Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Castle
Castle
Turbo
Csak a "kötekedés" kedvéért. Nem lehet, hogy ahhol éppen hallgattad ott egy kioltási pont volt és kicsit átrendezve a hangsugárzókat, a lehallgatási poziciót megjöttek volna a mélyek?
Végképp elvi síkon, de nem lehet, hogy egész véletlenül valaki, aki összeállította a rendszert véletlenül fordított polaritással kötötte be az egyik hangsugárzót?
Kedvenc ilyen tapasztalatom az volt, amikor egyik barátom vett aktív mélynyomóval szerelt Eltax frontokat a mozirendszerébe és már vitte volna vissza Ausztriába, mert semmi mély nem volt, amikor kiderült, hogy csupán annyi a baj, hogy az amúgy helyesen bekötött hangsugárzóknál az egyik aktív mélynél 180 fokra van állítva a fázis, míg a másikon 0 fok. Mindegyiket azonos fázisba téve szépen megjöttek a mélyek.
gordon314.fw.hu
-
Vendég
Castle
Ezúton is elnézést kérek, hogy nem a Mérésügyi Hivatal audiofil részlegét kértem fel erre a nemes feledatra, sőt az én felmenőimet!
Ezzel én ezt befejeztem.
Turbo:
Most éppen Te jöttél be a csőbe, de általánosságban írom, amit írok. Hosszú leszek, elnézést érte.
Nem hiszem, hogy meg kellene sértődnöd. Én amikor 30 évvel ezelőtt, 14 évesen elkezdtem zenét hallgatni és hifi berendezéseket válogatni, mindig nagyon örültem, ha valaki megpróbált tanácsot adni vagy elmagyarázni valamit, amit nem értettem. Ez a szokásom azóta sem változott.
Azt kellene elsősorban megértened, hogy az ember auditiv memóriája nagyon csalóka. Ráadásul a zenei érzékelésünk lassan, némi tehetetlenséggel működik. Plusz a zenében a "jó" hangzás mindenkinek mást jelent. Ahány emberi agy, annyiféle jó hangzás létezik. Ugyanis az ember az agyával és nem a fülével érti meg a zenét. Lehet, hogy ami Neked jó, az a másiknak basszus nehéz lassú hang, a harmadiknak meg testetlen visítás. Hiba őszinte a véleményed, az őszinteség még nem garancia a helyességre és a mások által levonható tanulságok is korlátozottak lehetnek.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy új helyszinen hallgatsz bármilyen rendszert, legalább 20 perc (tudományos kutatások igazolták, nem én találtam ki), de általánosságban inkább 2 óra, amire az emberi agy átáll az új helyszinen hallható hangzás értelmezésére, feldolgozására. Kvázi úgy kell ezt érteni, hogy otthon beállítasz valamit az Aiwa EQ-n, de ha a cuccodat elviszed máshová, akkor ezen az EQ beállításon 99% hogy módosítani kell és még akkor sem biztos, hogy be tudod állítani az otthoni hangzást. Az agy mindig belső referenciához hasonlítja a kivülről érkező mechanikus zenei ingereket, egyfajta ekvalizációs tevékenységet végez, csak persze nem kizárólag a frekvencia tartományban, mint az átlag EQ. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a hallás alapvetően mechanikai, elektromos és vegyi folyamat, hiszen a mechanikus érzékelést (fül csontocskái, szőrei valamint test) elektronikus ingerület és parancstovábbítás követi az agyban, majd az agyban ennek hatására vegyi folyamatok indulnak el). Ha ez a téma érdekel, javaslom, hogy olvasd el Daniel J. Levitin: This is Your Brain on Music (The Science of Human Obsession) című mostanában megjelent könyvét. A szerző olyan agykutató, aki zenei producer, zenész és audiofil is egyszerre. Igen érdekes olvasmány, én is ez alapján írtam az előző pár mondatot.
Na mármost:
mindezek következtében csak a közvetlen összehasonlításnak van értékelhető jelentősége és még az sem 100%-ig biztos. A hangfal kifejezetten olyan része a hifi rendszernek, amit csak és kizárólag otthon kipróbálva lehet megitélni és legalább pár napig, akár egy-két hétig együtt kell vele élni, sokféle napszakban, hangulatban, hangerőn meghallgatva. A tőlem okosabbak azt szokták mondani, hogy addig nem érdemes semmire sok pénzt költeni, amig a hangfal - szoba összhang meg nincs teremtve, innen kiindulva sokkal kevesebb pénzből is kiváló rendszert lehet építeni, mert nem kell a rendszer egyéb elemeit, a szoba - hangfal interfész hibáinak a kompenzálására használni. Ez persze kifejezetten a hifire vonatkozik, házi mozi az némileg más.
Javaslom tovább, hogy soha ne vigyél haza egynél több hangfalpárat kipróbálásra egyszerre. Ha két hangfalpár van a szobádban, nagyjából azonos pozícióban, mind a kettő rosszabbul fog szólni, mintha csak egyiket használnád egyszerre. Az már csak az én magánvéleményem, hogy a hangfalak közötti kapcsolgatás is csalóka eredményt ad és nem a GIGA-MEGA kapcsoló mátrix hiánya miatt. Csak a jó pár napos intenzív együttélés ad hiteles végeredményt, azt meg nem érdemes két hangfalpár között kapcsolgatva tölteni. Ha valaki a neki legjobban tetszőt akarja kiválasztani és nem egyfajta "győztest " keres, akkor sokkal megbízhatóbb az együttélés a kapcsolgatásnál.
A zene hallgatása meglehetősen bonyolult folyamat, a miértjei sokkal kevésbé ismertek, mint a videózásé. Ezért minden értékitélet óhatatlanul is csalóka. Meg tudod például mondani ki a jobb zeneszerző: Bach vagy Paul MacCartney? Ezért nem érdemes olyan szinten leegyszerűsítve felfogni a dolgokat,mint ahogy Te tetted. AT is csak ennek a véleményének adott hangot. Persze úgy is fel lehet ezt fogni, mi csak akadékoskodunk és túlbonyolítjuk a helyzetet...
kf
-
Vendég
Castle
Ebbe a topicba csak anyázás ment, korábbán some people to penna, mommeg AT to Turbo.
Castle
AT: Te egyszerűen kötözködsz. Minden tesztbe bele lehet kötni, sőt az élő fába is.
Fordítom magyarra: Tehát sohasem tesztelted őket együtt, sőt, még csak megközelítőleg azonos körülmények között sem.
Köszönöm a választ!
Rendben akkor válaszolok Neked, bár gondolom ebben is majd millió "ezt nem úgy kell csinálni"-t találsz majd.
1. Mutasd már meg hol írtam olyat, hogy egymás mellé tettem és úgy váltogattam. Kéretik figyelmesebben olvasni.
2. Mikor elmentem hangfalat keresni magamnak akkor sem tudtam megvalósítani azt, hogy a saját szobámban, a saját rendszeremen, a kedvenc fotelomban tudjam meghallgatni őket. Jó lenne, de lássuk be ez nem életszerű. Ezen kívűl nem rendelkezem egy über-audiofil-mega-giga mátrixal amivel a legcsekélyebb minőségromlás nélkül váltogathatnék a különböző falak között. Tehát elvittem a kedvenc CD-imet amiket már vagy 100x hallottam és az utolsó hangig ismerek és ezekkel teszteltem. Hála a kereskedőknek általában odatoltak egy komolyabb CD játszót+hifi erősítőt. Természetes minden rendszer és helyiség így KÜLÖNBÖZŐ volt, de azért szvsz jól lehetett így hallgatózni. Ha tudsz ennél jobb módszert itt magyarországon akkor gyorsan tedd fel a kezed.
3. Naszóval most is elvittem a CD-met és azt hallgattam. A kürölményeket lásd lent. Ezek után azért merészeltem (én balga ) összehasonlítást tenni a már említett Pleludiumon és HB1-en mert ezeken már sokszor meghallgattam az ominózus CD-t.
Ezúton is elnézést kérek, hogy nem a Mérésügyi Hivatal audiofil részlegét kértem fel erre a nemes feledatra, sőt az én felmenőimet!
Ezzel én ezt befejeztem.
Castle
Turbo!A prelunek a nem 20literes zárt dobozba való paraméterekkel bíró hangxórójának + a szándékosan elhangolt(Qtc) doboz + váltójának köszönhetően elfolyós,döngő basszusa van.Akinek ez tetszik,lelke rajta,de jó basszusnak nevezni ettől függetlenűl a valósággal szembeni állítás.
Nekem összeségében tetszett. És asszem ezzel jó sokan vagyunk így. De hát kinek mi jön be...
-
Vendég
Castle
Turbo!
A prelunek a nem 20literes zárt dobozba való paraméterekkel bíró hangxórójának + a szándékosan elhangolt(Qtc) doboz + váltójának köszönhetően elfolyós,döngő basszusa van.Akinek ez tetszik,lelke rajta,de jó basszusnak nevezni ettől függetlenűl a valósággal szembeni állítás.
Castle
Penna: OK. Szerintem már így is túlragoztuk a dolgot.
AT: Te egyszerűen kötözködsz. Minden tesztbe bele lehet kötni, sőt az élő fába is.
Dokigyg: A méreteihez képest.
-
Vendég
Castle
A prelu basszusa jó? ,ja jó lenne,ha kétszer akkora dobozba került volna,mint ahogy ez az AN-ban látható
-
Vendég
Castle
1. Egyetlen szóval sem vontam kétségbe, hogy abban a helységben azt lehet hallani amit leírtál. Semmi baj nincs a véleményeddel, addig mig az ottani körülményekre vonatkoztatod és nem általánosítasz belőle.
2. Az említett elhelyezés gyökeresen más, mint egy bármely hifi/házimozi helység. Ezért nem lehet belőle következtetést levonni arra vonatkozóan, hogyan fog valakinél normálisan, a gyártó által előirt vagy legalábbis valamilyen domesztikált módon elhelyezve szólni.
3. Csupán azért írtam le, hogy milyen a helység, mert a többieknek a leírásod alapján nem lehetett fogalma arról, hogy ez egy televízió vezérlője (kb 35m2) és nem egy lakószoba. A két doboz nemcsak, hogy az ülő ember feje fölött van kb 2 méterrel, de az egymástól való távolságuk is vagy 5m, mivel a hosszabbik fal mellett vannak a monitorfal tetején elhelyezve. Az álló/ülő hallgatási pozíció kb 2- 2,20 m-re van a dobozok frontlapjának síkjától.
4. Egy olyan dobozt, amit kis méretű, bútorozott szobába ( <25m2), nehéz állványra és az ülő ember fülének magasságára terveztek, nem lehet megitélni egy televíziós studió vezérlő helység monitor falának tetejére helyezve, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy állva vagy ülve hallgatja bárki is. Ez a Richmond 3i-nél, mivel a magassugárzó alacsonyabban van a dobozban elhelyezve, mint a mélysugárzó, különösen kritikus.
(Itt nem arról van szó, hogy ideális -e ("demó") az elhelyezés vagy nem, hanem arról, hogy ez az elrendezés tökéletesen ellenkezik a gyártó által javasolttal és a józan paraszti ésszel otthon kialakított zenehallgatás vagy házimozi elrendezéssel is. Az eredeti elrendezésben mellesleg egy tartó konzolra lettek volna a dobozok felszerelve, de mivel megváltozott a video monitorok mennyisége a tervezés során, ezért már nem maradt hely a tartó konzolnak. Így került fel a monitorfal tetejére végül is a doboz - mivel nem volt másutt már hely.)
5. Amit "dobozhangnak" hallassz, az nem a doboznak, hanem a monitorfalnak a hangja, amire a doboz téve van és rezonál a doboz alatt.
6. Azt nagyon sajnálom, ha úgy érzed,hogy "lealáztalak". Szerintem az általam leírtakban semmi ilyesmire utaló szóhasználat nem volt.
7. Ha neked szabad volt a véleményedet ilyen módon kifejteni, akkor engedtessék meg nekem is, hogy az általad elmondottakat kiegészítsem, ha úgy érzem az kiegészítésre szorul.
8. Nagyon helyesen látod, hogy a te füledről és a te véleményedről van szó. Abban is van valami, hogy érdemes egy ujság véleményét fenntartásokkal kezelni. Na de ha az összes angol, néhány német, olasz, és kanadai újság is egyaránt kiegyenlített hangúnak talál egy hangfalat (aminek a gyártója ráadásul nem is hirdet nála) és ebből háromnál az adott ár - és méretkategóriában még az év doboza is, akkor azért van arra némi esély, hogy normál körülmények közepette nincs neki "dobozhangja". Ha letöltöd az általam feltett teszteket, amik csak egy részét képezik a neten megtalálhatóaknak, akkor láthatod, hogy elismert, jó hangú dobozokkal szemben kapta ezeket az elismeréseket. Talán nem véletlenül. Még mérési eredményeket is találsz bennük, ha érdekel az ilyesmi.
9. Mindazonáltal még az is lehet, hogy tényleg van olyan, akinek ideális körülmények között sem fog tetszeni a hangja. Ezzel sincs probléma. Azt is tudomásul kell venni, hogy egy kis doboz soha nem fogja egy Altec VOT 16 inches tölcséres mélysugárzójának basszus dinamikáját produkálni.
10. Ha félsz a "demó" körülményektől, és az újságíróknak sem hiszel, akkor meg tudom neked szervezni, hogy meglátogathasd egy másik tv csatorna műszaki vezetőjét a lakásán, aki Richmond 3i-t hallgat a kis Naim Nait 5i integrált erősítővel. Nagyon büszkén fogja neked megmutatni, hogy mit hallgat otthon. Elmehetsz egy sebész főorvoshoz is, aki szintén megmutathatja mire képes otthon a kis Richmond. Eljöhetsz a lakásomra is és meghallgathatod többféle erősítővel, AV receiverrel, de tudok neked zenészt, hangmérnököt és hazai reklám piac egyik legismertebb arcát, vagy parlamenti politikusokat is mutatni, mint Castle Richmond felhasználókat. Csak az a baj velük, hogy egyikük sem házimozizik, valahogyan megragadtak a sztereónál.
11. Biztosíthatlak, hogy a Castle dobozok eladása sem a cég üzletmenetét, sőt az én fizetésemet sem befolyásolja és ráadásul nem is az ezen a fórumon leírtakon múlik a forgalmazásának a sikere. Ha nem lenne értelme, nem forgalmaznánk vagy 12 éve. Akinek komoly vásárlási szándéka van, az megtalálja a módját, hogy meghallgassa és maga alkosson véleményt róla. Arra sem szoktam senkit megkérni, hogy "ajnározza" a termékeinket. Bátran szólj, ha tudsz ilyenre példát mondani.
kf
Castle
Legközelebb talán érdemes lenne egy kicsit árnyaltabban fogalmazni és némileg óvatosabban összehasonlítgatni. Szerencsétlen ijedős és hiszékeny Newmant máris sikerült elijeszteni még a meghallgatás gondolatától is...
kf
1. Szerintem is meg kellene hallgatnia Newmannak, alkosson róla saját véleményt.
2. A topik attól topik, hogy mindenki elmondhatja benne a SAJÁT véleményét. Ez volt az ÉN véleményem és ezt nem befojásolja sem a rábeszélés, sem az angol szaklapok "árnyalt" megfogalmazásai. :kiraly:
3. Azt hiszem az elhelyezést én is nagyjából jól körülírtam, csak nem ilusztráltam képekkel.
4. Mivel ez valóban egy tv vezérlő, ezért nem is jutott idáig eszembe, hogy zenét hallgassak a dobozokon, csak a topik kedvéért (végre egy ember aki hallotta is, nem csak képen látta alapon) próbáltam ki.
5. A dobozhang az dobozhang és ezen sem a kábelezés, sem a preludium mellé cipelése nem változtat.
6. Az én fülem meg az én fülem és ezen sem változtat semmilyen szaklap cikke. A saját szobámban sem ideális a hallgatási pozíció, mégis jól szólnak a falak. Kevés ember lakik "meghallgató, demó" szobában.
7. Ha mindenkit lealázol aki nem ajnározza halálra az általatok forgalmazott termékeket, az nem biztos, hogy jót tesz az üzletmenetnek. (Ha ismernél és visszaolvasnál, akkor tudnád, hogy a saját Klipsch RC35-ömröl is leírtam a nem túl hízelgő, de ŐSZINTE véleményemet amikor megvettem. Jelentem azóta bejáratódott és klasszisokkal jobb lett. )
Üdv
Turbo
Ja még valami: állva hallgattam, így a fülmagasságom kb. 1 méterrel volt lejebb, mint a dobozok.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11489
- Kapcsolat:
Castle
A topicot kipucoltam. A továbbiakban kéretik megőrizni a tisztaságot. Bővebben a Moderátori közlemények c. topicban.
Castle
ez a Heybrook HB1 és a Videoton Preludium. Nekem úgy tűnik, hogy az utobbi kettőnek sokkal kiegyensúlyozottabb a hangképe és vidi még mélyben is elég jó.
OFFTOPIC:
egyszer "kiépítettem" egy nakamichi mb4 7lemezes CD-váltó, moth series30 30Wstereo amp és preludium B31(32?) rendszert kondo drótokkal és beszarás jól szólt!!!!!!!!!! a Prelu ha nem rohadt el a membárnszél főnyeremény!!! csak meg kell hajtani minőségi motyóval. 20cm vifa méyközép azért az csak 20cm vifa mélyközép. nálam most is az szól,csak AN dobozban és madonna tekeri a seggét előttem
HB1 is jól szól ha nem Iskra kondik vannak a keresztváltójában
Eccer cimbim kicserélte Wondercapra és beszarás jól szólt egy 500 as Innovations sel
Sajnos Madonna nem tekergetett semmit mert akkor még gyerek vót
Pioneer PD9700 CD játszó
Roksan Xerxes Rega RB300 Ortofon MC30
2x ION Systems Obelisk 3X+XPAK erősítő plusz tápegység
Heybrook HB3
Söund Organisation Z028 asztal
Infocus In72 proji
Castle
ez a Heybrook HB1 és a Videoton Preludium. Nekem úgy tűnik, hogy az utobbi kettőnek sokkal kiegyensúlyozottabb a hangképe és vidi még mélyben is elég jó.
OFFTOPIC:
egyszer "kiépítettem" egy nakamichi mb4 7lemezes CD-váltó, moth series30 30Wstereo amp és preludium B31(32?) rendszert kondo drótokkal és beszarás jól szólt!!!!!!!!!! a Prelu ha nem rohadt el a membárnszél főnyeremény!!! csak meg kell hajtani minőségi motyóval. 20cm vifa méyközép azért az csak 20cm vifa mélyközép. nálam most is az szól,csak AN dobozban és madonna tekeri a seggét előttem
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
-
Vendég
Castle
Viszont mivel megnyilt ez a topik és út tünt többeket érdekel ez a doboz, így megejtettem egy hallgatózást. A dobozok elhelyezése korántsem ideális, nagyon magasan vannak, kb. mintha otthon a szekrény tetejére raknánk. Az erősítő ami hajtja egy Parasound HCA-750A, (Ez gondolom rendkívül ismerős lesz K.F.-nek, hisz ezt a helyet is a Penna építette) a CD meg egy alap Sony. Nagyjábol ennnyi.
Üdv
Turbo
Turbo:
A véleményed rettenetesen félrevezető. Egy hangfalat soha nem lehet megitélni a környezetének ismerete nélkül.
Habár írod, hogy a "A dobozok elhelyezése korántsem ideális, nagyon magasan vannak, kb. mintha otthon a szekrény tetejére raknánk", igazán korrekt az lett volna, ha leírod a tényeket:
...XY televízióban dolgozom, az ominózus hangfalak, a vezérlő helységben, a monitorfal tetején majd 3 m magasan vannak...
Nagyjából az alábbi képen látható módon.
Ez a pozíció az adott tv csatorna vezérlőjének jobbközepén található, a képen látható monitorok 36 cm képátlósak, tehát nagyjából mindenki megitélheti a méreteket, és még ebből az alulról fotózott szögből sem láthatóak a hangfalak, olyan magasan vannak.
Vagyis akárki is ül le meghallgatni a vezérlő pulthoz, vagy a hangmérnöki asztalhoz, akkor is méterekkel lesz a pozicíója ALATTA a hangfal középvonalának. Hogy ez mennyire jellemző egy nehéz állványra elhelyezni tervezett, fülmagasságba elhelyezett középvonalú kis doboz otthoni megszólalására, azt mindenki itélje meg maga....
Az már csak hab a tortán, hogy az ott található cd játszó egy szimmetrizáló trafón keresztül előbb felmegy a dugasztáblára majd onnan a hangkeverőre, onnan szétosztó erősítőn keresztül az erősítő bemenetére. Ez összességében kb 25m kábelt igényel, a különböző kábelcsatornákban futtatva. Megint csak azt mondom, ha valaki szerint ez reprezentatív arra vonatkozóan, hogy valakinek a házi mozi rendszerében ez a doboz hogyan fog szólni, az vagy kicsit figyelmetlen, vagy kicsit ... nem írok inkább jelzőket.
A hangmérnökök közül nem véletlen, hogy kettő is azt mondta, hogy nem lehet megitélni, hogyan szól. Mellesleg, amikor a hangfalak ki lettek választva, akkor pontosan azért ezek a dobozok kerültek oda mert, hogy a studióbeli élőadás hangkeverésénél semmi sem fontosabb annál, hogy a beszédhang mennyire érthető, hallható, és ezt az adott körülmények között a szokásoktól eltérően a doboz alsó részére és nem felső harmadába elhelyezett magssugárzó nagyon elősegíti. Ha tehát a közepét "kimondottan szép, tiszta, csengő"-nek találtad, az nem véletlen az is volt a cél, hogy a dobozon a beszéd a lehető legjobban szólaljon meg, az áldatlan elhelyezés ellenére is. Senki nem foglalkozott azzal, hogy milyen lesz a mélye 1 tonnányi monitorral és monitorfallal alatta.
Hogy picivel kimunkáltabb véleményeket is idézzek:
Ultra High Fidelity Magazine, Richmond 3i teszt:
" ...We were in the mood to make this speaker work hard! We turned to a DVD-A of Ray Brawn Trio's Take The "A" Train. Through such small speakers this recording should have been unrecognizable, but that's not happened. Brown's powerful bass was surprisingly lively and rhytmic... The kick drum which some speakers simply ignore (perhaps fortunately) was surprisingly good..."
Hifi News and Record Review, 500 font alatti legjobb doboz 2005 díj méltató sorai:
"...well balanced, two-way speaker, finely detailed and open with fast and tuneful bass that drives the music along..."
Hifi Plus, Product of the Year 2005 díj, méltatás:
" ... just as polished and refined as the exterior suggest, it's also vivacious, engaging and surprisingly visceral when the music demands. Everything a small speaker should be (small, tuneful, and real-wood too) how they could fail?"
Csak arra tudok gondolni, azért lehetett 2005-ben két igen neves angol újságnál is kategóriagyőztes a doboz (annak ellenére, hogy a Castle nem szokott nálunk hirdetni), mert ők lehet elfelejtették egy tv studió nagy vezérlőjében a monitorfal tetején is tesztelni.
Turbo,
az összehasonlításod a Heybrook meg a Videoton dobozzal akkor érne valamit, ha becipelted volna a másik két dobozt is a monitorfal tetejére a vezérlőbe vagy ha a Richmondot elkéred a műszaki vezetőtől és hazaviszed a Videotonok és Heybrookok mellé.
Legközelebb talán érdemes lenne egy kicsit árnyaltabban fogalmazni és némileg óvatosabban
összehasonlítgatni. Szerencsétlen ijedős és hiszékeny Newmant máris sikerült elijeszteni még a meghallgatás gondolatától is...
kf
-
Vendég
Castle
Turbo: nem tudom érdemes-e még ezek után elmennem meghallgatni. Nekem fontos a mély. Kis dobozt keresek mélyekkel, kis szobába (a legnehezebb).
Castle
Nem tóm, hogy ebben a topikbal hozzá lehet-e szólni a Castle dobozokhoz is vagy csak személyeskedni és anyázni lehet?:smile19:
Naszóval immáron 1 éve, hogy az egyik melóhelyemen együttélek egy pár Richmond 3i-vel, de eddig semmilyen véleményem nem volt róla. Ez azért van, mert itt melóra használjuk a klasszkus zenehallgatás kizárt. Viszont mivel megnyilt ez a topik és út tünt többeket érdekel ez a doboz, így megejtettem egy hallgatózást. A dobozok elhelyezése korántsem ideális, nagyon magasan vannak, kb. mintha otthon a szekrény tetejére raknánk. Az erősítő ami hajtja egy Parasound HCA-750A, (Ez gondolom rendkívül ismerős lesz K.F.-nek, hisz ezt a helyet is a Penna építette) a CD meg egy alap Sony. Ezt tudtam felhajtani. Elöljáróban annyit, hogy megkérdeztem 3 hangmérnököt is, (akik nap mint nap dolgoznak vele) hogy mi a véleményük róla. A 3-ból 1 kategórikusan kijelentette, hogy ez egy rakás szar, 10e Ft-ot sem ér. 2 azt mondta, hogy mivel a körülmények nem ideálisak, nem tudják megitélni, akár jó is lehet. Ezek után az, hogy én hogy hallottam: A közép kimondottan szép, tiszta, csengő, a magasak is szépen szólnak, de sajnos mikor a basszus is megérkezett az összkép már jelentősen romlott. Mondjuk egy ilyen kis doboztól nem is vártam, hogy ledönt a lábamról, de azért a szebb(pontosabb) reprodukciót igen. Amit még bír frekivel azt kimondottan harsogóan, (akár még azt is mondhatnám dögösen tolja) de lejjebb rendkívűl doboz hangja lesz, a lábdob meg szinte néma. Így az öszkép meglehetősen vegyes: csodálatos énekhang borzalmas dobozhangal keveredve. Akármég be is jöhet valakinek, de ez nagyon nem az én világom. Véleményem szerint a fizikát csak nagyon nehezen lehet megerőszakolni és igenis a méret a lényeg. Mivel kisdobozok terén nincs nagy tapasztalatom, így csak azzal a kettővel tudom összehasonlítani amit sokszor hallottam: ez a Heybrook HB1 és a Videoton Preludium. Nekem úgy tűnik, hogy az utobbi kettőnek sokkal kiegyensúlyozottabb a hangképe és vidi még mélyben is elég jó.
Nagyjábol ennnyi. :kiraly:
Üdv
Turbo
-
Vendég
Castle
A korábban igért Castle teszteket .zip archiv formában innen le lehet tölteni (11 MB).
kf
A képen látható szett, korábbi szériája (az újnak mégjobbnak kell lennie), legjobb lett, mindenből ötös lett, maga mögé szorítva a következő 5.1-es AV szetteket: Dali Concept, Epos ELS3 5.1, Kef iQ3, Monitor Audio, Warfi 9.1-es szettjeit. A Dali lett a "legrosszabb"!!!
-
Vendég
Castle
A korábban igért Castle teszteket .zip archiv formában innen le lehet tölteni (11 MB).
kf
Castle
ermészetesen tudom, hogy nem véletlen, meg a Castle-nek megvan az indoka miért ilyen, de én ahányszor meglátom, mindíg az az érzésem, hogy fejjel lefelé tették rá az állványra Mindenesetre a hangjára én is kíváncsi lennék. Biztos szépen zenél.
Az én hangfalam is ilyen fordított
CD: Musical Fidelity A3; Erősítő: Jadis DA30; Hangfal: Jadis Orchestra; Hálózati kábel: Nordost Vishnu, vdH Mainstream; IC: vdH M.C. Silver IT 65 G; Hangfalkábel: vdH Inspiration; DVD: Cambridge Audio DV-57;Hangszer: Trevor J. James Privilege fuvola:)
- D-O-M-I
- Törzsvendég

- Értékelés: 138
Castle
talán a legjobb kép, amit találni lehetett a Richmond 3i-ről, az ő.
Most néztem, milyen jópofa, az a Castle jel belenyomva a magassugárzóba
AV: Marantz SR7015 / AQ NRG2; TV: Samsung UE75RU7102 / AQ Chocolate; Front: Focal Chorus 826 V / AQ Rocket33; Center: Focal Chorus CC800 V / AQ Rocket88; Surround: Focal Chorus 806 V; Sub: Dali SUB E-12F / AQ NRG-X3 / AQ Boxer; CD: Denon DCD-635 / AQ Tower; HTPC / AQ Cinnamon
- D-O-M-I
- Törzsvendég

- Értékelés: 138
Castle
Csak, hogy holnap reggel a munkából fórumózoknak a kedve ne menjen el ezek olvastán, talán a legjobb kép, amit találni lehetett a Richmond 3i-ről, az ő.
De várom már a meghallgatást...
Természetesen tudom, hogy nem véletlen, meg a Castle-nek megvan az indoka miért ilyen, de én ahányszor meglátom, mindíg az az érzésem, hogy fejjel lefelé tették rá az állványra Mindenesetre a hangjára én is kíváncsi lennék. Biztos szépen zenél.
AV: Marantz SR7015 / AQ NRG2; TV: Samsung UE75RU7102 / AQ Chocolate; Front: Focal Chorus 826 V / AQ Rocket33; Center: Focal Chorus CC800 V / AQ Rocket88; Surround: Focal Chorus 806 V; Sub: Dali SUB E-12F / AQ NRG-X3 / AQ Boxer; CD: Denon DCD-635 / AQ Tower; HTPC / AQ Cinnamon
Castle
Csak, hogy holnap reggel a munkából fórumózoknak a kedve ne menjen el ezek olvastán, talán a legjobb kép, amit találni lehetett a Richmond 3i-ről, az ő.
De várom már a meghallgatást...
Castle
Akit további információ is érdekel, küldjön mailt és küldök adatokat és teszteket, a 7i-ről persze még nincsenek tesztek. Várhatóan szeptemberben érkeznek az újdonságok hozzánk is és ki lehet próbálni őket majd természetesen.
Engem érdekelne: Richmond 3i, Keep 2 és Cube sub teszt, ha van a birtokodban. Ami a Castle honlapján van, azokat én is olvasgattam. De akár olyan teszt is, ahol pld. 5.1-es Harlech-et teszteltek, mert annak a két surroundja Richmond, tehát ilyen tesztből is tudnék érdekes információt meríteni.
E-mail címem: [email protected]
-
Vendég
Castle
Akit további információ is érdekel, küldjön mailt és küldök adatokat és teszteket...
Ezért nyílt ez a topic.
Jóéjt!
Aki küld egy emailt annak küldök teszteket .pdf-ben. Nem tenném fel sehová, mert szkenneltek és nem biztos, hogy jogom van hozzá, hogy publikáljam őket, de a privát mailben nem látok kivetni valót.
kf
-
Vendég
Castle
T. Koscsó Ferenc!
Ma beszéltem veletek telefonon olyan 10-11 óra körül, nem tudom már kivel beszéltem, de egy Compact 5.1 meghallgatást szerettem volna kieszközölni, míg közöltétek kérdésemre, h sajnos bontani kell. :kiraly: Rugalmasnak tűnő választ kaptam. Ha előre beszeretnék jelentkezni, megtehetem privát üzenetben vagy nyúljak telefonhoz? Előreláthatóen egy jövőheti kedd délutánt néztem ki, egy barátommal mennénk fülelni.
Addig kérdeznék, ha lehet
- Richmond-nak saját centere jön? Mikorra várható? A Keep 2-vel akkor inkább várjak és mondjuk 4db 3i és a várakozás?
- Esetleg sub-ot is készítenek hozzá?
A Cube-ról nem írtál egy árva szót se a többi hasznos infórmációk közepette.
Ez a "ma" ez szerdát jelent?
Mindenesetre Kiss Szabolcs kollégámat kell keresni (30 9040609), ő majd megoldja a keddi meghallgatást. Ő van képben a bemutatóterem foglaltsága kapcsán én csak nagyon marginálisan folyok bele a napi ügymenetbe, mivel én nem a Penna & Poor alkalmazottja vagyok, hanem a tévé, rádió studiókat, video - és hangutómunka rendszereket, adásinformatikai rendszereket építő Penna Média Kft-é. Ettőlk persze még szivesen segítek bárkinek a hifiben is.
A "bontott" azt jelenti, hogy nincs olyan 5.1 csomag, ami ki lenne bontva és be lenne járatva, csak olyan van a raktáron, ami még vadonatúj és mint ilyen kibontatlan, bejáratatlan.
A Richmond sorozatnak lesz saját centere és szubja is, a center október táján a szub év vége felé várható. SZVSZ ha a Richmond 3i köré akarsz építkezni, akkor érdemes őket megvárni. A Cube-ról azért nem írtam, mert nem nagyon ismerem, nekem itthon REL Stentor II szubom van, így soha nem kellett Castle-t használnom hosszabb ideig, csak néha egy-egy próba erejéig, az meg nem ad nekem elegendő információt ahhoz, hogy érdemben tanácsot tudjak adni.
kf