Ez nem a földpotenciáltól függ. A 230 Voltos hálózati tápfeszültség un. DC komponense a tiszta szinuszjel torzulásától keletkezik, amelyet jellemzően bizonyos ipari elektromos gépek, háztartási nagyfogyasztók asszimetrikus terhelése okoz. Úgy érdemes elképzelni, hogy a tiszta szinusz jel esetén a görbe felső része alatti terület (a szinuszjel határozott integráltja 0 és 180 fok között) és a görbe alsó része alatti terület (a szinuszjel határozott integráltja 180 és 360 fok között) pontosan megegyezik, azaz az eredő DC komponens zéró. Egy torzult jel esetén pedig eltér egymástól, így az eredő DC komponens egy nullától különböző érték lesz.-CB- írta: ↑2026.07.05., vas. 07:40Úgy tudom a toroid trafó az egyenfeszültségtől zúg. Tehát ha megvaltozik a földpotenciál. Nálam nincs fi relé, meg elég vacak a hálózat, ha bekapcsol a boyler, zúg a router analóg tápja.wasiliy888 írta: ↑2026.07.04., szomb. 21:17Az említett készülékkel kapcsolatban nem, de egyébkent mintha lett volna már ez téma valamely másik topikban. És úgy emlékszem, hogy inkább a környezettől függő. Nem annyira a lakás, vagy házban lévő többi fogyasztó által a hálózatra visszajuttatott zaj mennyiségétől, hanem inkább környék, utca fogyasztói által. Tehát a helyi villamosművek a hálózaton eszközölt fejlesztéseitől lehet remélni a megszűnését, mérséklődését. Persze, lehet hogy egy jócskán alulgerjesztett, többszörösen árnyékolt, gyantával vagy más rezgéscsillapítóval kiöntött táptrafóval szerelt készülék kevésbé érzékeny rá. De ebben nem vagyok kompetens, talán istván01 meg tudná mondani.dixie-chicken írta: ↑2026.07.01., szer. 08:05Hali mindenkinek,gyors kérdés,haverom részére..bizonyos körökben (?) az a hir járja,hogy a Musical Fidelity M6Si500,használat közben "zajos,búg a trafó"...OK,nekem is voltak készülékeim ahol ez jelen volt,de kb 1m távolságrol,ez ha szólt a zene,ez már nem volt hallható...tapasztalatok/vélemények?
köszi![]()
Toroid trafók esetén a hálózati DC offset eltolhatja a munkapontot a szaturációs tartomány felé, ami rezgést okozhat és extra melegedést is.
A problémát hálózati egyenfeszültség-blokkolókkal (ún. DC blockerekkel) lehet kiküszöbölni, melyet a búgó transzformátorú készülék elé kell bekötni.