orion írta: ↑2026.06.29., hétf. 13:43
Nem tudok mindent, légyszi taníts! GE 7355 nagyon jó hangú, lineáris, tartós cső, igazi stúdiós hangzással. Stromberg Stereo 8 használta pl. JFK-nek és Jackie Kennedynek annyira tetszett a hangja, hogy az ovális irodába is ilyet rendeltek egy egyedi bútorba építve. 7591 itt a syvania és a westinghouse black a legjobb. A mai gyártásúak többsége a gyári paramétereket sem hozza a mérések szerint.
http://tronola.com/html/7591a_tubes.html A 7868 rca black vagy rca szürke, sylvania ezek jó hangúak, mai gyártású EH működik, de vastagabb a lába kitágítja a foglalatot, egyébként tipikus ruszki hang, öblös mélyek, a többi meg valahol hátul kullog. Elmegy kategória. Mullard ecc83, igen a méregdrága hype. A rossz, steril, unalmas rendszereket feldobja, ilyenkor a usernél jön a wow faktor, mert kiemel középen, dúsít. De szerintem pontatlan cső, a magas hangoknál szibilanciát okoz, mert lassú és lekerekít, női énekhang s és sz hangoknál idegesítő sziszegést okoz egy precíz rendszernél. Nem jött be, kidobtam, vissza az eredeti, az nem csinál ilyet. Valvo ecc801s a Fisher x101d-ben jobb hangot ad, mint az eredeti sylvania 12ax7, itt tudatosan cseréltem más típusra, mert tipikusan usa hömpölygő hangot precízebb európai hangra cseréltem a legjobb döntés volt. Végig próbáltam régi matuzsálemeket RV258, RS237, RS272, MC1/50, 4641 vagy a hazai P25/450, P41/800, O75/1000, P100/1250 ez utóbbiak megismételhetetlen minőségű darabok vagy we211e, vt4c szerintem a maiak nem érik el a szintjüket. P27/500 SE-ben használom, 300B-nél szerintem jobb hang. O15/400 egy PP erősítőben, amolyan px25-höz hasonló. Valvo E80cc nem szeretem, lassú szirupos hang. EF806S, EF804S stúdió cuccokban használták, kis zajú pentódák, jó hangjuk van. EL34 mullard, matsu, új tung sol-t is hallottam, de felülmúlják, tartósságban meg végképp. EL156 az európai pentódák egyik csúcsa.