tunerman írta: ↑2026.06.27., szomb. 12:44
Minden tiszteletem a mai modern elektroncsöves erősítők tervezőinek, de azért szerintem van még mit tanulniuk a "régi" kapcsolástechnikai megoldásokból.
Miről is van szó?
Miután már másodszor adta meg magát egy mai tervezésű elektroncsöves erősítő, és átgondolva a lehetséges okokat egy biztonsági ellenállás beforrasztását tartottam szükségesnek. A végcsövek negatív "bias" munkapont beállításához egy potmétert használnak, aminek a leszedője ha kontakthibás lesz akkor megszünik a negatív rácsfeszültség és tönkremehet a végcső.
Ezért a negatív tápfeszültség és a potméter középső kivezetése közé beforrasztottam egy biztonsági 100k-s ellenállást, mert ha megszakad a poti, akkor a 100k-n keresztül a nagyobb negatív feszültség lezárja az elektroncsövet... így nincs azonali elhalálozása annak a drága végcsőnek
TJ.
Érdekes, amit írsz. Nem egyértelmű számomra, hogy ugyanarról az erősítőről van szó, vagy csupán egyazon márkáról. Akárhogy is, én nem vonnám le a következtetést általánosságban a mai erősítők tervezőiről, még akkor sem, ha csöves erősítőt terveztek (ez utóbbi vicc volt).
De komolyan, lehet nem jól gondolom, csak talán azért tettek oda potit, ahova ellenállást kellett volna - nem vitatva a szakvéleményed, mert te értesz hozzá, én meg csak tippelgetek - hogy a leendő tulajdonos, egy esetleges más típusú cső beillesztésekor rugalmasabban tudja állítani annak a munkapontját. (Vagy ez ostobaság?)
És még azt is el tudom képzelni, hogy valami jó drága potméter lehetett ott, eredetileg a tervező szándéka szerint, de jött a gazdasági felelős, és azt mondta, oda meg minek ilyen drága, ha csak munkapontot állítgatnak vele. És beírta a filléres potit helyette.
Persze előbb-utóbb bekövetkezik, amit írtál, de lehet, hogy csak 15-20 év elteltével.