orion írta: ↑2026.06.28., vas. 20:08
Ez egy gyönyörű ai tákolt bejegyzés. A maiak nagy valószínűséggel nem fognak ennyit elmenni, mert a wattok háborúja miatt többnyire a lehetséges teljesítményük felső harmadában használják őket, amit ezek hosszú távon nem bírnak. A nos-hoz képest rosszabb minőségük miatti nagyobb rácsáram és kevésbé precíz belső felépítés és anyagok, rosszabb vákuum, egyenetlenebb katódfelület valószínűleg előbb kinyírja őket. Egy 60-es években gyártott sylvania 7591A quad, ami már ránézésre nagyon sokat futott egy híresen forrófejű, a csöveket szinte maxon járató Fisherben még simán elműködik. Nálam is 3-4 éve működik napi 8-10 órában, mert még erős. De egy mai gyártásút nem fogsz 60 év múlva is használni, de lehet, hogy 2 múlva sem. Mivel itt nos készlet már kiszáradt nekem is csak 5db van. Na itt voltam kénytelen ruszkit venni, amit rühellek. De David Gillespie szét tesztelte őket így még az ukrajnai falnak szaladásuk előtt vettem belőle párat. Nem lesz olyan tartós, de ha a nos meg ennyire tartós, akkor talán soha nem lesz erre szükség, így nem kell hangban és minőségben visszalépni.
Úgy látom azt gondolod te mindent is tudsz. Elkeserítelek ez nem így van. Sőt akik így gondolkodnak azokra általában pont az ellenkezője igaz. Amit írtam az a saját gondolataim összessége, ha helytálló, ha nem.
A másik dolog amit az írásaidból kiérzek, hogy te a régi csövek vélt gyártástechnológiai előnyeire, megbízhatóságára, élettartamára helyezed a fő hangsúlyt, nem pedig a hangminőségükre. Ami azért is jelentős dolog, mert annak idején ezen csövek jó részénél ez abszolút nem volt szempont, mert teljesen másra vagy más környezetben használták őket. Nyilván mindenki számára az lenne a legjobb, ha egy garnitúra cső élethosszig elszolgálna. De, mint te is írtad a mostani erősítők nagy részében a csövek csúcsra vannak járatva, ezért is nem bírják/bírhatják annyi ideig.
Viszont, ha én veszek egy jó drága csöves erősítőt, akkor nem az érdekel kell-e majd 2 év múlva csöveket cserélnem, mondjuk 60-100e (vagy nagyon sok) forintért. Hanem az milyen minőségben szólalnak meg. Na ez az amiről elég keveset írsz, konkrét összehasonlításokra értendően. Te építgetsz magadnak erősítőket, abból amid van. Csinálsz egyet, aztán annyi. Egy gyártónak ez nem opció. Ő olyan alkatrészekből kénytelen építkezni amik hosszútávon beszerezhetők, illetve szükség vagy ízlés szerint behelyettesíthetők (már ha a csöveket nézzük). Ezekből próbálják a legtöbbet kihozni, saját képességeik és lehetőségeik szerint. Ha nekem tetszik a hangja, az új gyártású ócska csővel is, nem fáj a fejem a miatt, mi lesz, ha a pótolhatatlan régi csövekkel véletlenül valami történik. Tudom, hogy ezeket jó eséllyel bármikor beszerezhetem, ne adj isten előrelátóan veszek is belőle tartalékot.
Nem akarok idekeverni ismét más témákat, de ezek a fantasztikus home made erősítők illetve a rendszerek amikbe belehelyezik, még ha olyan szuper jók is, elbuknak más dolgok miatt amikre a készítő-felhasználó nem fordít elég figyelmet (vagy egyszerűen nincs róla fogalma sem).
Én nagyon szívesen olvasnék olyan írásoket mikor valaki konkrétan arról ír, hogy az ilyen-olyan erősítőjében kicserélte az x csövet egy y-ra és milyen hangbéli változásokat hozott ez neki a konyhára. Az egyszerűen "sokkal jobb lett" számomra azt mutatja, hogy az író nem tudja megfogalmazni a különbségek miben létét, miért is tetszik neki jobban.
Remélem te is tudsz estlegesen konkrét példákkal szolgálni e téren!