A Fórum működési költségeihez járulsz hozzá azzal, ha hirdetéseket jeleníthetünk meg. Kérjük, hogy fontold meg ezen az oldalon az „Adblock” rendszered kikapcsolását.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Van ez így, bár én a tüdőpukkanásra értettem. Nem emléxem mi volt a pontos probléma,meg úgy őszintén, nem is látom -én analfabéta- mi az összefüggés és már nem emléxem rá, mi is lett a baja, de sziréna vitte...
Begörcsölhetett szegény, szerintem a tüdőre nemigen van hatással. Gyerekkoromban az idősebbek riogattak vele, hogy a túl hideg víztől "leég a tüdőnk".
lehet, (rendesen) félrenyelt
Sajnos nem emlékszem. Akkor megértettem mi történt, de 15 éve volt. De nekem nem félrenyelés dereng.
De látod, a @pärt öregei ismerték a népi bölcsességet. Ha @sebi túl lesz a mai napon, aztán jól kideríti. De lehet a chatGpt is megmondaná. Csak telón xar vele beszélgetni
Van ez így, bár én a tüdőpukkanásra értettem. Nem emléxem mi volt a pontos probléma,meg úgy őszintén, nem is látom -én analfabéta- mi az összefüggés és már nem emléxem rá, mi is lett a baja, de sziréna vitte...
Begörcsölhetett szegény, szerintem a tüdőre nemigen van hatással. Gyerekkoromban az idősebbek riogattak vele, hogy a túl hideg víztől "leég a tüdőnk".
Oszt' meg is másztad azt a hegyet? Mert csak onnantól hegy, odáig csak táj az út mellett.
Szerintem kérdezzük meg inkább Szalont vagy geza123-t, hogy hegyek-e ezek.
mint lentebb írom, meg hát ; ill. a geológiai szakemberek azé' csak tudják, mi-micsoda
A holnapi bábolnai bajnokoknak jó tekerést kívánok! Vigyázzatok magatokra, frissítsetek rengeteget!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára pärt 2026.08.01., szomb. 22:35-kor.
naésakkor, hogy tudományosan is alátámasszam a "Hegy"séget...
Oszt' meg is másztad azt a hegyet? Mert csak onnantól hegy, odáig csak táj az út mellett.
Szerintem kérdezzük meg inkább Szalont vagy geza123-t, hogy hegyek-e ezek.
...Ez egyébként valamelyik másik megyében található Tarnalelesz lehet, itt a hevesi Tarnalelesz környékén csak dombok vannak.
500km-rel a lábban az biza' Hegy
naésakkor, hogy tudományosan is alátámasszam a "Hegy"séget > idézet a Bükki Nemzeti Park Ig. honlapján a Tarna-Lázbérc Tájvédelmi Körzetet illetően: "A tájvédelmi körzet három területi egységből áll: Vajdavár-hegység (Arló, Borsodszentgyörgy, Bükkszenterzsébet, Domaháza, Istenmezeje, Szentdomonkos, Tarnalelesz, Váraszó községek határában), Hevesaranyosi-dombvidék (Hevesaranyos határában, Úszó-völgy (Csernely határában)"
na, rászóltál > Tarnaleleszen volt az 1. nyomóskutas frissítőpontom. mire a kiöntött teavizet hideg(ebb)re cseréltem, egy igazi triatlonos húzott el előttem. intettem, azt' gondoltam, úgyis mingyá' utólérem, váltunk majd pár szót, a Hegyen meg otthagyom . aha. a (3km-re lévő) Hegy alájig csak a távolságot tudtam tartani, ott meg az első kanyarig láttam a fickót, azt' annyi . hiába no, az arcom még megvan, de sem a kondi (a mai nappal van 500km-em az idén), sem a melegtűrés má' nincs . azzal vígasztalom magam, hogy legalább 60 má' elmúltam
Van ez így, bár én a tüdőpukkanásra értettem. Nem emléxem mi volt a pontos probléma,meg úgy őszintén, nem is látom -én analfabéta- mi az összefüggés és már nem emléxem rá, mi is lett a baja, de sziréna vitte.
Csak e.miatt jeleztem a magam kifacsarós módján, hogy óvatosan a hirtelen hideggel
Amúgy lehet az egyik kanyarban befutott a sűrűbe, meglapult, nehogy beégesse egy nyugger tata
Ha az áttételre gondolsz, az 50/11 - 34/34, csak öregesen. De - a pontosság kedvéért - régen is 52/13 - 42/21 (!!! ezt ma már értelmezni sem tudom ) volt.
Ha az áttételre gondolsz, az 50/11 - 34/34, csak öregesen. De - a pontosság kedvéért - régen is 52/13 - 42/21 (!!! ezt ma már értelmezni sem tudom ) volt.
...Tarnaleleszen volt az 1. nyomóskutas frissítőpontom. mire a kiöntött teavizet hideg(ebb)re cseréltem, egy igazi triatlonos húzott el előttem. intettem, azt' gondoltam, úgyis mingyá' utólérem, váltunk majd pár szót, a Hegyen meg otthagyom . aha. a (3km-re lévő) Hegy alájig csak a távolságot tudtam tartani, ott meg az első kanyarig láttam a fickót, azt' annyi . hiába no, az arcom még megvan, de sem a kondi (a mai nappal van 500km-em az idén), sem a melegtűrés má' nincs . azzal vígasztalom magam, hogy legalább 60 má' elmúltam
Annyira tekintélyt parancsoló lehetett a megjelenésed, hogy megtolta, nehogy szégyenben maradjon.
Ez egyébként valamelyik másik megyében található Tarnalelesz lehet, itt a hevesi Tarnalelesz környékén csak dombok vannak.
na, rászóltál > Tarnaleleszen volt az 1. nyomóskutas frissítőpontom. mire a kiöntött teavizet hideg(ebb)re cseréltem, egy igazi triatlonos húzott el előttem. intettem, azt' gondoltam, úgyis mingyá' utólérem, váltunk majd pár szót, a Hegyen meg otthagyom . aha. a (3km-re lévő) Hegy alájig csak a távolságot tudtam tartani, ott meg az első kanyarig láttam a fickót, azt' annyi . hiába no, az arcom még megvan, de sem a kondi (a mai nappal van 500km-em az idén), sem a melegtűrés má' nincs . azzal vígasztalom magam, hogy legalább 60 má' elmúltam
Azért vannak fokozatok. USA-ban egy vödör jeget adnak, amibe egy kis ital is kerül, azzal én sem tudok mit kezdeni. Keleti népeknél meg tényleg megvan ez a meleg ital fétis, de annak részben a forralással fertőtlenítés és ettől nem függetlenül a tea kultusz a gyökere.
Én naponta nagyjából két liter teát iszom meg, de mellé nem nagyon kívánnék húgymeleg vizet inni. Ok, ma tekerés közben az volt, sőt, mivel a nap is sütötte, inkább 40+ fokos (pedig a második adag még jávorkúti forrásvíznek indult), de itthon már hideget tudtam inni, de jeget nem rakok semmibe.
akkor igyad, tesó . ja, meg szóJJá a profiknak is, meleggel frissítsenek (félreértések elkerülésére: amíg iható a kulacsomban a víz, úgy iszom - de /közel/ forrót azé' má' nem . a Hegybe' /munkában/ meg nincs víz, úgyhogy egész nap a langyosat/meleget iszom )
akkor igyad, tesó . ja, meg szóJJá a profiknak is, meleggel frissítsenek (félreértések elkerülésére: amíg iható a kulacsomban a víz, úgy iszom - de /közel/ forrót azé' má' nem . a Hegybe' /munkában/ meg nincs víz, úgyhogy egész nap a langyosat/meleget iszom )
Nekem még kb. 4-5 kili volt hazáig, de úgy döntöttem, jobb lesz megállni egy benzinkútnál valami léért. A háromnegyed liternyi izolötty majdnem egy nyelésre csúszott le.
én B-lapátfalván tettem ugyanígy, ugyanannyival hátra, csak egy nyomóskútnál és csak 2dl, de HIDEG vízzel hazáig
Pedig ilyenkor jobb a meleg. A tested meleg.
De van egy másik dolog, amit majd sebi biztos jobban tud, de triathlonos csávónak elpukkant a tüdeje, amikkr verseny után berántotta a hideg vizet. Kolléga mellett feküdt a kórházban, nem urban legend.
De pl a TMP fiúk kimentek hongkongba szétnézni. A keleti népek röhögnek a nyugaton, hogy hideg dolgokat isznak. A csapvíz is ha nem elég meleg, képesek melegíteni is és úgy szervirozzák. Kajához főleg. A hideg italok a bevitt zsírt megdermesztik. Japók is ezért teáznak. Biztos nem ezen múlik, de keleten kicsit tovább élnek
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2026.08.01., szomb. 20:09-kor.
Nekem még kb. 4-5 kili volt hazáig, de úgy döntöttem, jobb lesz megállni egy benzinkútnál valami léért. A háromnegyed liternyi izolötty majdnem egy nyelésre csúszott le.
én B-lapátfalván tettem ugyanígy, ugyanannyival hátra, csak egy nyomóskútnál és csak 2dl, de HIDEG vízzel hazáig
Én ugyan nem. (Nesze nektek, táplálkozási szakemberek )
Na, még kb. egy huszas hazáig, az már legalább árnyékos (viszont nagyrészt emelkedik ), de a lényeg, hogy már nincs 37 fok...
Addig szöszöltél a beállítással, hogy insta-képes legyen, hogy a habot elvitte a cica.
Ti máshogy élveztek. Én vigyázok magamra: belőlem csak egy van, másokból meg rengeteg
Igazad van. Ugyanakkor NEKEM szükségem van ilyen akadályokra, amikkel próbára teszem magam. Jobban megismerem a határaim. Persze, ha úgy érzem,simán feladom és leállok. Nem "életem műve" egy ilyen verseny.
Mentünk mi is 37-ben versenyen. Ha előtte szokod a meleget, xal nem a klímás kocsiban pihensz, alig fogod észerevenni. Kaja, pia. Pulzusom avg-ben kb 5-el volt magasabb, 185
A testhő ilyenkor felmegy (terhelésen) 38-39-re, máris más a 37 a saját testhőhöh képest.
De pl olimposz déli oldalán,rendszerint 40 fokban megyünk, odatűző napon. Persze, xar, de 30 fokban se jobb a meredeken dzsanázni.
Xal xar ez a meleg, de bringán, veretve máshogy adja. Inni kell. Legfeljebb majszolj közben sült tokaszalonnát sópótlásnak
Ti máshogy élveztek. Én vigyázok magamra: belőlem csak egy van, másokból meg rengeteg
Igazad van. Ugyanakkor NEKEM szükségem van ilyen akadályokra, amikkel próbára teszem magam. Jobban megismerem a határaim. Persze, ha úgy érzem,simán feladom és leállok. Nem "életem műve" egy ilyen verseny.
Én most futottam be. Bár az átlagnál valamivel jobban bírom a meleget, de az biztos, hogy ha lenne is rá hajlandóságom, ilyen időben, ebben a korban tuti nem indulnék el egy versenyen. 37C°-ban el lehet öregesen karistolni, de komolyabb terheléssel inkább a hőtűrést lehet tesztelni, nem az edzési munkát. Múlt hét végén 114 kilit gurultam, most 95-öt, de amaz nagyságrenddel kevésbé volt fárasztó.
Én most futottam be. Bár az átlagnál valamivel jobban bírom a meleget, de az biztos, hogy ha lenne is rá hajlandóságom, ilyen időben, ebben a korban tuti nem indulnék el egy versenyen. 37C°-ban el lehet öregesen karistolni, de komolyabb terheléssel inkább a hőtűrést lehet tesztelni, nem az edzési munkát. Múlt hét végén 114 kilit gurultam, most 95-öt, de amaz nagyságrenddel kevésbé volt fárasztó.