1 perc google:Snipi írta: ↑2026.06.11., csüt. 10:54Volna egy kérdésem. Elnézést ha buta kérdés, de nem vagyok autós.
Szoktam látni autóversenyeken (nem F1, azt elég ritkán nézek mostanság) , zárt kabinú kategóriákban/szériákban (Hypercar, GT3) ahol van éjszakai rész is (LeMans 24, Nürburging 24 stb.) hogy a szélvédőnél szokott lenni (nem mindenkinél ha jól láttam) egy lila lámpa (vagy valami lila fény). Az micsoda, és mi célt szolgál? Már sokat gondolkoztam rajta, de mivel nincs jogosítványom, és így nem tudok vezetni, már kb. 20 éve nem bírok rájönni. Azt gondolom, hogy valahogy az éjszakai tájékozódást/látást segítheti, de lövésem sincs róla hogyan miért minek.
Éjszakai versenyeken (pl. a Le Mans-i 24 órás futamon) a csapatok gyakran lilás vagy vöröses árnyalatú belső hangulatvilágítást használnak. Ennek praktikus okai vannak: ez a fény spektrum nem rontja el a pilóta szemének sötétedéshez való alkalmazkodását, segíti a központi kijelzők leolvasását, és a kimerítő éjszakai etapok alatt kevésbé fárasztja a szemet, mint az erős fehér fény.