AES-EBU kábel aszimmetrikus SPdiff-nek, koax szerűnek úgy tudom elképzelni, hogy az AES_EBU belső mindkét ere kötve van meleg RCA közép érintkezőhöz. Kábel árnyékolás pedig RCA külső GND érintkezőhöz. Ha ez mégis közelít a 75ohmhoz, az szerencse. Mint ahogy tudható, SPDiff jelátvitel 1m-en sem túl érzékeny a 75ohm pontosságára.hericstamas írta: ↑2026.07.23., csüt. 12:21Nagyon hasznosnak találom az általam belinkelt korabeli VDH oldalt. Nagyon nyíltan beszélnek minden egyes kábelük felhasználási lehetőségeiről, egy csomó technikai részletet is megosztanak, le a kalappal.
Sajnos ezt a konkrét 110 Ohmos kábelüket nem írták, hogy ajánlanák spdif-nek, ellenben szimmetrikus hangátvitelre igen. Ahogy mondjuk a Grimm Audio is TPR XLR-jét, úgyhogy ez nem egyedi. Használtam is egy darabig a Grimm-et, nagyon szerettem, aztán "eltűnt" az aktuális erősítőmről a szimmetrikus bemenet. :-)
Érdekesség, hogy pl. a full szénszálas The First kábelüket viszont kifejezetten ajánlják spdif feladatra, pedig semmi nem indokolja, sejteti hogy jó legyen. Na jó mégis, annyira nagy az ellenállása, hogy elvész benne a visszaverődés konyhanyelven.
Úgyhogy sok reményt nem fűzök ehhez a VDH Link 110 Ohm-os kábelhez, mint spdif. Egy ezüst spdifet kellene találnom tőlük abból a korból vagy még egy First-öt az első szériából.![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
-
hericstamas
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 60
Nagyon hasznosnak találom az általam belinkelt korabeli VDH oldalt. Nagyon nyíltan beszélnek minden egyes kábelük felhasználási lehetőségeiről, egy csomó technikai részletet is megosztanak, le a kalappal.
Sajnos ezt a konkrét 110 Ohmos kábelüket nem írták, hogy ajánlanák spdif-nek, ellenben szimmetrikus hangátvitelre igen. Ahogy mondjuk a Grimm Audio is TPR XLR-jét, úgyhogy ez nem egyedi. Használtam is egy darabig a Grimm-et, nagyon szerettem, aztán "eltűnt" az aktuális erősítőmről a szimmetrikus bemenet. :-)
Érdekesség, hogy pl. a full szénszálas The First kábelüket viszont kifejezetten ajánlják spdif feladatra, pedig semmi nem indokolja, sejteti hogy jó legyen. Na jó mégis, annyira nagy az ellenállása, hogy elvész benne a visszaverődés konyhanyelven.
Úgyhogy sok reményt nem fűzök ehhez a VDH Link 110 Ohm-os kábelhez, mint spdif. Egy ezüst spdifet kellene találnom tőlük abból a korból vagy még egy First-öt az első szériából.
Úgyhogy sok reményt nem fűzök ehhez a VDH Link 110 Ohm-os kábelhez, mint spdif. Egy ezüst spdifet kellene találnom tőlük abból a korból vagy még egy First-öt az első szériából.
Wiim Ultra streamer»VDH Link digit»Benchmark DAC1»VDH The First IC»
vagy Thorens TD 115 MK2 Goldring E3»Rega Couple phono»
Accustic Arts Power ES integrált erősítő»VDH Teatrack hangfalkábel»Quested Monitoring VH2108
Ösvény végén Einstein Octopus, Cardas és DIY tápkábelek
Accustic Arts Power ES integrált erősítő»VDH Teatrack hangfalkábel»Quested Monitoring VH2108
Home hifiben az XLR analóg hossz egyáltalán nem igényli a 600ohmos kábel illesztést, el megy az akár 110ohmal is, vagy impedancia pontatlanul is.
Erre példa pl a 110ohmos OYAIDE AR-910 XLR Cable 5N Pure Silver. Ezt gyárilag szerelik analóg és AES-EBU digit kábelnek is. Biztos van más példa is. De az OYIADE ennek eltérő változatát szereli RCA kábelként, OYAIDE AZ-910.
Az EAS-EBU kábelek RCA aszimmetrikusként működhetnek, de nem biztos hogy optimálisan.
Én úgy tudom, analóg-stúdió környezetben az XLR kábelezés 600ohm impedanciára van méretezve, különösen a nagyobb hosszaknál lehet fontos. A 600ohm akkor számított jobban, amikor az XLR készülékek leválasztó trafóval készültek, akár mindkét végen.MrCollector írta: ↑2026.07.23., csüt. 10:42Én eddig egy AES 110 Ohm-os kábelt hallottam "analóg" XLR felhasználásra. Számomra tragikus volt. El sem tudom képzelni rca kábelként ez hogyan fog szerepelni. De gondolom beszámolsz majd róla.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 15:14Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.
s-l1600-3.jpgs-l1600-2.jpgs-l140.jpg
Home hifiben az XLR analóg hossz egyáltalán nem igényli a 600ohmos kábel illesztést, el megy az akár 110ohmal is, vagy impedancia pontatlanul is.
Erre példa pl a 110ohmos OYAIDE AR-910 XLR Cable 5N Pure Silver. Ezt gyárilag szerelik analóg és AES-EBU digit kábelnek is. Biztos van más példa is. De az OYIADE ennek eltérő változatát szereli RCA kábelként, OYAIDE AZ-910.
Az EAS-EBU kábelek RCA aszimmetrikusként működhetnek, de nem biztos hogy optimálisan.
-
MrCollector
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 575
Én eddig egy AES 110 Ohm-os kábelt hallottam "analóg" XLR felhasználásra. Számomra tragikus volt. El sem tudom képzelni rca kábelként ez hogyan fog szerepelni. De gondolom beszámolsz majd róla.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 15:14Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.
Ha kérdésed van: 20/3383456
-
hericstamas
- Kezdő Fórumlakó

https://web.archive.org/web/20000607040 ... .htm#specs
Szóval létezett 1,2 méteres gyári szerelt RCA is belőle.
- a két belső ér közül az egyik viszi a jelet;
- a másik a jel-visszavezetés;
- az árnyékolás csak az egyik oldalon csatlakozik az RCA testhez;
- a másik oldalon „lebeg”, tehát nem visz jeláramot;
- a földelt oldalt a matrica jelöli, amit a VDH alapbeállítás szerint ezt az oldalt a forrás felé tették.
hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 21:29Gyanúsan gyári lesz ez is, még nincs nálam. (Hollandiából jön.) Kerestem róla képeket, hirdetéseket abból a korból. 3 db RCA-val szerelt és 1 XLR verziót találtam. Azt értem, hogy egy AES kábel nem ilyen, ezért is kérdeztem mire gondolhatott a szerző (VDH). A csati gyári VDH rajta. Érdekes, kíváncsi leszek. Azt nem hiszem, hogy a tiszta szénkábel lenne. Tényleg a mostani First Ultimate az az? Ha igen, akkor hogy lehet abból is digit?Shimano írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:50Ez egy régi szimmetrikus digitkàbel,gyárilag xlr csatikkal szerelt,és hogy miért került rá rca,az jó kérdés.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 15:14Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.
Ma is kapható,de már bordó színben.![]()
- GTomi
- V.I.P.

- Értékelés: 744
némi optikai csalódást is fedezz fel :)revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 19:45nemértempantera írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:23Nem kétlem, mi több magam is tapasztaltam számos esetben a különböző kábelek (táp IC, hangszóró) közötti -néha jelentős- hangzásbeli különbségeket. Mindazonáltal -némi meditatív felhanggal- érdemes lehet elgondolkodni a mellékelt két képen. A feketével kitakart részben találhatók az árkategóriák, márkanevek, és a neten található tesztek, vélemények.![]()
Brio,DacMagic 200M + TMP táp,PC/PP V2/Audirvana,Revox B226,Hivox monitor,HiDiamond D3 hfkábel+D3 rca,IsoTek Premier/Initium/Hivox táp,Oyaide Neo usb a-b,QED QE6200 koax,AQ Forest RJ/E Ethernet,ifi LAN iSilencer,Viablue absorber+HS spike disc,NAD C552+AT120Eb+Hivox phono
-
hericstamas
- Kezdő Fórumlakó

Gyanúsan gyári lesz ez is, még nincs nálam. (Hollandiából jön.) Kerestem róla képeket, hirdetéseket abból a korból. 3 db RCA-val szerelt és 1 XLR verziót találtam. Azt értem, hogy egy AES kábel nem ilyen, ezért is kérdeztem mire gondolhatott a szerző (VDH). A csati gyári VDH rajta. Érdekes, kíváncsi leszek. Azt nem hiszem, hogy a tiszta szénkábel lenne. Tényleg a mostani First Ultimate az az? Ha igen, akkor hogy lehet abból is digit?Shimano írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:50Ez egy régi szimmetrikus digitkàbel,gyárilag xlr csatikkal szerelt,és hogy miért került rá rca,az jó kérdés.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 15:14Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.
Ma is kapható,de már bordó színben.
-
pantera
- Nincs visszaút

- Értékelés: 68
Revi te egy más történet vagy, ezen a fokozaton bizonyosan igen régen túl, szóval ne is értsed.....revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 19:45nemértempantera írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:23Nem kétlem, mi több magam is tapasztaltam számos esetben a különböző kábelek (táp IC, hangszóró) közötti -néha jelentős- hangzásbeli különbségeket. Mindazonáltal -némi meditatív felhanggal- érdemes lehet elgondolkodni a mellékelt két képen. A feketével kitakart részben találhatók az árkategóriák, márkanevek, és a neten található tesztek, vélemények.![]()
nemértempantera írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:23Nem kétlem, mi több magam is tapasztaltam számos esetben a különböző kábelek (táp IC, hangszóró) közötti -néha jelentős- hangzásbeli különbségeket. Mindazonáltal -némi meditatív felhanggal- érdemes lehet elgondolkodni a mellékelt két képen. A feketével kitakart részben találhatók az árkategóriák, márkanevek, és a neten található tesztek, vélemények.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
- white-tiger
- Fórumlakó

- Értékelés: 128
- white-tiger
- Fórumlakó

- Értékelés: 128
Támogatom a javaslatot. Ők ott oszthatnák egymásnak az észt, mi meg itt a tapasztalatot.supravox írta: ↑2026.07.19., vas. 16:50Meséld már el,hogy a fizikát,hogy hallod?
Csinálj már egy fórumot aminek az a címe,hogy nincs különbség a kábelek közt.
És gyűjtsd oda a hasonszőrű hülyéket és beszélgessetek.
Itt én arról szeretnék olvasgatni,hogy melyik kábellel kinek milyen tapasztalata van.
Az információ.
Ez amit Te csinálsz az nettó bomlasztás.
“ Meséld már el,hogy a fizikát,hogy hallod?” -
na erre én a kérdésre én is várnék választ tőle.
Ez jó! :)pantera írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:23Nem kétlem, mi több magam is tapasztaltam számos esetben a különböző kábelek (táp IC, hangszóró) közötti -néha jelentős- hangzásbeli különbségeket. Mindazonáltal -némi meditatív felhanggal- érdemes lehet elgondolkodni a mellékelt két képen. A feketével kitakart részben találhatók az árkategóriák, márkanevek, és a neten található tesztek, vélemények.
Ez egy régi szimmetrikus digitkàbel,gyárilag xlr csatikkal szerelt,és hogy miért került rá rca,az jó kérdés.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 15:14Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.
Ma is kapható,de már bordó színben.
-
pantera
- Nincs visszaút

- Értékelés: 68
Nem kétlem, mi több magam is tapasztaltam számos esetben a különböző kábelek (táp IC, hangszóró) közötti -néha jelentős- hangzásbeli különbségeket. Mindazonáltal -némi meditatív felhanggal- érdemes lehet elgondolkodni a mellékelt két képen. A feketével kitakart részben találhatók az árkategóriák, márkanevek, és a neten található tesztek, vélemények.
- Csatolmányok
-
- illusion.jpg (22.83 KiB) Megtekintve 1159 alkalommal
-
- illusion 2.jpg (21.49 KiB) Megtekintve 1159 alkalommal
Megszívta magát és bedagadt.
Az aes-ebu szimmetrikus jelátvitel, nem egy coax. Az RCA nem tudom mit keres rajta.
Az aes-ebu szimmetrikus jelátvitel, nem egy coax. Az RCA nem tudom mit keres rajta.
-
hericstamas
- Kezdő Fórumlakó

Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.
azSnipi írta: ↑2026.07.20., hétf. 14:57revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 14:00Az első a klasszik út, de én is használtam aktív hangszórót valamikor a tévéhez. @kökény haveromé volt nálam kb 2 évig megőrzésen. Tápdrótok olcsó an-B kábelek, interkonnekt 47Lab 0,4-es Storatos és egy szabályoható kimrnetű dvd volt elékötve. Nem volt rossz, bármikor használnám újra, de ennyit (forintban) nem tévézek, olcsóbban oldottam meg
![]()
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 14:00Az első a klasszik út, de én is használtam aktív hangszórót valamikor a tévéhez. @kökény haveromé volt nálam kb 2 évig megőrzésen. Tápdrótok olcsó an-B kábelek, interkonnekt 47Lab 0,4-es Storatos és egy szabályoható kimrnetű dvd volt elékötve. Nem volt rossz, bármikor használnám újra, de ennyit (forintban) nem tévézek, olcsóbban oldottam meg
![]()
Az első a klasszik út, de én is használtam aktív hangszórót valamikor a tévéhez. @kökény haveromé volt nálam kb 2 évig megőrzésen. Tápdrótok olcsó an-B kábelek, interkonnekt 47Lab 0,4-es Storatos és egy szabályoható kimrnetű dvd volt elékötve. Nem volt rossz, bármikor használnám újra, de ennyit (forintban) nem tévézek, olcsóbban oldottam meghericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 13:13Ez valami libikóka inkább, úgy kell egyre jobb hangot elérni, hogy az egyensúly megmaradjon minden stílusban. Ami egyébként segít is egy jó utat kijelölni talán.revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 13:03A kábel, a hifi nem portás: "te jöhetsz, te nem".hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:53
Nekem az a "bajom", hogy egy-egy komponens egyre közelebb kerül az ízlésemhez adott zenén mondjuk a kábel variálása által, de közben meg egy másik felvételen elcsúszik.
Mi van ha tényleg nem létezik a mindenre is jó kábel?!
Röviden, addig kell keresni, míg "mindenkinek" szabad bejárása nem lesz![]()
Jómagam az 1960 körüli monó Chopint is előszeretettel hallgatom, ahogy a legmodernebb, agyament elektronikust. Ezt meg lehet oldani kb 1millióból is (komplett, új setup) és 300m-ból is.
Tippadástól tartózkodnékolyan mint a hegy: mindenki maga vívja meg vele a harcot. De, ha segít fel lehet jutni,vezet út
![]()
"B terv" venni kell egy pár Devialet Phantomot, ami maga az antikábel zenegép. Csatornánként 4 végfok, amennyire lehet direktbe, forrasztva minden. Elvileg semmi kábelezés nincs benne a tápkábelen kívül, amit szintén igyekeztek úgy megcsinálni, hogy szépen ne lehessen azt sem lecserélni.
images.jpeg

halfnote.hu
halfnote.hu
-
hericstamas
- Kezdő Fórumlakó

Ez valami libikóka inkább, úgy kell egyre jobb hangot elérni, hogy az egyensúly megmaradjon minden stílusban. Ami egyébként segít is egy jó utat kijelölni talán.revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 13:03A kábel, a hifi nem portás: "te jöhetsz, te nem".hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:53
Nekem az a "bajom", hogy egy-egy komponens egyre közelebb kerül az ízlésemhez adott zenén mondjuk a kábel variálása által, de közben meg egy másik felvételen elcsúszik.
Röviden, addig kell keresni, míg "mindenkinek" szabad bejárása nem lesz![]()
Jómagam az 1960 körüli monó Chopint is előszeretettel hallgatom, ahogy a legmodernebb, agyament elektronikust. Ezt meg lehet oldani kb 1millióból is (komplett, új setup) és 300m-ból is.
Tippadástól tartózkodnékolyan mint a hegy: mindenki maga vívja meg vele a harcot. De, ha segít fel lehet jutni,vezet út
![]()
"B terv" venni kell egy pár Devialet Phantomot, ami maga az antikábel zenegép. Csatornánként 4 végfok, amennyire lehet direktbe, forrasztva minden. Elvileg semmi kábelezés nincs benne a tápkábelen kívül, amit szintén igyekeztek úgy megcsinálni, hogy szépen ne lehessen azt sem lecserélni.
A kábel, a hifi nem portás: "te jöhetsz, te nem".hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:53
Röviden, addig kell keresni, míg "mindenkinek" szabad bejárása nem lesz
Tippadástól tartózkodnék
halfnote.hu
halfnote.hu
- GTomi
- V.I.P.

- Értékelés: 744
asebestyen írta: ↑2026.07.19., vas. 19:53Még az ezo topicot kéne felébreszteni! Valaki? Nekem úgy hiányzik! Pláne a magyarázatok.
Brio,DacMagic 200M + TMP táp,PC/PP V2/Audirvana,Revox B226,Hivox monitor,HiDiamond D3 hfkábel+D3 rca,IsoTek Premier/Initium/Hivox táp,Oyaide Neo usb a-b,QED QE6200 koax,AQ Forest RJ/E Ethernet,ifi LAN iSilencer,Viablue absorber+HS spike disc,NAD C552+AT120Eb+Hivox phono
Az elérhető véleményeket, értékeléseket is illik helyén kezelni, vagyis azt is meg kell tanulni hogyan. Mint ahogy azt is, amikor mi magunk hallgatunk akár tesztelésre egy-egy eszközt saját vagy idegen rendszerben.
Tulajdonképpen ez a fórum is alkalmas ilyen információk közvetítésére, még akkor is ha ez gyakran elfajul, eltorzul és még indulatossá is válik.
Kábelnél és persze a többi hifi elemnél egy bizonyos szint felett, a rendszer integritás (szinergia) az egyéni szubjektív tapasztalással a jóság, jobbság mégis megfogható jelzője az, amikor egy-egy elem egyre több rendszerben használva kap pozitív vagy még annál is erősebb jellemzést. Ezek persze még kategóriák szerint is csoportosulnak. Sajnos a kategóriák főleg ár szerint emelkednek, de sokszor van belőle "kilógás".kaef2 írta: ↑2026.07.20., hétf. 09:17Nem lehet eldönteni, ugyanis nincsen mérőszám rá és környezetfüggő, hogy ki mikor mit hall jó(bb)nak.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:53Megint visszatérve az eredeti kérdésemre, hogy lehetne eldönteni több jó kábel közül, hogy melyik a jobb. Egyik ebben, a másik abban jobb jellemzően.revox írta: ↑2026.07.19., vas. 20:34Bízom benne, hogy @sebi erre nem válaszol konkrét fizikai tényállítással.
Igaz, 26 éve nem kapok meggyőző választ, de kb sz első félévben feladtam, hogy valaha kapni fogok. Aki azt gondolja, tudja a megfejtést, még nem érkezett meg oda, hogy belássa, nem tudja és vélhetően nem is fogja megtudni.
A válasz ugyanis: mindig rendszert hallgatunk és a rendszernek a magunk érzékelése is része.
Nem tudunk egy kábelt (vagy bármely rendszerelemet) meghallgatni önmagában. Az, ami jó volt egyfajta hangsugárzó beállításnál, esetleg már nem lesz olyan jó, ha tíz centivel közelebb toljuk a hangsugárzót a hátsó falhoz és 5 fokkal beljebb fordítjuk. Vagy, ha csak 3 dB-lel hangosabban hallgatjuk a hallgatási pozícióban, szintén jelentősen befolyásolhatja a jobbságot. Tehát nincs általánosan, mindenkire érvényes jobbság.
Az elérhető véleményeket, értékeléseket is illik helyén kezelni, vagyis azt is meg kell tanulni hogyan. Mint ahogy azt is, amikor mi magunk hallgatunk akár tesztelésre egy-egy eszközt saját vagy idegen rendszerben.
Tulajdonképpen ez a fórum is alkalmas ilyen információk közvetítésére, még akkor is ha ez gyakran elfajul, eltorzul és még indulatossá is válik.
Nem lehet eldönteni, ugyanis nincsen mérőszám rá és környezetfüggő, hogy ki mikor mit hall jó(bb)nak.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:53Megint visszatérve az eredeti kérdésemre, hogy lehetne eldönteni több jó kábel közül, hogy melyik a jobb. Egyik ebben, a másik abban jobb jellemzően.revox írta: ↑2026.07.19., vas. 20:34Bízom benne, hogy @sebi erre nem válaszol konkrét fizikai tényállítással.
Igaz, 26 éve nem kapok meggyőző választ, de kb sz első félévben feladtam, hogy valaha kapni fogok. Aki azt gondolja, tudja a megfejtést, még nem érkezett meg oda, hogy belássa, nem tudja és vélhetően nem is fogja megtudni.
A válasz ugyanis: mindig rendszert hallgatunk és a rendszernek a magunk érzékelése is része.
Nem tudunk egy kábelt (vagy bármely rendszerelemet) meghallgatni önmagában. Az, ami jó volt egyfajta hangsugárzó beállításnál, esetleg már nem lesz olyan jó, ha tíz centivel közelebb toljuk a hangsugárzót a hátsó falhoz és 5 fokkal beljebb fordítjuk. Vagy, ha csak 3 dB-lel hangosabban hallgatjuk a hallgatási pozícióban, szintén jelentősen befolyásolhatja a jobbságot. Tehát nincs általánosan, mindenkire érvényes jobbság.
-
hericstamas
- Kezdő Fórumlakó

Szerintem két irány van és egyik sem hatékonyabb mint a másik sajnos. A kísérletezve tapasztalati úton haladó fejlesztők és a tudományos alapon haladók. Mindketten a hangban, élvezetben nagyobb haszon irányába próbálnak haladni.revox írta: ↑2026.07.19., vas. 20:34Bízom benne, hogy @sebi erre nem válaszol konkrét fizikai tényállítással.
Kb 2000-ben, vagyis -csak- 26 éve fordult meg a tehenészetünk nyerrségesbe es akkor kezdtem olyan hifit vásárolni, amiben egyáltalán cserélhető volt a tápkábel roncsolásmentesen. Gyorsan kerültem olyan közegbe (szerették a friss házitejet, ezzel kenyereztem le forgalmazókat), ahol kimondottan komolyabb hifik forogtak. Természetesen, a tápkábelek cseréje már akkor ismert volt.
Az eltelt 25 évben láttam mindenféle elméletet, vagy kábelanyagok, árnyékolások, vagy a nélküli megoldást. Hallottam ezer és ezer okfejtést, de mai napig nem hallottam egy olyat se, ami számomra hihető lenne, mert a meghallgatások minden elméletet, anyagot, stb hol megerősítettek, hol cáfoltak. Semmilyen minta nem volt megfigyelhető, ami alapján, nemhogy a tápkábelek, de még az interkonnektek, vagy hangfalkábelek valós "működését" magyarázni lehetne. Aki jót készít, legalább azt tudja, hogy kell csinálni, de tutihótbiztos hatásmechanizmus papírravetésére csak a nagyon magabiztosak mernének vállalkozni (többnyire bullshit).
Aki jót készít, mind empirikus úton (meghallgatás) jutott el valahova, aztán amit jónak vélt, igyekezett a reprodukálhatóság miatt megismerni.
Megint visszatérve az eredeti kérdésemre, hogy lehetne eldönteni több jó kábel közül, hogy melyik a jobb. Egyik ebben, a másik abban jobb jellemzően. Sőt adott esetben egy "rossz, színező" kábelt sokkal jobb hallgatni, mert szórakoztatóbb, ha nincsenek zavaró elemek benne.
A másik, hogy ekkora meg akkora különbség van egyes komponensek cseréje által. Az nyilvánvaló sokak számára, ha nem is mindenkinek, hogy van különbség, de nem lehet megmondani mekkora (és szerintem azt sem lehet megmondani néha hogy jobb-e vagy csak más).
Amikor az ember egy komponenst variál, pl. a kábeleket, ugyanazt éri el mint más komponensek variálásával, hogy egy másik hangot kap. Ilyen alapon a hangfalat is lehet és kell is forgatni, helyezgetni pl. és sokkal olcsóbb. :-)