Villamos kötött pályás tömegközlekedés. Ha ránézek a vonatinfó térképre, nekem nem tűnik hogy országos léptékben lassítanák a vonatokat sebességben, vagy lassabb gyorsításokkal. Ahogy hőség időkben szokott, sok a max 20percet késő vonat, de nem több mint 2-3héttel ezelőtt a reggeli-délelőtti órákban. Ha valóban lassítanák a vonatokat előírás szerint is, az még jobban felborítaná a teljes országos menetrendet. Persze, néhány szakaszon most is pálya felújítanak (55fok napon kemény meló) és ott kötelező lassabban menni a vonatoknak.Snipi írta: ↑2026.08.05., szer. 07:48Távol álljon tőlem, hogy védjem a vasutat, de nem lehet, hogy most azért megy csak 40-el a vonat mert az energiahelyzet miatt így jóval kevesebbet fogyaszt? Olyat hallottam hírekben, hogy BP.-en a metró, villamos lassabban megy, meg hogy a vonatok lassabban gyorsítanak fel. Nem lehet, hogy a 40 km/h mögött is ez áll?
Azonban felmerült bennem egy kérdés. A modernebb Stadler, Siemens mozdonyok, szerelvények tudnak lassításkor, fékezéskor generátoros áramvisszatermelni a felsővezetékre? Hasonlóan a EV autók saját aksiba visszatermeléshez? A mozdonynál ez teljesen logikus lehet, a vontatott szervényeknél ez talán nem.

. nyilván nekem sem esik jól ez a meleg
, és a testem/agyam nem is bírja már úgy, mint korábban, de ezt az össz. 20-30 necces napot/év azé' ki lehet bírni
, a személyes áldozatot pedig meg lehet hozni
, hogy valamelyest az utánunk következőeknek is tűrhetőbb életük legyen