Deenoo írta: ↑2026.08.01., szomb. 17:14
kaef2 írta: ↑2026.08.01., szomb. 16:49
Deenoo írta: ↑2026.08.01., szomb. 12:55
Van esetleg tapasztalata valakinek Raspberry Pi (pl.5) kontra Wiim Ultra tekintetében?
Megéri (hangminőség növekedés/ár) Málnáról Wiim-re váltani?
Köszönöm!
D'
Önmagában a Pi nem tud streamelni. Nem mindegy milyen szoftverrel használja az ember.
Nem mindegy valóban. Jelen esetben Moode Audio-ról van szó.
Így pontosítva Raspi+Moode vs Wiim Ultra, lenne a kérdés.
Avagy lehetséges a Málnán futtatni olyan szoftvert ( mi lenne az?) ami hangban eléri/meghaladja a Wiim Ultra által produkált hangot?

Tehát nem szükséges feltétlen új "vasat" vásárolni?
A saját fejlesztésű bpplay/bptune audio lejátszó környezetem valószínűleg odatehető bármely más RPi 5-ön futó megoldás melle, többségüket meghaladó módon optimalizált az audio file lejátszásra.
Van azonban több, szándékosan, a minőség javítása érdekében elkövetett korlátja:
- csak helyi meghajtón lévő (lehet NAS is) vagy Google Drive tárolású file-t játszik le, nincs streaming
- csak wav, flac, alac, dsf formátumokat kezel
- a user interface terminál és SSH használatra optimalizált, BPi5 -ön nincs GUI (az inteles verziókon lehetséges)
- lezárt, memlockolt RAM-ból játszik csak, ami DSD256 albumoknál azt jelenti, hogy legalább 8 GB RAM kell a gépbe eg teljes album betöltéséhez
- lejátszás közben minden processz le van állítva.
- kioszk módban működik, vagyis nem enged semmilyen hozzáférést a RPi 5-höz, mint számítógéphez, mint egy célhardver
- nem gyűjt metaadatot, nem mutat album borítókat és általában el vannak hagyva a hasonló kényelmi szolgáltatások
A beta verzióból nagyon szívesen adok egy 15 napos próba verziót, vagy ha eljuttatod hozzám a gépet fel is telepítem rá. Kiváncsi vagyok a véleményedre.
Az alábbi képek a screenshotok az SSH/terminal felületről. A használata nem igényel gépelést, a nyilakkal, enterrel, space-szel, n, b, s, l, és q billentyűkkel használható bármilyen gépelés nélkül. Van egy lájtos media management része is gond nélkül kezel több százezer file-t is. A lejátszás közbeni lehető legkisebb számítógépes terhelésre van optimalizálva, ezért a hálózat, a billentyűzet és a lejátszásra dedikált magon, és IRQ-n kívül minden aktivitás el van terelve és le van teljesen állítva, aminél ez lehetséges.