Tegnap délután 43,3 fokot mértem a teraszon, de már reggel 9-kor is 30 fok felett van. Ezt nem lehet szigeteléssel megoldani, néhány nap alatt minden épület átmelegszik, ha éjjel nem tudjuk lehűteni.
Nálam nappal megy egy klíma a nappaliban, ahol dolgozom, a többi helyiséget napközben lezárom, késő este és éjszaka átszellőztetem. Kora este lekapcsolom azt az egy klímát is, kitelepszünk a teraszra. A kültéri jakuzzi gépészetét napokkal ezelőtt kikapcsoltam, elfogadva, hogy algásodik a víz, de növényeket locsolni és madaraknak inni pont jó, a környéken másként nem jutnak vízhez.
A víz mennyiségén túl a hőmérséklete is probléma. Mivel jelenleg 15 fokkal melegebb a Duna vize a tervezésnél alapul vett értéknél, erősen romlik a hűtőhatása is.istvan01 írta: ↑2026.08.03., hétf. 07:15Tegnap beszélt RTL-en Aszódi Atilla, ahol említette, 4 reaktor teljes üzeméhez 200m3/s vizet kell a Dunából hűtésre kiemelni, majd visszaengedni. Jelenleg Paksnál a rekord alacsony vízállásnál vízhozam 721m3/s. Ebből nagy keresztmetszetű szivattyúkkal is képtelenség felvinni ennyi vizet a blokkokhoz, vissza engedve termál vízzé melegítené a Dunát.
A két új paksi blokk hűtését máshogy tervezték, mint a jelenlegi négyét a 70-es években, mikor a klímaváltozás még ismeretlen fogalom volt (főleg a vasfüggöny mögött). Ott már lesznek (?) közbeiktatott hűtőtornyok, a meleg hűtővizet nem engedik közvetlenül vissza a Dunába, mert azonnal átlépnék a 30 fokos környezetvédelmi határértéket. Cserébe a környezeti léghőmérséklet fog emelkedni.
A gázturbinánál nincs visszahűtendő vízgőz.Van olyan erőműfajta ami nem igényel hűtővizet?
37 év távlatából lassan ide sorolhatjuk a Duna kör által vezényelt népharagot, ennek következményeként a Bős-Nagymarosi erőmű építésének politikai leállítását is. (?) Az akkoriban éledező zöld mozgalmak bizonyára nem látták, hova fajul a helyzet pár évtized múlva és most mennyire hiányzik az az 500 MW. De a szlovákok megépítették nélkülünk és most jó pénzért adják el nekünk az ott termelt áramot.pali923 írta: ↑2026.08.02., vas. 22:45Elég elkeserítő, amit mostanában olvasni/hallani lehet energetikai/folyószabályozási/vízmegtartási témákban ebben az országban. A tízmillió foci és covid-szakértőből mindenki ezekben e témákban lett szakértő, hihetetlen marhaságok és konteók terjednek. És akkor még a politikai okból kitört mozgalmakról nem is beszéltem (csakazértis 15 fokra állítom a klímát, a hűtőt meg -35-re!).
Ám hiába okoskodik most a nép, a nagymarosi gát a Duna vízhozamának szabályozására nem lett volna alkalmas, csak a napi ingadozást tudta volna kiegyenlíteni, nem hasonlítható a hatalmas alpesi völgyzáró gátakhoz.
Itt egy szemléletes oldal az ország villamos rendszerének aktuális állapotáról: Holadelej