Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2236

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: wittao »

SoundMania írta:
2026.06.26., pén. 13:40
wittao írta:
2026.06.26., pén. 12:39
SoundMania írta:
2026.06.14., vas. 06:12

Bárminek a fejlesztése korrekt kontroll rendszert igényel. Fejlesztésen most feljebb lépést értettél, vagy például egy kábel gyártó fejlesztését? És ha "gyáróét" , akkor melyikét? 😊 Ugye ne arról van szó aki a facebookért elhagyta ezt a fórumot? 😀 Vagy aki sorra fonják a "jobbnál jobb" kábeleket, a fióknak? 🤔
A fentieket pedig azért írtam, mert szerintem kevés illető van itt a fórumon aki annyi helyen és annyiféle készülékkel, rendszerben hallott Vz kábelt mint én és annyifélével hasonlíthatta össze és annyira pozitív eredménnyel!
Te figyi már... mint kereskedő kérdezem, még mielőtt ezzel jönnél :D Milyen kábelek szóltak az idei bécsi shown a Kondo és AN szobákban?

Mint magánszemély: ha Vz-k vagy annál jobbak, akkor hogy lehetett mindkét szobában olyan csöves bánat sz@r hang?
Idén nem voltam. Előtte meg megírtam a véleményem az ott hallottakról. Nem csak a csövesnek voltak bánat....
Mindkét évben 1-1 rendszernél lehetett normálisabban elücsörögni a hangzás miatt. Az egyik pont csöves volt.... ☺️
De itt a fórumon mindenki meg tudta jól szakérteni akkor is hogy jó volt a többi is...
Ezek szerint akkor most velem értesz egyet? Vagy neked "csak" a Kondo meg az AN nem tetszett? Mert akkor tőled sem vennék semmit! 😀
Tehát akkor ha jól értem te egy olyan párhuzamos univerzumban nyomod ezt a kábelesdit, hogy amikor jó akkor az AN Vz-nek köszönhető, amikor rossz, akkor pedig valami külső negatív tényező lehetett? :D
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1322

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

wittao írta:
2026.06.26., pén. 12:39
SoundMania írta:
Rock60 írta:
2026.06.13., szomb. 21:19

Valószínüleg igen.
De ha kábelfejlesztésről beszélünk - és arról beszéltünk - akkor nyilván kell egy korrekt kontrollrendszer, az nem lehet vitás.
Bárminek a fejlesztése korrekt kontroll rendszert igényel. Fejlesztésen most feljebb lépést értettél, vagy például egy kábel gyártó fejlesztését? És ha "gyáróét" , akkor melyikét? 😊 Ugye ne arról van szó aki a facebookért elhagyta ezt a fórumot? 😀 Vagy aki sorra fonják a "jobbnál jobb" kábeleket, a fióknak? 🤔
A fentieket pedig azért írtam, mert szerintem kevés illető van itt a fórumon aki annyi helyen és annyiféle készülékkel, rendszerben hallott Vz kábelt mint én és annyifélével hasonlíthatta össze és annyira pozitív eredménnyel!
Te figyi már... mint kereskedő kérdezem, még mielőtt ezzel jönnél :D Milyen kábelek szóltak az idei bécsi shown a Kondo és AN szobákban?

Mint magánszemély: ha Vz-k vagy annál jobbak, akkor hogy lehetett mindkét szobában olyan csöves bánat sz@r hang?
Idén nem voltam. Előtte meg megírtam a véleményem az ott hallottakról. Nem csak a csövesnek voltak bánat....
Mindkét évben 1-1 rendszernél lehetett normálisabban elücsörögni a hangzás miatt. Az egyik pont csöves volt.... ☺️
De itt a fórumon mindenki meg tudta jól szakérteni akkor is hogy jó volt a többi is...
Ezek szerint akkor most velem értesz egyet? Vagy neked "csak" a Kondo meg az AN nem tetszett? Mert akkor tőled sem vennék semmit! 😀

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2236

Hozzászólás Szerző: wittao »

SoundMania írta:
Rock60 írta:
2026.06.13., szomb. 21:19
SoundMania írta:
2026.06.13., szomb. 07:32

És ez fordítva is igaz. Ha van egy jó kábele az embernek, akkor sokkal könnyebben összeszed egy kiegyenlítettebb, jobb rendszert.
Valószínüleg igen.
De ha kábelfejlesztésről beszélünk - és arról beszéltünk - akkor nyilván kell egy korrekt kontrollrendszer, az nem lehet vitás.

Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

MrCollector írta:
2026.06.25., csüt. 22:11
Amatőr61 írta:
2026.06.24., szer. 22:45
Megosztanád velünk, hogy mely analóg RCA-RCA kábelekről van szó és melyikkel milyen élményeid születtek?
Konkrétan nem, mert talán egy részről reklámnak minősülne.
Két márka 2-2 kábeléről van szó, a 120-150e-es illetve 500-600e-es kategóriákból. Az egyik dán, a másik magyar gyártmány.
Konkrétum nélkül még a bejegyzést is kár volt írni. "Talán" meg nem reklám, más részről meg egy adott rendszerben egy teszt és tapasztalat. Ennyi erővel minden teszt reklám, akkor gyorsan tiltsuk le? Ezt a marhaságot, már bocs ... gondolkodik.gif

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2730

Hozzászólás Szerző: mishow »

fülelek írta:
2026.06.26., pén. 08:43
MrCollector írta:
2026.06.25., csüt. 22:06
A lényeg, hogy nem megy el idő a dugdosással.
Sajnos a lényegét nem értetted meg, ugyanis a különbség, amit hallasz, nem pont olyan, mint ha dugdosnál.
Kicsit elbeszéltek egymás mellett, miközben sok igazság és sok érthető kompromisszum van mindkettőtök hozzászólásában. Arra is mindketten rámutattok - bár más nézőpontból -, hogy miért kell nagyon óvatosan bánni az A-B tesztekkel.
Nem is mennék ebbe mélyebben, most csak egy dologra, a "dugdosásra" szeretnék reagálni.
Teljesen egyértelmű tapasztalatom az, hogy egy széthúzott és újra bedugott csatlakozónak legalább 24 óra kell, mire újra "megnyugszik". Bárki, aki akár tesztelés, akár csak egy egyszerű takarítás, vagy hifi átrendezés miatt megtette ezt, az biztosan tapasztalta már. Szóval amin vitatkoztok, az tipikus "melyik-ujjamat-harapjam" probléma: ha cserélem a kábelt tesztelés közben, nem azt fogom hallani azonnal, mint egy nap elteltével. Ha két csatlakozót használok párhuzamosan, akkor pedig a @fülelek féle kérdés merül fel, jogosan. Tegyük hozzá, az sem garantálható, hogy a két kimeneten teljesen egyforma hang jelenik meg, ezt meg az tudja, aki próbált már egy forráskészüléket átdugni az erősítője addig nem használt (nem bejáratott) bemenetére. Szóval semmiképp nem fekete-fehér a megoldás, de tesztelni meg néha muszáj, ilyenkor sajnos mindenképp valami kompromisszumot kell kötni.
Ami talán segít, hogy amikor valaki sokat tesztel, szigorúan ugyanazt a rendszert használva, akkor kialakul benne egyfajta "rutin" és képes azt a különbséget meghallani, amit a lánc adott elemének cseréje hoz be a hangzásba.
Valamilyen információt egészen biztosan fog adni, de hogy egy termékfejlesztéshez elég-e ... ?
Hát erről fogalmam sincs :smile53:

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5347

Hozzászólás Szerző: fülelek »

MrCollector írta:
2026.06.25., csüt. 22:06
fülelek írta:
2026.06.25., csüt. 13:16
Elhiszem, hogy neked így is jó ("ha langyos a sör"), de kötelességemnek érzem, hogy az olvasó fültársak ne kövessék ezt a fajta összehasonlítást, mert több szempontból sem korrekt. .....
Nekem így is jó, és ezzel nem vagyok egyedül.
Az is nagyon jó, hogy leírtál néhány műszaki megoldást, amivel nem biztos hogy mindenki tisztában van. Egyvalami maradt csak ki, a lényeg, az hogy ez mit okoz ami miatt a meghallgatás szerinted így miért nem jó.
Én a különbségeket hallom, egyértelműen meg is tudom ezeket fogalmazni.
Amit félreértettél az a gyors átkapcsolás. Nyilván úgy is lehet, ahogy írod folytatólagosan, de én ezt nem írtam. Átkapcsolok, a cd-n pedig elindítom újra a zenét . A lényeg, hogy nem megy el idő a dugdosással.
Aki itt valamit nem értett, az nem én. Ezt írtam: "Lehet röviden, hosszan hallgatni..." semmilyen gyors átkapcsolásról nem volt szó. Amúgy meg ha belegondolsz, egy átkapcsolás mindig nagyon rövid, az átkapcsolások között eltelt időszak, ami lehet 10 s meg 10min is.
Sajnos a lényegét nem értetted meg, ugyanis a különbség, amit hallasz, nem pont olyan, mint ha dugdosnál.
Oké, hogy neked így is jó, de ez egy audio fórum, amit sok laikus is olvas, és nem mindegy, hogy mi marad meg benne. Én ezt fontosabbnak tartom, és igenis egy kereskedőtől elvárható, hogy a leginkább korrekt tájékoztatást mondja /írja, ne a zavarosban halásszon.
Úgy őszintén, mi értelme volt a bejegyzésednek? Nem tudtuk meg, még utólag sem, milyen kábeleket hallgattál, csak egy jó széles ársávot, leírtál egy rossz teszt körülményt, ami kizárólag a kényelmességet célozta, a használt készülékek típusa lényegtelen, higgyük el, hogy kellően jók (nem hiszem:D) és jól felnagyítottad az általad hallott különbségeket. A sugallat persze nyilvánvaló annak, aki tud a sorok között olvasni... Amúgy meg újfent H. ZS. örökbecsű mondását tudom idézni: mindeki úgy élvez, ahogy akar.

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 260

Hozzászólás Szerző: rookakoma »

A hangkar shield RCA negatívra kötése a Regához köthető megoldás.
A Rega ökoszisztémában előnyös is lehet, de vannak esetek, amikor nem működik.
Egy egyszerű dolog a lemezjátszó oldalán,de a kábel másik végén számtalan variáció jöhet létre.
Mihez csatlakozik, hogy van földelve?
Pl SUT (trafó) esetében nem szerencsés a regás közös árnyékolás-rca föld megoldás.
Ha elektronikára megy, értem úgy, hogy riaa amp, vagy előfok, vagy integrált, ott hogy van megoldva a földelés? GND lift vagy merev PE - GND? Nézzünk Gnd lift megoldást, ami nem ritka mondjuk egy előfok esetében. GND (rca) nincs mereven összekötve a PE-vel (védőföld). Esetedben összekötődik a villa-földelő ér- rca kábeled lemezjátszó vége - rca kábel gnd útvonalon egy szép kis hurkot alkotva. Garantált + zaj.
Bonyolódik, a helyzet, ha további készülékek vannak csatlakoztatva az előfokra.
Szóval ezt minden esetben egyedileg kéne átgindolni. Univerzálisabb megoldás, ha a hangkarnak külön föld kábele van.
Másik eset, ha fogadó oldal (erősítő) merev GND-PE, akkor csináltál egy alacsony impedanciás hurkot. Sokat nem árt.
Előnyét nem látom, szóval nem ugrik be olyan eset, ahol előnyös lehet, de elképzelhető hogy van.
Ha nem búg, az akkor jó.

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 138

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

Analóg lemezjátszó, gyárilag a hátoldalon kivezetve 1-1 db RCA dugó, nincs külön földelő csavar. A hangkar földelését a baloldali RCA aljzat negatív lábára forrasztották be. Ezáltal az IC kábel szállít némi zajt is, amit közvetlenül nem zajnak hallasz, de nyilván, belepofázik a produkcióba.
Azért, hogy kiküszöböljem ezt az anomáliát (úgy, hogy a lemezjátszó gyári állapota is megmaradjon) készítenem kellett egy speciális (Telescopic Shielding) RCA-RCA IC kábelt, amelynél:
1. Lemezjátszó felőli oldal (bemenet): RCA dugók, a belső földelőszál/árnyékolás nincs kivezetve, hanem az RCA dugó negatív gyűrűjére van forrasztva (onnan veszi le a földet).
2. Erősítő felőli oldal (kimenet): RCA dugók + egy hagyományos módon kivezetett külső földelőszál villás saruval, amit a Phono előerősítő vagy az integrált erősítő Phono földelőcsavarjára tudok kötni.

Készített már itt valaki ilyen összekötő kábelt?
Az én kisérleti példányomat régebbi, Klotz stúdio rézkábelből csináltam meg. Azért esett a választásom a Klotzra, mert egyrészt éppen ez volt idehaza, másrészt barátságos az ára, harmadrészt egy olyan alapkábelt akartam készíteni, amit bármikor átvariálhatok, ha a kedvem úgy kívánja. Összefoglalva: Ez látszott a legjobb kiinduló pontnak.
Mely kábelgyártók jöhetnek szóba a 140.000-150.000 Forintos ársávban az 1 méter hosszú, RCA-RCA IC kábel újbóli legyártásához?
Ki, mit és miért éppen azt a kábelt javasolja?

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 554

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Amatőr61 írta:
2026.06.24., szer. 22:45
Megosztanád velünk, hogy mely analóg RCA-RCA kábelekről van szó és melyikkel milyen élményeid születtek?
Konkrétan nem, mert talán egy részről reklámnak minősülne.
Két márka 2-2 kábeléről van szó, a 120-150e-es illetve 500-600e-es kategóriákból. Az egyik dán, a másik magyar gyártmány.
Ha kérdésed van: 20/3383456

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

fülelek írta:
2026.06.25., csüt. 13:16
Elhiszem, hogy neked így is jó ("ha langyos a sör"), de kötelességemnek érzem, hogy az olvasó fültársak ne kövessék ezt a fajta összehasonlítást, mert több szempontból sem korrekt. .....
Nekem így is jó, és ezzel nem vagyok egyedül.
Az is nagyon jó, hogy leírtál néhány műszaki megoldást, amivel nem biztos hogy mindenki tisztában van. Egyvalami maradt csak ki, a lényeg, az hogy ez mit okoz ami miatt a meghallgatás szerinted így miért nem jó.
Én a különbségeket hallom, egyértelműen meg is tudom ezeket fogalmazni.
Amit félreértettél az a gyors átkapcsolás. Nyilván úgy is lehet, ahogy írod folytatólagosan, de én ezt nem írtam. Átkapcsolok, a cd-n pedig elindítom újra a zenét . A lényeg, hogy nem megy el idő a dugdosással.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára MrCollector 2026.06.25., csüt. 22:13-kor.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5347

Hozzászólás Szerző: fülelek »

MrCollector írta:
2026.06.19., pén. 10:44
Most éppen van egy kis időm ezért fejhallgatóval RCA analóg kábeleket hasonlítgatok össze. Egyszerű a helyzet ugyan is van egy cd lejátszóm aminek két egyforma RCA kimenete van és a fejhallgató erősítőn is van több RCA bemenet. Tehát nincs dugdosás, idegeskedés, csak egy mozdulat és már átkapcsolok egyikről a másikra. A kábelek egyike sem olcsó (kb. 100e Ft-tól 800e-ig) és a készülékek is elég jók ahhoz, hogy értékelhető eredményeket kapjak.
Azon kívül, hogy frekvenciamenet (magas, közép, mély hangok) szerint máshogy szólnak csak egy része a különbségeknek. A dinamika (ami nem egyenlő a basszussal) a térleképzés (igen még fejhallgatón is jól hallható), a hangok realisztikussága illetve maga a komplex zenei élmény szempontjából "hatalmas" eltérések vannak. Pedig eddigi próbálkozásaim során szinte az analóg kábeleknél tapasztaltam a legkisebb különbségeket, annak ellenére, hogy szerintem a felhasználók nagy többsége ezeknek illetve a hangfalkábeleknek tulajdonítja a legnagyobb jelentőséget a rendszerében.
Természetesen a különbségek nagysága jelentősen függ a hallgatott zenéktől is. Egy komplexebb sok hangszeres mű esetén sokkal szembetűnőbb minden.
Elhiszem, hogy neked így is jó ("ha langyos a sör"), de kötelességemnek érzem, hogy az olvasó fültársak ne kövessék ezt a fajta összehasonlítást, mert több szempontból sem korrekt. A legfontosabb, hogy az egyidejűleg bedugott kábelek földjei mindkét készülékben össze vannak kötve, ezáltal amikor azt hisszük, hogy az egyik kábelt hallgatjuk, akkor tulajdonképpen a pozitív ágban ez igaz, de a negatív ágban viszont nem igaz, mert a két kábel negatív ága párhuzamosan kapcsolódik egymáshoz, azaz egyik állásban sem szól úgy egyik kábel sem, mint ha csak önmagában szólna. Ha netalántán olyan fejhallgató vagy elő vagy integrált erősítőnk van, ahol a bemenetek földjeit is váltja a bemenetválasztó relé, akkor sem könnyebb a helyzet, mert minden cd játszóban garantáltan összekötik a kimeneti földeket, és az épp nem hallgatott kábel föld vezetéke antennaként rajta van a hallgatott kábel föld vezetőjén. Szimmetrikus kábelek (XLR) esetén jobb a helyzet, mert ott a föld vezetéken legalább nem folyik áram, kisebb a hiba.
A másik probléma a váltogatás problémája. Lehet röviden, hosszan hallgatni, de mindenképp a kezdeti hallgatás utáni váltáskor már egy kicsit más része szól a zenének. Ezt kivédendő, szoktak repetitív (ismétléses) részeket összehallgatni, itt meg az a probléma, hogy a második hallgatáskor mindig több részletet hallunk, mint elsőre. Ezt könnyű ellenőrizni otthon, egyszerűen meg kell hallgatni odafigyelősen egy zenét, majd az elejétől újra meghallgatni, és máris lehet merengeni, hogy miért nem szól a két meghallgatás teljesen egyformán.
Tehát két rca kábel szett összehallgatása akkor korrekt, ha mindig csak egy kábelpár van csatlakoztatva a forrásnál, és az első kábelnél kétszer hallgatjuk meg ugyanazt a részletet, majd jöhet a második kábel. Ha további összehallgatást szeretnénk ugyanezen zenével és kábelekkel, akkor már lehet váltani egymás után nem szükséges többször meghallgatni ugyanazt a kábelt, mert háromszori meghallgatás után agyunk megszokja a hallott zenét. De elsőre még nem.
Aki meg ezt nem így hallja, annak nem szükséges összehallgatni kábeleket, vagy az elektronikák alacsony színvonala miatt, vagy az egyéni zenehallgatási érzékenység alacsony szintje miatt.
Segít a hallható vagy esetleg csak hallani vélt különbségek szubjektív megítélésében, ha ketten végzik a mókát és a hallgató nem tudja, mikor melyik kábel szól. De ha a fent említett cdjátszó a forrás (összekötött kieneti földekkel),akkor teljesen felesleges az összehasonlítás a feljebb említett okok miatt.

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 138

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

"Most éppen van egy kis időm ezért fejhallgatóval RCA analóg kábeleket hasonlítgatok össze. Egyszerű a helyzet ugyan is van egy cd lejátszóm aminek két egyforma RCA kimenete van és a fejhallgató erősítőn is van több RCA bemenet. Tehát nincs dugdosás, idegeskedés, csak egy mozdulat és már átkapcsolok egyikről a másikra. A kábelek egyike sem olcsó (kb. 100e Ft-tól 800e-ig) és a készülékek is elég jók ahhoz, hogy értékelhető eredményeket kapjak."

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3415

Hozzászólás Szerző: tunerman »

MrCollector írta:
2026.06.19., pén. 10:44
Most éppen van egy kis időm ezért fejhallgatóval RCA analóg kábeleket hasonlítgatok össze. Egyszerű a helyzet ugyan is van egy cd lejátszóm aminek két egyforma RCA kimenete van és a fejhallgató erősítőn is van több RCA bemenet. Tehát nincs dugdosás, idegeskedés, csak egy mozdulat és már átkapcsolok egyikről a másikra. A kábelek egyike sem olcsó (kb. 100e Ft-tól 800e-ig) és a készülékek is elég jók ahhoz, hogy értékelhető eredményeket kapjak.
Azon kívül, hogy frekvenciamenet (magas, közép, mély hangok) szerint máshogy szólnak csak egy része a különbségeknek. A dinamika (ami nem egyenlő a basszussal) a térleképzés (igen még fejhallgatón is jól hallható), a hangok realisztikussága illetve maga a komplex zenei élmény szempontjából "hatalmas" eltérések vannak. Pedig eddigi próbálkozásaim során szinte az analóg kábeleknél tapasztaltam a legkisebb különbségeket, annak ellenére, hogy szerintem a felhasználók nagy többsége ezeknek illetve a hangfalkábeleknek tulajdonítja a legnagyobb jelentőséget a rendszerében.
Természetesen a különbségek nagysága jelentősen függ a hallgatott zenéktől is. Egy komplexebb sok hangszeres mű esetén sokkal szembetűnőbb minden.

Ezt aláírom én is - minél jobb az ember hifije, annál jobb hangú LP/CD lemezeket lehet találni. :smile53:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 306

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

tunerman írta:
2026.06.19., pén. 06:51
Rock60 írta:
2026.06.18., csüt. 21:19
MrCollector írta:
2026.06.18., csüt. 07:10

Mondjuk hozzá egyik sem tesz, a kérdés, hogy mennyit vesz el. Na de mihez képest? Ez sajnos nem definiálható, a marketingre pedig szükség van. Az már egy másik dolog ki milyen messzire megy el e téren.
Biztos nem tesz hozzá ? gondolkodik.gif
Szerintem a színezés az a torzítás valamilyen formája, ami rárakódás a tiszta jelre.

Persze, úgy is fel lehet fogni, hogy ha az elméletileg színezetlen jelből elveszünk ezt-azt, akkor a maradék egy színezett halmaz lesz.

Nem tudom, melyik áll közelebb a valósághoz, szerintem mindkettőnek - és még másnak is - szerepe lehet a színezett hangban. gondolkodik.gif

Egy darab vezetéknek nincs sem feszültség, sem áramerősítése, tehát az egyik végén beadott jelnél több nem fog kijönni a másik végén :D
TJ.
Inkább beszéljünk arról, hogy a feszültségnek vagy az áramerősségnek milyen köze van a hangminőséghez! Vagy olyan, hogy hangminőség nem is létezik a kábelekkel kapcsolatosan? Csak akkor nem értem, mire jó a sok ezüst kábel az erősítő belsejébe.
DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR,SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Hovarju#7 írta:
2026.06.19., pén. 07:01
tunerman írta:
...
Egy darab vezetéknek nincs sem feszültség, sem áramerősítése, tehát az egyik végén beadott jelnél több nem fog kijönni a másik végén :D
TJ.
De a jel alakja megváltozik. Annak meg sokféle következménye lehet attól függően, hogy milyen az a vezetékdarab és mi veszi körbe.

....ha elvileg több nem jöhet ki, akkor viszont már beszélhetnénk a veszteségekről is - hol és mennyit... :smile29:
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Hovarju#7
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: Hovarju#7 »

tunerman írta:
...
TJ.
De a jel alakja megváltozik. Annak meg sokféle következménye lehet attól függően, hogy milyen az a vezetékdarab és mi veszi körbe.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2026.06.18., csüt. 21:19
MrCollector írta:

Mondjuk hozzá egyik sem tesz, a kérdés, hogy mennyit vesz el. Na de mihez képest? Ez sajnos nem definiálható, a marketingre pedig szükség van. Az már egy másik dolog ki milyen messzire megy el e téren.
Szerintem a színezés az a torzítás valamilyen formája, ami rárakódás a tiszta jelre.

Persze, úgy is fel lehet fogni, hogy ha az elméletileg színezetlen jelből elveszünk ezt-azt, akkor a maradék egy színezett halmaz lesz.

Nem tudom, melyik áll közelebb a valósághoz, szerintem mindkettőnek - és még másnak is - szerepe lehet a színezett hangban. gondolkodik.gif

TJ.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1534

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

MrCollector írta:

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

rookakoma írta:
2026.06.17., szer. 23:02
Rock60 írta:
2026.06.17., szer. 21:48
rookakoma írta:
2026.06.17., szer. 08:57
Nem ad hozzá, nem vesz el, csak átengedi a jelet, az információt, hogy a zenét közvetítse.
Szokásos, sztenderd duma.
Hol olvastál ilyet ? gondolkodik.gif
Nem tudom már, sokszor, sok helyen. Nem csak kábeleseknél, és nem csak magyaroknal.
De itt van egy példa:
https://tepaudio.hu/
darsana angol szövege is hasonló, számtalan példa lenne.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

rookakoma írta:
2026.06.17., szer. 23:02
Rock60 írta:
rookakoma írta:
Nem ad hozzá, nem vesz el, csak átengedi a jelet, az információt, hogy a zenét közvetítse.
Nem tudom már, sokszor, sok helyen. Nem csak kábeleseknél, és nem csak magyaroknal.
De itt van egy példa:
Mondjuk hozzá egyik sem tesz, a kérdés, hogy mennyit vesz el. Na de mihez képest? Ez sajnos nem definiálható, a marketingre pedig szükség van.

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
rookakoma írta:
De itt van egy példa:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

rookakoma írta:

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania
Rock60 írta:
2026.06.12., pén. 17:40

Egy jól ismert magyar kábelgyártó mesélte el - van Tőle pár " olcsóbb " darabom - hogy hány és hány high-end erősítőt próbált az évek során, míg megtalálta azt az egy - kettőt, ami a legszínezetlenebb hangúnak tűnt.
Az egész rendszerét hasonló szempont szerint válogatta össze, hogy a fejlesztés alatt lévő kábeleinek minél jobban felismerje a saját hangját.
Nyilván nem létezik abszolút színezetlen hang, de minél inkább megközelíti azt a kontrollrendszer, , annál inkább lehetséges színezetlen hangú high-end kábelek fejlesztése - mondta.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”