Ez valóban nem a Te hirdetésed.
Köszönjük a hozzászólást és a jó kívánságokat. További szép napot neked!

Milyen érdekes. Ez nálam DIY PP monoblokk triódásomban 20éve már így lett felépítve. 100k is pont akkora, amit te most javasolsz. Az már csak pici többlet, hogy helipot az állító és még az is tól-ig mozgatja a fixbias feszt. Ami itt nem látszik, a csövek alatt még van egy katód biasz ellenálló-kondér. Tehát a biasz fesz két tagból épül fel. A katód biasz is emeli a megfutás biztonságot.tunerman írta: ↑2026.06.27., szomb. 12:44Miután már másodszor adta meg magát egy mai tervezésű elektroncsöves erősítő, és átgondolva a lehetséges okokat egy biztonsági ellenállás beforrasztását tartottam szükségesnek. A végcsövek negatív "bias" munkapont beállításához egy potmétert használnak, aminek a leszedője ha kontakthibás lesz akkor megszünik a negatív rácsfeszültség és tönkremehet a végcső.
Ezért a negatív tápfeszültség és a potméter középső kivezetése közé beforrasztottam egy biztonsági 100k-s ellenállást, mert ha megszakad a poti, akkor a 100k-n keresztül a nagyobb negatív feszültség lezárja az elektroncsövet... így nincs azonali elhalálozása annak a drága végcsőnek![]()
TJ.

Ja, értem! Akkor így is lehet állítgatni, csak így tuti nem megy tönkre a cső, ha a poti viszont igen.

...De komolyan, lehet nem jól gondolom, csak talán azért tettek oda potit, ahova ellenállást kellett volna...

Érdekes, amit írsz. Nem egyértelmű számomra, hogy ugyanarról az erősítőről van szó, vagy csupán egyazon márkáról. Akárhogy is, én nem vonnám le a következtetést általánosságban a mai erősítők tervezőiről, még akkor sem, ha csöves erősítőt terveztek (ez utóbbi vicc volt).tunerman írta: ↑2026.06.27., szomb. 12:44Minden tiszteletem a mai modern elektroncsöves erősítők tervezőinek, de azért szerintem van még mit tanulniuk a "régi" kapcsolástechnikai megoldásokból.![]()
Miről is van szó?
Miután már másodszor adta meg magát egy mai tervezésű elektroncsöves erősítő, és átgondolva a lehetséges okokat egy biztonsági ellenállás beforrasztását tartottam szükségesnek. A végcsövek negatív "bias" munkapont beállításához egy potmétert használnak, aminek a leszedője ha kontakthibás lesz akkor megszünik a negatív rácsfeszültség és tönkremehet a végcső.
Ezért a negatív tápfeszültség és a potméter középső kivezetése közé beforrasztottam egy biztonsági 100k-s ellenállást, mert ha megszakad a poti, akkor a 100k-n keresztül a nagyobb negatív feszültség lezárja az elektroncsövet... így nincs azonali elhalálozása annak a drága végcsőnek![]()
TJ.

Az, de az elvi probléma megoldását írtam le, a többi egyszerű fixed bias beállító potméteres is általában így van kivitelezve.rookakoma írta: ↑2026.06.27., szomb. 19:30Musashi?tunerman írta: ↑2026.06.27., szomb. 12:44.
TJ.
Musashi?tunerman írta: ↑2026.06.27., szomb. 12:44.
TJ.

Vagy esetleg egy Marantz, mondjuk egy Marantz PM-66SE?

Kék Pio, elcsábitja az embert. Méghogy nem számít a formaterv ..alto írta: ↑2026.06.14., vas. 20:10Láttam egy Pioneer SA-610-est 65ezerért a Facebook Old Hifi adásvétel csoportjában (nekem semmi közöm az eladóhoz). Nem biztos, hogy sokkal jobban szól mint a Harman vagy a Denon, de biztosan sokkal jobb vizuális élményt ad. Ráadásul a Pioneer legendás kék korszakának készülékei nagyon jól tartják az árukat.
720920082_1662728331682901_2196978077744598533_n.jpg
Szépen néz ki.alto írta: ↑2026.06.14., vas. 20:10Láttam egy Pioneer SA-610-est 65ezerért a Facebook Old Hifi adásvétel csoportjában (nekem semmi közöm az eladóhoz). Nem biztos, hogy sokkal jobban szól mint a Harman vagy a Denon, de biztosan sokkal jobb vizuális élményt ad. Ráadásul a Pioneer legendás kék korszakának készülékei nagyon jól tartják az árukat.
720920082_1662728331682901_2196978077744598533_n.jpg
Én úgy tudom textil dóm van benne, de nem értek hozzá. Küldök képet.

Ha ez vmi olcsóbb, fémdóm magassal szerelt Canton, akkor valóban. A sziszegést kiveszi belőle az Evergreen, mert ő eléggé legömbölyíti a magasakat.

A '80-as évek pop, rock, disco zenéit írtad kedvenceidnek, véleményem szerint az eléggé tág kör ahhoz, hogy azt lehessen mondani rá, megérdemelnek egy valamire való elektronikát, mert sok jó dal volt akkor is.
Szia!

Nem mai darab, tény és való. De ahogy tamagaba írta, ha a mélynek a pereme nincs szétrepedezve, akkor rendben van. Mivel 45 éves kb, valóban érdemes lenne megmérni a váltóban a kondikat, mennyire tartották az eredeti értékeket. Találtam egy ilyet: Ezek szerint bipoláris elkók vannak a váltóban. De volt már itt olyan 50 éves (asszem az is német) doboz, aminek a kondijai 5% körüli eltérést mutattak, ami tök jó.

Váltóját szétszedted? Alkatrész csere ugyanolyan értékü, de jobb minőségüre. Peremezése, membránja milyen?

Habár Alto ajánlásai kiválóak, valószínűleg jóval többe kerülnek, mint a kérdező rendelkezésre álló kerete. Ahogy néztem, Denon PMA560-at márciusban árultak 45e forintért, el is kelt. Most van egy PMA720 az adás-vétel topikban némileg drágábban, de az egy jóval újabb Denon. Nagyjából ugyanazt tudja szerintem. Nekem PMA360-as volt, ami '90-es évek közepe körül jelent meg, a 320-at váltotta.