Ez esetben blues hallgatását nagyon nem javaslom, mert az tele van szeptimekkel, ami mint tudjuk disszonáns hang ...
[/quote]
Lehet, hogy pont ezért nem lett kedvenc műfajom, ahogy a heavy metal sem, mert ott meg a gitár torzítása ami nekem már sok.
Ez esetben blues hallgatását nagyon nem javaslom, mert az tele van szeptimekkel, ami mint tudjuk disszonáns hang ...orion írta: ↑2026.07.16., csüt. 15:31Bár itt mindenki szentül meg van győződve, hogy csapnivaló a hallásom. De sajnos az ellenkezője inkább túl érzékeny másokhoz képest. Ez igenis létezik. Gyerekkoromban is már 1-2 ütem után felismertem az adott zenét. Pl. ugyanazt a hangerőt hangosabbnak hallom, mint mások. Ez áldás és egyben átok is. A zenében is minden apró részletet meghallok, így sajnos a hibát is. De amikor felújítok valamit, akkor is a fülem előbb megmondja, hogy valami nem jó, az lehet egy rossz munkapont, hibás, tolerancián kívüli alkatrész, még a műszeres mérés (oszcilloszkóp, DMM) előtt. Mert a disszonáns hangot felerősíti a hallásom, amíg meg nem találom az okát. Nyilván ez a tapasztalatlanság és a süketség egyvelege.hericstamas írta: ↑2026.07.16., csüt. 14:56Persze az egészbe a hallásunkat (maga az élmény), ami a fejünkben "keletkezik" is bele kell számítani, mert szerintem is korrigál egy csomó mindent az agyunk, ha hagyunk neki erre időt. Mivan ha valakinek ez fejlettebb, gyorsabb így azért nem hall különbséget.
A szobaakusztika meg megint egy érdekes kérdés. Kiemeli a 46 Hz-et? És akkor mi van az agyunk megoldja. Ha egy nagybőgőt betámasztok a szobába annak ugyanolyan kiemelése lesz ott, de nem gond mert az agyam már megszokta azt a szobát, tudja mit kell tennie, mire nem kell figyelnie. Persze annyiból (is) jobb az eredeti hangszer, hogy ott a felharmónikusok pl. egész természetesek, így könnyebben felismeri a mintát az ember agya. :-)![]()
Bár itt mindenki szentül meg van győződve, hogy csapnivaló a hallásom. De sajnos az ellenkezője inkább túl érzékeny másokhoz képest. Ez igenis létezik. Gyerekkoromban is már 1-2 ütem után felismertem az adott zenét. Pl. ugyanazt a hangerőt hangosabbnak hallom, mint mások. Ez áldás és egyben átok is. A zenében is minden apró részletet meghallok, így sajnos a hibát is. De amikor felújítok valamit, akkor is a fülem előbb megmondja, hogy valami nem jó, az lehet egy rossz munkapont, hibás, tolerancián kívüli alkatrész, még a műszeres mérés (oszcilloszkóp, DMM) előtt. Mert a disszonáns hangot felerősíti a hallásom, amíg meg nem találom az okát. Nyilván ez a tapasztalatlanság és a süketség egyvelege.hericstamas írta: ↑2026.07.16., csüt. 14:56Persze az egészbe a hallásunkat (maga az élmény), ami a fejünkben "keletkezik" is bele kell számítani, mert szerintem is korrigál egy csomó mindent az agyunk, ha hagyunk neki erre időt. Mivan ha valakinek ez fejlettebb, gyorsabb így azért nem hall különbséget.
A szobaakusztika meg megint egy érdekes kérdés. Kiemeli a 46 Hz-et? És akkor mi van az agyunk megoldja. Ha egy nagybőgőt betámasztok a szobába annak ugyanolyan kiemelése lesz ott, de nem gond mert az agyam már megszokta azt a szobát, tudja mit kell tennie, mire nem kell figyelnie. Persze annyiból (is) jobb az eredeti hangszer, hogy ott a felharmónikusok pl. egész természetesek, így könnyebben felismeri a mintát az ember agya. :-)

Igen, üzlet. Mint a világon a legtöbb dolog.
(én nem vagyok az)
Akkor most mar mehetnel is, viszlat!
Ez egy hatalmas üzlet és megélhetés sokaknak végül is kimondtad a lényeget az esszédben. Ez volt a célom. Bedugom a tápkábelt nézem a meccset.ELEX írta: ↑2026.07.15., szer. 20:46Bocsáss meg, de lennének kérdéseim:
Miért vagy itt, miért jöttél ide ebbe a Fórumba, annak is a Kábelezzünk topikjába?
Láthatóan tagadsz mindent, amiről itt az emberek beszélgetnek már hosszú évek óta.
Küldetés tudatod van? Meg akarsz világosítani itt mindenkit?
Miért?
Neked ettől miért lesz jobb?
Mert hogy itt mindenkinek rosszabb lett, amióta te itt megjelentél, az biztos.
Vagy ezt a hatást akartad elérni?
Beletaposni egy közösség lelkivilágába?
Miért nem hagyod meg az embereket a békés életükben?
Szerinted bárki is kábel tagadó lesz a hatásodra?
Ha ezt gondolod, rettenetesen naiv vagy.
Lehülyézel mindenkit, mert csak egy villamosmérnök tudhatja az igazságot.
El kell keserítselek, nem tudja. Senki nem tudja. Vagy talán a legnagyobb cégek, akiknek a termékpalettájukban végig követhető a saját elképzelésük a kapott hangra. És azok kábel készítők, akiknek olyan kontroll berendezésük van, amin a legkisebb változást tudják detektálni. Képesek eldönteni, hogy milyen anyagokból és milyen mechanikai struktúrával lehet jobb minőséget elérni. Itt is van a fórumon ilyen ember, de nagyon bölcsen nem vesz részt egy ilyen "vitában". Mert neki van tapasztalata, tapasztalaton alapuló ismerete, szakmai tudása, ami szükséges a minőségi kábelek előállításához, te meg sajnálatosan ezekkel nem rendelkezel, csak az iskoládban megszerzett papíroddal, amivel ebben a témában kitörölheted a s..det.
És igen, a kábeleknek van saját hangjuk. Akár tetszik ez neked, akár nem.
Van minden rendszeren átható sajátosságuk. Még a legjobbaknak is, bár azok eléggé közelítenek egymáshoz, egyre kevesebb a "saját hangjuk". Ezeket szokták használni a legnagyobb rendszerekben.
A kisebbeket rendszer építésnél használják, igyekezve ezzel a legharmonikusabb rendszert kiépíteni.
Betámadtál itt gyakorlatilag mindenkit, a tanulatlan hobbi hifistákat, a haszonvadász kereskedőket...
Tudod, itt nagyon sokan több évtizede foglalkoznak ezzel a hobbival, ezalatt számtalan rendszerben számtalan kábelt hallottak már. Saját otthoni rendszereikben is megfordult már igen sok kábel. Ez alapján engedd már meg nekik, hogy legyen saját véleményük, ami nem egyezik a te tudományos elvárásaiddal.
Tudod, itt vannak kereskedők is, akik több évtizeden át ezzel foglalkoztak napi szinten. A bemutatótermükben igen sok kábelt ki tudtak próbálni a saját jól ismert rendszereikben. A legolcsóbbtól a legdrágábbakig, olyanokat is, amit jó esetben képről ismersz, vagy onnan sem. Engedd már meg nekik, hogy a több évtizedes tapasztalatuk alapján legyen véleményük. Még ha te ezzel nem is értesz egyet, sőt egyenesen tagadod a létezését.
Sőt, még azzal is szembesülnöd kell, hogy vannak itt kereskedők, akiknek villamosmérnöki (nem üzemmérnöki!) képzettségük van. Néhányuk márkafüggetlen viszonteladó. Semmi érdeke nincs egyetlen márkát "tolni".
Tisztelettel megkérnélek, hogy hagyd abba tudatlan sötét emberek megvilágosítását, megtérítését.
Ragyogj az égen fényes csillagként, ne pazarold ránk fényességed áldásos melegét.
Hadd maradjunk mi meg a saját gyarlóságunk sötétségében.
Köszönöm!

Bocsáss meg, de lennének kérdéseim:
Vagy nem ezüsttel van huzalozva a két agyfélteke náluk. Rossz tápkábelt dugtak be rajtuk. Ki tudja.MrCollector írta: ↑2026.07.15., szer. 20:28Vagy a fülük rossz, vagy az agyuk nem tudja feldolgozni a kapott információkat.

Vagy a fülük rossz, vagy az agyuk nem tudja feldolgozni a kapott információkat.
Lehet, hogy a hallásuk kevésbé becsapható ;-)MrCollector írta: ↑2026.07.15., szer. 20:06Ez elég gyenge volt. Még tőled is.orion írta: ↑2026.07.15., szer. 19:53Egy olyan tegnapi sistergős hifi meghallgatási közhely jól jönne.MrCollector írta: ↑2026.07.15., szer. 19:42
Igen, nekem van hivatalos bizniszem. Jo pár elégedett ügyféllel. Amit te valószínűleg nem mondhatsz el magadról.
Viszont a pofátlan gyanúsítgatásod már túl megy egy határon.![]()
![]()
Mondjuk én irigylem az olyanokat akik nem hallják a különbségeket. Rengeteget spórolnak.

Ez elég gyenge volt. Még tőled is.orion írta: ↑2026.07.15., szer. 19:53Egy olyan tegnapi sistergős hifi meghallgatási közhely jól jönne.MrCollector írta: ↑2026.07.15., szer. 19:42Igen, nekem van hivatalos bizniszem. Jo pár elégedett ügyféllel. Amit te valószínűleg nem mondhatsz el magadról.
Viszont a pofátlan gyanúsítgatásod már túl megy egy határon.![]()
Egy olyan tegnapi sistergős hifi meghallgatási közhely jól jönne.MrCollector írta: ↑2026.07.15., szer. 19:42Igen, nekem van hivatalos bizniszem. Jo pár elégedett ügyféllel. Amit te valószínűleg nem mondhatsz el magadról.
Viszont a pofátlan gyanúsítgatásod már túl megy egy határon.
Valaki mondja már el szegénynek, hogy tegnap betoltam.

Igen, nekem van hivatalos bizniszem. Jo pár elégedett ügyféllel. Amit te valószínűleg nem mondhatsz el magadról.
Magánbizniszét megtámogató anekdotákat mindenki tud gyártani, ehhez még ai sem kell.MrCollector írta: ↑2026.07.15., szer. 19:10Kezd hiányozni SM.![]()
Tehát akkor úgy gondolod előbb-utóbb mindent ugyan úgy fogunk hallani? Ez csak kábelekre vonatkozik vagy mindenre? Mert akkor nem érdemes sokat költeni semmire.
De kontrázva a véleményed, ma voltam egy ismerősömnél, aki mellesleg csöves erősítőket is épít. Legutóbb mikor nála jártam, kb. 2-3 hete, vittem kábeleket próbálgatni. Miközben ma hallgattuk a rendszerét megjegyezte, hogy mennyire hiányzik neki a múltkori tápkábel "hangja". Amivel mellesleg max 1-2 órát hallotta a saját rendszerét.