Értem a romantikus nosztalgiát egy ilyen "ősi" ritkaság kapcsán, aminek a korhű felújítása önmagában kihívás, és érdekesség.tunerman írta: ↑Ma, 09:48
Nem, nincs meg...
Mint korábban leírtam ez egy próbálkozás annak kiderítésére, hogy mennyi a valóságalapja a '30-as évek (Western Electric) világának az újra hájpolásának - amennyire ez még lehetséges, vagy valamennyire megközelíthető.
A megvásárolt csövek nélküli - amerikai anyagokat használó - 2A3-as SE erősítőt ennek célnak megfelelően próbálom "visszavadítani", ami a korabeli csövek + anyagok minél hitelesebb kiválasztását jelentheti.
A bejáratás után ez a 2A3 SE egyfajta viszonyítási pontot jelenthet, amit fel tudnék használni, mint valami " természetes őshangzás" forrást. Már találtam is egy hozzátartozó gondolatmenetet:
Arra céloznék, hogy a '30-as évek második felében már volt olyan hangtechnikai tudás, amit megfelelően továbbfejlesztve, az első pontban mindig a hang a legfontosabb céllal követtek volna.
Helyette egy másik út tart 90 éve, ami gazdaságosság, az eladhatóság és a kényelmi szolgáltatások minél szélesebb körű felhasználását követi a tömeggyártásban...a hangzás minősége (innen úgy látom) soha sem szerepelt első pontként.
A 90 éve tartó út jelenlegi szakaszában mindenki eldöntheti, hogy hová jutott az elvileg "természethű hangközlés" eme kijelőlt/követett útíránya.
(Talán egyszer kiderül az ilyen "időutazások" alkalmával, hogy volt-e, lehetett-e realitása a nem használt másik fejlesztési útvonalnak.)
TJ.
Viszont az ehhez társított többi elgondolást nem értem. A 30-as évek amerikájában (és máshol sem) lehetett elterjedt otthoni eszköz egy ilyen, vagy hasonló erősítő. Leginkább rádiót hallgattak az emberek, mert az volt számukra megfizethető. Azt most hagyjuk is, hogy milyen zenék voltak divatosak akkoriban.
Részemről semmi kivetni valót nem látok abban, hogy a gyártók a jól eladható, gazdaságosan előállítható készülékek irányába mentek. A kényelmi funkciókat meg mi, a fogyasztók követeltük ki. Én például nem mondanék le a streaming nyújtotta rugalmasságról semmi kedvéét, hiába múlja fölül hangzásában azt, ha folyton oda kell menni hozzá, és nem lehet órákon keresztül elmélyülten hallgatni.
Nem hinném, hogy kukázni kellene az elmúlt 90 évet. Rengeteg újdonságot találtak ki azóta. Más kérdés, hogy a csöves erősítők kapcsolásai terén viszonylag kevesebbet.
Az imádott autós hasonlatokkal élve, aki nagyszerű OT kocsikat készít saját keze munkájával, sohasem akarna meggyőzni, hogy a legjobb az a régi kocsi, mert tudja, hogy a mai modernek, kevesebbet fogyasztanak, jobban gyorsulnak, biztondágosabbak. Igaz, nem olyan szépek, műanyag a belsejük, stb.