Szerintem ne az idióta AI-t kérdezd, hanem a trafó gyártóját. Csak ő fogja tudni mit mivel kevert össze.egedzs írta: ↑Ma, 17:19Megcsináltam az ellenállások és a kondenzátorok cseréjét. Szerencsére minden szuperul működik.
A kimenő trafók átkötése nagyon furcsának tűnik nekem. Azt látom, hogy a két trafó különbözően van bekötve. Mintha tükrözve lennének. Az egyiken az S1-re megy a hangszóró piros kivezetése a másokon az S3-ra. A primer és szekunder átkötések is keresztezik egymást, nem párhuzamosan vannak átkötve. Lehet ez szándékos, ami valami előnnyel jár vagy így sikerült?
Azt írja az AI, hogy 4 ohmos hangfalhoz (nekem az van) ki kell hagyni az S3 szekunder kört mert jobb lesz az illesztés. Igaz ez?
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Re: Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Megcsináltam az ellenállások és a kondenzátorok cseréjét. Szerencsére minden szuperul működik.
A kimenő trafók átkötése nagyon furcsának tűnik nekem. Azt látom, hogy a két trafó különbözően van bekötve. Mintha tükrözve lennének. Az egyiken az S1-re megy a hangszóró piros kivezetése a másokon az S3-ra. A primer és szekunder átkötések is keresztezik egymást, nem párhuzamosan vannak átkötve. Lehet ez szándékos, ami valami előnnyel jár vagy így sikerült?
Azt írja az AI, hogy 4 ohmos hangfalhoz (nekem az van) ki kell hagyni az S3 szekunder kört mert jobb lesz az illesztés. Igaz ez?
AI a fények helyett inkább egy egyenirányító csövet tett volna az SE-be.
Sziasztok!
AI-val felturbózott fényekkel a HoriTon D.I.Y.csöves cukorkák.
1.SE 2A3C
2.Audio Note L2 kapcsolása alapján készített csöves előerősítő, SE KT88 végerősítő
3. Audio Note OTO L2 kapcsolása után készült.
AI-val felturbózott fényekkel a HoriTon D.I.Y.csöves cukorkák.
1.SE 2A3C
2.Audio Note L2 kapcsolása alapján készített csöves előerősítő, SE KT88 végerősítő
3. Audio Note OTO L2 kapcsolása után készült.
CD futómű: Jadis JD2
DAC: Pro-ject Dac Box rs2
Digitális futómű: Auralic Aries Femto (tuningolt ház,táp)
Deck: Nakamichi LX5
Erősítő: HoriTon AN SE 300B
Hangfal: Audio Note E/LX Hemp kit
Kábelek: HiDiamond D8; AQ Thunder; Nordost H2; ValhallA Aura, Aurora
Elosztó: Fisch Audiotechnik reference line
A designer itt abszolút biztonsági játékot játszott. Míg a régi legendás kimenők (Acrosound A470 vagy Tango és társai) bonyolult sok rétegű elrendezést használtak a szórt kapacitás csökkentésére meg a kiváló átviteli paraméterekhez, PP kimenőként nem volt légrés bennük. Itt az egyszerű felépítés, a kevés réteg minimális réz, alacsony költség, egyszerű gyárthatóság volt a szempont. Még az is lehet, hogy racionalizálva hogy PP és SE gyártása között minimális legyen a különbség.Camelflapping írta: ↑2026.06.26., pén. 07:22Tegnap jutott eszembe a végsőkig "univerzális" trafó kialakítása a végtelen spórolás jegyében.
Mondjuk nekem már az se jön be, ha a kimenők szekundere pl. 4 és 8 Ohmra is használható, de, ha a két anódtekercs mindkét vége ki van vezetve, akkor a tekercsek megfelelő sorba kötésével és a két szabad végét használjuk, akkor SE kimenőt kapunk. Megint csak olyant, ami egyikre se igazán jó, de használható.
... és már érthető is a vasalásnál a szigetelő, légrés növelő megoldás. Kapunk egy olyan újítást, amikor a bilinek belül a füle...
- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 31
Tegnap jutott eszembe a végsőkig "univerzális" trafó kialakítása a végtelen spórolás jegyében.
Mondjuk nekem már az se jön be, ha a kimenők szekundere pl. 4 és 8 Ohmra is használható, de, ha a két anódtekercs mindkét vége ki van vezetve, akkor a tekercsek megfelelő sorba kötésével és a két szabad végét használjuk, akkor SE kimenőt kapunk. Megint csak olyant, ami egyikre se igazán jó, de használható.
... és már érthető is a vasalásnál a szigetelő, légrés növelő megoldás. Kapunk egy olyan újítást, amikor a bilinek belül a füle...
"Annál is hihetetlenebb..."
- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn

Lehetőleg ne sértődjön meg az a kettő, de szánalmas a tájékozottságuk. Kb. olyan szinten vagyok én meg nőgyógyász.egedzs írta: ↑2026.06.24., szer. 14:24Táp oldalon van 3db 390uF/450V és 1db 220uF/400V elektrolit kondenzátor.istvan01 írta: ↑2025.07.09., szer. 10:26Nem. A légrés szükséges a trafó sávszélesség kiterjesztése miatt. A légrés hátránya, hogy csökkenti az induktivitást, ami viszont az alsó határ frekit viszi feljebb. Ezért kell a lehető legnagyobb induktivitást méretezni alacsony szórással, és légrést berakni hogy a trafó át tudjon vinni 40-50kHz felett is llineárisan. Nem egyszerű ez, pláne SE trafóval.egedzs írta: ↑2025.07.09., szer. 08:36Kimenő trafóimra raktam fel a burkolatot és láttam, hogy a vasmag egy u-alakú és egy egyenes darabból van összerakva átlapolás nélkül, vastag kartonpapírral elválasztva egymástól. Ez így rendben van? Nem lenne jobb váltakozva rakni a sorokat átlapolással? Köszönöm!
2025 júli 9-én kérdeztem, hogy jó-e a kimenő trafóim lemezeit elválasztó kartonpapír. Három válaszból 2 azt mondta, hogy kell a légrés.
A j tűrés a remix styron 5%-ot jelent, azaz 64,6 pF és 71,4 pF között kell lennie mindegyiknek. De a beépítéssel még úgyis hozzájön pár pF parazita kapacitás (nyák, fólai, stb.). Forrasztáskor a lábát tartsd meg fogóval, hogy elvezesd a hőt.egedzs írta: ↑2026.06.24., szer. 23:07A C9 (68 pF) jelű kondenzátorokat ( negatív visszacsatoló (NFB) ágban, a visszacsatoló ellenállással (R16, 18 kΩ) párhuzamosan elhelyezkedő fáziskompenzátor) szerettem volna kicserélni, mert két különböző lett beépítve, de amiket vettem egyszerű multiméterrel mérve 45-52 pF értékűek. Vegyek még 100pF értékeket, hátha azok jobban megközelítik a 68 pF-ot?
Soha ne hallgass a károgókra. Ha rájuk hallgatnál neki sem állsz, mert úgysincs értelme már az elején lebeszélnek és jönnek a dogmáikkal. Jó minőségű elko nincs csak kevésbé kompromisszumos a technológiából adódóan, még az etalonnak számító black gate is elkoként viselkedik. Azért kell a fólia bypass, hogy a lassúságán fátyolos hangján javítson a magas hangoknál főleg egy katód kondinál. A legjobb elko, amit be sem kell építeni és a legjobb csatoló az ha nincs csatoló (dc csatolás). De ha már kényszerből bekerült ilyen, akkor érdemes javítani. A vitrohm meg B terv és tápban több mint jó. Csak azt tudom, mondani egy nálam járt emberke note E hangsugárzóval csak pislogott mikor a hangváltóból kidobáltam a jó minőségű bipoláris elkokat és fólia kombinációkra cseréltem. Ami addig fátyolosan, mosottan szólt, az hirtelen elkezdett zenélni.
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1322
C1 hiányában a hang is nagyon más lesz. Vannak azért jó kondik amik nem igényelnek bypassolást! És ezzel anbypassolással csak óvatosan! Nagyon bele tud szólni a hangba! Elég egy alkatrész a halomnyi helyett de az legyen jó!orion írta: ↑2026.06.24., szer. 09:24Az R16-nál gondolom akitől vetted ilyet talált a 16k2 helyett és azt építette be. Ez nem akkora tragédia. Ha van 16k2 értéked úgy használd azt, ha nincs, akkor csak emiatt ne vegyél. A C1 meg a pentóda katódkondija, ezt már korábban leírtam. Ha nem építed be úgy kisebb lesz az erősítése, ez a mai line szintű pl. DAC kimeneteknél nem jelent problémát. Erre írtam, hogy kipróbálod neked hogyan tetszik jobban. De sima elkoval rosszabbul fog szólni, mintha elko és fólia bypass-t tennél. Ahogy korábban írtam ez kb. egy kínai földműves által "tervezett" kapcsolás. Szerintem az AN kínában is gyártatja a kittet, azért a sok klón panel. Az AN csak a nevét adta hozzá és hatalmasat kaszál rajta, de ezt valódi mérnök nem látta. A szempont az volt, hogy minél olcsóbb legyen és egy rookie is össze tudja rakni, hatalmas árréssel el lehessen adni AN név alatt. Milyen R534-eket kaptál?
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1322
Hasonló Vithromot cseréltem már és iszonyúan szar hangja volt!egedzs írta: ↑2026.06.24., szer. 13:58Köszönöm! A szükséges értékekből csak 1 db R534-t találtam a Kovácsnál, ezért a három nagy értékű kivételével minden ellenállás Kiwame. A 220k, 470k és 560k pedig Takman. 3,3 kohm értékűnek megrendeltem a javasolt Vitrohm KV 19038 ellenállást.orion írta: ↑2026.06.24., szer. 09:24Az R16-nál gondolom akitől vetted ilyet talált a 16k2 helyett és azt építette be. Ez nem akkora tragédia. Ha van 16k2 értéked úgy használd azt, ha nincs, akkor csak emiatt ne vegyél. A C1 meg a pentóda katódkondija, ezt már korábban leírtam. Ha nem építed be úgy kisebb lesz az erősítése, ez a mai line szintű pl. DAC kimeneteknél nem jelent problémát. Erre írtam, hogy kipróbálod neked hogyan tetszik jobban. De sima elkoval rosszabbul fog szólni, mintha elko és fólia bypass-t tennél. Ahogy korábban írtam ez kb. egy kínai földműves által "tervezett" kapcsolás. Szerintem az AN kínában is gyártatja a kittet, azért a sok klón panel. Az AN csak a nevét adta hozzá és hatalmasat kaszál rajta, de ezt valódi mérnök nem látta. A szempont az volt, hogy minél olcsóbb legyen és egy rookie is össze tudja rakni, hatalmas árréssel el lehessen adni AN név alatt. Milyen R534-eket kaptál?
Nem. Ezek a remixek elég pontosak. A mérőd pontatlan ilyen kis kapacitásértéknél. De itt is érvényes, hogy ne fogd hozzá a kezed, mert meghamisítja a mérést. Ha van egy ismert pontos értékű kondid azzal párhuzamosan összefogva mérd őket és levonod az ismert értéket. A két egymáshoz legközelebbit tedd be a két oldalra. Nagyon jól ráéreztél mi kell oda a visszacsatoló ágba. Mindig ilyeneket teszek be, mert nincs ennél jobb minőségű audiora.egedzs írta: ↑2026.06.24., szer. 23:07A C9 (68 pF) jelű kondenzátorokat ( negatív visszacsatoló (NFB) ágban, a visszacsatoló ellenállással (R16, 18 kΩ) párhuzamosan elhelyezkedő fáziskompenzátor) szerettem volna kicserélni, mert két különböző lett beépítve, de amiket vettem egyszerű multiméterrel mérve 45-52 pF értékűek. Vegyek még 100pF értékeket, hátha azok jobban megközelítik a 68 pF-ot?
A C9 (68 pF) jelű kondenzátorokat ( negatív visszacsatoló (NFB) ágban, a visszacsatoló ellenállással (R16, 18 kΩ) párhuzamosan elhelyezkedő fáziskompenzátor) szerettem volna kicserélni, mert két különböző lett beépítve, de amiket vettem egyszerű multiméterrel mérve 45-52 pF értékűek. Vegyek még 100pF értékeket, hátha azok jobban megközelítik a 68 pF-ot?
Köszönöm! Nem nyúlok a trafókhoz.istvan01 írta: ↑2026.06.24., szer. 15:10Az anód táp(ok) RC/LC szűrőkben kondenzátoroknak semmi összefüggése nincs a kimenő trafó minőségére, légrés mértékére.
SE kimenő trafók DC munkaponti árama állandó egyenáramú gerjesztést visz a kimenőre. Azért hogy ez áram ne vigye telítésbe a lemezelést a maximális AC jeláram mellett sem, de legyen elegendően nagy a primer induktivitás, legyen kívánt feszültség áttétel és még legyen elfogadható lineáris sávszélesség is. Ezt esetek 99%-ban csak légrés beiktatásával lehet elérni. A légrés mérete is számít persze.
PP trafók ebből a szempontból egyszerűbbek. Azokkal könnyebb nagyobb primer impedanciát képezni (alsó határ freki). Azoknál alig használnak légrést, persze ott is lehet előnye a légrésnek.
Esetedben nagyon nem javaslom a kész kimenő légrésével variálni. Sok minden elmászhat, amit nem tudnál átszámolni, sem kimérni.
Ez így tökéletes. Otthon van lifetime készletem 534-ből, de ha nincs pontosan olyan érték, akkor is mindig van valami nagyon közeli, amit beteszek. De mára sajnos a nyilvánosan elérhető készletek megcsappantak.
Nem mondta, hogy köze van. Két külön nyektetésre válaszolt.istvan01 írta: ↑2026.06.24., szer. 15:10Az anód táp(ok) RC/LC szűrőkben kondenzátoroknak semmi összefüggése nincs a kimenő trafó minőségére, légrés mértékére.
SE kimenő trafók DC munkaponti árama állandó egyenáramú gerjesztést visz a kimenőre. Azért hogy ez áram ne vigye telítésbe a lemezelést a maximális AC jeláram mellett sem, de legyen elegendően nagy a primer induktivitás, legyen kívánt feszültség áttétel és még legyen elfogadható lineáris sávszélesség is. Ezt esetek 99%-ban csak légrés beiktatásával lehet elérni. A légrés mérete is számít persze.
PP trafók ebből a szempontból egyszerűbbek. Azokkal könnyebb nagyobb primer impedanciát képezni (alsó határ freki). Azoknál alig használnak légrést, persze ott is lehet előnye a légrésnek.
Esetedben nagyon nem javaslom a kész kimenő légrésével variálni. Sok minden elmászhat, amit nem tudnál átszámolni, sem kimérni.
istvan01 írta: ↑2026.06.24., szer. 15:10Látod nem kell ide AI simán bevisznek a csalánba a fórumon isSE trafónál kötelező a légrés. PP-nél mint a tied nem kell, mert a két egymásra dolgozó EL84 elviekben kioltja az egyenáramot (DC) persze nem tökéletesen, de ez most lényegtelen. Legközelebb kérdezd meg a válaszadót, hogy villamosmérnök -e, ha nem úgy a hentest sem kérdezzük alkatrészekről. Semelyik restaurált vintage PP csövesemben (st-70, Pio SA-810, Pio sx-2000, Fisher X101D, asr880g) nincs légrés. De ha az eredeti designer https://realaudiolabs-shop.com/termek/raa56pp/ gyártotta ilyennek, akkor hagyd így.
Az anód táp(ok) RC/LC szűrőkben kondenzátoroknak semmi összefüggése nincs a kimenő trafó minőségére, légrés mértékére.
Ráncfelvarráson átesve, külső - belső megújulás.
CD futómű: Jadis JD2
Táp oldalon van 3db 390uF/450V és 1db 220uF/400V elektrolit kondenzátor.istvan01 írta: ↑2025.07.09., szer. 10:26Nem. A légrés szükséges a trafó sávszélesség kiterjesztése miatt. A légrés hátránya, hogy csökkenti az induktivitást, ami viszont az alsó határ frekit viszi feljebb. Ezért kell a lehető legnagyobb induktivitást méretezni alacsony szórással, és légrést berakni hogy a trafó át tudjon vinni 40-50kHz felett is llineárisan. Nem egyszerű ez, pláne SE trafóval.egedzs írta: ↑2025.07.09., szer. 08:36Kimenő trafóimra raktam fel a burkolatot és láttam, hogy a vasmag egy u-alakú és egy egyenes darabból van összerakva átlapolás nélkül, vastag kartonpapírral elválasztva egymástól. Ez így rendben van? Nem lenne jobb váltakozva rakni a sorokat átlapolással? Köszönöm!
2025 júli 9-én kérdeztem, hogy jó-e a kimenő trafóim lemezeit elválasztó kartonpapír. Három válaszból 2 azt mondta, hogy kell a légrés.
Köszönöm! A szükséges értékekből csak 1 db R534-t találtam a Kovácsnál, ezért a három nagy értékű kivételével minden ellenállás Kiwame. A 220k, 470k és 560k pedig Takman. 3,3 kohm értékűnek megrendeltem a javasolt Vitrohm KV 19038 ellenállást.orion írta: ↑2026.06.24., szer. 09:24Az R16-nál gondolom akitől vetted ilyet talált a 16k2 helyett és azt építette be. Ez nem akkora tragédia. Ha van 16k2 értéked úgy használd azt, ha nincs, akkor csak emiatt ne vegyél. A C1 meg a pentóda katódkondija, ezt már korábban leírtam. Ha nem építed be úgy kisebb lesz az erősítése, ez a mai line szintű pl. DAC kimeneteknél nem jelent problémát. Erre írtam, hogy kipróbálod neked hogyan tetszik jobban. De sima elkoval rosszabbul fog szólni, mintha elko és fólia bypass-t tennél. Ahogy korábban írtam ez kb. egy kínai földműves által "tervezett" kapcsolás. Szerintem az AN kínában is gyártatja a kittet, azért a sok klón panel. Az AN csak a nevét adta hozzá és hatalmasat kaszál rajta, de ezt valódi mérnök nem látta. A szempont az volt, hogy minél olcsóbb legyen és egy rookie is össze tudja rakni, hatalmas árréssel el lehessen adni AN név alatt. Milyen R534-eket kaptál?
Az R16-nál gondolom akitől vetted ilyet talált a 16k2 helyett és azt építette be. Ez nem akkora tragédia. Ha van 16k2 értéked úgy használd azt, ha nincs, akkor csak emiatt ne vegyél. A C1 meg a pentóda katódkondija, ezt már korábban leírtam. Ha nem építed be úgy kisebb lesz az erősítése, ez a mai line szintű pl. DAC kimeneteknél nem jelent problémát. Erre írtam, hogy kipróbálod neked hogyan tetszik jobban. De sima elkoval rosszabbul fog szólni, mintha elko és fólia bypass-t tennél. Ahogy korábban írtam ez kb. egy kínai földműves által "tervezett" kapcsolás. Szerintem az AN kínában is gyártatja a kittet, azért a sok klón panel. Az AN csak a nevét adta hozzá és hatalmasat kaszál rajta, de ezt valódi mérnök nem látta. A szempont az volt, hogy minél olcsóbb legyen és egy rookie is össze tudja rakni, hatalmas árréssel el lehessen adni AN név alatt. Milyen R534-eket kaptál?
- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn

- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn

Üdv!
Néhány gondolat, amit vagy hasznosnak találsz, vagy egyáltalán.
Szinte csakis bevált kapcsolásokat készítek (elő) és van néhány dolog, ami egy már kit formában megtalálható kapcsolásnál is megfontolásra tartok érdemlegesnek.
Először is a tápegységet nézem.
Jelen kapcsolásnál elég csekély szűrőkapacitást látok, a 2 oldal anódtápját 100uF elkó látja el.
A meglevő nyák miatt sok lehetőség a javításra csak annyit gondolok, megnövelném 200uF-ra.
Amit még követek mástól, ha lehet, nem használok elkót, nem használok közönséges egyenirányító diódákat - hexfred, vagy szilícium karbidot inkább - lágy feléledéssel és mindegyikkel párhuzamos 10nF.
Az erősítő katodin meghajtással működik - takarékosságból a pentóda-trióda meghajtás, fázisfordítás az olcsósítás jegyében született. Itt ez van, ezt kell majd szeretni.
Az elő és fázis fordítást elvégző cső tápját nem működtetném RC feszültségejtéssel, de itt a "készétel" ezt a lehetőséget adja, de lehet külön (stabilizált!) feszültséget adni. (Nem érdemes :( )
Ami fentieket feleslegessé teheti:
A kimenők a látvány alapján egy oldalról vannak vasalva, kétes minőségű vasanyaggal. Így SE erősítők kimenőit vasalják és még egy kis szigetelő anyagot is látni vélek az összerakásnál, nem tudom miért, az illesztést mechanikailag segítené? Pp-nél nem jó ötlet. Összefogató csavaroknak a kimenőknél nem használok mágnesezhető anyagot, a csavarokat kiszigetelő gyűrűkkel szerelem. Ha a kutyaközönséges pc tápoknál megteszik a kiszigetelést, akkor egy hf trafónál pláne illene.
Végül: A kapcsolás és a várható minőséget megbecsülve érdemes eldönteni, alkatrészek minősége, ára alapján az alkatrészekre értve érdemes-e a Trabantba F1-es kormánykerékre költeni.
Sok sikert!
Néhány gondolat, amit vagy hasznosnak találsz, vagy egyáltalán.
Szinte csakis bevált kapcsolásokat készítek (elő) és van néhány dolog, ami egy már kit formában megtalálható kapcsolásnál is megfontolásra tartok érdemlegesnek.
Először is a tápegységet nézem.
Jelen kapcsolásnál elég csekély szűrőkapacitást látok, a 2 oldal anódtápját 100uF elkó látja el.
A meglevő nyák miatt sok lehetőség a javításra csak annyit gondolok, megnövelném 200uF-ra.
Amit még követek mástól, ha lehet, nem használok elkót, nem használok közönséges egyenirányító diódákat - hexfred, vagy szilícium karbidot inkább - lágy feléledéssel és mindegyikkel párhuzamos 10nF.
Az erősítő katodin meghajtással működik - takarékosságból a pentóda-trióda meghajtás, fázisfordítás az olcsósítás jegyében született. Itt ez van, ezt kell majd szeretni.
Az elő és fázis fordítást elvégző cső tápját nem működtetném RC feszültségejtéssel, de itt a "készétel" ezt a lehetőséget adja, de lehet külön (stabilizált!) feszültséget adni. (Nem érdemes :( )
Ami fentieket feleslegessé teheti:
A kimenők a látvány alapján egy oldalról vannak vasalva, kétes minőségű vasanyaggal. Így SE erősítők kimenőit vasalják és még egy kis szigetelő anyagot is látni vélek az összerakásnál, nem tudom miért, az illesztést mechanikailag segítené? Pp-nél nem jó ötlet. Összefogató csavaroknak a kimenőknél nem használok mágnesezhető anyagot, a csavarokat kiszigetelő gyűrűkkel szerelem. Ha a kutyaközönséges pc tápoknál megteszik a kiszigetelést, akkor egy hf trafónál pláne illene.
Végül: A kapcsolás és a várható minőséget megbecsülve érdemes eldönteni, alkatrészek minősége, ára alapján az alkatrészekre értve érdemes-e a Trabantba F1-es kormánykerékre költeni.
Sok sikert!
A hozzászólást 6 alkalommal szerkesztették, utoljára Camelflapping 2026.06.24., szer. 08:58-kor.
Lenne még egy kérdésem. A kapcsolási rajzon R16 (negatív visszacsatolás) értéke 16,2 kohm. Nekem pedig 18 kohm van beépítve a panelbe. Viszont a C1 470 uF/10 V kondenzátorok nincsenek beépítve. Melyik értékű ellenállást használjam?