjuk, hogy megjelenik-e műsoros Blu-Ray lemez. És ha megjelenik milyen specifikációkkal bír. Hasonló lesz-e, mint a DVD, tehát több feliratot és szinkronhangot fog-e tartalmazni. A wareznek egyébként nehéz lesz útját állni tekintve, hogy a hazai kiadók nem fognak sorban állni, hogy magyar nyelven is megjelentessenek filmeket.
A Blu-Ray Romnak szerintem volna piaca (bár nyilván nem a szoftver bizniszben) hiszen ma 10-30Gb-nyi anyagot szinte csak vinyón lehet eljuttatni egyik helyről a másikra.
Blu-Ray recorderek
Vagy ez egy olyan formátum lesz, aminek nem lesz PC-s változatú írója?
Ezt nem lehet még most tudni, de ha egy kis eszük van a kiadóknak akkor nem lesz. Már a DVD sem tudott igazán betörni a PC-s frontra (mármint ROM-ként) nagyon kevés az ilyen program. (Erröl volt is egy cikk a DVD centeren) Szóval igazi igény erre egyenlőre nem nagyon van, nem hiszem hogy mostanában készülne olyan program aminek mondjuk 20Gbyte-ra lenne szüksége... Másrészről írható formátumként meg ki tudja, az biztos sikeresebb lenne. (pl. archiváláshoz). Mindenesetre ha nem lesz az legalább is erősen lassítani fogja a kalózkodást. Persze késöbb úgyis kitalálnak valamit a kalózok, de azért ez "megfogná" egy kicsit őket.
- Enrico Benetti
- Fórumlakó

- Értékelés: -1
Blu-Ray recorderek
Tudom nem valami erkölcsös, de a jelenlegi DVD-k házi másolgatásának egyik legnyagyobb gátja a 2 rétegű lemezen lévő film. 2 rétegű DVD+-R viszont nincs, így csakis minőségromlással vagy bizonyos extrák elhagyásával lehet ezeket a DVD-ket másolni.
Egy ilyen Blue-Ray íróval azonban (PC-s kivitelre gondolok) és egy egyrétegű Blue-Ray lemezzel simán lehetne akár két filmet, vagy kétlemezes filmeket másolni mindenféle újra kódolás nélkül. Ugyan nem HDTV felbontású, merthogy a forrás sem az, de mindenképpen nagyon jó minőségű (akár superbit is lehet) DVD-ket, full extrával és menüvel le lehet koppintani.
Csak bemegy az ember a kölcsönzőbe. kikölcsönzi mondjuk a Keresztapa 2-t, és összehoz belőle egy egylemezes változatot a kölcsönzési díj fejében.
Ha ez nekem eszembe jutott, akkor nyilván a gyártóknak is. Vajon milyen módszerrel akarják ezt megakadályozni?
Merthogy valamit lépnek ez ellen az szinte biztos. Ugyanakkor el sem tudom képzelni, hogyan lehetne megvalósítani, mert a hírek szerint a Blue-Ray visszafelé teljesen kompatibilis lesz a hagyományos DVD-vel.
Persze az elején még könnyű: az árak az egekben vannak. De én még emlékszem, hogy egy sima üres írható CD-R lemezért többet kértek, mint pl. a U2 Joshua Tree c. albumáért, ma meg 200 Ft körül van egy lemez. Egy pár év múlva a Blue-Raj esetében is esni fognak az árak....
Vagy ez egy olyan formátum lesz, aminek nem lesz PC-s változatú írója?
Blu-Ray recorderek
Ez kimaradt. Elég sok MiniDisc-el dolgoztam és az első példányok simán engedték a digitális másolást CD-ről. Ezt ha jól tudom csak később iktatták ki.
A digitális másolást CD-ről most is engedi, csak erről a másolatról nem enged újabb digitális másolatot csinálni. Vagyis a másolat már nem hasznáható fel "eredetiként". Egyébként valami ilyesmire gondoltam a Blu-Ray-nél is. Felveszek valamit a TV-ből (vagy akárhonnan) és abból csak egy újabb másolatot enged meg. Vagy valami ilyesmi. Persze az is elképzelhető hogy a TV-ből felvett műsor korlátozás nélkül másolható lesz. De hogy a műsoros anyagok valami nagyon komoly védelmet fognak tartalmazni az tuti.
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
lehet hogy egy felvett anyagot (mint a CD rekordereknél és a MiniDisk-nél) digitálisan nem enged majd másolni a rendszer.
Ez kimaradt. Elég sok MiniDisc-el dolgoztam és az első példányok simán engedték a digitális másolást CD-ről. Ezt ha jól tudom csak később iktatták ki.
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
Bocs Simon ez nem igaz. A kódolás neve ATRAC.
És milyen igaz. Érdekes, nekem még így tanították. Ezek szerint rosszul.
Szerintem a HD-DVD sem lesz jobban nyomva, mint az SACD. Akkora piaci igény nincsen rá.
Nem vagyok otthon a HDTV területén, de a szerzői jog nem tiltja a TV-ből való filmfelvételt. Ergó egy HBO-s Gladiator nem feltétlenül tartalmaz másolásvédelmet. Maga a készülék pedig nem hiszem, hogy akadályozná a másolást hiszen erre találták ki. Ki venne olyan felvevőt amivel nem tudja másolni a házi felvételeit csak minőségromlással? Ha mégis akkor gondolom elég könnyen hackelhető az iLink vagy a DV csatlakozó.
Persze ezek hamarosan kiderülnek. Mint ahogy az is lesz-e majd Blu-Ray Rom.
Blu-Ray recorderek
(más kérdés, hogy a MiniDisc is mp3-ban rögzít)
Bocs Simon ez nem igaz. A kódolás neve ATRAC. Egyébként a Minidisc-nél az okozta a bukást hogy ez is veszteséges tömörítés, ergo a hangminősége rosszabb volt mint a CD-nek.És ez még a felvétel lehetőségével együtt sem volt versenyképes. Mársrészről azért olyan nagy tömegben nem nagyon jöttek a műsoros MD-k hogy érdemes lett volna váltani. Az arány kb. olyan volt mint most az SACD-s lemezekkel. Azzal a különbséggel hogy ha valaki SACD-ra vált, az jobb minőséget is kap, és esetleg multicsatornás hangot.
Egyébként nem feltétlenül jelent magasabb árat több formátum jelenléte. Meggyőződésem hogy azért estek drasztikusan a DVD rekorderek árai mert a gyártók megpróbálják "magukhoz csábítani" a felhasználókat, hogy az ő formátumukat válassza. A Blu-Ray-re visszatérve, kétlem hogy a cégek is azt szeretnék hogy úgy terjedjen el a formátum hogy "valaki behoz egy Gladiátor lemezt európába és az majd elterjed". Egész biztosan komoly másolásvédelmi rendszer lesz rajta (a DVD példáján okulva tuti hogy sokkal komolyabb) , lehet hogy egy felvett anyagot (mint a CD rekordereknél és a MiniDisk-nél) digitálisan nem enged majd másolni a rendszer. A "hivatalos" PC-s olvasó hiánya is lassíthatja a másolásokat.
A véleményem tehát az, hogy tömeges elterjedésre a jó minőségű műsoros lemezek esetén van esélye, csak felvevőként nem nagyon hiszem, bár ez az árától is függ majd. Egy négy-öszázezer forintos (kezdetben még több is) készülék jelenleg nem lenne a VHS ellenfele.
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
Persze ez a probléma is fennállhat. Viszont talán itt kicsit más a helyzet. A HD-DVD-t alapvetően a DVD-recorderek leváltására tervezték. A DVD lemez alacsony kapacitása miatt szinte használhatatlan volt arra, hogy leválthassa a VHS magnókat. Sokáig azt sem tudtuk, hogy a HD-DVD-k támogatni fogják-e a HDTV-t hiszen elsődleges szerepe az lett volna, hogy több órányi DVD minőséget tudjon rögzíteni.
Megkockáztatom a többségünket nem is igazán a Blu-Ray Recorder érdekli hanem a Blu-Ray Player. Mivel a HDTV támogatás megszületett egy új lemezes nagyfelbontású média is létrejött. Hogy ezek közül melyik fog győzni az nagyrészt arról fog szólni, hogy a filmgyárak melyiket fogják támogatni. Hiszen minket házimozisokat inkább ez érdekel.
A Sony ha akarja a saját tulajdonú filmjeivel elindíthatja a folyamatot és ezekből nem kevés van (Columbia/Tristat, Sony Classics, Screen Gems) és eldöntheti a versenyt. Emlékezzünk a DVD esetében is ugyanez történt. Az elektronikai cégek a saját filmjeiket azonnal kidobták és csak jóval később csatlakoztak hozzájuk a "független" filmstúdiók. Persze ez ettől még lehet zsákutca is hiszen a MiniDisc sem jött be pedig a Sony nyomta a saját kiadványaival. Ott az Mp3 győzött (más kérdés, hogy a MiniDisc is mp3-ban rögzít).
- Enrico Benetti
- Fórumlakó

- Értékelés: -1
Blu-Ray recorderek
Nem akarok senkit sem elkeseríteni, de a formátumháború már a Blue-Ray esetében is elkezdődött.
Sőt mindjárt 4, azaz négy különböző formátum létezik.
Ezt találtam:
"Two new blue-laser HD-DVD formats has been announced
The Industrial Technology Research Institute (ITRI) of Taiwan together with 28 companies has established the Advanced Optical Storage Research Alliance (AOSRA) whose purpose is to gain control of the intellectual property for the next-generation of blue-laser HD-DVD formats. The new formats will be physically similar to the formats that already exist (Toshiba/NECs format and Blu-Ray) but will use their own proprietary compression, error correction and file formats to avoid infringing of patents.
Taiwanese companies hold 50 percent of the world market for CD-ROM drives and 40 percent of the market for DVD-ROM drives, said Der Ray Huang, deputy general director of ITRI and director general of AOSRA. But most of the associated IP "is owned by European and Japanese companies, [and] Taiwanese companies have to pay royalties to those companies," Huang said. "The purpose of AOSRA is to invent IP for new formats."
Properties of the new HD-DVD formats..............HD-DVD-1......................HD-DVD-2
Disk diameter.....................................120 mm........................120 mm
Substrate thickness...............................0.6 mm x 2....................1.2 mm*
Laser wavelength..................................405 nm........................405 nm
Lens numerical aperture...........................0.6~0.65......................0.85
Track pitch.......................................0.41 micro m..................0.33 micro m
Minimum pit length................................0.222 micro m.................0.176 micro m
Data transfer rate................................25.0 Mbps.....................31.6 Mbps
User data capacity................................17 Gb.........................27 Gb
Recording.........................................Groove recording..............Groove recording
*(protection layer 0.1 mm)
With a total of four competing technologies it looks like the struggle for the next-generation of HD-DVD formats will be even tougher than today’s fight about the recordable DVD formats."
Nem elég, hogy már most két szabvány van az írható DVD-kre (+/-), majd csak kapkodhatjuk a fejünket amikor az új formátum ide is eljut, hogy akkor most melyiket is válasszuk. Ráadásul ez a formátumharc nem igazán kedvező az árak szempontjából sem. Inkább egy konkrét formátumot kellene kiválasztaniuk a gyártóknak és az árban versenyezni, nem pedig relatíve magas árú különböző formátumú médiákkal és berendezésekkel.
Egy költői kérdés: vajon mennyi lenne a mostani DVD-R ára, ha mindenki csak ezt a formátumot használná?
Szerintem sokkal olcsóbb és maguk a DVD írók is sokkal olcsóbbak lennének. (közel a CD írók árszintjéhez)
Blu-Ray recorderek
A felvétel hogy zajlik? Csatornalogóval együtt? vagy a HD sugárzásból ez már kimaradt? És ha tényleg elterjed, ki fogja megvanni a műsoros kiadványokat???
Az utóbbira válaszolnék (az előbbire vannak itt megtapasztalt emberek):
attól, hogy van kalózmásolat még az eredetinek is megvan a piaca. Ma a DVD filmek 40-50%-át minőségromlás nélkül lehet másolni az eredeti ár 20%-áért. Sőt a magyar felirattal nem rendelkező filmeket is hasonló áron lehet minőségromlás nélkül magyarítani. Nekem is megvan az Austin Powers 1-2. magyar felirattal (jelzem az eredeti német kiadás is megvan amiről készült). Mégis van mellette több tucat eredeti DVD lemezem.
A Blu-Ray az a kategória lesz (főként a készülék és a kiegészítők ára miatt) ahol ha lehetséges mindenki az erdetit fogja megvenni. Az általam vázolt warez hullám szerintem csak akkor fog "tömeges" méretet ölteni ha nem jelennek meg gyári műsoros HDTV lemezek. A D-VHS médián már elég sok film megjelent hasonló felbontásban és minőségben. Talán a lemezes változat sem lesz kivétel.
Jelzem, egyetlen másolt DVD-m sincs, de ha mondjuk az HBO-ról DVD minôségben lehetne rögzíteni digitális hanggal és teljesen legálisan, lehet változna a fenti arány... Ha jobban belegondolunk, ki vesz meg gyári videókazettán egy olyan filmet, amit holnapután leadnak a HBO-n, merthátugye a párhuzamot jelenleg csak itt tudjuk meghúzni...???
És még annyit, hogy mégiscsak más felvenni valamit a tv-bôl, mint lemásolni, mert a másolatért is kell fizetni, valamint valahonnan be kell szerezni az eredetit... Azért, ha ez leegyszerűsödne egy gombnyomásra a fotelbôl (hangsúlyozom legálisan), én bizony meggondolnám a DVD-vásárlást...
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
A felvétel hogy zajlik? Csatornalogóval együtt? vagy a HD sugárzásból ez már kimaradt? És ha tényleg elterjed, ki fogja megvanni a műsoros kiadványokat???
Az utóbbira válaszolnék (az előbbire vannak itt megtapasztalt emberek):
attól, hogy van kalózmásolat még az eredetinek is megvan a piaca. Ma a DVD filmek 40-50%-át minőségromlás nélkül lehet másolni az eredeti ár 20%-áért. Sőt a magyar felirattal nem rendelkező filmeket is hasonló áron lehet minőségromlás nélkül magyarítani. Nekem is megvan az Austin Powers 1-2. magyar felirattal (jelzem az eredeti német kiadás is megvan amiről készült). Mégis van mellette több tucat eredeti DVD lemezem.
A Blu-Ray az a kategória lesz (főként a készülék és a kiegészítők ára miatt) ahol ha lehetséges mindenki az erdetit fogja megvenni. Az általam vázolt warez hullám szerintem csak akkor fog "tömeges" méretet ölteni ha nem jelennek meg gyári műsoros HDTV lemezek. A D-VHS médián már elég sok film megjelent hasonló felbontásban és minőségben. Talán a lemezes változat sem lesz kivétel.
Blu-Ray recorderek
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
Valóban a műsoros média megjelenése sokat dobhatna a dolgon. De amint már említettem ha egyvalaki rögzíti a Gladiatort az HBO-ról és egy ilyen Blu-Ray lemez bekerül Európába akkor azt terjeszteni fogják. Persze ez már a warez kategória, de sajnos mint általában ez is a kiadókon és forgalmazókon múlik. Emlékeztetnélek benneteket, hogy a Laserdisc a maga horror árával de jobb minőségével milyen jól megfért évtizedekig a VHS mellett. Elképzelhető, hogy megnyitják a Blu-Ray piacot a filmgyártók hiszen komoly konkurenciát a DVD-nek nem jelent. Akárcsak az SACD kontra CD. Ha jól kalkulálják az árát akkor szépen beilleszkedik a VCD (sic!) és a DVD mellé.
Persze ez a jövő zenéje. Ha valaki belefut egy ilyen készülékbe azért ossza meg a személyes tapasztalatait.
A HDTV megjelenítő beszerzése a másik valóban komoly probléma. De azt mondom egyelőre próbáljuk ezt a gondot megoldani.
Blu-Ray recorderek
Konkrétan ilyen téma még nem indult. Sok helyen beszéltünk róla, itt végre a helyén lehet majd.
Megjelent az első Blu-Ray recorder a Sony BDZ-S77. Bővebb leírást itt találhattok!
Az idén még boltokba kerülő Blu-Ray modellek pedig itt találhatóak.
Mint a specifikációkból is kiderül a Blu-Ray recorderek rendelkeznek 1080i és 720p móddal, tehát képesek rögzíteni a HDTV jeleket akár 24Mbit/sec átvitellel. Ilyen minőségben 2 órányi műsor fér fel az egyrétegű 27Gb-os lemezekre.
Ide kapcsolódik a hír a HWSW-ről:
A Sanyo Electric bejelentette, hogy olyan új, nagy teljesítményt nyújtó kék lézert fejlesztett ki, mellyel lehetségessé válik a két réteg írására képes Blue-ray rögzítők elkészítése. A 405 nm hullámhosszú lézert kibocsátó dióda 100 mW teljesítmény leadására képes, ami a duplája a jelenleg használatos, 50 mW-ot biztosító megoldásoknak.
Az első Blu-Ray Recorder fogyasztói ára kb. 900.000Ft
Ennyit témaindítónak, várom az észrevételeket.
Szívem szerint a "Nem érdekel, a DVD is tökéletesen megfelel."-t ixelném be, de néhány (?) év múlva valószínűleg ez sem lesz sokkal különlegesebb lejátszó (felvevô), mint ma a DVD... Hogy ôszinte legyek, sokkal nagyobb problémának tartom az ehhez passzoló képmegjelenítô bezserzését, természetesen anyagilag... Nem akarom elkapkodni, de jelenleg az én álláspontom az, hogyha a DVD-t nem szorítja ki és nem lesznek csak Blu-Ray lemezen megjelenô filmek, akkor nyugodtan fogok aludni Blu-Ray készülén nélkül is! Eygébként már egy DVD-recorder sem az én anyagi kategóriámba tartozik, sajnos...
Blu-Ray recorderek
Na vagyok...
Szóval elég kevés info van a kérdéssel kapcsolatban. Nekem is nagyon tetszik a dolog, és "imádom" az új cuccokat de van egy-két dolog amiben egy kicsit szkeptikus vagyok. Valamelyik fórumban már beszéltünk erről. Az egyik az európai HDTV enyhén szólva is döcögős indulása. (Talán egy-kettő ha elindul idén, de ne legyen igazam) A másik hogy vajon a kiadók mennyire fogják támogatni ezt a formátumot (amikor még a DVD-ben is jó sok pénz van) és lesznek-e műsoros lemezek,vagy ezt kizárólag írható formátumnak szánják? Mert ha nem lesznek műsoros lemezek sem, akkor a kérdés csak az hogy mi a jó francot fogunk felvenni vele?? Lehet hogy egy olyan területen ahol hemzsegnek a HDTV adások piszok jó lehet egy ilyen cucc, vagy a másik fele ha HDTV minőségben nézhetem a műsoros filmeket de ha egyiket sem akkor mi van?? És szintén írtam már hogy a nagy cégek főnökeinek nyilatkozatai is egyenlőre inkább arról győztek meg hogy európa csak a távlati tervekben szerepel... Másrészről meg ha tényleg gyorsan elterjed, az írható DVD fronton uralkodó káoszt "rendbe teheti" . Most ennyi.
-
Vendég
Blu-Ray recorderek
Konkrétan ilyen téma még nem indult. Sok helyen beszéltünk róla, itt végre a helyén lehet majd.
Megjelent az első Blu-Ray recorder a Sony BDZ-S77. Bővebb leírást itt találhattok!
Az idén még boltokba kerülő Blu-Ray modellek pedig itt találhatóak.
Mint a specifikációkból is kiderül a Blu-Ray recorderek rendelkeznek 1080i és 720p móddal, tehát képesek rögzíteni a HDTV jeleket akár 24Mbit/sec átvitellel. Ilyen minőségben 2 órányi műsor fér fel az egyrétegű 27Gb-os lemezekre.
Ide kapcsolódik a hír a HWSW-ről:
A Sanyo Electric bejelentette, hogy olyan új, nagy teljesítményt nyújtó kék lézert fejlesztett ki, mellyel lehetségessé válik a két réteg írására képes Blue-ray rögzítők elkészítése. A 405 nm hullámhosszú lézert kibocsátó dióda 100 mW teljesítmény leadására képes, ami a duplája a jelenleg használatos, 50 mW-ot biztosító megoldásoknak.
Az első Blu-Ray Recorder fogyasztói ára kb. 900.000Ft
Ennyit témaindítónak, várom az észrevételeket.