Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3732

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Snipi írta:
2026.08.05., szer. 07:48
Távol álljon tőlem, hogy védjem a vasutat, de nem lehet, hogy most azért megy csak 40-el a vonat mert az energiahelyzet miatt így jóval kevesebbet fogyaszt? Olyat hallottam hírekben, hogy BP.-en a metró, villamos lassabban megy, meg hogy a vonatok lassabban gyorsítanak fel. Nem lehet, hogy a 40 km/h mögött is ez áll?
Villamos kötött pályás tömegközlekedés. Ha ránézek a vonatinfó térképre, nekem nem tűnik hogy országos léptékben lassítanák a vonatokat sebességben, vagy lassabb gyorsításokkal. Ahogy hőség időkben szokott, sok a max 20percet késő vonat, de nem több mint 2-3héttel ezelőtt a reggeli-délelőtti órákban. Ha valóban lassítanák a vonatokat előírás szerint is, az még jobban felborítaná a teljes országos menetrendet. Persze, néhány szakaszon most is pálya felújítanak (55fok napon kemény meló) és ott kötelező lassabban menni a vonatoknak.

Azonban felmerült bennem egy kérdés. A modernebb Stadler, Siemens mozdonyok, szerelvények tudnak lassításkor, fékezéskor generátoros áramvisszatermelni a felsővezetékre? Hasonlóan a EV autók saját aksiba visszatermeléshez? A mozdonynál ez teljesen logikus lehet, a vontatott szervényeknél ez talán nem.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 720

Hozzászólás Szerző: Snipi »

tamagaba írta:
2026.08.04., kedd 21:39
Bocs az offért, de sajnos véget ért a száguldozás Újpesten vonattal.
Ma bent voltam CD cserére a Lemezkuckóban és hazafelé szomorúan tapasztaltam, hogy a kijárati váltókörzetet szétdobták javításra és max 40 km/csasz a haladás
Nemrég újították fel valszeg juniós pénzből úgy látszik szarul :( 3 dolgot nem szabad ránk bízni: pénzt, út- és vasúti pálya felújítást
Emlékszem amikor 80 volt a haladó - még kicsit páráztam is, mert az állomási peron kialakítás nem igazán volt erre felkészítve
Simán elsodorhatja a vonat az ott várakozó embört - éreztem kifele menet, hogy aki ott van álljon félre, mi bent meg pislogtunk, hogy megy a vonat
Megjegyzem, hogy anno, amikor kint voltunk a haverokkal németben és kocsmáztunk, öhhöm illetve vasutaztunk, számomra nem az volt az érdekes, hogy rongyoltunk 250-el, hanem München elővárosában ment 180-al az ICE. Az kb. Göd-Dunakeszi vonala lehetett. Csak mellékes, de 160 felett nem lehet szintbeli kereszteződés … mindent át kell építeni. Döbbenet volt látni, hogy a friccek mekkora pénzt, energiát és tudást raktak bele a vasútjukba.
Á mindegy, durrogok csak itthon, megint döcögünk 40-el - elnézést az offért
Távol álljon tőlem, hogy védjem a vasutat, de nem lehet, hogy most azért megy csak 40-el a vonat mert az energiahelyzet miatt így jóval kevesebbet fogyaszt? Olyat hallottam hírekben, hogy BP.-en a metró, villamos lassabban megy, meg hogy a vonatok lassabban gyorsítanak fel. Nem lehet, hogy a 40 km/h mögött is ez áll?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

még mindig a pillanatnyi áram helyzetről. Most reggel megint nézem a határon átfolyó import áramot és azon csodálkozom, hogy Szlovákia képes 2222MW-ot közvetíteni felénk. Ez akkor is figyelemre méltó, hogy ennek az áramnak egy része csak átfut rajtuk, reexport Csehország, Lengyelország felől. A folyók kevés vize tőlünk északra is csökkenti a vízi- és atomerőművek kapacitását. Miközben Ausztria irányából csak 456MW érkezik.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 753
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Bocs az offért, de sajnos véget ért a száguldozás Újpesten vonattal.
Ma bent voltam CD cserére a Lemezkuckóban és hazafelé szomorúan tapasztaltam, hogy a kijárati váltókörzetet szétdobták javításra és max 40 km/csasz a haladás
Nemrég újították fel valszeg juniós pénzből úgy látszik szarul :( 3 dolgot nem szabad ránk bízni: pénzt, út- és vasúti pálya felújítást
Emlékszem amikor 80 volt a haladó - még kicsit páráztam is, mert az állomási peron kialakítás nem igazán volt erre felkészítve
Simán elsodorhatja a vonat az ott várakozó embört - éreztem kifele menet, hogy aki ott van álljon félre, mi bent meg pislogtunk, hogy megy a vonat
Megjegyzem, hogy anno, amikor kint voltunk a haverokkal németben és kocsmáztunk, öhhöm illetve vasutaztunk, számomra nem az volt az érdekes, hogy rongyoltunk 250-el, hanem München elővárosában ment 180-al az ICE. Az kb. Göd-Dunakeszi vonala lehetett. Csak mellékes, de 160 felett nem lehet szintbeli kereszteződés … mindent át kell építeni. Döbbenet volt látni, hogy a friccek mekkora pénzt, energiát és tudást raktak bele a vasútjukba.
Á mindegy, durrogok csak itthon, megint döcögünk 40-el - elnézést az offért
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2026.08.04., kedd 19:59
istvan01 írta:
2026.08.04., kedd 13:28
ahogy nézem ezt a "holadelej.hu"-t, ebben a pillanatban is 309MW-al többet importál az ország, mint exportál kifele. Tehát a napeleme csúcsórában sem elég a hazai termelés. Ok, Paks nagyon hiányzik a képletből.
Paks nélkül sehogy sem jön ki a matek. Jelenleg este 8-kor 2.500 MW az importunk.
most 20:28-kor már 3356MW és egyre drágább. 380,4EUR/MWh

hopsz, nem frissítettem, a helyes adat 3406MW és 405,3EUR/MWh

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

istvan01 írta:
2026.08.04., kedd 13:28
ahogy nézem ezt a "holadelej.hu"-t, ebben a pillanatban is 309MW-al többet importál az ország, mint exportál kifele. Tehát a napeleme csúcsórában sem elég a hazai termelés. Ok, Paks nagyon hiányzik a képletből.
Paks nélkül sehogy sem jön ki a matek. Jelenleg este 8-kor 2.500 MW az importunk.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Kis szösszenet még a napi teljesítmény igényünkkel kapcsolatban:
Dupla szerelvényes Stadler KISS motorvonat indulása Rákospalota Újpestről Dunakeszi irányában maxigáz vonóerőn a két szerelvény együtt 12MW vontatási teljesítmény azokban a másodpercekben, amíg 120km/h-ról kikapcsol a fázishatár alá beérve. Gyakran csinálnak ilyet megfigyeltem, szedi a lábát a sihuvonat olyankor rendesen. Egy betáplálási szakasz kb. 30MW-ot bír tartósan.
Ez a rövid idejű terhelés nagyjából 6000 átlagos, 2 kW-tal fogyasztó háztartás egyidejű terhelésének felel meg
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2273

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Luxor Audio írta:
2026.08.03., hétf. 13:16
A légkondicionáló berendezések beállítása...

Nem lényegtelen, hova szerelték a készüléket és hol van a hőérzékelője, no meg hogy az mennyire pontos. Nálam kb 2,5 m magasan van a cucc, ahol nyilván melegebb van pár fokkal, mint a padló közelében, ahol ülök. Ráadásul külső falra van szerelve, ami a födémmel együtt pár fokkal melegebb a belső válaszfalakhoz képest, ez is becsapja a hőérzékelőt. Mindezek hatására ahhoz, hogy a munkaasztalomnál 27 fok legyen (számomra ez elfogadható kompromisszum jelenleg), a klímát 30 fokra kell állítanom.

Modernebb klímáknál nem csak a fali berendezésben, hanem a távezérlőben is van hőérzékelő. Ha erre váltunk (Follow me, Feeling funkciók) és a kütyüt magunk mellé rakjuk, akkor a hűtés azon fog dolgozni, hogy a közelünkben érje el a beállított hőmérsékletet.
Ha zavar a nagy különbség,a túlzó hőingadozása a klímának,akkor jó megoldás lehet a beltériből a termosztátot kivezetni egy padlóhoz közelibb helyre,így pontosabb,és nem hűt túl a beállított hőfoknál.
Nálam most egy energiatakarékos program fut mindegyik klímán,és jó,komfortos mert nem adja a hideg érzetet,és 26°-os hőmérsékletet tart lényegesen kevesebb energia felhasználással,mint ugyanezt a normál programokkal.
Ha van ilyen funkció,érdemes kipróbálni.

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3063

Hozzászólás Szerző: trane »

Alex_Aston írta:
2026.08.03., hétf. 10:57
Lehet fürdős prostituált vagyok, vagy csak puhap...cs...
nem minősítek én senkit :ohnoohnoohno: - viszont annyit elmondok, hogy pl. én napi min. 6-8 (de sokszor 10) órát kint vagyok a 30-40 fokos terepen :napsut: , ill. számos alkalommal (míg Egerben laktam) aludtam 33 fokos lakásban, nyitott ablakokkal - és kibírtam és bírom, 60+ évesen leborulok.gif . ha azonban nincs vagy nem lesz meg az e-fajta 'edzettség', nem lesz annyi áram, stb., hááááááááááát... uvegajto.gif . nyilván nekem sem esik jól ez a meleg :offtopic: , és a testem/agyam nem is bírja már úgy, mint korábban, de ezt az össz. 20-30 necces napot/év azé' ki lehet bírni :noproblemo: , a személyes áldozatot pedig meg lehet hozni angyal , hogy valamelyest az utánunk következőeknek is tűrhetőbb életük legyen :kiss:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 720

Hozzászólás Szerző: Snipi »

pali923 írta:
2026.08.03., hétf. 13:02
tamagaba írta:
2026.08.03., hétf. 12:45
Szóval a széltől nem fog világítani este európa, sem klímázni és 200-al menni a vonat.
Ez szinte biztosan így van, de vannak ilyen esetek, mint most (és ezekből csak egyre több lesz), amikor minden Kw is számít. Már leírtam itt: Burgenlandban 1000-nél több szélturbina van, nagy részük itt mindjárt Hegyeshalom után, és Burgenland áramot is tud "exportálni" a saját felhasználás mellett is. Nem hiszem, hogy az a szél megáll a vasfüggönynél, biztosan vannak olyan területek, ahol megérné.
De megáll. Az a nyűves! Én emlékszem rá, amikor az az emlékezetes nagy hó volt márciusban (évre már nem emlékszem : üljön át egy másik autóba ... ) akkor a bucsui határnál a magyar oldalon az út tiszta hódzsuva volt (asszem a 89-es talán, most nem nézek utána) amint átértünk a határon, mintha ki lett volna porszívózva az út. Egy fia hó nem volt rajta. Az a rohatt hó is ilyen szemét, nem csak a szél! :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

A légkondicionáló berendezések beállítása...

Nem lényegtelen, hova szerelték a készüléket és hol van a hőérzékelője, no meg hogy az mennyire pontos. Nálam kb 2,5 m magasan van a cucc, ahol nyilván melegebb van pár fokkal, mint a padló közelében, ahol ülök. Ráadásul külső falra van szerelve, ami a födémmel együtt pár fokkal melegebb a belső válaszfalakhoz képest, ez is becsapja a hőérzékelőt. Mindezek hatására ahhoz, hogy a munkaasztalomnál 27 fok legyen (számomra ez elfogadható kompromisszum jelenleg), a klímát 30 fokra kell állítanom.

Modernebb klímáknál nem csak a fali berendezésben, hanem a távezérlőben is van hőérzékelő. Ha erre váltunk (Follow me, Feeling funkciók) és a kütyüt magunk mellé rakjuk, akkor a hűtés azon fog dolgozni, hogy a közelünkben érje el a beállított hőmérsékletet.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1311

Hozzászólás Szerző: pali923 »

tamagaba írta:
2026.08.03., hétf. 12:45
Szóval a széltől nem fog világítani este európa, sem klímázni és 200-al menni a vonat.
Ez szinte biztosan így van, de vannak ilyen esetek, mint most (és ezekből csak egyre több lesz), amikor minden Kw is számít. Már leírtam itt: Burgenlandban 1000-nél több szélturbina van, nagy részük itt mindjárt Hegyeshalom után, és Burgenland áramot is tud "exportálni" a saját felhasználás mellett is. Nem hiszem, hogy az a szél megáll a vasfüggönynél, biztosan vannak olyan területek, ahol megérné.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

A szélturbinálkkal kapcsolatban javaslom a kihasználtsági %-os értékeket nézni, nem csak a MW számokat.
Ott fognak lekonyulni a kimutatások, merthogy 30% körül van. Akkor tud jól termelni, ha van jó szél.
Az atomerőmű kihasználtsági tényezője 90%.
Továbbá nagyon jó összefoglalókat tud csinálni AI a témával kapcsolatban. pl. Franciák több mint 50 működő reaktorral nyomulnak 60GW teljesítménnyel. Na abból már fog menni a TGV és exportra is jut.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 10151

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Alex_Aston írta:
2026.08.03., hétf. 10:57
trane írta:
2026.08.03., hétf. 09:56
... és hogy nem lehet kibirni, ne mondjátok, lécci :ohnoohnoohno: , mert de - csak nem kényelmes. leborulok.gif
Lehet fürdős prostituált vagyok, vagy csak puhap...cs, viszont tartós 26-27°C feletti lakás hömérsékletben, mindezt mondjuk 60% feletti páratartalommal kísérve nem tudok sem aludni, sem pihenni. És a mostani idő ezt eredményezné, ha nem hűteném 24-25-re a lakást, 45-50%-ra csökkentett páratartalomra.
Ha este át tudnám szellőztetni úgy a lakást, hogy következő estig kibírjam benne, nem kellene klímázni, viszont 33-34 kinti hőmérséklet esetén már éjjel sem hűl 24-25 alá, vagy csak talan 1 órára mondjuk 21-22-re. Így viszont az estére 30 fokra melegedő lakást lehetne. 28-ra hűteni kb. De még az sem biztos, ha áll a levegő.
250 hektár erdő van a lakásomtól kb. 30m-re, de tegnap éjfélkor is kint 28-29°C volt....
Nálunk 26 fokra van állítva a klíma. Szerintem az teljesen vállalható kompromisszum.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
2026.08.03., hétf. 10:46
Ezzel a szelturbinaval kapcsolatban azt kene kiszamitani, hogy mennyi kellene belole es mennyibe kerulne plusz a fentartasa egy atomeromuhoz kepest, mennyi az elettartama stb. Na meg allandoan kellene a szel.
A Kisalföldön lassan 25éve működő szélturbinák, szélturbina parkok éves termelése, termelt/névleges kapacitása és annak beruházási/fenntartási költségeiből ez egyszerűen számolható. A napokban bejelentett új, max 4000MW szélturbina engedélyekre várják a (nem csókos) piaci vállalkozók jelentkezését, vagy már ez meg is történt. Igen, ez jelentős állami/EU támogatással fog megépülni. De magántőke is vastagon benne lesz.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

greenbio írta:
2026.08.03., hétf. 10:12
Élő infók:

https://holadelej.hu/
Ez a pillanatnyi határon mozgó MW-ok mutatják az Európai villamos hálózat közös rendszert alkot. Nekem egy dolog furcsa. Dunamenti (Százhalombatta) -564MW névleges?. A másik már nem is meglepő, Ukrajna rendszeresen exportál felénk áramot, annak ellenére, oroszok szisztematikusan pusztítják az ukrán áramrendszert. Ukránok sziszifuszi munkával próbálják helyreállítani.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4209

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

trane írta:
2026.08.03., hétf. 09:56
... és hogy nem lehet kibirni, ne mondjátok, lécci :ohnoohnoohno: , mert de - csak nem kényelmes. leborulok.gif
Lehet fürdős prostituált vagyok, vagy csak puhap...cs, viszont tartós 26-27°C feletti lakás hömérsékletben, mindezt mondjuk 60% feletti páratartalommal kísérve nem tudok sem aludni, sem pihenni. És a mostani idő ezt eredményezné, ha nem hűteném 24-25-re a lakást, 45-50%-ra csökkentett páratartalomra.
Ha este át tudnám szellőztetni úgy a lakást, hogy következő estig kibírjam benne, nem kellene klímázni, viszont 33-34 kinti hőmérséklet esetén már éjjel sem hűl 24-25 alá, vagy csak talan 1 órára mondjuk 21-22-re. Így viszont az estére 30 fokra melegedő lakást lehetne. 28-ra hűteni kb. De még az sem biztos, ha áll a levegő.
250 hektár erdő van a lakásomtól kb. 30m-re, de tegnap éjfélkor is kint 28-29°C volt....
Csak a Marantz! :-D

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 964

Hozzászólás Szerző: tottyi »

istvan01 írta:
2026.08.03., hétf. 09:59
tottyi írta:
2026.08.03., hétf. 09:02

Nalunk az atomeromuveknel hatalmas hutokemenyek vannak vagy minek nevezik azokat.
Heller–Forgó-féle hűtőberendezés
https://hu.wikipedia.org/wiki/Heller%E2 ... dez%C3%A9s

Valamiért környezetért aggódók? nem szeretik látni, mint ahogy tömeg mozgalommá vált a szélturbinák telepítése elleni küzdelemnél is egyik szempont. Valamiért Paks erőműveknél nem tartották jó/elegendő megoldásnak a Heller-Forgó hűtést.

A szélturbináknál három okot szoktak felsorolni. Nem szép, ha gyorsan pörög akkor zajos, és a madarakat zavarja, neki mennek. Madár pusztulásra Franciaországban erre készült egy felmérés, ami szerint a madarak idővel megtanulják ezeket elkerülni, továbbá a közutakon elütött madár tetemek száma jóval magasabb mint a szélturbák okozta madár kár.
Ezt nem is tudtam, hogy magyar talalmany. :) Azert a magyarok mar feltalaltak ezt-azt. Jo lett volna minden szabadalmat megtartani es magyarorszagon gyartani. :(
Ezzel a szelturbinaval kapcsolatban azt kene kiszamitani, hogy mennyi kellene belole es mennyibe kerulne plusz a fentartasa egy atomeromuhoz kepest, mennyi az elettartama stb. Na meg allandoan kellene a szel. Mert ha minden orszag importra szorul akkor ki allitja elo azt a plusz energiat. Szep dolog ez a zold elet de egyenlore nem eletkepes csak mas orszag karara. Meg annyira nem is szep mikor az egesz orszagot telerakjak szelturbinakkal. Az atomeromu sem szep latvany de egy magyarorszagnak lehet eleg lenne ketto. Vagy kivaltva az atomeromuvet kombinalva szelturbinakkal, vizieromuvekkel es napelemparkokkal es ahol csak lehet a hazakra felszerelni napelemeket. De ezekbol mennyi kellene, hogy ne kelljen importalni es az egyre novekvo energiaigenyt is kiszolgalja. Na meg ezekhez lehet at kellene kepezni az emberek mentalitasat es nem utolso sorba egy kis penz is kell hozza, hogy ez mind megvalosuljon.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 444

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Élő infók:

https://holadelej.hu/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
2026.08.03., hétf. 09:02

Nalunk az atomeromuveknel hatalmas hutokemenyek vannak vagy minek nevezik azokat.
Heller–Forgó-féle hűtőberendezés
https://hu.wikipedia.org/wiki/Heller%E2 ... dez%C3%A9s

Valamiért környezetért aggódók? nem szeretik látni, mint ahogy tömeg mozgalommá vált a szélturbinák telepítése elleni küzdelemnél is egyik szempont. Valamiért Paks erőműveknél nem tartották jó/elegendő megoldásnak a Heller-Forgó hűtést.

A szélturbináknál három okot szoktak felsorolni. Nem szép, ha gyorsan pörög akkor zajos, és a madarakat zavarja, neki mennek. Madár pusztulásra Franciaországban erre készült egy felmérés, ami szerint a madarak idővel megtanulják ezeket elkerülni, továbbá a közutakon elütött madár tetemek száma jóval magasabb mint a szélturbák okozta madár kár.

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3063

Hozzászólás Szerző: trane »

az a baj, hogy nagyon kevesen akarnak valós felelősséget vállalni, megideologizáltan bebújva a megszokott komfortzónába. egy dolgot viszont ne feledjetek :rolleyes: : ami most nektek a lakáson belüli huszonpárfokos kényelem, annak a levét a gyerekeitek fogják meginni :yingyang: . és hogy nem lehet kibirni, ne mondjátok, lécci :ohnoohnoohno: , mert de - csak nem kényelmes. leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

-CB- írta:
2026.08.03., hétf. 09:23
Megkérdezném a jéghideg plázákat, most mennyire hűtenek?

Az önkormányzat, hogy home office van, kikapcsolta a kormányzati épületek hűtését, vagy immár üres hodályokat hűtenek?

Megkérdezném az MVM-et, a rendszerhasználati díj hová folyt el? Nem egyértelmű sok éve, hogy Paksnál toldani kellett volna idejében a beszívőcsövet? Ehelyett maxi gázon mennek a fosszilis erőművek....
A budapesti plázák többségének hűtésvezérlését napokkal ezelőtt módosították.

A legtöbb hivatalnál pénteki munkarendet és/vagy otthoni munkavégzést rendeltek el. Az éppen nem használt épületeket butaság felmelegedni hagyni, mert utána sokkal több energia szükséges a visszahűtésükhöz, ugyanez érvényes a lakóházakra is.

A Paksi Atomerőmű vízkiemelő rendszerét 3 alkalommal is módosították az 1985-ös indulás óta, mostanra szinte teljesen átépítették az eredeti állapothoz képest. Itt azért nem csak egy csőtoldásról van szó.

Nem csak hülyékkel vagyunk körülvéve és nem lehet mindent konyhai logikával kezelni.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1437

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Kútról locsolunk.

Amíg naponta több locsolóautót is látok, amik a kiszáradó fák helyett az aszfaltot locsolják, nem értem a világot....

A klima 26 fokra van állitva, nem értem a nyáron 22-23 fokra állított termosztátokat. Csak megfázol, ha bejössz a 40 fokból.

Megkérdezném a jéghideg plázákat, most mennyire hűtenek?

Az önkormányzat, hogy home office van, kikapcsolta a kormányzati épületek hűtését, vagy immár üres hodályokat hűtenek?

Megkérdezném az MVM-et, a rendszerhasználati díj hová folyt el? Nem egyértelmű sok éve, hogy Paksnál toldani kellett volna idejében a beszívőcsövet? Ehelyett maxi gázon mennek a fosszilis erőművek....

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 964

Hozzászólás Szerző: tottyi »

tamagaba írta:
2026.08.02., vas. 21:02
Na, akkor kezdjük az alapoktól
Kérem írja be minden zöld topikban résztvevő, hogy kinél hogy volt péntektől bekapcsolva a klíma és ki hogy locsolt vezetékes vizet. Csak bolondot ne csináljunk egymásból
Én ma 2-4-ig használtam a klímát, mert a tetőtéri lakrészben nem tudtam máshogy megoldani. Belocsoltam vezetékes vízből a kis, ház előtti kertemet mert különben kiszárad mint a szar
Most kell víz és most kell villany. Nem októberben. Azért nem értem, hogy a sok mérnök mit matekozik, amikor a valóság és az ember nem úgy működik.
Erre való a csúcsra járatott erőművek, jelen esetben gáz tüzelésűek, illetve a saját használatra elhasznált napenergia, márakinél van.
Hazamegyek és felrakom a kocsit a töltőre. Nem délelőtt, meg nem éjjel 2-kor, hanem most fog beindulni a 6kW-os házi töltőm.
A jappók nem hülyék, pontosan tudták, hogy újra kell indítaniuk a 8GW-os atomerőművüket. Náluk is ugyan úgy süt a nap és van kútvizük. Nálam ők a példa és svájc. De a két ország eléggé eltérő adottsággal rendelkezik. Viszont egyik sem akar függeni arab és orosz fosszilis energia forrástól. A politika az csak pénz és Dagobert bácsi
Nalaunk olyan lakas van, hogy ha 3 napig sut a nap akkor meg hajnalban is 30 fok volt a lakasban es annyira at van forrosodva a haz es a kornyezet, hogy mikor jon a hideg szeptemberben akkor 3 nap amig lehul a haz. En a klimat elso melegekkel bekapcsolom es osszel kikapcsolom, igaz ejelre 23 fokra van allitva es eco modban, nappal 1-es fokozaton megy es 22 fokra van allitva, igy van bent 23- 24 fok. Ha jon vendeg felmegy 25 fokra a lakashomerseklet ugyanezek beallitasaval. :) Ezt tobb klima szerelo is mondta, hogy nem jo ha ki-be kapcsolgassuk a klimat mert olyankor szokott bepeneszedni es fura szagokat arasztani. Vizet nem locsolunk mert panelban meg egyenlore nem kell. :) Ja meg annyit, hogy reggel szelloztetek de akkor is megy eco-n a klima, 3.5Kw-os. Nyitott ablaknal keptelenseg aludni mert 5 meterre van egy forgalmas ut. Szoval nem mindenki szerencses es jo helyen lakik.
Ahol elek nalunk is van gyogyito geotermikus forras de a gazdagek ugy dontottek, hogy azt az X-Bionic-ban levo medenceket futik vele, azelott gyogyfurdok voltak itt betegeknek.
Nalunk az atomeromuveknel hatalmas hutokemenyek vannak vagy minek nevezik azokat. Ketto atomeromuvunk is van, az egyikben mikor epult meg dolgoztam is mint festo. :) Es az is igaz, hogy Bos-nel most csak egy turbina megy az alacsony vizallas vegett.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”