Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 753
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

A szélturbinálkkal kapcsolatban javaslom a kihasználtsági %-os értékeket nézni, nem csak a MW számokat.
Ott fognak lekonyulni a kimutatások, merthogy 30% körül van. Akkor tud jól termelni, ha van jó szél.
Az atomerőmű kihasználtsági tényezője 90%.
Szóval a széltől nem fog világítani este európa, sem klímázni és 200-al menni a vonat.
Továbbá nagyon jó összefoglalókat tud csinálni AI a témával kapcsolatban. pl. Franciák több mint 50 működő reaktorral nyomulnak 60GW teljesítménnyel. Na abból már fog menni a TGV és exportra is jut.
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 10150

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Alex_Aston írta:
2026.08.03., hétf. 10:57
trane írta:
2026.08.03., hétf. 09:56
... és hogy nem lehet kibirni, ne mondjátok, lécci :ohnoohnoohno: , mert de - csak nem kényelmes. leborulok.gif
Lehet fürdős prostituált vagyok, vagy csak puhap...cs, viszont tartós 26-27°C feletti lakás hömérsékletben, mindezt mondjuk 60% feletti páratartalommal kísérve nem tudok sem aludni, sem pihenni. És a mostani idő ezt eredményezné, ha nem hűteném 24-25-re a lakást, 45-50%-ra csökkentett páratartalomra.
Ha este át tudnám szellőztetni úgy a lakást, hogy következő estig kibírjam benne, nem kellene klímázni, viszont 33-34 kinti hőmérséklet esetén már éjjel sem hűl 24-25 alá, vagy csak talan 1 órára mondjuk 21-22-re. Így viszont az estére 30 fokra melegedő lakást lehetne. 28-ra hűteni kb. De még az sem biztos, ha áll a levegő.
250 hektár erdő van a lakásomtól kb. 30m-re, de tegnap éjfélkor is kint 28-29°C volt....
Nálunk 26 fokra van állítva a klíma. Szerintem az teljesen vállalható kompromisszum.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3731

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

tottyi írta:
2026.08.03., hétf. 10:46
Ezzel a szelturbinaval kapcsolatban azt kene kiszamitani, hogy mennyi kellene belole es mennyibe kerulne plusz a fentartasa egy atomeromuhoz kepest, mennyi az elettartama stb. Na meg allandoan kellene a szel.
A Kisalföldön lassan 25éve működő szélturbinák, szélturbina parkok éves termelése, termelt/névleges kapacitása és annak beruházási/fenntartási költségeiből ez egyszerűen számolható. A napokban bejelentett új, max 4000MW szélturbina engedélyekre várják a (nem csókos) piaci vállalkozók jelentkezését, vagy már ez meg is történt. Igen, ez jelentős állami/EU támogatással fog megépülni. De magántőke is vastagon benne lesz.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

greenbio írta:
2026.08.03., hétf. 10:12
Élő infók:

https://holadelej.hu/
Ez a pillanatnyi határon mozgó MW-ok mutatják az Európai villamos hálózat közös rendszert alkot. Nekem egy dolog furcsa. Dunamenti (Százhalombatta) -564MW névleges?. A másik már nem is meglepő, Ukrajna rendszeresen exportál felénk áramot, annak ellenére, oroszok szisztematikusan pusztítják az ukrán áramrendszert. Ukránok sziszifuszi munkával próbálják helyreállítani.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4206

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

trane írta:
2026.08.03., hétf. 09:56
... és hogy nem lehet kibirni, ne mondjátok, lécci :ohnoohnoohno: , mert de - csak nem kényelmes. leborulok.gif
Lehet fürdős prostituált vagyok, vagy csak puhap...cs, viszont tartós 26-27°C feletti lakás hömérsékletben, mindezt mondjuk 60% feletti páratartalommal kísérve nem tudok sem aludni, sem pihenni. És a mostani idő ezt eredményezné, ha nem hűteném 24-25-re a lakást, 45-50%-ra csökkentett páratartalomra.
Ha este át tudnám szellőztetni úgy a lakást, hogy következő estig kibírjam benne, nem kellene klímázni, viszont 33-34 kinti hőmérséklet esetén már éjjel sem hűl 24-25 alá, vagy csak talan 1 órára mondjuk 21-22-re. Így viszont az estére 30 fokra melegedő lakást lehetne. 28-ra hűteni kb. De még az sem biztos, ha áll a levegő.
250 hektár erdő van a lakásomtól kb. 30m-re, de tegnap éjfélkor is kint 28-29°C volt....
Csak a Marantz! :-D

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 964

Hozzászólás Szerző: tottyi »

istvan01 írta:
2026.08.03., hétf. 09:59
tottyi írta:
2026.08.03., hétf. 09:02

Nalunk az atomeromuveknel hatalmas hutokemenyek vannak vagy minek nevezik azokat.
Heller–Forgó-féle hűtőberendezés
https://hu.wikipedia.org/wiki/Heller%E2 ... dez%C3%A9s

Valamiért környezetért aggódók? nem szeretik látni, mint ahogy tömeg mozgalommá vált a szélturbinák telepítése elleni küzdelemnél is egyik szempont. Valamiért Paks erőműveknél nem tartották jó/elegendő megoldásnak a Heller-Forgó hűtést.

A szélturbináknál három okot szoktak felsorolni. Nem szép, ha gyorsan pörög akkor zajos, és a madarakat zavarja, neki mennek. Madár pusztulásra Franciaországban erre készült egy felmérés, ami szerint a madarak idővel megtanulják ezeket elkerülni, továbbá a közutakon elütött madár tetemek száma jóval magasabb mint a szélturbák okozta madár kár.
Ezt nem is tudtam, hogy magyar talalmany. :) Azert a magyarok mar feltalaltak ezt-azt. Jo lett volna minden szabadalmat megtartani es magyarorszagon gyartani. :(
Ezzel a szelturbinaval kapcsolatban azt kene kiszamitani, hogy mennyi kellene belole es mennyibe kerulne plusz a fentartasa egy atomeromuhoz kepest, mennyi az elettartama stb. Na meg allandoan kellene a szel. Mert ha minden orszag importra szorul akkor ki allitja elo azt a plusz energiat. Szep dolog ez a zold elet de egyenlore nem eletkepes csak mas orszag karara. Meg annyira nem is szep mikor az egesz orszagot telerakjak szelturbinakkal. Az atomeromu sem szep latvany de egy magyarorszagnak lehet eleg lenne ketto. Vagy kivaltva az atomeromuvet kombinalva szelturbinakkal, vizieromuvekkel es napelemparkokkal es ahol csak lehet a hazakra felszerelni napelemeket. De ezekbol mennyi kellene, hogy ne kelljen importalni es az egyre novekvo energiaigenyt is kiszolgalja. Na meg ezekhez lehet at kellene kepezni az emberek mentalitasat es nem utolso sorba egy kis penz is kell hozza, hogy ez mind megvalosuljon.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 444

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Élő infók:

https://holadelej.hu/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
2026.08.03., hétf. 09:02

Nalunk az atomeromuveknel hatalmas hutokemenyek vannak vagy minek nevezik azokat.
Heller–Forgó-féle hűtőberendezés
https://hu.wikipedia.org/wiki/Heller%E2 ... dez%C3%A9s

Valamiért környezetért aggódók? nem szeretik látni, mint ahogy tömeg mozgalommá vált a szélturbinák telepítése elleni küzdelemnél is egyik szempont. Valamiért Paks erőműveknél nem tartották jó/elegendő megoldásnak a Heller-Forgó hűtést.

A szélturbináknál három okot szoktak felsorolni. Nem szép, ha gyorsan pörög akkor zajos, és a madarakat zavarja, neki mennek. Madár pusztulásra Franciaországban erre készült egy felmérés, ami szerint a madarak idővel megtanulják ezeket elkerülni, továbbá a közutakon elütött madár tetemek száma jóval magasabb mint a szélturbák okozta madár kár.

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3063

Hozzászólás Szerző: trane »

az a baj, hogy nagyon kevesen akarnak valós felelősséget vállalni, megideologizáltan bebújva a megszokott komfortzónába. egy dolgot viszont ne feledjetek :rolleyes: : ami most nektek a lakáson belüli huszonpárfokos kényelem, annak a levét a gyerekeitek fogják meginni :yingyang: . és hogy nem lehet kibirni, ne mondjátok, lécci :ohnoohnoohno: , mert de - csak nem kényelmes. leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11482
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

-CB- írta:
2026.08.03., hétf. 09:23
Megkérdezném a jéghideg plázákat, most mennyire hűtenek?

Az önkormányzat, hogy home office van, kikapcsolta a kormányzati épületek hűtését, vagy immár üres hodályokat hűtenek?

Megkérdezném az MVM-et, a rendszerhasználati díj hová folyt el? Nem egyértelmű sok éve, hogy Paksnál toldani kellett volna idejében a beszívőcsövet? Ehelyett maxi gázon mennek a fosszilis erőművek....
A budapesti plázák többségének hűtésvezérlését napokkal ezelőtt módosították.

A legtöbb hivatalnál pénteki munkarendet és/vagy otthoni munkavégzést rendeltek el. Az éppen nem használt épületeket butaság felmelegedni hagyni, mert utána sokkal több energia szükséges a visszahűtésükhöz, ugyanez érvényes a lakóházakra is.

A Paksi Atomerőmű vízkiemelő rendszerét 3 alkalommal is módosították az 1985-ös indulás óta, mostanra szinte teljesen átépítették az eredeti állapothoz képest. Itt azért nem csak egy csőtoldásról van szó.

Nem csak hülyékkel vagyunk körülvéve és nem lehet mindent konyhai logikával kezelni.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1431

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Kútról locsolunk.

Amíg naponta több locsolóautót is látok, amik a kiszáradó fák helyett az aszfaltot locsolják, nem értem a világot....

A klima 26 fokra van állitva, nem értem a nyáron 22-23 fokra állított termosztátokat. Csak megfázol, ha bejössz a 40 fokból.

Megkérdezném a jéghideg plázákat, most mennyire hűtenek?

Az önkormányzat, hogy home office van, kikapcsolta a kormányzati épületek hűtését, vagy immár üres hodályokat hűtenek?

Megkérdezném az MVM-et, a rendszerhasználati díj hová folyt el? Nem egyértelmű sok éve, hogy Paksnál toldani kellett volna idejében a beszívőcsövet? Ehelyett maxi gázon mennek a fosszilis erőművek....

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 964

Hozzászólás Szerző: tottyi »

tamagaba írta:
2026.08.02., vas. 21:02
Na, akkor kezdjük az alapoktól
Kérem írja be minden zöld topikban résztvevő, hogy kinél hogy volt péntektől bekapcsolva a klíma és ki hogy locsolt vezetékes vizet. Csak bolondot ne csináljunk egymásból
Én ma 2-4-ig használtam a klímát, mert a tetőtéri lakrészben nem tudtam máshogy megoldani. Belocsoltam vezetékes vízből a kis, ház előtti kertemet mert különben kiszárad mint a szar
Most kell víz és most kell villany. Nem októberben. Azért nem értem, hogy a sok mérnök mit matekozik, amikor a valóság és az ember nem úgy működik.
Erre való a csúcsra járatott erőművek, jelen esetben gáz tüzelésűek, illetve a saját használatra elhasznált napenergia, márakinél van.
Hazamegyek és felrakom a kocsit a töltőre. Nem délelőtt, meg nem éjjel 2-kor, hanem most fog beindulni a 6kW-os házi töltőm.
A jappók nem hülyék, pontosan tudták, hogy újra kell indítaniuk a 8GW-os atomerőművüket. Náluk is ugyan úgy süt a nap és van kútvizük. Nálam ők a példa és svájc. De a két ország eléggé eltérő adottsággal rendelkezik. Viszont egyik sem akar függeni arab és orosz fosszilis energia forrástól. A politika az csak pénz és Dagobert bácsi
Nalaunk olyan lakas van, hogy ha 3 napig sut a nap akkor meg hajnalban is 30 fok volt a lakasban es annyira at van forrosodva a haz es a kornyezet, hogy mikor jon a hideg szeptemberben akkor 3 nap amig lehul a haz. En a klimat elso melegekkel bekapcsolom es osszel kikapcsolom, igaz ejelre 23 fokra van allitva es eco modban, nappal 1-es fokozaton megy es 22 fokra van allitva, igy van bent 23- 24 fok. Ha jon vendeg felmegy 25 fokra a lakashomerseklet ugyanezek beallitasaval. :) Ezt tobb klima szerelo is mondta, hogy nem jo ha ki-be kapcsolgassuk a klimat mert olyankor szokott bepeneszedni es fura szagokat arasztani. Vizet nem locsolunk mert panelban meg egyenlore nem kell. :) Ja meg annyit, hogy reggel szelloztetek de akkor is megy eco-n a klima, 3.5Kw-os. Nyitott ablaknal keptelenseg aludni mert 5 meterre van egy forgalmas ut. Szoval nem mindenki szerencses es jo helyen lakik.
Ahol elek nalunk is van gyogyito geotermikus forras de a gazdagek ugy dontottek, hogy azt az X-Bionic-ban levo medenceket futik vele, azelott gyogyfurdok voltak itt betegeknek.
Nalunk az atomeromuveknel hatalmas hutokemenyek vannak vagy minek nevezik azokat. Ketto atomeromuvunk is van, az egyikben mikor epult meg dolgoztam is mint festo. :) Es az is igaz, hogy Bos-nel most csak egy turbina megy az alacsony vizallas vegett.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tamagaba írta:
Kérem írja be minden zöld topikban résztvevő, hogy kinél hogy volt péntektől bekapcsolva a klíma és ki hogy locsolt vezetékes vizet. Csak bolondot ne csináljunk egymásból
Tegnap délután 43,3 fokot mértem a teraszon, de már reggel 9-kor is 30 fok felett van. Ezt nem lehet szigeteléssel megoldani, néhány nap alatt minden épület átmelegszik, ha éjjel nem tudjuk lehűteni.

Nálam nappal megy egy klíma a nappaliban, ahol dolgozom, a többi helyiséget napközben lezárom, késő este és éjszaka átszellőztetem. Kora este lekapcsolom azt az egy klímát is, kitelepszünk a teraszra. A kültéri jakuzzi gépészetét napokkal ezelőtt kikapcsoltam, elfogadva, hogy algásodik a víz, de növényeket locsolni és madaraknak inni pont jó, a környéken másként nem jutnak vízhez.

istvan01 írta:
2026.08.03., hétf. 07:15
Tegnap beszélt RTL-en Aszódi Atilla, ahol említette, 4 reaktor teljes üzeméhez 200m3/s vizet kell a Dunából hűtésre kiemelni, majd visszaengedni. Jelenleg Paksnál a rekord alacsony vízállásnál vízhozam 721m3/s. Ebből nagy keresztmetszetű szivattyúkkal is képtelenség felvinni ennyi vizet a blokkokhoz, vissza engedve termál vízzé melegítené a Dunát.
A víz mennyiségén túl a hőmérséklete is probléma. Mivel jelenleg 15 fokkal melegebb a Duna vize a tervezésnél alapul vett értéknél, erősen romlik a hűtőhatása is.

A két új paksi blokk hűtését máshogy tervezték, mint a jelenlegi négyét a 70-es években, mikor a klímaváltozás még ismeretlen fogalom volt (főleg a vasfüggöny mögött). Ott már lesznek (?) közbeiktatott hűtőtornyok, a meleg hűtővizet nem engedik közvetlenül vissza a Dunába, mert azonnal átlépnék a 30 fokos környezetvédelmi határértéket. Cserébe a környezeti léghőmérséklet fog emelkedni.
Van olyan erőműfajta ami nem igényel hűtővizet?
A gázturbinánál nincs visszahűtendő vízgőz.

pali923 írta:
2026.08.02., vas. 22:45
Elég elkeserítő, amit mostanában olvasni/hallani lehet energetikai/folyószabályozási/vízmegtartási témákban ebben az országban. A tízmillió foci és covid-szakértőből mindenki ezekben e témákban lett szakértő, hihetetlen marhaságok és konteók terjednek. És akkor még a politikai okból kitört mozgalmakról nem is beszéltem (csakazértis 15 fokra állítom a klímát, a hűtőt meg -35-re!). :rolleyes:
37 év távlatából lassan ide sorolhatjuk a Duna kör által vezényelt népharagot, ennek következményeként a Bős-Nagymarosi erőmű építésének politikai leállítását is. (?) Az akkoriban éledező zöld mozgalmak bizonyára nem látták, hova fajul a helyzet pár évtized múlva és most mennyire hiányzik az az 500 MW. De a szlovákok megépítették nélkülünk és most jó pénzért adják el nekünk az ott termelt áramot.

Ám hiába okoskodik most a nép, a nagymarosi gát a Duna vízhozamának szabályozására nem lett volna alkalmas, csak a napi ingadozást tudta volna kiegyenlíteni, nem hasonlítható a hatalmas alpesi völgyzáró gátakhoz.

Itt egy szemléletes oldal az ország villamos rendszerének aktuális állapotáról: Holadelej

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4206

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Nálunk tegnap az erdő mellett is 28-29°C volt ÉJFÉLKOR, és reggel is 26°C van.
Nem tudom, ilyen levegővel, hogy lehetne átszellőztetni és áthűteni a lakást, hiába használom a kulső alu redőnyöket... gondolkodik.gif

Reggel 7-kor klíma be, este 19-kor ki. Tavaly cseréltük, Fujotsu típus, tetőtérben van, egymaga behűti a teljes 100nm lakást, 24-25°C-ra, napi kb. 100Ft-ért.
Ez van, ilyen időben nincs más megoldás. Aki meg belvárosban lakik, ahol reggel is 28-30°C van, ott még durvább lehet, mert amikor a lakásban 30-32 körüli a hőmérséklet, azt nem lehet elviselni. Nem erre vagyunk tervezve.
Csak a Marantz! :-D

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Tegnap beszélt RTL-en Aszódi Atilla, ahol említette, 4 reaktor teljes üzeméhez 200m3/s vizet kell a Dunából hűtésre kiemelni, majd visszaengedni. Jelenleg Paksnál a rekord alacsony vízállásnál vízhozam 721m3/s. Ebből nagy keresztmetszetű szivattyúkkal is képtelenség felvinni ennyi vizet a blokkokhoz, vissza engedve termál vízzé melegítené a Dunát.
Szerinte a leállás 1-2hónapot is eltarthat, mert 2025 nyarán ennél magasabb, de veszély közeli vízállás októberig tartott.

Ennek ismeretében Paks2-t van értelme megépíteni? A tervezett átmeneti párhuzamos Paks1 és Paks2-ről nem is beszélve. Ha a forró hűtő vizet visszaengedés előtt hűtőtoronnyal, vagy más módon előhűtik, a Duna vize akkor sem lesz elég a várhatóan egyre szárazabb nyaraknál.
Van olyan erőműfajta ami nem igényel hűtővizet? Van. De pl a Mátrai lignit erőműhöz is kell. Csak gyalázatosan alacsony fűtőértékű a lignit, a felszíni táj pusztítás és persze légszennyéz is hatalmas. Terv szerint a Mátrai erőművet is le kell majd állítani. /Nincsen egyetlen erőműfajta sem, ami végtelen élettartamú, felújítás, karbantartás mellett is egyszer vége van/

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2241

Hozzászólás Szerző: wittao »

tamagaba írta:
Én ma 2-4-ig használtam a klímát, mert a tetőtéri lakrészben nem tudtam máshogy megoldani. Belocsoltam vezetékes vízből a kis, ház előtti kertemet mert különben kiszárad mint a szar
Most kell víz és most kell villany. Nem októberben. Azért nem értem, hogy a sok mérnök mit matekozik, amikor a valóság és az ember nem úgy működik.
Erre való a csúcsra járatott erőművek, jelen esetben gáz tüzelésűek, illetve a saját használatra elhasznált napenergia, márakinél van.
Hazamegyek és felrakom a kocsit a töltőre. Nem délelőtt, meg nem éjjel 2-kor, hanem most fog beindulni a 6kW-os házi töltőm.
A jappók nem hülyék, pontosan tudták, hogy újra kell indítaniuk a 8GW-os atomerőművüket. Náluk is ugyan úgy süt a nap és van kútvizük. Nálam ők a példa és svájc. De a két ország eléggé eltérő adottsággal rendelkezik. Viszont egyik sem akar függeni arab és orosz fosszilis energia forrástól. A politika az csak pénz és Dagobert bácsi
Nekem van furt kutam, ketto db.
Az eddigiekkel ellentetben most kesobbre vettem a locsolast, olyan 10 oratol locsolok.
Az elektromos autonk normal esetben este 22-tol tol reggel 8-ig, de most csak nappal 10-tol 16:30-ig. Viszont 3 napja nem toltottem, csak egy estet. Most a hetveget is ugy szerveztuk a csaladdal, h. mindenki marad a seggen es nem most utazzuk at a fel orszagot egy banyatoert, ahol 5000 masik embert kerulgessunk. Igy zero utazas ment hetvegen.
Klimak: nalunk van jopar darab, de alapbol 12-17 ora kozott megy epuletenkent 1db, es 25 fokot csinalnak.

A cegeknel elrendeltuk a 16-22 orak kozotti leallast es elorehoztuk a karbantartasi idoszakot (kollegak kapnak husito italt, 0% sort, jegkremet, vagy van aki most extra szabit vett ki). Nekunk az aramfogyasztasunk 1MWh korul van, szoval ha nem is ultra nagy, de sok haztartassal feler, ha megallunk a csucsidoszakban.
Emellett felajanlottunk szeneromuveknek 2000tonna azonnal hozzaferheto nagy kaloriatartalmu futoanyagot dijmentesen, es 10.000 tonnat tudunk meg leszallitani a szallitasi dijert cserebe, az anyagot ingyen.

Napi gyors zuhany, nem locsolunk csapvizzel, limonadet iszunk es nem jarogatunk el sorert, cola-ert stb.
Kutyaim alapvetoen kinti kutyak es nem jonnek be soha, de csinaltunk nekik husolo helyet bent a hazban... ennek ellenere 2 perc utan nem ertettek ok most miert vannak ott, es leptek vissza a nagy arnyekos fa ala, ahol rendszeresen fellocsoljuk nekik a foldet.

Ugy erzem a papir szivoszalon tul ennyit tudok tenni az ugy erdekeben :)
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1311

Hozzászólás Szerző: pali923 »

istvan01 írta:
2026.08.02., vas. 06:45
Akkor érdemes a Dunát hasonlítani a Dnyeper fő jellemzőivel.
Ha ilyen jól ismered a Dnyepert, akkor bizonyára arról is olvastál, hogy sokan már a háború előtt is ketyegő ökológiai bombának tartották a folyón a duzzasztók rendszere miatt kialakult állapotokat. Nincs ingyen ebéd a folyószabályozásban sem, hiába gondolták annak idején a Szovjetunióban hogy a természet erőit meg lehet regulázni, és bármit meglehet tenni.

Elég elkeserítő, amit mostanában olvasni/hallani lehet energetikai/folyószabályozási/vízmegtartási témákban ebben az országban. A tízmillió foci és covid-szakértőből mindenki ezekben e témákban lett szakértő, hihetetlen marhaságok és konteók terjednek. És akkor még a politikai okból kitört mozgalmakról nem is beszéltem (csakazértis 15 fokra állítom a klímát, a hűtőt meg -35-re!). :rolleyes:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1311

Hozzászólás Szerző: pali923 »

tamagaba írta:
Kérem írja be minden zöld topikban résztvevő, hogy kinél hogy volt péntektől bekapcsolva a klíma és ki hogy locsolt vezetékes vizet.
Erre én nagyon egyszerűen válaszolok: nincs klímánk, és még soha nem locsoltunk vezetékes vízzel, 24 év óta lakunk itt. Viszont 44cm-es téglafalunk van, perlites vakolattal, minden ablakon (kívül) sötétítő tábla fából, amit én raktam össze. Mindig le vannak húzva, ahova odasüt a Nap. Az ablakok egészen esti zárva vannak, amikor lemegy annyira a külső hőmérséklet, hogy ne legyen fájdalmas szellőztetni. Egész nap elviselhető a levegő házban. Ezek az apróságok hiányoznak nagyon sok épületből Magyarországon, pedig nagyon sokat lehetne vele spórolni.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

istvan01 írta:
2026.08.02., vas. 19:55
Én abban vagyok kétséges, lehet-e egyáltalán termálvíz, nyomott, szivattyúzott forrásból villamos áramot termelni? Gőzturbinát melegvízből nem lehet forgatni. Nagynyomású gőzt talajból Magyarországon kinyerni szerintem nem lehet. Más módszer? A geotermikus melegvíz távfűtésre alkalmas, de ott is hőcserélőn kell átmennie a víz ásványi sótartalma miatt.
Szeretjük mondogatni magunkról, hogy geotermikus nagyhatalom vagyunk, de a valóságban egyetlen ilyen alapon működő erőművünk van Turán, szigorú 2,7 MW végteljesítménnyel, szóval ez inkább tévhitnek mondható. Izlandon kicsit hitelesebb egy ilyen mondás, ott a geológiai adottságaik miatt képesek nagyteljesítményű erőműveket építeni a vékony kéreg alatti 200 fok feletti forró vízre. Nálunk jellemzően 50-70 fokos vízhez lehet hozzáférni, ami épületfűtésre még elég, de áramot termelni csak nagyon rossz hatásfokkal lehetne belőle.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2026.08.02., vas. 19:33
Hovarju#7 írta:
2026.08.02., vas. 08:08
Azt kell csinálni, amit az EU akar, Ha ők szélerőművet akarnak, akkor nem kell a geotermikus előnyünkkel foglalkozni. Legyen tánc, akarom mondani legyen szél!
Egyik jobaratomon keresztul volt szerencsem megnezni es betekinteni a Del-Alfold teruleten folyo geotermikus eromuvi es egyeb termalvizhasznositassal kapcsolatos kiserletekbe. Ipari meretekrol beszelunk, visszasajtolasos eljarasokkal…
Csak roviden annyit tudok irni: nem konnyu kenyerkereset, egyaltalan nem lehet kijelenteni h. egy szuper, hatarok nelkuli megoldas. Persze a vilagon vannak futo sikeres projektek (Izland, Chile stb.) es lehet meg tanulni. De borzaszto draga, nagyon kint van az orszag sarkaban es onnan kellene betolni az aramot a rendszerbe.
Az allandosaga pozitiv, de hatranyai ennek is vannak.
Én abban vagyok kétséges, lehet-e egyáltalán termálvíz, nyomott, szivattyúzott forrásból villamos áramot termelni? Gőzturbinát melegvízből nem lehet forgatni. Nagynyomású gőzt talajból Magyarországon kinyerni szerintem nem lehet. Más módszer?
A geotermikus melegvíz távfűtésre alkalmas, de ott is hőcserélőn kell átmennie a víz ásványi sótartalma miatt.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

istvan01 írta:
2026.08.02., vas. 08:42
Kérdés, Magyarország vagy Ausztria látja el biztonságosabban az országot villamos energiával? Az alkérdést fel lehet tenni, melyik országnak nagyobb a környezet terhelési lábnyoma villamos energia felhasználásával, termelésével?
Teljesen más a két ország villamosenergia rendszere. Ausztria saját termelésének 80 %-a megújuló forrásból, többnyire vízenergiából származik, ezért száraz időszakokban importra szorulnak, ami éves szinten 8-10 %. Magyarország minden évszakban behozatalra szorul, éves viszonylatban a fogyasztás negyedét szolgálják ki külföldi árammal.

tamagaba írta:
2026.08.02., vas. 09:55
Nem az egyszerü embernek kéne ezt eldönteni, hanem az energetikai szakembereknek. Most, hogy ennyire beköszönőben van az elektromos autós korszak - nem tudjuk atom nélkül kiszolgálni az igényeket.
Rengetegszer kiszámolták, levezették már, hogy az elektromos autózás nem terheli komolyabb mértékben a villamos rendszert, amennyiben a felhasználás logikus ütemezés szerint zajlik, pl a töltőállomások nem közvetlenül a hálózatból, hanem saját tárolóikból nyerik az áramot, amit akkor töltenek vissza, mikor kevésbé fáj a rendszernek. A jelenlegi helyzet is megmutatja, hogy a túltolt napelem telepítések miatt a nappali órákban bőven van olcsó villamos energia, amit lehetne töltésre használni, aztán az elektromos autók nagyméretű akkumulátoraival a leginkább problémás esti órákban támogatni az otthoni fogyasztást. Egyre több országban építenek már ilyen rendszert, idővel talán nálunk is elindul.

Stratégiai döntéseket a politikának kell meghoznia szakmai adatok és érvek mentén. Egy ország energiaellátását rengeteg módon meg lehet oldani, ezek közül a politikának kell választania, aztán a szakmára bízni a megvalósítást. Az "egyszerű emberek" szépen megmutatják ezekben a napokban, mennyire tájékozatlanok és emiatt befolyásolhatók. Eszeveszett konteók terjednek a Duna vízhozamáról, az atomerőmű hűtéséről, meg kb mindenről, amin lehet csámcsogni.

Jelen helyzet jó alkalom és indok lehetne a politikai "rezsicsökkentés" eltörlésére és átállni a valós fogyasztásra alapuló díjazásra. Akkor bizonyára sokan kezdenének spórolni, amire jelenleg nem kényszerülnek, kétpofára fogyasztják az olcsó, államilag támogatott árú áramot.

Hovarju#7 írta:
Azt kell csinálni, amit az EU akar...
Ki az az EU?

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2241

Hozzászólás Szerző: wittao »

Hovarju#7 írta:
Azt kell csinálni, amit az EU akar, Ha ők szélerőművet akarnak, akkor nem kell a geotermikus előnyünkkel foglalkozni. Legyen tánc, akarom mondani legyen szél!
Egyik jobaratomon keresztul volt szerencsem megnezni es betekinteni a Del-Alfold teruleten folyo geotermikus eromuvi es egyeb termalvizhasznositassal kapcsolatos kiserletekbe. Ipari meretekrol beszelunk, visszasajtolasos eljarasokkal…
Csak roviden annyit tudok irni: nem konnyu kenyerkereset, egyaltalan nem lehet kijelenteni h. egy szuper, hatarok nelkuli megoldas. Persze a vilagon vannak futo sikeres projektek (Izland, Chile stb.) es lehet meg tanulni. De borzaszto draga, nagyon kint van az orszag sarkaban es onnan kellene betolni az aramot a rendszerbe.
Az allandosaga pozitiv, de hatranyai ennek is vannak.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Nem az egyszerü embernek kéne ezt eldönteni, hanem az energetikai szakembereknek.
Most, hogy ennyire beköszönőben van az elektromos autós korszak - nem tudjuk atom nélkül kiszolgálni az igényeket.
Már késésben vagyunk, még 2 kisebb erőmű kéne a tiszára. Persze nincs egy kanyi vasunk sem.
Olyan könnyen kapcsolunk be mindent itthon, legyen fény az utcán, legyen sok nagy teljesítményű töltő.
Persze ne nálunk legyen a csunya erőmű, majd azt termelje más, mi meg megvesszük. Ja így könnyü tisztának maradni (lásd India hajóbontás)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Én felteszek egy teoretikus kérdést. Ausztriában 39 éve népszavazás döntött arról, hogy megindulhat-e a teljesen elkészült zwentendorfi atomerőmű. Ami után épült volna további kettő atomerőmű is. Tudjuk, Ausztriában nincs működő atomerőmű. Megoldják atom nélkül és persze importból is az európai közösített villamos hálózaton keresztül.
Magyarországon nem népszavazás, hanem politikai szakmai(?) döntés született arról, nem épülnek újabb folyami duzzasztó-erőművek.
Kérdés, Magyarország vagy Ausztria látja el biztonságosabban az országot villamos energiával? Az alkérdést fel lehet tenni, melyik országnak nagyobb a környezet terhelési lábnyoma villamos energia felhasználásával, termelésével?

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”