Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Digitális fényképezőgép

Ultegra
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 1

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Ultegra »

Nézegettem, D50 váz kerül annyiba, mint a D40 kit. Használttól ez esetben egy kicsit ódzkodom, egyrészt az akku miatt, másrészt ezeket az olcsó DSLR-eket sokan szeretik félprofi használatban dolgoztatni. Egy cimbi azt mondta, hogy ezek nem bírnak túl sok expót, viszont nekem abszolút hobbizni kéne. D40-ről írják még, hogy DSLR szcénában bazi kompakt. Számomra ez is előny. A DPreview szerint a D40 nem butított D50, kb. annyi új funkció van, mint amennyi hiányzik.
Elvileg egyébként ugyanaz a képérzékelő és az optika, én mégis jóval több szemetet véltem felfedezni a D50 tesztképeken.

D40: http://www.dpreview.com/gallery/nikond40_samples/
D50: http://www.dpreview.com/gallery/nikond50_samples/

Van D40-D50 közvetlen összehasonlítás, ezt írják:

I'm sure you can see a difference between these two images, clearly Nikon has developed its image processing engine since the D50. Image detail is better with no artifacts (there are some on the D50 image) which indicates improved demosaicing, edge and texture detail are also improved as a consequence, the overall result being an iamge which looks more natural yet crisp and detailed.

Innen: http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page22.asp

Egyébként egymás mellé téve a 350D-t és a D40-et, nekem előbbi valamivel jobban tetszik.

Kérdések:
Mi az a guide number a vaku jellemzésnél?
Lehet-e olvasni valahol üzemidőkről? Csak mert felmerült bennem, hogy bár a Canonban gyengébb a gyári akku, cserébe CMOS képérzékelővel működik, ami biztosan kevesebbet kajál, mint a D40-féle CCD. Vagy itt már a képérzékelő csak töredékét fogyasztja a teljes áramfelvételnek?

Declan.Delfino
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 0

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Declan.Delfino »

Nikon D40 újonnan, vagy 350D használtan? Esetleg 300D használtan 100 körül? Mindenki véleményére kíváncsi vagyok. A D40-ről azt írják hogy használható a kit objektív is, a másik kettőnél lehúzzák. A D40-ben a gyári akku is használhatónak tűnik. Tesztképeket nézegetek orrba-szájba, az alapján nehéz dönteni. Tök newbie vagyok az SLR világhoz, így az egyszerű kezelés is szempont. Ha megszeretem, úgyis feljebb lépek.
A 350D nekem nem jon be a fogása miatt, viszont ha bármit szeretnél hozzá venni elég nagy választékkal találod szembe magad. A D40 helyett szerintem inkább D50-ben gondolkodj. Olcsóbb mint a 40-es és szerintem jobb is.

egyetértek.
a listára felvehetsz egy használt d50-et is.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

Posza megint lenyűgözött :kiraly: bár én meg voltam győződve, hogy a csillagok kora miatt látszanak más színűnek, de jó hogy nem okoskodtam, mert rosszul tudtam
A kor is benne van a pakliban, (pl. az 'élettartamuk' vége felé járó vörös óriásokról, stb. korábban is olvastam), úgyhogy nem tévedtél, csak keveset tudtál.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

LCO
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: LCO »

- az optika hibái, színszórása (pl. kromatikus aberráció a sarkokban)- a CCD/CMOS előtt lévő bayer szűrő által okozott "színhibák"

az optikám hibátlan és nem aberrált kikérem magamak

Posza megint lenyűgözött :kiraly: bár én meg voltam győződve, hogy a csillagok kora miatt látszanak más színűnek, de jó hogy nem okoskodtam, mert rosszul tudtam

gemini
Törzsvendég
Törzsvendég

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: gemini »

Nikon D40 újonnan, vagy 350D használtan? Esetleg 300D használtan 100 körül? Mindenki véleményére kíváncsi vagyok. A D40-ről azt írják hogy használható a kit objektív is, a másik kettőnél lehúzzák. A D40-ben a gyári akku is használhatónak tűnik. Tesztképeket nézegetek orrba-szájba, az alapján nehéz dönteni. Tök newbie vagyok az SLR világhoz, így az egyszerű kezelés is szempont. Ha megszeretem, úgyis feljebb lépek.
A 350D nekem nem jon be a fogása miatt, viszont ha bármit szeretnél hozzá venni elég nagy választékkal találod szembe magad. A D40 helyett szerintem inkább D50-ben gondolkodj. Olcsóbb mint a 40-es és szerintem jobb is.

Joc
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 12

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Joc »

Hát ezzel jól melléfogtál... Valójában inkább ezért. Jópár csillag szabadszemmel is "színes".

Az tudtam, hogy színesek a csillagok, de nem gondoltam, hogy ezt a sima digit gépek vissza tudják adni. Mindenestre tanultam valamit.

(Monjuk azok a dolgok is belejátszhatnak sztem amiket írtam.)

norbi31
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 27

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: norbi31 »

softboxhoz valami konkrét ötlet, hogy miből lehetne készíteni?
A pufis neylon (amit törékeny dolgok csomagolására használnak) is jó derítésre (diffúzornak).

kipróbálom

Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.

Ultegra
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Ultegra »

Carnivoor
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Carnivoor »

Eladó sorba került a fotómasinám. Részletek itt.

Carnivoor honlapja (fényképek)

DVD "rendszer": Samsung Plano 21", Pioneer DVR-440H DVD-író, Panasonic S-75 DVD, Philips MZ-7 stereo mini-torony
Számítógép: FuSi Amilo M3438G + Creative Inspire 2100
Fényképezőgép: Nikon D80 + Nikkor 18-200 VR

Pelican
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 4

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Pelican »

A pufis neylon (amit törékeny dolgok csomagolására használnak) is jó derítésre (diffúzornak).

Pelican [pel.hu]
InFocus ScreenPlay 7200

Posza
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 273

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Posza »

Miért van az, hogy az egyik csillag fehér, a másik kék, narancs zöld stb lesz a képen?

Hirtelen két fő ok jut eszembe:
- az optika hibái, színszórása (pl. kromatikus aberráció a sarkokban)
- a CCD/CMOS előtt lévő bayer szűrő által okozott "színhibák"

Hát ezzel jól melléfogtál... Valójában inkább ezért. Jópár csillag szabadszemmel is "színes".
AV-SYSTEM: SONY KD-65ZD9 4K HDR/3D tv, SONY UBP-X800M2 4K HDR/3D/BD/SACD-player, SONY TA-AN1000 Dolby Atmos/DTS-X amplifier, DUNE HD PRO VISION 4K media-player, front: JBL ES80, center: JBL ES25C, rear: JBL ES30, height: JBL ES10, sub: JBL ES150P, TAGA HARMONY PF-1000 V.2, TAGA HARMONY DC-100.

Joc
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

Miért van az, hogy az egyik csillag fehér, a másik kék, narancs zöld stb lesz a képen?

Hirtelen két fő ok jut eszembe:
- az optika hibái, színszórása (pl. kromatikus aberráció a sarkokban)
- a CCD/CMOS előtt lévő bayer szűrő által okozott "színhibák"

LCO
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: LCO »

Láma kérdés, de nincs kedvem utánanézni a neten, elnézést érte

Tegnap este a nagy bazi csillagos allatt felállítottam állványra a gépet és megkeresve a legsötétebb pontot a kertben ahová nem vágnak oda a város fényei kattingattam a csillagképeket.

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

Digitális fényképezőgép

Én pauszból csináltam, egész jó lett.

Az pausz tényleg jó ilyen célra.Pár ötlet

köszi,

Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.

Joc
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

Az pausz tényleg jó ilyen célra.Pár ötlet

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11043
Kapcsolat:

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

Digitális fényképezőgép

Igen, ez így tökéletes, de csak akkor ha fehér a plafon és nincs túl magasan.

Joc
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

nekem ez nagyon bejött (90°-a mennyezetre,fehér kártya).
Igen, ez így tökéletes, de csak akkor ha fehér a plafon és nincs túl magasan.
A softboxot meg mindig lehet használni, bár ha adott a fehér plafon, akkor jobb arra villantani, hogy nagyobb felületről jöjjön a fény. A fehér kártya pont frankón derít.

Múltkor volt nálam egy Nikon vaku, tipusra nem emlékszem, valami 800-as. Abban beépítve van ilyen fehér kártya.

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

Digitális fényképezőgép

nekem ez nagyon bejött (90°-a mennyezetre,fehér kártya).

Joc
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

-legutóbb ISO 200-at használtam előtte pedig 400 (a 200 jobbnak tűnik)-külső vakut is használtam (kíváncsi voltam mit tud a saját és kellemesen csalódtam), azelőtt csak külső vakuval lőttem...

A kisebb érzékenység mindig jobb lesz... Esetleg kipróbálhatod a Noise Ninja vagy Noiseware Pro progikat a zaj csökkentésére, én még nem próbáltam, csak megbízható helyen olvastam, hogy jók.
A vakut jobb minél messzebb rakni az objektív optikai tengelyétől, a képek is kevésbé lesznek "laposak" meg a vörös-szemre is kisebb az esély. Legjobb ha tudsz rá szerezni, csinálni egy mini soft-boxot.

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

Digitális fényképezőgép

Ezek lennének az elvárásaim egy "bulifotózós" géppel szemben: 
- nagy fényerejű optika, f/2,8 vagy jobb
- kis zajú érzékelő, hogy fel lehessen tolni az ISO-t, 800-nál még ne legyen zavaróan zajos
- minél gyorsabb és jobb AF/AE, AF segédfény
- külső vaku, hogy minél kevesebb legyen a "nyusziszem"

itt most a fuji 9600-ról beszélünk (ugyanis ez van )
-legutóbb ISO 200-at használtam előtte pedig 400 (a 200 jobbnak tűnik)
-külső vakut is használtam (kíváncsi voltam mit tud a saját és kellemesen csalódtam), azelőtt csak külső vakuval lőttem...

Marad elég plusz a 800x600-hoz képest, hogy utólag levágd a kép széleit ha úgy kívánja a kompozíció, bár buliképeknél gondolom ennek nincs nagy jelentősége.
van és vágok is rendesen, mert a sötétben sokszor nem látom mit fotózok.

Joc
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Digitális fényképezőgép

Ez esetben szerintem elég 5MP-vel fényképezni bőven. Marad elég plusz a 800x600-hoz képest, hogy utólag levágd a kép széleit ha úgy kívánja a kompozíció, bár buliképeknél gondolom ennek nincs nagy jelentősége. Ilyen feladatnál a minőséget nem annyira a felbontás (800x600 bőven alatta van minden mai gép tudásának), hanem inkább az alábbiak befolyásolják. Ezek lennének az elvárásaim egy "bulifotózós" géppel szemben:

- nagy fényerejű optika, f/2,8 vagy jobb
- kis zajú érzékelő, hogy fel lehessen tolni az ISO-t, 800-nál még ne legyen zavaróan zajos
- minél gyorsabb és jobb AF/AE, AF segédfény
- külső vaku, hogy minél kevesebb legyen a "nyusziszem"

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

Digitális fényképezőgép

Csak 800x600 felbontásra szánod?
nem én, hanem akinek a képeket készítem (amúgy buli képek).
a minőséget arra értettem, hogy a nagyobb tömörítésből nagyobb a minőség romlás (de ezt csak gondolom és nem tudom).
legutóbb 5MP-el lőttem a képeket egy 512-es XD kártyára, de ma vettem bele egy 1GB-os CF-et. így mehetne a fotózás akár 9MP-el is az 1.5GB már elég. de van értelme?
olyan 3-400 kép készül és ebből 1-200 felkerül a honlapra.
nem mondanám túl komolynak a gépet (fuji 9600), de ezzel szándékozom megtanulni...
ja amúgy értem mire gondolsz!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11043
Kapcsolat:

Digitális fényképezőgép

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Csak 800x600 felbontásra szánod? A pixelszám egy dolog, a minőség meg egy másik. Egy komolyabb gép jobb képet csinál alacsony felbontásban is. No és utómunkánál is fontos, hogy mekkora a kép. A sokból elvehetsz, de a kevéshez nem tudsz hozzáadni. (hú, de bölcs vagyok!)

norbi31
V.I.P.
V.I.P.

Digitális fényképezőgép

ha a fotóim felkerülnek a netre 800x600-as formában, azaz átméretezve, akkor érdemes nekem 9MP-el készíteni a képeket?
vgy elég az 5MP, esetleg a 3?
Látható a különbség? A minőség fontos lenne!

Válasz küldése

Vissza: “Technikai eszközök”