Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Cd játszók
- tamagaba
- Törzsvendég

- Értékelés: 753
- Kapcsolat:
Re: Cd játszók
Had kérdezzem meg, ha egy BD lemezt a lejátszó 0,3 mikronos track-pitch-el le tud játszani, akkor miért lenne probléma egy audio CD lejátszása?
- Csatolmányok
-
- bluray-vs-dvd-laser-technology.jpg (33.08 KiB) Megtekintve 629 alkalommal
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
Egyetértek, szerintem a CDM0/CDM1 futóművel már nem fog senki versenyre kelni, az az idő már soha sem fog visszajönni.
Ami Philips CD lejátszók hangját úgy általában illeti - amikor SMD alkatrészekre váltottak, akkor a varázslat hirtelen megszűnt...
Az igazi minőség azonban a soha forgalomba nem került Philips/Marantz Trial Run és Demo gépeknél volt, azt szintén nehéz lesz modern "mosógép" chipekkel megugrani (személyes véleményem).
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3459
...és a CDM0/CDM1 is elavult, a CD Pro2 szintúgy, és nem mechanikusan, hanem hangilag, egy bizonyos minőséget képtelenek elérni.
Nekem ez a tapasztalatom.
Egyetértek, szerintem a CDM0/CDM1 futóművel már nem fog senki versenyre kelni, az az idő már soha sem fog visszajönni.
Ami Philips CD lejátszók hangját úgy általában illeti - amikor SMD alkatrészekre váltottak, akkor a varázslat hirtelen megszűnt...
Az igazi minőség azonban a soha forgalomba nem került Philips/Marantz Trial Run és Demo gépeknél volt, azt szintén nehéz lesz modern "mosógép" chipekkel megugrani (személyes véleményem).
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Részemről, a kiolvasási megbízhatóság, gyorsaság, műszaki elegancia terén, a nem-horror drága gépek között a japánok (pl. a Sony-k) a verhetetlenek.tunerman írta: ↑2026.07.29., szer. 09:28
Nem akarnék én itt vitát generálni - főleg azon a területen nem ahol én vagyok![]()
Csak finoman rákérdeznék - melyik cégnek, és milyen tipusa üzemképes nagy számban(!) az első generációs CD lejátszók közül?
Mert nagyon gyorsan kiderülne, hogy hol is vannak már tömegesen a Philips alapokat NEM használó készülékek...
TJ.
Szerintem a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a CDM0/CDM1 futóműnek lényegében nem tudtak érdemben vetélytársat állítani, az elektrolit kondenzátorok és egyébb alkatrészek pedig mindenhol egyformán öregednek![]()
Ipari remekművek, ma is annyira gyorsan beolvasnak, hogy nem is érti az ember, hogy 30-40 év után ez hogyan lehetséges. És nincs az a karcos lemez, vagy 52-szeresen megírt 25 éves CDR, amin hibáznának.
Fogjuk kézbe pl. a lemezleszorító súlyokat egy 50ES és egy Philips mechanikás gépezet esetében; az a különbség, pontosan, mint az egész műszaki megvalósításnál fennáll. Meg az 50ES-nél, pl. az a finoman be-rúgózó központosító csonkakúp alakú cucc, amire a korongot rátesszük, az egy mérnöki csoda; a CD lemez belső lyuk átmérő-szabálytalanság, ami pl. az excentricitásban főszereplő, az ezzel a megoldással teljesen kiküszöbölődött.
Vagy nézzük a közvetlenhajtású forgatómotort a drágakő csapágyain, vs. az 50 centes dc motorral a CD Pro-ban.
Hangban sajna a helyzet gyakorlatilag fordított...
De a kor ment tovább, és a CDM0/CDM1 is elavult, a CD Pro2 szintúgy, és nem mechanikusan, hanem hangilag, egy bizonyos minőséget képtelenek elérni.
Nekem ez a tapasztalatom.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - TT DAC - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
- BLX
- Törzsvendég

- Értékelés: 1106
Nekem is van egy kb. 26 éves Onkyo dx 7222-es CD lejátszóm.
Külső DAC-kal nagyon jól szól ez is. A belsejében minden alkatrész jó állapotban van. A mechanika is jó még. A távirányító is működik.
Kis gyerekkel, jó móka kísérletezni a CD lemezekkel. Egyelőre még ő sem tudta tönkre tenni.
Csak kéne menni új lemezeket összevadászni "gyerek zene" témában, mert a jelenlegi készlet kicsit karcsú.
Külső DAC-kal nagyon jól szól ez is. A belsejében minden alkatrész jó állapotban van. A mechanika is jó még. A távirányító is működik.
Kis gyerekkel, jó móka kísérletezni a CD lemezekkel. Egyelőre még ő sem tudta tönkre tenni.
Csak kéne menni új lemezeket összevadászni "gyerek zene" témában, mert a jelenlegi készlet kicsit karcsú.
-
Hovarju#7
- Újonc fórumos

- Értékelés: 16
Pár napja járt nálam egy magyar tag, aki egy menő US audió szalonban dolgozik, mert hogy ott él jó pár éve. Hozott ajándékot, egy írott CDt. amit kiállítóként demóra használtak a legutóbbi CES kiállításon. Nem kérdeztem, de gondolom Internetről szedte le a számokat. Belehallgattunk semmi extra, aztán feltettem pár gyári CDt a gyűjteményemből. Kicsit meglepődött.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11476
- Kapcsolat:
Úgy tűnik, óvatosan, titokban, de folyamatosan bővül a klub. Pár hónapja én is beszálltam, jobban mondva megújítottam a régen lejárt klubtagságom, erről írtam is pár sort akkor. Lelkesedésem azóta sem lankadt, ráérős napokon több korongot is megpörgetek, jelenleg is CD-ről szórakoztat Marianne Faithfull a Blazing Away New York-i koncertfelvételével. Továbbra is azt gondolom, ez a médium tud valamit, amire az online streaming (még) nem találta meg a maga megoldását.
Néha átpörgetem a használtpiaci CD játszó kínálatot, a tekintélyesebb példányoknál megakadok, de gyorsan a kezemre ütök. A Lemezbörzén kevésbé vagyok fegyelmezett, így a lemezes polc gyorsan zsúfolódik.
Néha átpörgetem a használtpiaci CD játszó kínálatot, a tekintélyesebb példányoknál megakadok, de gyorsan a kezemre ütök. A Lemezbörzén kevésbé vagyok fegyelmezett, így a lemezes polc gyorsan zsúfolódik.
Én ugyan régi CD lejátszó fan vagyok de senkit nem bíztatok erre.
(Nekem a szolgáltatások is nagyon fontosak amiket az újak már nem tudnak, ez másoknál lényegtelen szempont.)
Nálam anno még járt egy CD 304 valamikor 2006 tájékán amit ki akartam próbálni (akkoriban ment az index fórumán a T34 őrület :) de mire elhozta az eladó, már nem működött... (Nem olvasta be a lemezt) Bár tény hogy az az eladó szerintem valami német lomis forrásból szerezte a cuccait. Lehet hogy ha az akkor ott még működik akkor én is a Philips vonalra szállok fel. :-)
Akkoriban lett a Sony CDP-710 ami minden másnál jobban tetszett amit kipróbáltam (ma már ~39 éves) amit én kb 15 évig használtam probléma nélkül. Egyetlen baja lett valamikor 2020 környékén, hogy egyszercsak az RCA csatijai nem érintkeztek de a totelnél megcsinálták, azóta is jó (bár az aranyozott eredeti csatik helyett normál aranyozatlant raktak bele...). De már a sógoromnál van aki csak ritkán használja. Engem még először abszolút nem érdekelt a Sony-Philips kettősség (akkoriban még eredetileg Pioneer SACD játszót akartam venni a Philips sikertelen kipróbálása után) de ez a 710-es annyira megtetszett és annyira bevált, annyira szerettem, hogy végülis ez vitt rá a Sony vonalra.
Aztán van itthon X707ES meg X505ES (~32 éves), a 707est napi szinten több órát használom már pár éve és működik. Az 505 csak tartalék de annak sincs semmi baja. A 707nek volt kisebb mechanikai problémája már de Beséék megcsinálták és alapjában véve szuperül megy. Aztán most újabban egy 39 éves CDP-555ESD az új szerelem, ez is tökéletesen működik (bár az állapota is kb olyan mintha tegnap vettem volna ki a gyári csomagolásából és karban volt tartva, meg volt kímélve).
Nyilván mindegyik fölött ott ketyeg az óra de nekem eddig úgy látszik szerencsém volt. :-) Remélem ez így is marad. :-)
Nálam anno még járt egy CD 304 valamikor 2006 tájékán amit ki akartam próbálni (akkoriban ment az index fórumán a T34 őrület :) de mire elhozta az eladó, már nem működött... (Nem olvasta be a lemezt) Bár tény hogy az az eladó szerintem valami német lomis forrásból szerezte a cuccait. Lehet hogy ha az akkor ott még működik akkor én is a Philips vonalra szállok fel. :-)
Akkoriban lett a Sony CDP-710 ami minden másnál jobban tetszett amit kipróbáltam (ma már ~39 éves) amit én kb 15 évig használtam probléma nélkül. Egyetlen baja lett valamikor 2020 környékén, hogy egyszercsak az RCA csatijai nem érintkeztek de a totelnél megcsinálták, azóta is jó (bár az aranyozott eredeti csatik helyett normál aranyozatlant raktak bele...). De már a sógoromnál van aki csak ritkán használja. Engem még először abszolút nem érdekelt a Sony-Philips kettősség (akkoriban még eredetileg Pioneer SACD játszót akartam venni a Philips sikertelen kipróbálása után) de ez a 710-es annyira megtetszett és annyira bevált, annyira szerettem, hogy végülis ez vitt rá a Sony vonalra.
Aztán van itthon X707ES meg X505ES (~32 éves), a 707est napi szinten több órát használom már pár éve és működik. Az 505 csak tartalék de annak sincs semmi baja. A 707nek volt kisebb mechanikai problémája már de Beséék megcsinálták és alapjában véve szuperül megy. Aztán most újabban egy 39 éves CDP-555ESD az új szerelem, ez is tökéletesen működik (bár az állapota is kb olyan mintha tegnap vettem volna ki a gyári csomagolásából és karban volt tartva, meg volt kímélve).
Nyilván mindegyik fölött ott ketyeg az óra de nekem eddig úgy látszik szerencsém volt. :-) Remélem ez így is marad. :-)
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 831
Philips CD304..a mai napig rendben működik.Volt egy recap néhány éve jó minőségű kondenzátorokkal és ennyi. 
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
Személyes tapasztalataim:
Toshiba SD-9000 DVD-lejátszó - 26 évesen mindent olvas.
Sony BDP-S370 Bluray-lejátszó - 15 éves, dettó.
Mindenki vonja le belőle magának a tanulságokat!
https://avxforum.hu/forum/viewtopic.php ... 5#p2995945
Toshiba SD-9000 DVD-lejátszó - 26 évesen mindent olvas.
Sony BDP-S370 Bluray-lejátszó - 15 éves, dettó.
Mindenki vonja le belőle magának a tanulságokat!
https://avxforum.hu/forum/viewtopic.php ... 5#p2995945
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Nem akarnék én itt vitát generálni - főleg azon a területen nem ahol én vagyok
Csak finoman rákérdeznék - melyik cégnek, és milyen tipusa üzemképes nagy számban(!) az első generációs CD lejátszók közül?
Mert nagyon gyorsan kiderülne, hogy hol is vannak már tömegesen a Philips alapokat NEM használó készülékek...
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

mishow írta: ↑2026.07.29., szer. 08:40Bár offba tetted, de pont ez a lényeg: a Marantz-Philips sorozat "legendás" darabjai 40 évesek, a tömegesen gyártott későbbi szériák is legalább 30, és egyszerűen mechanikusan elöregedtek. Lehet, hogy a CDM1 mechanikák örök élet +1 nap, de a forrasztások, tálcanyitók, kondik és úgy általában minden már elfáradt bennük, szerelő pedig nincs.
Az újak meg nem szerelhetőek, ahhoz képest nem olcsók, bár igaz, már a régi Philipsek sem. OK, ez megoldódik lassan magától, mert a cd úgyis csak nosztalgia eszköz, nekem se fő forrásnak kell, csak "játszósnak" (legalább 5-6 éve ki se húztam a cd-s fiókokat) - arra meg szerintem megkaptam a választ a hozzászólásokból.
Ps: a kommentemben azért írtam, hogy nem kell régi Philips, mert 10+ éve valóban csináltam egy nagy kört legalább 10 ilyen készülékkel, ami egy életre elvette a kedvemet. Főleg az, hogy a közelemben senki olyan szakembert nem találtam, aki értett volna hozzá, még az akkor itt nagyra tartott szerelők se voltak a helyzet magaslatán. EZ AZ, amire ma már nem vágyom![]()
Nem akarnék én itt vitát generálni - főleg azon a területen nem ahol én vagyok
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
), de többet tényleg felesleges lenne rákölteni.
Köszönöm a gondolatokat mindenkinek, segítettetek helyretenni az irányt
Ha nem unom el a cédézést, folytatása következik ...
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2736
Teljesen igazad van (közben elolvastam a linkelt hsz-t is). Egyelőre hallgatom így, és ha pár hét múlva is tart a lendület, akkor átgondolom, merre tovább. Ezt a kis Sony-t kár tuningolni, alátét esetleg jöhet (szigorúan három darab
Köszönöm a gondolatokat mindenkinek, segítettetek helyretenni az irányt
Ha nem unom el a cédézést, folytatása következik ...
Az újak meg nem szerelhetőek, ahhoz képest nem olcsók, bár igaz, már a régi Philipsek sem. OK, ez megoldódik lassan magától, mert a cd úgyis csak nosztalgia eszköz, nekem se fő forrásnak kell, csak "játszósnak" (legalább 5-6 éve ki se húztam a cd-s fiókokat) - arra meg szerintem megkaptam a választ a hozzászólásokból.
Ps: a kommentemben azért írtam, hogy nem kell régi Philips, mert 10+ éve valóban csináltam egy nagy kört legalább 10 ilyen készülékkel, ami egy életre elvette a kedvemet. Főleg az, hogy a közelemben senki olyan szakembert nem találtam, aki értett volna hozzá, még az akkor itt nagyra tartott szerelők se voltak a helyzet magaslatán. EZ AZ, amire ma már nem vágyom
- mishow
- V.I.P.

Bár offba tetted, de pont ez a lényeg: a Marantz-Philips sorozat "legendás" darabjai 40 évesek, a tömegesen gyártott későbbi szériák is legalább 30, és egyszerűen mechanikusan elöregedtek. Lehet, hogy a CDM1 mechanikák örök élet +1 nap, de a forrasztások, tálcanyitók, kondik és úgy általában minden már elfáradt bennük, szerelő pedig nincs.
Ps: a kommentemben azért írtam, hogy nem kell régi Philips, mert 10+ éve valóban csináltam egy nagy kört legalább 10 ilyen készülékkel, ami egy életre elvette a kedvemet. Főleg az, hogy a közelemben senki olyan szakembert nem találtam, aki értett volna hozzá, még az akkor itt nagyra tartott szerelők se voltak a helyzet magaslatán. EZ AZ, amire ma már nem vágyom
-
József1960
- Törzsvendég

- Értékelés: 158
Én is gondolkodtam azon, hogy beszerzek tőlük egy JPL 2800-at az M6scd-be tartaléknak.
Igen, onnan.
Azt sejtem, a ProJect, ha egyáltalán el is adna ilyet, az ár vastagabb lett volna.
pl. van rá 'új' fedél, ami jobban leszigeteli a mechanikai zajokat. Azt nem gyártja a StreamUnlimited.
Van, itthon is, szürke is, fekete is.
90e+szerelés...
Végül is valami hasonlóról írtam nem is olyan rég:
https://avxforum.hu/forum/viewtopic.php ... 3#p3022193
A fülednek higgy, és ne ítélkezz előre a pedigré alapján! Erős a gyanúm, hogy az indokoltnál mélyebben kellene a zsebedbe nyúlnod, hogy felülmúld a Sony DVD+Heed Abacus-t egy dedikált "RENDES" CD-játszóval!
Gyula
-
József1960
- Törzsvendég

- Értékelés: 158
StreamUnlimited mechanika?
Ismerem az érzést, amikor az ex-15k ML512 mechanikája kezdett rosszalkodni, az okosan (régen) megvásárolt hozzá való lézerrel, - hogy dejó, kicseleztem, lesz egy 15 év megint, - el sem indult...
Az öregfilipsz vonal nálam is lement, meg az öregcsúcsSony dettó, meg az istenkirály-régiMeridian szintúgy, de inkább hangi problémák voltak.
A ProJect RS2T az, ami nekem hangban egy új területet mutatott, olyat, amilyen semmilyen más CD futómű sem, még az ML512 sem,
hogy ne ismétlődjön a szívás, akartam venni egy tartalék lézerfejet bele, a gyárból korrekten visszaírták, hogy ez sajnos nem úgy megy, hogy beszerelem, aztán OK, mert soha nem lesz teljesen rendben, úgyis szerelőnél fog kikötni,
szóval, mivel annyira tetszik a hangja most is, vettem bele egy komplett mechanikát, motorral, tengellyel, öntvényházzal, meghajtópanellel, leszorító súllyal, mindennel, két szalagkábelt kell majd csak bedugni, és menni fog, ezt ígérték,
szépen megnézegettem, kigyönyörködtem magam, és feltettem a szekrény tetejére.
A helyedben kipróbálnám a fém tető nélkül. Amikor pedig nem hallgatod, a csavarok nélkül ráteszed, hogy ne porosodjon a belseje…
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
1. Philips alapú CD lejátszó igen nagy gyártási sorozatszámokban készült
2. Ebből következően sokáig lehet majd donort találni
3. A mechanikai rendszerek mindig is karbantartást igényeltek, ezt mindenki vegye tudomásul, hamár a netes zenehallgatás neki nem jött be
4. Bármilyen gyártású készülék "üzemóra" számlálója folyamatosan pörög - ez márkafűggetlen tény
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

Ha alapban hagyom, szétesik mind. Igen, mind. Ha ráköltök egy vagyont, annyit nem ér, nekem nem (még akkor sem, ha pont a Philips alapú motyókhoz van alkatrész - de szerelő már alig).
1. Philips alapú CD lejátszó igen nagy gyártási sorozatszámokban készült
2. Ebből következően sokáig lehet majd donort találni
3. A mechanikai rendszerek mindig is karbantartást igényeltek, ezt mindenki vegye tudomásul, hamár a netes zenehallgatás neki nem jött be
4. Bármilyen gyártású készülék "üzemóra" számlálója folyamatosan pörög - ez márkafűggetlen tény
TJ.
Csak az a nyomorult hifi bogár 
Kieg: Lehet, hogy kap négy Viablue M tappancsot és a doboztető belülről egy vékony rezgéscsillapító lapot (mert zizeg-zörög is szegényke) oxt egyelőre hajra!
- mishow
- V.I.P.

Totálisan igazad van

Kieg: Lehet, hogy kap négy Viablue M tappancsot és a doboztető belülről egy vékony rezgéscsillapító lapot (mert zizeg-zörög is szegényke) oxt egyelőre hajra!
Én ugyanebben a dilemmában voltam kb 5 évvel ezelőtt. Aztán arra jutottam, hogy veszek egy kompormisszumos hangot a jelenleg kapható CD választékból. Mielőtt megvettem volna az éppen futó modellt az Auidánál (Audia Flight FL CD Three S) rákérdeztem Ákosnál, hogy az ennél eggyel korábbi modellhez (Audia Flight FL Two) kapható -e pl lézer mechanika. Nagy sajnálattal kaptam meg a választ, hogy a már nem futó CD hez nem elérhető a lézer. A másik oldalon pedig szembejöttek velem a 80-90 es évek csúcs CD lejátszói a SONY és Pioneer vonalon abszolút high end hanggal és nem értettem, hogy mi történik. Ezek használt árai jóval alacsonyabbak a most futó csúcs készülékek árainál és végül ezért tettem le a garast a régi márkáknál. Igen, nehézségek lehetnek ezek javításával (pl venni kell egy donor készüléket), de a Pioneer PD 95 analógos, nagy felbontású, dinamikus, finom hangja mindenért kárpótol.
T+A PA3100HV integrált; SABO STREAMER 23 SIGNATURE GOLD, Wilson Audio Yvette hangfal,Transrotor Fat Bob S TMD lemezjátszó, TMP-TEP phono; EMT JSD Pure Black,TR5009 hangkar,TEP kábelek,TEP trafó, Sony CDP XA50ES CD;Finalizer Lite,Hydra Ceramic Natural LAN
Csak én érzem úgy, hogy ezen nincs mit gondolkodni?
Ez tetszik, hallgatod és kész.
Mondok egy friss példát: egy ideje izgat, hogy a fiókban pihenő cd gyűjteményemmel kellene kezdeni valamit. Nem is a hangzás miatt főleg, hanem mert ebben a gyűjteményben vannak olyan darabok, amik vagy nincsenek fent egyik streaming oldalon sem, vagy mindenféle remastering borzalom formátumban, amit köszönöm, nem kérnék.
Már épp a cd lejátszókat nézegettem (a dilemmámról majd lejjebb), amikor szó szerint találtam a szekrény aljában egy rég elfeledett dvd lejátszót. Alap készülék - a kíváncsiak kedvéért Sony DVP NS39 - csak egy scart és egy koax kimenet van rajta. Ez mondjuk nekem pont elég, mert így koaxon rádugtam a Heed Abacus S koax bemenetére, járattam egy napot oxt csááá!
Nem vártam tőle semmit, de az arcom eléggé leszakadt. A filléres motyó a (nem filléres) dackal olyat szólt, amitől még most is vakarom a fejem. A stream az Abacus saját kártyájával több, mint tisztességes. A cd (dvd) ehhez képes teljesen MÁS világ: hifis paramétereiben a stream jobb, de ez meg tud valami olyat, amitől vigyorogni kell. A dinamika, a megindulások, a ritmika fenomenális, ezt a hangulatot a stream nem tudja. Az egész olyan igazi buli-érzés, szinte koncertszerű.
Namármost, vissza az alap kérdéshez: ez a lejátszó hangja?
Hmmm, az egy filléres gagyi, de tényleg.
A lemez hangja? Ahhoz, hogy erre válaszolni tudjak, kellene egy igazi "rendes" dedikált cd lejátszó.
Ha alapban hagyom, szétesik mind. Igen, mind. Ha ráköltök egy vagyont, annyit nem ér, nekem nem (még akkor sem, ha pont a Philips alapú motyókhoz van alkatrész - de szerelő már alig).
Ha vadiújat veszek, akkor melyiket?
És mennyit költsek rá?
Ez utóbbi nem feltétlenül pénztárca kérdése, ha megéri, rászánok x összeget. Csakhogy még azt sem tudom, hogy néhány hét múlva nem győz-e ismét a stream, és nem áll-e majd kihasználatlanul a csilivili cd lejátszó? Ezt az LP-vel már végigcsináltam, óvatos vagyok.
Szóval hallgatom a filléres dvd-t, ami úgy szól, ahogy nem lenne szabad, és azon agyalok, hogy ha EZ ÍGY tud szólni, akkor hogyan tudna szólni egy RENDES cd? De mi az a rendes cd? És nem csak a hifibogár játszik velem megint?
40+ év hifizés után most tanácstalan vagyok, gondolkodjuk együtt!
Ps: Az öregfilipsz vonalat most mondom, semmiképp. ProJect DS3, Cambridge CXC, Audiolab CDT és társai újonnan, vagy kicsit használtan, talán ...
- mishow
- V.I.P.

Ezzel általánosságban egyetértek, csak a mértékét nem tudom megítélni.Aszpirin írta: ↑2026.07.27., hétf. 17:03Egyébként régebb volt arról is egy hosszabb írásom, hogy SZERINTEM mi a logikai buktató a CD kontra streaming vitában az esetek 99%-ában. Aminek a lényege, hogy ha a streaming szolgáltató bithelyes, veszteségmentesen tömörített anyagot "ad", akkor az összehasonlítás a streamer (program és hardver) és a CD lejátszó közötti különbségeket fogja mutatni
Mondok egy friss példát: egy ideje izgat, hogy a fiókban pihenő cd gyűjteményemmel kellene kezdeni valamit. Nem is a hangzás miatt főleg, hanem mert ebben a gyűjteményben vannak olyan darabok, amik vagy nincsenek fent egyik streaming oldalon sem, vagy mindenféle remastering borzalom formátumban, amit köszönöm, nem kérnék.
Már épp a cd lejátszókat nézegettem (a dilemmámról majd lejjebb), amikor szó szerint találtam a szekrény aljában egy rég elfeledett dvd lejátszót. Alap készülék - a kíváncsiak kedvéért Sony DVP NS39 - csak egy scart és egy koax kimenet van rajta. Ez mondjuk nekem pont elég, mert így koaxon rádugtam a Heed Abacus S koax bemenetére, járattam egy napot oxt csááá!
Nem vártam tőle semmit, de az arcom eléggé leszakadt. A filléres motyó a (nem filléres) dackal olyat szólt, amitől még most is vakarom a fejem. A stream az Abacus saját kártyájával több, mint tisztességes. A cd (dvd) ehhez képes teljesen MÁS világ: hifis paramétereiben a stream jobb, de ez meg tud valami olyat, amitől vigyorogni kell. A dinamika, a megindulások, a ritmika fenomenális, ezt a hangulatot a stream nem tudja. Az egész olyan igazi buli-érzés, szinte koncertszerű.
Namármost, vissza az alap kérdéshez: ez a lejátszó hangja?
Hmmm, az egy filléres gagyi, de tényleg.
A lemez hangja? Ahhoz, hogy erre válaszolni tudjak, kellene egy igazi "rendes" dedikált cd lejátszó.
A vicc az, hogy a dvd csak azért jött a képbe, mert nem tudtam eldönteni, milyen irányba induljak. Mivel volt már egy korábbi öreg-Philips időszakom, így soha többet nem szeretnék öreg lejátszókat venni, mert jól ismerem a végleg elromlós - eldobós készülékekkel való kínlódást.Az optikai lejátszókkal hosszú távon sajnos ez a probléma: mivel mozgó mechanikus alkatrészek vannak benne, azok idővel kopnak, még több idővel pedig javíthatatlanul elromlanak, és nagyon nehéz beléjük cserealkatrészt kapni. Nekem őszintén elegem van ebből a szívásból
Ha vadiújat veszek, akkor melyiket?
És mennyit költsek rá?
Ez utóbbi nem feltétlenül pénztárca kérdése, ha megéri, rászánok x összeget. Csakhogy még azt sem tudom, hogy néhány hét múlva nem győz-e ismét a stream, és nem áll-e majd kihasználatlanul a csilivili cd lejátszó? Ezt az LP-vel már végigcsináltam, óvatos vagyok.
Szóval hallgatom a filléres dvd-t, ami úgy szól, ahogy nem lenne szabad, és azon agyalok, hogy ha EZ ÍGY tud szólni, akkor hogyan tudna szólni egy RENDES cd? De mi az a rendes cd? És nem csak a hifibogár játszik velem megint?
40+ év hifizés után most tanácstalan vagyok, gondolkodjuk együtt!
Ps: Az öregfilipsz vonalat most mondom, semmiképp. ProJect DS3, Cambridge CXC, Audiolab CDT és társai újonnan, vagy kicsit használtan, talán ...
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6532
Egyébként régebb volt arról is egy hosszabb írásom, hogy SZERINTEM mi a logikai buktató a CD kontra streaming vitában az esetek 99%-ában. Aminek a lényege, hogy ha a streaming szolgltató bithelyes, veszteségmentesen tömörített anyagot "ad", akkor az összehasonlítás a streamer (program és hardver) és a CD lejátszó közötti különbségeket fogja mutatni, ezért a korrekt összehasonlítást csak kicsit is megközelíteni úgy lehetne, haolyan lejátszóval végeznénk, amely streamel is és CD-t is olvas, ugyanazon a DAC áramkörön keresztül, ugyanazrra a kimenetre, ugyanabban a lejátszási láncban. Mivel nagyon kevés olyan lejátszó van, ami optikai korongokat is olvas és mondjuk Tidal-t is tud, ezért a "streaming rosszabb" jellegű verdiktek valójában lejátszók, DAC-ok összehasonlításán alapul, nem a forrásokén. Természetesen ez egyéni vélemény.
Én például az itt már nagyon pozitív kontextusban megemlített NAD M55-tel kapcsolatban nem rendelkezem annyira jó tapasztalatokkal. A NAD M33 digitális bemenetére kötve (tehát futóműként használva) nálam lényegesen cingárabban szólt ugyanaz az album CD-ről, mint a Mac-emről Qobuzról Roon-nal szintén a NAD M33-ra küldött változata. Ugyanott a Linn Unidisk repesztett. Egyébként hozzátenném, hogy én kevés jobb digitális hangot hallottam, mint amit a Linn Unidisk 1.1 a saját beépített DAC-ján keresztül egy csöves erőlködővel és az Audio Physic hangfalakkal képes volt produkálni. Akkor, amikor még működött. Valami elképesztően életteli, dinamikus, ugyanakkor a részleteket nem elkenő hang jellemezte. A Linn-nek köszönhető a CD- és SACD-mániám, egyszerűen lekörözhetetlen volt. Nálam valahogy a NAD M55 nagyon nem akarta teljesíteni az elvárásokat, és ráadásul el is romlott: jelenleg nem tudja kiadni a lemezt és a kijelzője is teljesen sötét (ez utóbbi még nem lenne akkora probléma - de nagyon idegesítő - mert van egy rákötött amazonos kínai mini-tévé, amin ugye megjelenik minden, mivel ez DVD-lejátszó is... így nem vagyok a kijelzőre utalva. De a tárca se ki, se be, és kézzel rásegítve sem... Érdekes módon a Linn Unidisk 1.1.-nek is ugyanez a problémája, és már kétszer is volt javítva, de harmadszorra is elromlott, és már nagyon unom.
Az optikai lejátszókkal hosszú távon sajnos ez a probléma: mivel mozgó mechanikus alkatrészek vannak benne, azok idővel kopnak, még több idővel pedig javíthatatlanul elromlanak, és nagyon nehéz beléjük cserealkatrészt kapni. Nekem őszintén elegem van ebből a szívásból. Az már az én teljes hülyeségem, hogy a Linn után képes voltam megvenni egy NAD M55-öt, ami sajnos még donor-alkatrészként is nagyon ritka, és hát öreg az is.... De azt hittem, a fiatal M33-mal jó lesz a szinergiája - és tévedtem. Mielőtt megint negativizmussal vádolna valaki: biztos vagyok benne, hogy az M55-ös nagyon jó cucc a saját DAC-jával illetve más láncban... és nálam sem szólt amúgy rosszul, de a Linn nagyon magasra tette a mércét. És az M33 saját streamerének hangja is jobb az M55-énál. Az hogy jobb, természetesen azt jelenti, hogy NEKEM jobban tetszik. Vagyis a saját szubjektív megítélésem alapján.
Én például az itt már nagyon pozitív kontextusban megemlített NAD M55-tel kapcsolatban nem rendelkezem annyira jó tapasztalatokkal. A NAD M33 digitális bemenetére kötve (tehát futóműként használva) nálam lényegesen cingárabban szólt ugyanaz az album CD-ről, mint a Mac-emről Qobuzról Roon-nal szintén a NAD M33-ra küldött változata. Ugyanott a Linn Unidisk repesztett. Egyébként hozzátenném, hogy én kevés jobb digitális hangot hallottam, mint amit a Linn Unidisk 1.1 a saját beépített DAC-ján keresztül egy csöves erőlködővel és az Audio Physic hangfalakkal képes volt produkálni. Akkor, amikor még működött. Valami elképesztően életteli, dinamikus, ugyanakkor a részleteket nem elkenő hang jellemezte. A Linn-nek köszönhető a CD- és SACD-mániám, egyszerűen lekörözhetetlen volt. Nálam valahogy a NAD M55 nagyon nem akarta teljesíteni az elvárásokat, és ráadásul el is romlott: jelenleg nem tudja kiadni a lemezt és a kijelzője is teljesen sötét (ez utóbbi még nem lenne akkora probléma - de nagyon idegesítő - mert van egy rákötött amazonos kínai mini-tévé, amin ugye megjelenik minden, mivel ez DVD-lejátszó is... így nem vagyok a kijelzőre utalva. De a tárca se ki, se be, és kézzel rásegítve sem... Érdekes módon a Linn Unidisk 1.1.-nek is ugyanez a problémája, és már kétszer is volt javítva, de harmadszorra is elromlott, és már nagyon unom.
Az optikai lejátszókkal hosszú távon sajnos ez a probléma: mivel mozgó mechanikus alkatrészek vannak benne, azok idővel kopnak, még több idővel pedig javíthatatlanul elromlanak, és nagyon nehéz beléjük cserealkatrészt kapni. Nekem őszintén elegem van ebből a szívásból. Az már az én teljes hülyeségem, hogy a Linn után képes voltam megvenni egy NAD M55-öt, ami sajnos még donor-alkatrészként is nagyon ritka, és hát öreg az is.... De azt hittem, a fiatal M33-mal jó lesz a szinergiája - és tévedtem. Mielőtt megint negativizmussal vádolna valaki: biztos vagyok benne, hogy az M55-ös nagyon jó cucc a saját DAC-jával illetve más láncban... és nálam sem szólt amúgy rosszul, de a Linn nagyon magasra tette a mércét. És az M33 saját streamerének hangja is jobb az M55-énál. Az hogy jobb, természetesen azt jelenti, hogy NEKEM jobban tetszik. Vagyis a saját szubjektív megítélésem alapján.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem