Szerintem két irány van és egyik sem hatékonyabb mint a másik sajnos. A kísérletezve tapasztalati úton haladó fejlesztők és a tudományos alapon haladók. Mindketten a hangban, élvezetben nagyobb haszon irányába próbálnak haladni.revox írta: ↑2026.07.19., vas. 20:34Bízom benne, hogy @sebi erre nem válaszol konkrét fizikai tényállítással.
Kb 2000-ben, vagyis -csak- 26 éve fordult meg a tehenészetünk nyerrségesbe es akkor kezdtem olyan hifit vásárolni, amiben egyáltalán cserélhető volt a tápkábel roncsolásmentesen. Gyorsan kerültem olyan közegbe (szerették a friss házitejet, ezzel kenyereztem le forgalmazókat), ahol kimondottan komolyabb hifik forogtak. Természetesen, a tápkábelek cseréje már akkor ismert volt.
Az eltelt 25 évben láttam mindenféle elméletet, vagy kábelanyagok, árnyékolások, vagy a nélküli megoldást. Hallottam ezer és ezer okfejtést, de mai napig nem hallottam egy olyat se, ami számomra hihető lenne, mert a meghallgatások minden elméletet, anyagot, stb hol megerősítettek, hol cáfoltak. Semmilyen minta nem volt megfigyelhető, ami alapján, nemhogy a tápkábelek, de még az interkonnektek, vagy hangfalkábelek valós "működését" magyarázni lehetne. Aki jót készít, legalább azt tudja, hogy kell csinálni, de tutihótbiztos hatásmechanizmus papírravetésére csak a nagyon magabiztosak mernének vállalkozni (többnyire bullshit).
Aki jót készít, mind empirikus úton (meghallgatás) jutott el valahova, aztán amit jónak vélt, igyekezett a reprodukálhatóság miatt megismerni.
Igaz, 26 éve nem kapok meggyőző választ, de kb sz első félévben feladtam, hogy valaha kapni fogok. Aki azt gondolja, tudja a megfejtést, még nem érkezett meg oda, hogy belássa, nem tudja és vélhetően nem is fogja megtudni.
Megint visszatérve az eredeti kérdésemre, hogy lehetne eldönteni több jó kábel közül, hogy melyik a jobb. Egyik ebben, a másik abban jobb jellemzően. Sőt adott esetben egy "rossz, színező" kábelt sokkal jobb hallgatni, mert szórakoztatóbb, ha nincsenek zavaró elemek benne.
A másik, hogy ekkora meg akkora különbség van egyes komponensek cseréje által. Az nyilvánvaló sokak számára, ha nem is mindenkinek, hogy van különbség, de nem lehet megmondani mekkora (és szerintem azt sem lehet megmondani néha hogy jobb-e vagy csak más).
Amikor az ember egy komponenst variál, pl. a kábeleket, ugyanazt éri el mint más komponensek variálásával, hogy egy másik hangot kap. Ilyen alapon a hangfalat is lehet és kell is forgatni, helyezgetni pl. és sokkal olcsóbb. :-)
Nekem az a "bajom", hogy egy-egy komponens egyre közelebb kerül az ízlésemhez adott zenén mondjuk a kábel variálása által, de közben meg egy másik felvételen elcsúszik.
Mi van ha tényleg nem létezik a mindenre is jó kábel?!