Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Optikai vagy Koax?
Optikai vagy Koax?
Szvsz digi koax. De kinek a pap...
Nálam fél méter koax van a DVD és az AVR között. De a számítógép és az AVR között már 10m optikai van. Ez ráadásul változni fog kb 15-20 méterre, ha a számítógépet átköltöztetem a másik szobába... Remélem nem lesz gond. Szeretném ugyanis a falba rejteni, azért lesz a vége 20m körül.
TV: Samsung SP46L6HX
DVD: Yamaha DVD-S1500
[ Van még cucc, csak sajna dobozban; lakásfelújítok... /emoticons/default_sad3.gif" alt=":(" data-emoticon="" srcset="/emoticons/[email protected] 2x" width="15" height="15" /> ]
Optikai vagy Koax?
Nagyon köszönöm mindenkinek
Optikai vagy Koax?
Shyciii!
Az elmondottakon kívül sztem még azt is érdemes figyelembe venni, milyen hosszú kábelre van szükséged. Rövid hossznál érdemesebb lehet 2 uo. minőségű (optikai és koax) kábel közül a koaxot választani, tekintve h itt még alacsony a kábel impedanciája. Ez ugye optikai-nál semmikor nem lép fel, viszont ott van - ahogy Lacy is mondta - az átalakításból származó hiba. Meg ugye a kábel anyagának a törésveszélye, v a köpeny sérülése. Szvsz digi koax. De kinek a pap...
üdv: pp
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem az, hogy alacsony a kerítés.
popcorn, pioneer, yamaha, samsung, heco, magnat, klipsch, thomson, lg, dimarson, hp, neotech, kácsa, system fidelity, logitech, hama, mitac, kenwood
-
Vendég
Optikai vagy Koax?
Erősen megoszló vélemények:
Az optikai részén az egy érv, hogy a digit jel 2x is átalakul mert ugye fénnyé alakítja az elektronika, ami egy bizonytalan fényvezetési képességű szálon elballag egy másik átalakítóba, ahol ujra visszaalakul digit jellé.
Ettől persze ez még működhet, és jó is lehet, de a plusz áramkörök esélyesek a minőségromlásra.
Előny viszont, hogy mivel nincs galvanikus kapcsolat, így nem alakulhat ki földhurok.
Az olcsó optikai kábelek mind műanyagok, ezt is kéretik figyelembe venni.
A koaxnál ugye pont a fordítottja igaz, mint az optikainál, és itt is bejön a képbe a kábel minősége, talán itt még jobban is.
Köszi, akkor nem lehet egyértelmű győztest kihozni
Nem nagyon, de az olcsó kategóriákban talán a koax valamivel megfelelőbb lehet. A 20- 100e ft / kábel kategóriában már van igen jó kvarckristályos Toslink is. 100e fölött már csak koaxok vannak javarészt. Jelenleg van éppen nálam kipróbálásra hatféle koax (20e - 700e Ft árkategóriában) és négyféle Toslink (20-100e ft) és az azonos árkategóriájú kábelek között nagyjából minimális különbség van. Sajnos a 700e Ft-os egy másik dimenzióban játszik. Sokkal-sokkal jobb, mint a többi, mind "hifista", mind zenei reprodukciós képességeit tekintve.
kf
-
Vendég
Optikai vagy Koax?
Hát ha van lehetőség, ki kell próbálni mindkettőt.
Ha pl valaki Bp-i vagy környéki, akkor viszonylag egyszerű a dolog, mert a Kácsa-ból letét ellenében el lehet vinni a kábeleket kipróbálásra, így van rá mód, hogy korrektül meghalgassa az ember akár otthon is.
Optikai vagy Koax?
Az optikai részén az egy érv, hogy a digit jel 2x is átalakul mert ugye fénnyé alakítja az elektronika, ami egy bizonytalan fényvezetési képességű szálon elballag egy másik átalakítóba, ahol ujra visszaalakul digit jellé.
Ettől persze ez még működhet, és jó is lehet, de a plusz áramkörök esélyesek a minőségromlásra.
Előny viszont, hogy mivel nincs galvanikus kapcsolat, így nem alakulhat ki földhurok.
A koaxnál ugye pont a fordítottja igaz, mint az optikainál, és itt is bejön a képbe a kábel minősége, talán itt még jobban is.
Köszi, akkor nem lehet egyértelmű győztest kihozni
-
Vendég
Optikai vagy Koax?
Sziasztok.
Az alábbi kérdésem lenne, mert egy kis elméleti vitát kellene eldönteni:
Melyik kábel nyújt jobb minőséget? Az optikai kábel, vagy a Koax kábel?
Illetőleg még a kérdés, hogy pontosan miért és mitől függ?
Optikai vagy Koax?
Sziasztok.
Az alábbi kérdésem lenne, mert egy kis elméleti vitát kellene eldönteni:
Melyik kábel nyújt jobb minőséget? Az optikai kábel, vagy a Koax kábel?
Illetőleg még a kérdés, hogy pontosan miért és mitől függ?
Optikai vagy Koax?
köszi a segítséget
-
Vendég
Optikai vagy Koax?
Zsola!
Szerintem így működhet egyéb bigyók beszerzése nélkül is.
Ha van két scart a TV-n meg egy svideo, akkor nagyon valószinű, hogy RGB-t csak az egyik scart tud.
Szerintem a megoldás a következő:
A DVD-d ami megvan, bekötöd a scarton RGB
a másik DVD-t bedugod az svideo bemenetbe, divx-hez tökéletesen elegendő
A video meg be a másik scartba, persze az ott normál kompozit jelen keresztül.
Nem kell venned semmit, legfeljebb egy svideo kábelt.
Optikai vagy Koax?
lehet kapni scart elosztót, és akkor egy scart csatlakozóból többet csinálhatsz.
(Egyébként minek 2 dvd játékos? Vegyél egy olyat, ami tudja a DiVX-et és a DVD-t is megfelelő minőségben!)
gordon314.fw.hu
Optikai vagy Koax?
nem egészen ide illik a kérdésem, de nem akartam új topicot nyitni....
elég láma kérdésem lenne..."de azért felteszem:
jelenleg van 1 sztereó erősítőm, 1 dvd játékosom, 1 videólejátszóm és 1 olyan színes Tv-m, amin van két AV csatlakozó és 1 S-videó csatlakozó
mostanában nagyon töröm a fejem 1 második dvd játékos beszerzésén a divx miatt
itt kezdődik a problémám, mégpedig milyen megoldással tudom mindhárom ketyerét működtetni, hogy elfogadható minőséget kapjak és ne kelljen a masinákat ki-be húzkodni
ha ez számít, a leggagyibb kép mehetne a videóra....a másik két dvd-t viszont szeretném azért minél jobb minőségben nézni (hallgatni)
a válaszokat előre is köszi...zsola
Optikai vagy Koax?
Ha NEM szinkronizálod, akkor kétféleképpen oldhatod meg az átvitelt:
1.) A transzport folyamatosan küldi az adatot - és imádkozol, hogy a DAC el tudja időben kapni, illetve, hogy amikor a DAC beleolvas a jelbe, akkor jót olvasson
2.) A küldött jellel vezérled a DAC-ot. Ez utóbbi esetben nincs komoly hibalehetőség, ám fellép az a gond, hogy az "instabil" és egyenetlen futómű gyakorlatilag kontrollálatlanul vezérli a DAC-ot.
...
Ha tehát a fentiekbe MÉG KÉT optikai átalakítást is beteszel, akkor azzal bizony mindenképpen rontani fogsz az átvitel pontosságán - hiszen két egységnyi "jitter" kerül be a rendszerbe pusztán az átalakítás miatt. És biza a két jitter értéke önmagában a felét teszi ki annak, amennyi tévedés, eltérés és zaj, zavar lehet a jelben addig, amig még hibátlanul olvasható lenne.
Ez megint nem teljesen igaz így. Ha kezemben lenne a szabvány meg tudnám mondani, hogy miért állnak elő a hallható különbségek, de így mindenki csak sötétben tapogatózik . Gondolom a spdif szabvány nem publikus, szóval nincs módom, hogy elolvassam.
Egyrészt igen kifinomult módszerek vannak arra, hogy a DAC szinkronba tudja hozni magát a kapott jelfolyammal. Szvsz valószínű, hogy keretekben mennek át az információk, és akkor létezik start meg stop bit is. Kizártnak tartom, hogy vmi elavult módszer lenne az spdif átvitel, így 0% esélyt adok rá, hogy ne tudja magát a DAC szinkronba hozni a jelfolyammal.
Még egy dolgot kell megérteni > az, hogy a memóriában lévő 0-1 sorozatból a spdif most egy fényjelet generál, vagy pedig pl. egy diff manchester típusú konstans 0 dc részű feszültség függvényt TÖK MIND1.
Digitális átvitel > hangot bitekre kódoljuk, és úgy visszük át. De kérem a kábelen, típustól függetlenül már "analóg" jel megy át. Így mindkét esetben előfordulhat jelromlás, ami miatt hallható különbség lesz. Néztem már oszcilloszkópon átvitel 15méter koax kábelen, szóval tudom miről beszélek.
Szóval akkor lesz hangromlás, ha a vevőoldal a 0-1 biteket rosszul ismeri fel a kapott jelformából. És itt csak azért alakulhat ki különbség a két átviteli mód között, ha azok eltérő "stílusban" rontják a jelet (értsd, más bithibaarány, blokkosodó hibák inkább, vagy több 1-1 bites hiba stb).
Optikai vagy Koax?
Érdekes viszont belegondolni abba, hogy a számítógépes hálózatokban gyakorlatilag hibamentesen lehet néhány 100 Mbit/s adatátvitelt megvalósítani egyszerű gatyamadzag segítségével (CAT5). A digitális audió (legyen az sztereó, vagy Dolby Digital és DTS) átvitele ennek speciális esete. Az időzítés némi buffereléssel egyszerűen megoldható. Ettől kezdve én elég szkeptikusan állok hozzá a többszázezer forintos digitális kábelekhez (pl. Nordost Silver Shadow).... A Denon pl. CAT5-öt alkalmaz a Denon Linkben, de ott van a firewire is
Igen de az az alapvető különbség, hogy az spdif "realtime" hangátvitel. Nem tudom milyen hibavédelem van beleépítve, de ha hibásan megy át egy keretnyi infó, az bizony nem lesz javítva. Tehát adat vész el, amit akár meg is hallhatsz.
Ezzel szemben egy akármilyen cat5ös hálózaton biztonságos az átvitel, van megfelelő hibavédelem, és hibajelzés, és a hibás kereteket újraküldi neked a server.
Kizárt dolognak tartom, amúgy, hogy az optikai kábelnél az átalakítás során adatvesztés lépjen fel... (Amúgy koaxnál is van átalakítás, nem "0 meg 1 sorozat" megy a kábelen, hanem áram, valamilyen pl.: Manchester kódolással..)
Valószínűleg a hangkülönbség abból adódik, hogy optikainál, meg koaxnál különböző a bithibaarány, és ennek típusa is más (blokkos hibák, vagy egyedi hibák stb).
Optikai vagy Koax?
Érdekes viszont belegondolni abba, hogy a számítógépes hálózatokban gyakorlatilag hibamentesen lehet néhány 100 Mbit/s adatátvitelt megvalósítani egyszerű gatyamadzag segítségével (CAT5). A digitális audió (legyen az sztereó, vagy Dolby Digital és DTS) átvitele ennek speciális esete. Az időzítés némi buffereléssel egyszerűen megoldható. Ettől kezdve én elég szkeptikusan állok hozzá a többszázezer forintos digitális kábelekhez (pl. Nordost Silver Shadow).... A Denon pl. CAT5-öt alkalmaz a Denon Linkben, de ott van a firewire is
Optikai vagy Koax?
Nekem Neotech ND-021080 van. Ez monokristályos ezüst, de ennél vannak sokkal jobbak, ha egy CD futómű és egy DAC közé kell.
Nekem is ez van. Mivel olyan 40 cm megy a HTPC és az erősítő között így annyira nem is volt drága.
Igazából hogy mennyit számít a kábel az egy jó kérdés, de szerintem kizárt, hogy ennél érdemes jobbat venni. Persze elképzelhető, hogy van különbség.. Ha meg lehetne tudni milyen protokollt/bitkódolást használ az spdif, akkor tudnék bővebben nyilatkozni (hogy milyen infó veszhet el digitális átvitel közben..).
Optikai vagy Koax?
Gondolom monokristályos, az csak a koaxra vonatkozott. Én egyértelműen a koaxra szavazok. Nem biztos, hogy éppen egy monokristályos fog a legjobban szólni. Sőt én házimozira nem is költenék annyit.
CD és DAC között és "nagy" különbséget hallok az optikai és a koax között, de a két kábel ára is más volt.
Mindekettő 70 cm körüli, de el tudom képzelni, hogy ha hosszabb kábelt kell használni, akkor az optikai felé billen a mérleg.
Igen, a monókristályos digitális kábel az koax, csak etévesztettem
Azért a monókristályos sem olyan drága digitális kábelben, ha beérem a Neotech-el Ha a Neotechből venném, akkor a KHS-2124 lenne, ami minőségi dugókkal készre szerelve 1 méteres hoszban kb. 3000-3500.-Ft lenne. Valahol mintha dícsérték volna ezt a kábelt, talán a Hificity-n...
Az optikai kábelnél meg szerintem egyértelmű volt a kérdésem; üvegszálas optika, vagy a műanyag szálas optikai kábel a jobb?
DVD-hez szinte biztos, hogy koaxot fogok majd venni, de ha később veszek egy MiniDisc-et, akkor azt csak optikával fogom tudni majd csatlakoztatni az erősítőhöz, mivel a Cambridge Audio erősítőnek csak egy analóg kimenete van, és azt el fogja foglalni a deck
Egyébként te melyik digitális kábelt ajánlanád konkrétan?
Nekem Neotech ND-021080 van. Ez monokristályos ezüst, de ennél vannak sokkal jobbak, ha egy CD futómű és egy DAC közé kell.
Ha jól tévedek, akkor neked egy CA dvd és CA AVreceiver közé kell. Ott szerintem nem lenne igazából különbség egy drága és egy olcsó koax között.
Én vennék egy kompozit videoátvitelre készített normális 1 méteres dugózott kábelt. A videoátvitel és a digitális hang hasonló frekvenciákat használ. Mindkettőnek 75 Ohm-os hullámimpedanciájú és jól árnyékolt kábel kell.
Egy dvd lejátszó CD hangjánál szerintem nem a kábel lesz a "szűk keresztmetszet", a filmeknél pláne. DVD-Audio, SACD pedig úgyis csak analógon megy majd át!
gordon314.fw.hu
Optikai vagy Koax?
Gondolom monokristályos, az csak a koaxra vonatkozott. Én egyértelműen a koaxra szavazok. Nem biztos, hogy éppen egy monokristályos fog a legjobban szólni. Sőt én házimozira nem is költenék annyit.
CD és DAC között és "nagy" különbséget hallok az optikai és a koax között, de a két kábel ára is más volt.
Mindekettő 70 cm körüli, de el tudom képzelni, hogy ha hosszabb kábelt kell használni, akkor az optikai felé billen a mérleg.
Igen, a monókristályos digitális kábel az koax, csak etévesztettem
Azért a monókristályos sem olyan drága digitális kábelben, ha beérem a Neotech-el Ha a Neotechből venném, akkor a KHS-2124 lenne, ami minőségi dugókkal készre szerelve 1 méteres hoszban kb. 3000-3500.-Ft lenne. Valahol mintha dícsérték volna ezt a kábelt, talán a Hificity-n...
Az optikai kábelnél meg szerintem egyértelmű volt a kérdésem; üvegszálas optika, vagy a műanyag szálas optikai kábel a jobb?
DVD-hez szinte biztos, hogy koaxot fogok majd venni, de ha később veszek egy MiniDisc-et, akkor azt csak optikával fogom tudni majd csatlakoztatni az erősítőhöz, mivel a Cambridge Audio erősítőnek csak egy analóg kimenete van, és azt el fogja foglalni a deck
Egyébként te melyik digitális kábelt ajánlanád konkrétan?
Optikai vagy Koax?
Sziasztok!
Optikai kábelből érdemes Monokristályos kábelt venni, vagy elég oda egy akármilyen kábel?
Optikainál jobb az üvegszálas, vagy oda is elég egy műanyag szálas kábel?
Ha a két komolyabbat nézzük, akkor melyik lehet jobb választás, egy üvegszálas optikai, vagy egy monokristályos koax?
Gondolom monokristályos, az csak a koaxra vonatkozott.
Én egyértelműen a koaxra szavazok. Nem biztos, hogy éppen egy monokristályos fog a legjobban szólni. Sőt én házimozira nem is költenék annyit.
gordon314.fw.hu
Optikai vagy Koax?
Optikai kábelből érdemes Monokristályos kábelt venni..?Optikainál jobb az üvegszálas..?
- ezt kifejtened szamunkra?
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
Optikai vagy Koax?
Sziasztok!
Optikai kábelből érdemes Monokristályos kábelt venni, vagy elég oda egy akármilyen kábel?
Optikainál jobb az üvegszálas, vagy oda is elég egy műanyag szálas kábel?
Ha a két komolyabbat nézzük, akkor melyik lehet jobb választás, egy üvegszálas optikai, vagy egy monokristályos koax?
Optikai vagy Koax?
Dimitrij: sajnos digitális összekötésnél is fontos a kábel, persze enm annyira, mint analógnál. Mellesleg, ha meghallgatnád az én mélyládámat, egész más véleményen lennél a DIY cuccokról. De ne félj, h aLéva kartárs errejár véletlenül, akkor keresztbe lenyel ezért a mondatodért
A hangfalépítés nagyon elterjedt dolog a csórók körében, mert azt hiszik, hogy ahhoz semmit nem kell tudni. Egyszer beszéltem egy sráccal, hogyan kell kiméreni a reflex-cső belógását, és meghökkenten mondta, hogy ő mindig 2mm-re szereli a hátsó faltól...
Hihetetlen mennyiségű szemét keletkezik így és a röhej az, hogy néha többet is költenek rá, mintha megvennének egy gyárit. Sok esetben még előfordul, hogy biztonyos körülmények között jól is szól, de az esetek 90%-ban meg pocsék vagy éppen elszúrja a többi jó hangsugárzó hangképét. De ez a gagyi mélyláda csak példa volt.
Esztétikai szempontból is meg lehet közelíteni: nálam pl. jelenleg egy sámlin van az erősítő (még nem talátlam megfelelő TV-állványt).
TV: LG 50PC55 Erősítő: Panasonic SA-HE70 DVD: Egreat M34A NMT Front/Rear: Orion HS-280 Rumba NAS: Acer EasyStore 4x2TB
Optikai vagy Koax?
Keresgéltem a hibát és a jó készülékek között rátaláltam a leggyengébb láncszemre: a gagyi cérnavékony kínai műanyag optikai kábelre. Le is cseréltem egy 3000 Ft-os "normálisra" és helyreállt a világ rendje: a digitális másolat szépen szólt, az eredetihez hasonlítva is.Konklúzió: ne mondj ítéletet, amíg nem hallgattál meg egy másikat is.
Jó lenne tudni, hogyan is megy a jeltovábbítás... Mert ha soros kábelről van szó, akkor ott egyszerűen nem lehet minőségromlás. Ott vagy van jel, vagy nincs. Olyan nincs, hogy a basszus, ami az analóg jel egyik összetevője, nem megy át, vagy nem jól megy át.
Más eset, ha párhuzamosan több fénynyaláb megy a szálon.
Lehet, hogy nekem szerencsém van ezzel a kábellel, de ugyanolyan szépen szól a DVD vele, mintha rádiót vagy mást hallgatnék. Ezért gondolom, hogy számomra kizárt, hogy 2...?x ennyit fizessek egy optikai kábelért, ami eddigi tudásom alapján még elméletileg sem lehet jobb, mint a mostani.
A gagyi kínai kábelnél meg igen valószínű, hogy a csatlakozás nem volt megfelelő, hiszen az maga száloptika filléres tétel, még akkor is, ha üvegszálból van.
TV: LG 50PC55 Erősítő: Panasonic SA-HE70 DVD: Egreat M34A NMT Front/Rear: Orion HS-280 Rumba NAS: Acer EasyStore 4x2TB
Optikai vagy Koax?
Dimitrij: sajnos digitális összekötésnél is fontos a kábel, persze enm annyira, mint analógnál. Mellesleg, ha meghallgatnád az én mélyládámat, egész más véleményen lennél a DIY cuccokról. De ne félj, h aLéva kartárs errejár véletlenül, akkor keresztbe lenyel ezért a mondatodért
Sztereó: Heed Audio Obelisk PRE+PX, Naim NAP250 DIY, SACD: SONY SCD-555ES, Hálózati: Pioneer N-70A (Hoer&Wege), Front: Etalon Supraton 5 (special edition), IC: Harmonic Technology Truth Link, Kimber Select 1010 és PBJ, Front: HydraSound Titan IV MK2, Tápszűrés: HiVox Alces 6
AVR: Marantz NR1609
AVR: Marantz NR1609