trane írta: ↑2026.07.11., szomb. 20:33
remélem, legalább elől a kistányér 39-es azé'
Nem, kompakt + nagyi sor.

Abszolút nyugger gép.
Jó volt újra erre tekerni. Szerintem legutóbb az Urakkal jártam ott, valamikor ősz körül volt, vagy három éve.
Az új sorok még úton vannak, úgyhogy a kékesi mászásnál kipróbáltam, milyenek ezek a mókuskerék áttételek. Alapvetően a régi gépemre a kékesi ünnepnapokon felrakott mászós sorom legkönnyebb kombinációjának megfelelő áttételt használtam, ami azon 39/28, ezen meg tán 34/21 vagy 34/24. Ez nagy meglepetést nem tartogatott, de a morcosabb részeken - a legeleje mindenképp ilyen - néha a még könnyebbre váltottam. Érdekes élmény volt: szerintem ilyen könnyedén még soha nem tekertem fel, de érzésre talán lassabban mentem, mint korábban (szokás szerint nem mértem). Ahol ilyen nagyon kímélő pörgetésre váltottam, ott sokkal kisebb fáradtsággal haladtam, viszont ez kicsit ellustítja az embert, be-belassultam, de örömbiciklizésnél úgyis mindegy. Ha jobb lennék pörgetésben, nyilván hoznám ugyanazt a tempót, mint a kicsit nehezebb áttétellel, de ebben nem vagyok jó.
Lefelé, mint számítani lehetett rá, a kompakt 50-es lánckereke egy kicsit behatárolta a szórakozást. Van ott egy hosszabb, veretős egyenes, ezen egyszerűen elpörgött a lábam, egy határon túl semmi érdemlegest nem tudtam már hozzátenni a gravitáció adta tempóhoz. Az 53-assal itt még rá tudtam segíteni egy kicsit, de amúgy ezen a kis szakaszon kívül hobbista szinten a mi hegyeink közt tényleg nem sok minden szól a kompakt ellen.
Így visszatekintve elég elszánt voltam régebben, amikor néhanap 39/23-al rugdostam fel magam, de annyira ritkán jártam erre, hogy nem volt kedvem másik sorral bajmolódni.
Az viszont már előttem is rejtély, hogy húsz évesen hogy a toszba' mentem itt fel 42/21-el egy 11kilós acélvázas böszmén, a debreceni hegyeken edzett lábaimmal.

Nem olyan rossz fiatalnak lenni, csak akkor még az az egyetlen állapot, amit ismerük, és nem tudjuk súlyán értékelni.