Én régen, ezzel kell élni, kész. Csak meglepő egy ilyen görgőtől. Ha valami temus csinálná ezt 70ezerért, de a valamikori csúcsmodelltől érdekes
De a dolgát elvégzi.
Én régen, ezzel kell élni, kész. Csak meglepő egy ilyen görgőtől. Ha valami temus csinálná ezt 70ezerért, de a valamikori csúcsmodelltől érdekes

Ok. Én elengedtem, ennek semmi értelme.revox írta: ↑2026.08.16., vas. 16:13Nálam nem![]()
De szerintem az áttétel gondom nem ment át. Ugyanazon pedálfodulattal az utcán az 50/17 megy 35öt, görgőn a 39/17. Ez kb 95rpm pedálfordulatot jelent (kicsit több). Márpedig ez géptan szinten nem lehetséges, hogy ha ugyanazt a pedálütemet (hajtó láckeréken azonos fordulatszám) betolom, az 50/17 áttétel (i= 2,941) ugyanúgy halad, mint a 39/17 (i=2,294). Ez kb az 50/22 áttétellel kellene adjon azonos sebességet.
Gyorsmatek, ha a kerék kerülete 2méter (kb ennyi), 137rpm pedálfordulattal lehetne 35ös tempót menni 39/17ele helyett,nekem 95+ pedálfordulattal megy 35öt.
Ez a wattól nem függ.
Nálam nem

Másik 3 bicajon ugyanolyan, csak új pedál van. Nyilván a kopott a legneccesebb, de azt a térdem miatt szeretem, ami nehezen viseli, ha néha nem mozoghat el.pärt írta: ↑2026.08.16., vas. 14:21Ez nem annyira pedál márka kérdése, hanem a stopli-pedál kapcsolat milyensége. Hifi analógiákat félretéve: a régi pedálod már szinte inkább egy kopott gömbcsuklóként viselkedik, annyi irányú játéka van. Egy kevésbé kopott pedál (azért ez sem új, ebben is van már tippre vagy 50.000km) meg csak vízszintes síkon enged pár fokot. A turpisság ott van, hogy a kezdetben kissé, aztán exponenciálisan növekvő játékhoz évek alatt hozzá lehet szokni. Márpedig az első generációs spd-sl-nél a kopás a konstrukció miatt elkerülhetetlen: keskeny, ráadásul puha műanyag dokkoló felületük. Talán ha havonta cserélgeti az ember a betéteket, akkor sokáig életben tartható.

Ez nem annyira pedál márka kérdése, hanem a stopli-pedál kapcsolat milyensége. Hifi analógiákat félretéve: a régi pedálod már szinte inkább egy kopott gömbcsuklóként viselkedik, annyi irányú játéka van. Egy kevésbé kopott pedál (azért ez sem új, ebben is van már tippre vagy 50.000km) meg csak vízszintes síkon enged pár fokot. A turpisság ott van, hogy a kezdetben kissé, aztán exponenciálisan növekvő játékhoz évek alatt hozzá lehet szokni. Márpedig az első generációs spd-sl-nél a kopás a konstrukció miatt elkerülhetetlen: keskeny, ráadásul puha műanyag dokkoló felületük. Talán ha havonta cserélgeti az ember a betéteket, akkor sokáig életben tartható.

Nem, nem. Minden appal többet mutat áttételfüggetlenül. Ez teljesen biztos.revox írta: ↑2026.08.16., vas. 10:42A görgőn a sebességet úgy értem, hogy a görgőn 35km/h esetén 39/17-et tekerek, kint meg 50/17-et. Itt érzek némi problémát. Erőbeadás ugyanaz.Vinkler írta: ↑2026.08.16., vas. 09:27Kizártnak tartom, szerintem minden garmin görgő felfelé csal sebességben.
Wattmérő. Nekem kétoldalas Favero Assioma van. Nagyon stabil, elvileg pontos, jó az app, garminnal is stabil. Szeretem. Igaz, 1,5 év alatt 2x kellett felújítani. Egyszer garanciában (amit szerintem elcsesztek, mert pár hónapra rá Maróton leesett a jobb pedál). Akkor azt mondták, hogy gariban többet nem javítják, mert egyszerűen elhasználtam. Bruhhahhhaa.Ebbe bele sem mentem, mert felújítottam magamnak, azóta jó. Gondoltam lecserélem az újabb PRO-ra, de a réginek a Q faktora, ha jól emlékszem 16-18mm-rel nagyobb, ami nekem kifejezetten szimpi, így maradtam a réginél, mert kevésbé verem szét bokával a láncvillát hátul.
A pro megjelenésével teleszórták a netet a régiekkel nagyon jó áron. Szerintem érdemes vele tenni egy próbát.
A sebesség valóságtartalma nálam appfüggő. A Garmin appal, ha bexarok se tudom azt a tempót megtekerni, amit kint tudok (feltettem olyan utakat, ahol járok nyáron, hogy télen tudjak "ott menni", így adott egy kis nyári feelunget. Nem megy a kinti tempó (edzetten)
Cserébe a zwift meg szerintem többet mutat, mint amit kint tudok menni. Igaz, a zwiften néha beállunk egymásnak, ami olyankor könnyítést ad.
Xal nálam kb a Garmin app lefele csal kicsit, a zwift felfele. De ezek olyan avg 1-2 km/h. De nagyon nem érdekes. Ami itt az érdekes, az az áttétel. Ha nem lenne 30as tányérom elől és 32 hátul, a legdurvább kaptatókra nem tudnék feltekerni.
Sebi a garmintól, Te az Assimotól vette el a kedvem :) de legfőbbkèpp pãrt pedálja![]()

A görgőn a sebességet úgy értem, hogy a görgőn 35km/h esetén 39/17-et tekerek, kint meg 50/17-et. Itt érzek némi problémát. Erőbeadás ugyanaz.Vinkler írta: ↑2026.08.16., vas. 09:27Kizártnak tartom, szerintem minden garmin görgő felfelé csal sebességben.
Wattmérő. Nekem kétoldalas Favero Assioma van. Nagyon stabil, elvileg pontos, jó az app, garminnal is stabil. Szeretem. Igaz, 1,5 év alatt 2x kellett felújítani. Egyszer garanciában (amit szerintem elcsesztek, mert pár hónapra rá Maróton leesett a jobb pedál). Akkor azt mondták, hogy gariban többet nem javítják, mert egyszerűen elhasználtam. Bruhhahhhaa.Ebbe bele sem mentem, mert felújítottam magamnak, azóta jó. Gondoltam lecserélem az újabb PRO-ra, de a réginek a Q faktora, ha jól emlékszem 16-18mm-rel nagyobb, ami nekem kifejezetten szimpi, így maradtam a réginél, mert kevésbé verem szét bokával a láncvillát hátul.
A pro megjelenésével teleszórták a netet a régiekkel nagyon jó áron. Szerintem érdemes vele tenni egy próbát.

Kizártnak tartom, szerintem minden garmin görgő felfelé csal sebességben.
Következő etapra felteszem,kitaláltad a gondolatom :)pärt írta: ↑2026.08.16., vas. 00:16Ráér, ha már ennyit időzött nálad.revox írta: ↑2026.08.14., pén. 14:33
de lehet majd beteszem egy boxba.. mi az, a rókás.. bár sűrűn megyünk felétek,mostanában pont miskolc felől járunk. MTapolca csak 1 óra autóval, Eger fele meg 2.
de majd elsáom bükkszentkereszten, megadom a koordinátákat és kiásod![]()
igazából, lehet ki keleltt volna próbálni,de kb mióta ideadtad, nem bicajozok annyit,hogy érdemben el tudjam dönteni, kell e lépnem. meg ami nálam is necces, az alu verziók mind ezüstök és hülyén néz ki a fekete krublikhoz. De láttam kínai hamisítványt feketét![]()
a karbon durat próbáltam. bitos jobb,de nekem fura,hogy nem érzem azt a bekoppanós érzést,amit az aluval és innen a bogarak dolgoznakDe a Garmin wattmérője is karbonos, tudom... de arról @sebi már le is beszélt... pedig már hajlottam, hogy karbon, wattos,de egye-fene... ááá,mindegy, kár belém az efféle luxsutermék...
![]()
xal egyeztetünk és visszajuttatom.Igazából jobban örülnék, ha kipróbálnád, végül is azért beszéltelek rá, hogy csak vidd már el. Azért erőltettem, mert volt szétkopott dokkolású pedálom, és emlékszem, mekkora öröm volt utána ez az atomstabil Ultegra. Megszűnt a bizonytalan kóválygás, csak az épp szükséges finom játékot engedi. Nem kell hozzá nagy próbálgatás, öt perc gurulás után el tudod dönteni, hogy bejön-e az érzés.
A karbon-kompozit Look-nál én is hiányolom a korábban megszokott hangot. Ezzel egy szolíd klak, a Shimano-nál meg KLIKK! Sokkal megnyugtatóbb, meg a belépés is határozottabb. Nem tudom, a Shimano újabb karbon pedáljai milyenek, de gyanítom, hogy hasonlóan visszafogott hangjuk van. Tartósságra a régi alu meg biztos, hogy alázza a karbont. Apróban nem gyakran látom őket, de néha azért fel-felbukkannak - a Dura-t is így vettem pár éve, igaz, jó sokáig vártam rá.

Ráér, ha már ennyit időzött nálad.revox írta: ↑2026.08.14., pén. 14:33
de lehet majd beteszem egy boxba.. mi az, a rókás.. bár sűrűn megyünk felétek,mostanában pont miskolc felől járunk. MTapolca csak 1 óra autóval, Eger fele meg 2.
de majd elsáom bükkszentkereszten, megadom a koordinátákat és kiásod![]()
igazából, lehet ki keleltt volna próbálni,de kb mióta ideadtad, nem bicajozok annyit,hogy érdemben el tudjam dönteni, kell e lépnem. meg ami nálam is necces, az alu verziók mind ezüstök és hülyén néz ki a fekete krublikhoz. De láttam kínai hamisítványt feketét![]()
a karbon durat próbáltam. bitos jobb,de nekem fura,hogy nem érzem azt a bekoppanós érzést,amit az aluval és innen a bogarak dolgoznakDe a Garmin wattmérője is karbonos, tudom... de arról @sebi már le is beszélt... pedig már hajlottam, hogy karbon, wattos,de egye-fene... ááá,mindegy, kár belém az efféle luxsutermék...
![]()
xal egyeztetünk és visszajuttatom.
AAttila írta: ↑2026.08.14., pén. 22:12Azt hinném, de már nem is tudok semmit.....
Megint meghalt egy 19 éves bringás. De hogy!? A Portugál-kör 8. szakaszán egy AUTÓ szembe ment a bringásokkal és elütötte verseny közben. Agyrém.
https://www.facebook.com/share/18gNeymaL9/

Ha már Wahoo, akkor ez is az.
de lehet majd beteszem egy boxba.. mi az, a rókás.. bár sűrűn megyünk felétek,mostanában pont miskolc felől járunk. MTapolca csak 1 óra autóval, Eger fele meg 2.pärt írta: ↑2026.08.14., pén. 14:12Kb. annyi. Mondom, hogy nem vagy egy impulzus-próbálgató.Ha mégis elfúj majd a szél egy BZK menésre, légyszi hozd el. A Treken volt egy Look Keo Blade Carbon, de nem tudtam megkedvelni; sokkal bizonytalanabb a belépési érzete, mint a Shimano-nak. Most a Litespeeden van a bevált jó kis Dura pedálom, de át fogom rakni az újra, a helyére meg megy az az Ultegra. Hülyén néz ki a fekete szett mellett az alu, meg egy sóhajtásnyival nehezebb is, de sokkal jobban szeretem. Ráadásul a Shimano-t a 2°-os stoplival használtam, a Look-hoz meg 4,5°-os van, amit nem kedvelek.

Kb. annyi. Mondom, hogy nem vagy egy impulzus-próbálgató.
az két éve volt?pärt írta: ↑2026.08.14., pén. 13:06Nagyon előreszaladtunk, Revi még most is egy paleolitikumból ittmaradt, vályúsra kopott Shimano-t használ, nem hiszem, hogy könnyen váltana.Vagy két éve misszionáriusi lelkesedéstől hajtva rátukmáltam kipróbálásra egy újabb típusú, szélesebb Ultegrát, hátha megtér, de nem hiszem, hogy átcsavarozta már.
![]()

Vagy két éve misszionáriusi lelkesedéstől hajtva rátukmáltam kipróbálásra egy újabb típusú, szélesebb Ultegrát, hátha megtér, de nem hiszem, hogy átcsavarozta már. na,ez így szép kerek, kösziasebestyen írta: ↑2026.08.14., pén. 12:02Az assioma gen1, ami a legtöbbünknek van, ott van Look pedálostul és shimanohoz csak tengelyek. Ott, ahogy írod, tengely ki, tengely be.
Az újabb, gen2-eseknél van Look és Shimano komplett pedálostul, nyilván drágább.
Azt érdemes viszont figyelembe venni, hogy a Gen1 Q faktora szerintem nagyobb, mint az alap shimano tengelyé.
A Garminnal az a baj, hogy elemes, nem akkus, a pedáltestek folyton nyekegnek, nyikorognak, állandóan önteni kell rá az olajat, de van hogy úgy is nyüszög. A pedáltest rohad és ez nem vicc, pöttyökben rozsdásodik. Utálom. Tehénen az van montisba, de a tengely cserélhető a montis és outis pedáltestek között. Biztos nem vennék mégegyszer.