Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Cd játszók

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 949

Re: Cd játszók

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Alex_Aston írta:
2026.05.20., szer. 20:43
A Deezer speciel 2007-ben indult.... :rolleyes:
A LINN 2007-ben hozta ki az első digital streamer-ét a Linn Klimax DS-t.
Mi már 2007-ben saját használatba vettük a Linn Klimax DS-t.
Kezdetben QNAP NAS-t adtak hozzá ajándékba ( és egy RIPnast, amivel lehetett CD-ket grabelni), hogy használni lehessen. Nagyon rövid időn belül rájöttünk, hogy az akkori QNAP nem alkalmas nagy mennyiségű anyag kezelésére alapvetően a lassúsága miatt. Akkor a Twonky media server fizetős program futott a NAS-on. Nehézkes volt, lassú volt, komplikált volt a konfigurálása.
Egy éven belül már saját fejlesztésű NAS-okkal dolgoztunk, amik már kellően gyorsak voltak és talán még a róluk streamelt zene hangminősége is jobb volt. Nem sokkal később már a Minimserver futott a NAS-okon. A Tidal indulásának a pillanatában előfizettünk rá, de a hangminősége erős csalódás volt. Messze elmaradt a NAS-ról streamelt minőségtől. A Qobuz megjelenése megváltás volt. Aztán már a Tidal is jobb lett. Ma a probléma inkább a zenei választék állandó variálása, az eredeti kiadások eltüntetése, a remaszterelt kiadások favorizálása miatt nekem alkalmatlan a zenehallgatásra. Ha már stream, akkor csakis NAS-ról saját grabelésű CD és SACD anyagok (van 11000 albumunk - nagy munka volt) és megvásárolt HD anyagok.
Csatolmányok
Klimax DS_infosheet.pdf
(1.34 MiB) Letöltve 12 alkalommal.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4162

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

juliush írta:
2026.05.20., szer. 19:01
....Jóval korábban elindult az ilyen streaming eszközök fejlesztése, amikor a mai értelemben vett online tartalomszolgáltatók még sehol nem voltak, 2008-ban bemutatott Linn Majik DS streamerre is "digital streamer"-ként hivatkozik a Hi-Fi News azévi októberi számában található tesztben...
A Deezer speciel 2007-ben indult.... :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4293

Hozzászólás Szerző: juliush »

wasiliy888 írta:
2026.05.20., szer. 19:40
...sőt ahogy itt írta valaki SD memória kártyáról is nagyon jó hangminőséget tud a streamere...
Még az is lehet, hogy az én korábbi posztomra utalsz:
juliush írta: Az Invicta DAC esetén például bármennyire is tetszetős a Toshibától SPDIF-en keresztül kapott zene hangzása, a beépített SD-kártya olvasó azért felülmúlja.
Csakhogy én nem streamerről beszéltem, hanem DAC-ról.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 306

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

juliush írta:
2026.05.20., szer. 19:01
wasiliy888 írta:
2026.05.20., szer. 13:50
Kezdve azzal, hogy szándékosan, vagy tudatlanságból összemossák a streaminget a helyi meghajtón levő fájl alapú lejátszással. A kettő nem ugyanaz.
A csúcs pedig az, hogy vigyél CD-lejátszót (így kell írni egyébként) hangsugárzó vásárláshoz. Ekkora ökörséget! Inkább az erősítődet vidd el legközelebb, ugyanis az hajtja a hangsugárzókat, nem a CD-lejátszó.
Valójában műszakilag a streaming azt jelenti, hogy a hangot reprodukáló rendszer számára informatikai hálózati kapcsolaton keresztül érkezik a digitalizált hangi információ átalakításra és lejátszásra, ahelyett, hogy valamilyen rendszeren belüli adattárolóból kerülne kiolvasásra. Az, hogy a tárolóeszköz a saját ingatlanon belül LAN-on, vagy valahol a világhálón a WAN-on keresztül egy tartalomszolgáltatótól érhető el, már részletkérdés. Jóval korábban elindult az ilyen streaming eszközök fejlesztése, amikor a mai értelemben vett online tartalomszolgáltatók még sehol nem voltak, 2008-ban bemutatott Linn Majik DS streamerre is "digital streamer"-ként hivatkozik a Hi-Fi News azévi októberi számában található tesztben.
majik.jpg
Elolvasva a hivatkozott posztot, szerintem nem a lejátszó elvitelére gondolt a szerző, hanem az ismert hangú CD-lemezekre.
Az általad leírt esetben sem vagyok biztos, hogy ugyanazt produkálja egy adott bármilyen lejátszó pl. egy NAS-ról kiolvasott LAN-on érkező, vagy streaming szolgáltatótól WAN-on ugyanazon zene esetében.
De pl egy audio pc-ben belső SSD-n tárolt letöltött fájl nem halad át semmilyen hálózati eszközön, vagy dedikált streamerekben is van (lehet) ilyen, sőt ahogy itt írta valaki SD memória kártyáról is nagyon jó hangminőséget tud a streamere. Ez utóbbi esetben sincs LAN-on áthaladó jel.

A CD-vel kapcsolatban szerintem nem a lemezekre gondolt a kolléga, de mindegy is.
DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR,SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4

juliush
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2026.05.20., szer. 13:50
Kezdve azzal, hogy szándékosan, vagy tudatlanságból összemossák a streaminget a helyi meghajtón levő fájl alapú lejátszással. A kettő nem ugyanaz.
A csúcs pedig az, hogy vigyél CD-lejátszót (így kell írni egyébként) hangsugárzó vásárláshoz. Ekkora ökörséget! Inkább az erősítődet vidd el legközelebb, ugyanis az hajtja a hangsugárzókat, nem a CD-lejátszó.
Valójában műszakilag a streaming azt jelenti, hogy a hangot reprodukáló rendszer számára informatikai hálózati kapcsolaton keresztül érkezik a digitalizált hangi információ átalakításra és lejátszásra, ahelyett, hogy valamilyen rendszeren belüli adattárolóból kerülne kiolvasásra. Az, hogy a tárolóeszköz a saját ingatlanon belül LAN-on, vagy valahol a világhálón a WAN-on keresztül egy tartalomszolgáltatótól érhető el, már részletkérdés. Jóval korábban elindult az ilyen streaming eszközök fejlesztése, amikor a mai értelemben vett online tartalomszolgáltatók még sehol nem voltak, 2008-ban bemutatott Linn Majik DS streamerre is "digital streamer"-ként hivatkozik a Hi-Fi News azévi októberi számában található tesztben.
majik.jpg
Elolvasva a hivatkozott posztot, szerintem nem a lejátszó elvitelére gondolt a szerző, hanem az ismert hangú CD-lemezekre.
Gyula 

fsalgo
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: fsalgo »

Úgy tünik, hogy mindenki a saját lovát dicséri! Érthető amennyiben a szomszéd lovát nem ismerjük!
Most került bírtokomba egy NAD M55 ös "univerzális" lejátszó, ami a sztereo és sourund mellett az 5 csatornás "zenehallgatásra" is alkalmas nagyon jó illeszkedő berendezéssel, ami egészen más hangzásvilágot jelent, mint az évek óta ezen a fórumon is ismételgetett CD és Streaming zenehallgatás!
A Bakelit lemezhallgatásnak is megvolt és talán ma is megvan a közönsége és hangulata.
Nem hiszem, hogy egy minőségi igény esetén kis pénzből bármelyik megvalósítható.
Ha meg nincs minőségi igény és lehetőség, akkor mindegyik kielégít egy "szórakozási" igényt, adott szinvonalon.
Az olcsó néhány tízezerforintos és a sok milliós berendezések között is van optimum, de ahhoz megfelelő helyíség vagy jó füllhallgató szükséges, ami szintén költség! Na meg megfelelő hallás!
A komolyabb hanghordozó gyüjtemény is költséges, még ha nem is rövid idő alatt gyűlik fel.
Sem vitázni, sem tanácsot adni nem érdemes, főleg ismeretlen körülmények között!

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 306

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Régen olvastam már ennyi ostobaságot, amennyit itt az elmúlt napokban összehordtak a streamingről a kedves fórumtársak.

Nemrégiben tapasztaltam meg vendégségben egy fórumtársnál, hogy ugyanazt halljuk egy bizonyos technikai változtatást követően az ő rendszerében. És neki az A megoldás hangzása a jobban tetsző, nekem meg a B megoldás. A különbség rögtön hallható, másodperceken belül érzékelhető, de más preferenciák miatt a két vélemény épp ellenkező. Nincs ezzel baj, csak nem kell szarozni sem, ha valakinek az A, másnak meg a B a szimpatikus.

És még annyit, hogy akkor a topikot lassan át lehetne nevezni "streaming fikázás"-ra.
DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR,SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4

Zolee6969
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 54

Hozzászólás Szerző: Zolee6969 »

sziasztok, van még egy előnye a CD nek a streamerhez képest. Ha tesztelned kell egy komponenst, pl hangfalat, erősítőt egy másik rendszerben, akkor célszerű magaddal vinni a saját CD -det is, aminek ismered a hangját és így tudja csökkenteni a kapott hang bizonytalanságait. Ha egy idegen helyre elmegyünk meghallgatni egy komponenst, azt soha nem a komponens meghallgatása lesz, hanem annak a rendszernek a meghallgatása, kezdve az áramtól, a kábelekig, akusztika stb....A streamer megfelelő kiszolgálása sem egyszerű: ha egy idegen streamert hallgatsz, nem biztos, hogy ismered a hangját és nem biztos hogy a lehető legjobban van kiszolgálva. Jártam már úgy hogy elmentem komoly hangfalakat hallgatni messzeföldre, de a streamer vonal nagyon nem volt rendben és lehet, hogy valójában jó volt a hangfal, de nagyon szarul szólt és nem vettem meg. Utólag azt mondtam magamban, jobb lett volna elvinni a CD -t lecsökkentve a forrás bizonytalanságait. Hajrá CD is !
T+A PA3100HV integrált; SABO STREAMER 23 SIGNATURE GOLD, Wilson Audio Yvette hangfal,Transrotor Fat Bob S TMD lemezjátszó, TMP-TEP phono; EMT JSD Pure Black,TR5009 hangkar,TEP kábelek,TEP trafó, Sony CDP XA50ES CD;Finalizer Lite,Hydra Ceramic Natural LAN

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 673

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

tollact írta:
2026.05.19., kedd 20:38
ELEX írta:
2026.05.18., hétf. 00:33
Alex_Aston írta:
2026.05.17., vas. 22:54
....És én pont azt látom, hogy "régi motorosok" is rendre elengedik a CD formátumot......
Azért nem mindenki.
A saját szerény tapasztalatom a CD vs Steramer viszonylatban az, hogy ugyanannyi pénzből Red Book szabvány szerinti formátum esetén a CD-ről jobb hangot lehet elérni.
Nálam ugyanazon DAC-on a CD transzportról kapott hang jobb, mint az ugyanarról a CD-ről készített veszteség mentes és nem tömörített FLAC fájlról a Streamer transzportról.
Különböző eszközök összehasonlításának nincs értelme a saját beépített DAC-juk különbözősége miatt.
De egy CD transzport és egy Streamer AES/EBU kimenetéről ugyanazzal a digitális kábellel megtáplálva ugyanazt a DAC-ot már le lehet vonni a következtetést.
A különböző internetes zene szolgáltatók pedig rendkívül bizonytalan források. Sosem lehetsz biztos abban, hogy éppen most mit hallgatsz. Sosem tudod, hogy éppen mi volt a forrása a stream-nek. Pl. a Dark Side-ból létezik ezernél több digitális kiadás. Akkor most mit hasonlítasz össze mivel?
Számomra ez a bizonytalanság (is) kizárta azt, hogy minőségi zenehallgatásra internetes szolgáltató által streamelt zenét hallgassak. Ha már streamer, akkor csakis saját szerverről, saját biztos forrásból származó CD FLAC-ban.
A Tidal kezdeti minősége kritikán alul volt, ma már jobb azért. Az MQA őrület után sokat javult a minőség, de még mindig alatta van egy hasonló minőségű CD transzport által adott hangminőségnek.
Streamer terén az első Lumin az enyém volt az országban, előtte LINN DS-eim volta. Azóta is van Lumin-om (csak transzport a felső kategóriából), de nagyon sok egyéb streamert is volt alkalmam hosszabb rövidebb ideig használni. Mint Linn forgalmazó a legelső Linn streamerek is napi használatban voltak a Klimax DS-sel bezárólag. A Lumin megjelenésekor azonnal lecsaptunk rá. Onnantól nem volt kérdés, hogy a Linnek mennie kell. Nem tudta a DSD-t és ugyanaz a hangminőség háromszor annyiba került.
Más kérdés a magasabb felbontású streamelt anyagok. Ott nyilvánvaló, hogy a nagyobb felbontás jótékony hatással van a hangra.
Engem személy szerint egy csöppet sem vonz a szolgáltatók milliós kínálata. Egy valamire jó: zenét sosem hallgatsz, csak kattogsz egyik trac-ről a másikra. Hátha ez jó vagy az jó. Tökéletesen leszoktat a zenehallgatásról az olcsó és végtelen kínálat. Eltelik az életed a folyamatos ugrálással a számok, előadók között. Amit meg ismersz és szeretsz vagy megvan CD-n vagy megveszed.

A mai rohanó világban van létjogosultsága a netes zenehallgatásnak. Mindenhol elérhető, gyakorlatilag ingyenes, autóban, telefonon is hallgathatod. Csak hát ez nem a minőségi zene hallgatás, hanem háttérzene jó esetben, rossz esetben háttérzaj.
Aki most nő fel és sosem volt fizikai hordozója, természetesen nem fog elkezdeni gyűjteni korongokat. De akinek van többezres gyűjteménye és nem akar megszabadulni tőle, továbbra is azt fogja hallgatni. A stream maximum kiegészítés mellette. És akkor még nem is beszéltem az LP-ről.
Számomra a zenehallgatás ünnepe egy-egy LP meghallgatása. A digitális hordozók (CD, SACD, BluRay Audio) csak utána jönnek. A stream meg akkor, ha csak szóljon valami. De akkor sem netes forrás, bár van előfizetésem. Az csak nagy ritkán.
Ez a kattintgatás komoly analógiát mutat a filmes stream szolgáltatásokhoz. Ott is ritkán néz végig az ember rendszeresen filmeket, tovább tart a választék feltérképezése, mint maga a filmnézés. Szerintem modern, sok mindenkinek használható, de nem jó irány ez...
Leírtad a lényeget:
"Engem személy szerint egy csöppet sem vonz a szolgáltatók milliós kínálata. Egy valamire jó: zenét sosem hallgatsz, csak kattogsz egyik trac-ről a másikra. Hátha ez jó vagy az jó. Tökéletesen leszoktat a zenehallgatásról az olcsó és végtelen kínálat. Eltelik az életed a folyamatos ugrálással a számok, előadók között. Amit meg ismersz és szeretsz vagy megvan CD-n vagy megveszed."
Vagy megvan LP-n.
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Denon DL-103/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 740

Hozzászólás Szerző: tollact »

ELEX írta:
Alex_Aston írta:
....És én pont azt látom, hogy "régi motorosok" is rendre elengedik a CD formátumot......
Azért nem mindenki.
A saját szerény tapasztalatom a CD vs Steramer viszonylatban az, hogy ugyanannyi pénzből Red Book szabvány szerinti formátum esetén a CD-ről jobb hangot lehet elérni.
Nálam ugyanazon DAC-on a CD transzportról kapott hang jobb, mint az ugyanarról a CD-ről készített veszteség mentes és nem tömörített FLAC fájlról a Streamer transzportról.
Különböző eszközök összehasonlításának nincs értelme a saját beépített DAC-juk különbözősége miatt.
De egy CD transzport és egy Streamer AES/EBU kimenetéről ugyanazzal a digitális kábellel megtáplálva ugyanazt a DAC-ot már le lehet vonni a következtetést.
A különböző internetes zene szolgáltatók pedig rendkívül bizonytalan források. Sosem lehetsz biztos abban, hogy éppen most mit hallgatsz. Sosem tudod, hogy éppen mi volt a forrása a stream-nek. Pl. a Dark Side-ból létezik ezernél több digitális kiadás. Akkor most mit hasonlítasz össze mivel?
Számomra ez a bizonytalanság (is) kizárta azt, hogy minőségi zenehallgatásra internetes szolgáltató által streamelt zenét hallgassak. Ha már streamer, akkor csakis saját szerverről, saját biztos forrásból származó CD FLAC-ban.
A Tidal kezdeti minősége kritikán alul volt, ma már jobb azért. Az MQA őrület után sokat javult a minőség, de még mindig alatta van egy hasonló minőségű CD transzport által adott hangminőségnek.
Streamer terén az első Lumin az enyém volt az országban, előtte LINN DS-eim volta. Azóta is van Lumin-om (csak transzport a felső kategóriából), de nagyon sok egyéb streamert is volt alkalmam hosszabb rövidebb ideig használni. Mint Linn forgalmazó a legelső Linn streamerek is napi használatban voltak a Klimax DS-sel bezárólag. A Lumin megjelenésekor azonnal lecsaptunk rá. Onnantól nem volt kérdés, hogy a Linnek mennie kell. Nem tudta a DSD-t és ugyanaz a hangminőség háromszor annyiba került.
Más kérdés a magasabb felbontású streamelt anyagok. Ott nyilvánvaló, hogy a nagyobb felbontás jótékony hatással van a hangra.
Engem személy szerint egy csöppet sem vonz a szolgáltatók milliós kínálata. Egy valamire jó: zenét sosem hallgatsz, csak kattogsz egyik trac-ről a másikra. Hátha ez jó vagy az jó. Tökéletesen leszoktat a zenehallgatásról az olcsó és végtelen kínálat. Eltelik az életed a folyamatos ugrálással a számok, előadók között. Amit meg ismersz és szeretsz vagy megvan CD-n vagy megveszed.

A mai rohanó világban van létjogosultsága a netes zenehallgatásnak. Mindenhol elérhető, gyakorlatilag ingyenes, autóban, telefonon is hallgathatod. Csak hát ez nem a minőségi zene hallgatás, hanem háttérzene jó esetben, rossz esetben háttérzaj.
Aki most nő fel és sosem volt fizikai hordozója, természetesen nem fog elkezdeni gyűjteni korongokat. De akinek van többezres gyűjteménye és nem akar megszabadulni tőle, továbbra is azt fogja hallgatni. A stream maximum kiegészítés mellette. És akkor még nem is beszéltem az LP-ről.
Számomra a zenehallgatás ünnepe egy-egy LP meghallgatása. A digitális hordozók (CD, SACD, BluRay Audio) csak utána jönnek. A stream meg akkor, ha csak szóljon valami. De akkor sem netes forrás, bár van előfizetésem. Az csak nagy ritkán.
Ez a kattintgatás komoly analógiát mutat a filmes stream szolgáltatásokhoz. Ott is ritkán néz végig az ember rendszeresen filmeket, tovább tart a választék feltérképezése, mint maga a filmnézés. Szerintem modern, sok mindenkinek használható, de nem jó irány ez...
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11452
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

mishow írta:
2026.05.18., hétf. 11:44
Helyén kezelve egy jó stream alapú rendszer + LP + cd nem kizárják, hanem erősítik egymást...
Pop/rock műfajokban nehéz mellényúlni, ha ismerjük a vágyott zenei anyagot, bátran levehetjük a polcról a CD-t, vagy megrendelhetjük a Discogs-ról használtan, durva kockázat nélkül (hacsak nincs durván leharcolva a médium, amibe én is belefutottam, de reklamációmra visszakaptam a vételárat). A streamingnél szokás emlegetni a sokféle master okozta káoszt, ami azért annyire nem drámai, a kiadóknak nincs okuk rá, hogy ne mindenhova ugyanazt a verziót töltsék fel. A népszerűbb kiadványokat persze szeretik 10-15 évente áthangolva újra piacra dobni (a régit pedig eltűntetni), ami streamingnél szívás, CD esetében kevésbé fenyeget.

Klasszikus műfajokban nehezebben vadászom, mert itt a zenemű mellett az előadó és a felvétel (elkövetője, helyszíne, dátuma) is lényeges, márpedig a népszerűbb zeneművekből sokszáz kiadvány forog a piacon komoly szubjektív/objektív minőségi szórással. A streaming kínálatban a nehezen megtalált kedvenceket megjelölhetjük, lejátszási listákba rendezhetjük, de ez addig működik, míg odafent bele nem nyúlnak az adatbázisba, ami ugye nem ritka. Viszont nagy segítség, hogy online bele tudok hallgatni sokféle kiadványba és ez alapján eldöntöm, mit töltsek le offline használatra, vagy vásároljam meg lemezen. Bónusz segítség, hogy a Discogs-on (is) van lehetőség saját lemezgyűjteményt listaként létrehozni, a tegnapi Lemezbörzén is erre támaszkodtam, mi van már meg CD-n, nehogy duplán megvegyem. Az online kívánságlista is hasznos, elég egyszer összeállítani, aztán jönnek az ajánlatok, lehet mazsolázni.

Szóval az online világ előnyeit élvezhetjük a régebbi technikáknál is, nem látom értelmét mereven elválasztani őket.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4162

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

zoli73 írta:
2026.05.18., hétf. 08:56

....Már igen olcsón hozzá lehet jutni streamerekhez, de ahogy hallom, azok csak háttérzenére valók, ilyenre meg nincs szükségem. Zene/előadó megismerésre elég a Youtube.
Viszont ha olyan készüléket szeretnék, ami hangminőségben fel tud zárkózni a cd játszóm, ne adj Isten az Lp forrásom mellé, akkor arra már el kellene locsoljak egy szemérmetlen összeget, amit meg nagyon nem szeretnék, talán nem is tudnék....
Pont ez a lényeg pedig.
CD lejátszóból sem egy alapot hallgatsz. Bizony zsebbe kell nyúlni, ha jó hangot akarunk.

Mivel a CD-nek van közel 30 év előnye, és nagy használt piaca, így árban nehéz egymás mellé tenni őket.
Csak a Marantz! :-D

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1305

Hozzászólás Szerző: pali923 »

mishow írta:
2026.05.18., hétf. 11:44
Ugyanezeket a zenéket a streaming oldalakon szinte csak remasterelt verzióban találom meg, és azok többsége az én fülemnek borzalmas.
Ennél csak az a rosszabb, hogy nincsenek fent egy-egy előadó régi lemezei, vagy amik valószínűleg jogi problémák miatt nem láthatók streaming platformokon. Én pl. kedvelem a Cafe del Mar lemezeket, de a Tidal felületén a 9. cd-nél kezdődik, de hiányoznak a sorból későbbi darabok is. Még bosszantóbb, hogy Szabó Gábor egyes lemezei sincsenek fenn, és biztosan van még ilyen egy csomó.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 820

Hozzászólás Szerző: arzachel »

"A cd gyűjteményem mind megvan, aminek jelentősebb része első nyomású átirat a '90-es évekből. Ugyanezeket a zenéket a streaming oldalakon szinte csak remasterelt verzióban találom meg, és azok többsége az én fülemnek borzalmas."

Ennyi!Akinek ez elfogadható az szerencsés ember mert olcsón megússza a hifizést...
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2902

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Sajnos a bőség, a korlátlan hozzáférés "elkoptatja, erodálja" a zenehallgatás élményét bármennyire is furcsán hangzik. A vadászat, a vágyakozás, a megszerzés és birtoklás öröme megszűnik. Amikor az igény felmerülés és beteljesedés kb azonnal megtörténik az öröm sem lesz akkora, vagy csak átmeneti. Kicsit ez már pszichológiai téma talán. Szerintem közvetett módon ez is hozzá fog járulni, a hifi és a highend visszaeséséhez. A streamert zene egy telefonnal és fülessel is egész jól élvezhető.

Én sajnálom hogy már a patinás lemezboltok is megszűnnek, de igen a fiatalok már a fizikai adathordozókra, csak mint érdekességekre tekintenek legtöbben. De ez az evolúció. gondolkodik.gif
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

RudiSZT3
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: RudiSZT3 »

Van egy olyan verzió is, amiről még nem esett sok szó (talán juliush érintette), én pedig speciel pont ezt preferálom a legjobban.
Nevezetesen a megbízható forrásból letöltött, magas minőségű digitális fájlok helyi (nem streamelt) lejátszása. Én úgy szoktam zenét hallgatni, hogy a kedvenc albumaimat a highresaudio-ról, HDtracksről vagy hasonló oldalakról letöltöm, és a forrás eszközömbe (Eversolo DMP-A8) installált SSD-ről hallgatom vissza. Észrevehetően másképpen (számomra jobban) szól így egy adott felvétel, mintha ugyanazt, ugyanabban a formátumban pl. Tidal-ről streamelném.
Emellett egyébként a Tidal-t is használom "rendes" zenehallgatásra is, pl. ha egy-egy előadónak csak 2-3 zenéje tetszik, vagy ha az említett zene-webáruházakban mondjuk meg sem találom őket. Akkor marad a stream.
Az sem ritka, hogy streamelés közben a felajánlott, hasonló zenék vagy előadók között találok olyat, akit nem is ismertem korábban, és megtetszik, majd utána meg is vásárolok (letöltök) tőle albumot is.

Végül is szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ilyen széles repertoárból válogathatunk, és mindenki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő lehetőséget.
LuXor X4, Eversolo DMP-A8

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2730

Hozzászólás Szerző: mishow »

pali923 írta:
2026.05.18., hétf. 09:14
Luxor Audio írta:
2026.05.18., hétf. 08:08
a korongozás nem csak az öregek hobbija.
Csak egy apró kiegészítés: a nagyfiam (30-as korosztály) Spotify-t hallgat és LP-t. Igaz, van cd-játszója, de kevés cd, és már csak LP-ket gyűjt.
A saját 30-as gyerekeim eddig egyátalán nem érdeklődtek a hifizés iránt, pedig gondolhatjátok, próbálkoztam.
Viszont mostanában elkezdtek a fizikai hordozók iránt érdeklődni, a fiam DVD/BD lemezeket gyűjt, a lányom elkezdett cd-ket vásárolni, de már kérdezgettek LP ügyben is. Hozzáteszem, a hifi továbbra sem érdekli őket, szóljon normálisan, és annyi elég. A motivációjuk az, hogy elkezdte őket zavarni az online világ internetes zaja. Az is érdekes, hogy ők pl az AI terjedésével kapcsolatban is nagyon kritikusak, de a többit az offban ...

[OFF - katt ide ha látni akarod]
Az "öregezés" meg "fiatalozás" kapcsán javaslom mindenkinek Steigervald Krisztián generáció kutató előadásait. A YT-on sok elérhető, de nekem nemrég volt alkalmam személyesen hallani őt. Azon kívül, hogy rendkívül szórakoztató, rádöbbent arra, hogy a "fiatalok" is rengeteg külön generációt jelent, a betűjelektől most megkímélnék mindenkit, de a lényeg, hogy a téma nem intézhető el egy "bezzegeléssel" - pláne hogy az itt fórumozók túlnyomó része a boomer korosztályhoz tartozik, és az "alattunk" lévő korosztályok közt is már vannak szinte "szakadéknyi" generációs különbségek.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2730

Hozzászólás Szerző: mishow »

ELEX írta:
A "jobb" vs. "rosszabb" témában egyetértek @Luxor/fapaci időközben beírt hozzászólásával, nem is ismételném meg.
A különböző internetes zene szolgáltatók pedig rendkívül bizonytalan források. Sosem lehetsz biztos abban, hogy éppen most mit hallgatsz. Sosem tudod, hogy éppen mi volt a forrása a stream-nek. Pl. a Dark Side-ból létezik ezernél több digitális kiadás.
Engem valójában ez zavar, és ez a fő ok, ami miatt mostanában újra gondolkodom egy cd játékos csatasorba állításán. A cd gyűjteményem mind megvan, aminek jelentősebb része első nyomású átirat a '90-es évekből. Ugyanezeket a zenéket a streaming oldalakon szinte csak remasterelt verzióban találom meg, és azok többsége az én fülemnek borzalmas. Említhetném @ELEX után én is a Pink Floydot, de ugyanez vonatkozik a régi Deep Purple, Rainbow, Uriah Heep, Led Zeppelin és sorolhatnám tovább. Ezek nekem még korai, analóg szalagról "analóg" füllel digitalizált változatban vannak meg, és az összes többi cd-m is eredeti, korai sorozatú nyomás. Pár napja akartam egy kis DP nosztalgiát Tidalről, de amit találtam, attól elment a kedvem.
... a szolgáltatók milliós kínálata .. egy valamire jó: zenét sosem hallgatsz, csak kattogsz egyik trac-ről a másikra. Hátha ez jó vagy az jó. Tökéletesen leszoktat a zenehallgatásról az olcsó és végtelen kínálat. Eltelik az életed a folyamatos ugrálással a számok, előadók között.
Sajnos igaz, kár tagadni.
Aki most nő fel és sosem volt fizikai hordozója, természetesen nem fog elkezdeni gyűjteni korongokat. De akinek van többezres gyűjteménye és nem akar megszabadulni tőle, továbbra is azt fogja hallgatni. A stream maximum kiegészítés mellette. És akkor még nem is beszéltem az LP-ről. Számomra a zenehallgatás ünnepe egy-egy LP meghallgatása.
Helyén kezelve egy jó stream alapú rendszer + LP + cd nem kizárják, hanem erősítik egymást. Arról nem beszélve, hogy sajnos nekem mostanában tényleg kevés időm van odafigyelősen leülve zenét hallgatni. Nem tudom, hogy egy jó cd lejátszó változtatna-e ezen, sajnos az LP ilyen lett volna, de az is néha hónapokig (!) nem forog. Ha igen, akkor az tényleg ünnep, a párommal együtt általában megadjuk a módját.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1286
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

juliush írta:
2026.05.18., hétf. 09:07
De a CD-ket csak megveszem, mert régimódi vagyok...persze nem segít, hogy a legfőbb forrásomnak számító Kodály Antikváriumot most bezárják! sad.gif
Én is sokat jártam Sanyihoz, kár hogy vége (volt hogy vittem is meg hoztam is lemezeket). Bár őszintén szólva a Discogs sokkal kényelmesebb, ráadásul a wish listem miatt egyből látom melyik eladónál mi van ami érdekel, ez azért sokkal egyszerűbbé teszi a böngészést, úgyhogy az utóbbi időben én is már majdnem leszoktam a Kodályról (meg már nincs is olyan közel).

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1305

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Luxor Audio írta:
a korongozás nem csak az öregek hobbija.
Csak egy apró kiegészítés: a nagyfiam (30-as korosztály) Spotify-t hallgat és LP-t. Igaz, van cd-játszója, de kevés cd, és már csak LP-ket gyűjt. Ki érti ezt? gondolkodik.gif :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

juliush
V.I.P.
V.I.P.

A digitális fizikai médium lejátszásának meg nem énekelt hősei személyes tapasztalataim alapján az eredetileg digitális videotartalmak lejátszására készült, jobb minőségű DVD vagy Blu-Ray lejátszók. Pár hete került elő vagy másfél évtizednyi pihenés után a 2000-ben vásárolt Toshiba DVD-játszóm, amelynek képességeire ismét csak rá kellett csodálkoznom. Ez tényleg elképesztő minőségben megépített, korának csúcskategóriáját képviselő berendezése volt, futóműként jobban tetsző hangot tudok vele kicsiholni a Resonessence Labs Invicta DAC-ból, vagy a többi konverteremből, mint például a Marantz SA KI Pearl-t használva ugyanerre a célra.
(Lásd, a képen mondjuk éppen a Micromega MyDAC-ot hajtva: viewtopic.php?p=2995945#p2995945).
Viszont hozzá kell tennem, hogy a digitális tartalmak lejátszására vonatkozóan a kép közel sem fekete-fehér! Az Invicta DAC esetén például bármennyire is tetszetős a Toshibától SPDIF-en keresztül kapott zene hangzása, a beépített SD-kártya olvasó azért felülmúlja.
Az önálló DAC-ok egy része meg igazán akkor tudja kifutni magát, mikor a digitális szűrés és konverzió feladatát előtte már elvégzi más eszköz, mondjuk a HQPlayert futtató audio PC. Korábban már többször is említettem ezt a Sabre-alapú Resonessence Labs Concero HD kapcsán, amely előzetesen DSD128-ra felkonvertált anyagokkal szól a legjobban.
Most a CD-k nekem legjobban tetsző lejátszási módja a Roon szerverre felrippelt tartalom lejátszása a Roon végpontként funkcionáló HQPlayerrel 16-szorosan felkonvertálva (705,6/768kHz PCM) egy lineárisan tápolt Laiv Crescendo Verse R-2R DAC számára.
De a CD-ket csak megveszem, mert régimódi vagyok...persze nem segít, hogy a legfőbb forrásomnak számító Kodály Antikváriumot most bezárják! sad.gif
Gyula 

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3424

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Alex_Aston írta:
zoli73 írta:
2026.05.17., vas. 16:13

Remek, és tanulságos írás, köszönöm....
Azért azt ne feledd, hogyha jól tudom, te nem próbáltál még otthon streamert, ezért csak feltételezel dolgokat.
Nálam hamar eldőlt az a dolog, hiába van több száz CD-m.
És én pont azt látom, hogy "régi motorosok" is rendre elengedik a CD formátumot.

Egyébként szinte naponta megy nálam a zene, és a havi 1700Ft-al nem tud versenyezni a CD lemezek vásárolgatása, főleg úgy, hogy a választék gyakorlatilag végtelen.
Csak azért nem adom el a lejátszómat, mert megtartom az unokáimnak, mint érdekesség (bár lehet akkor már a streamer i az lesz, ki tudja).

Fapaci írását annyival egészíteném ki, hogy a kérdéses Denon lejátszó sosem volt csúcsmodell, azaz nincs benne a Denon minden tudása, max erősebb közép kategória, nem volt különösen drága sem új korában, sem most. A leírása alapján a jó hang pedig akkor jelent meg, amikor az A10-re kötötte, és csak futóműként használta.
Igen, jól tudod, nálam még nem járt streamer, de a másoknál hallottak, és a tapasztalt kollégákkal(pl. ELEX) folytatott beszélgetések alapján, nem olyan egyértelmű a képlet, hogy azonnal rohannom kellene streamert vásárolni, és a cd játszómat száműzni a szekrény tetejére.
Már sokszor, több helyen leírtam, hogy a stream lejátszásban engem egyedül a szinte korlátlan zenei kínálat vonz, más nem igazán.
Már igen olcsón hozzá lehet jutni streamerekhez, de ahogy hallom, azok csak háttérzenére valók, ilyenre meg nincs szükségem. Zene/előadó megismerésre elég a Youtube.
Viszont ha olyan készüléket szeretnék, ami hangminőségben fel tud zárkózni a cd játszóm, ne adj Isten az Lp forrásom mellé, akkor arra már el kellene locsoljak egy szemérmetlen összeget, amit meg nagyon nem szeretnék, talán nem is tudnék.
Továbbá figyelembe véve a zenhallgatásra fordítható szabadidőmet, kis túlzással még a meglévő két forrás(CD,Lp) is sok, hogy érdemben kiélvezhessem. Egy további forrásra, ami azt a kevés időt is megosztja, nem valószínű, hogy szükségem van.
A kényelmi funkciókba most ne menjünk bele, mert teljesen más szemüvegen keresztül látjuk a témát. Nekem az Lp lemezjátszó kezelése, "etetése" sem jelent semmiféle kényelmetlenséget.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3424

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Luxor Audio írta:
zoli73 írta:
Annyit azért hozzátennék, hogy ismerősöknél, fórumtársaknál járva, ill. beszélve velük, számomra az rajzolódott ki, hogy a fizikai formátumok(Lp, CD) még mindig jelen vannak, és az általam ismert zenehallgatók kb. fele ezeket használja vagy részben, vagy teljes egészében.
Alex_Aston írta:
És én pont azt látom, hogy "régi motorosok" is rendre elengedik a CD formátumot.
Mint minden trendváltozásnál, e kérdésben is nehéz tisztán látni. Mindenki hajlamos a saját hozzáállását általánosnak tekinteni, illetve ebből kiindulni, amit közvetlen környezetében lát, de egyik sem mutatja meg a nagy képet. Foglalkozásom miatt heti 3-5 rendszerrel találkozom, ami ritka betekintést nyújt a hazai hobbitársak zenehallgatási körülményeibe. Nem vezetek statisztikát (sok év után már bánom), de CD lejátszóval nagyon ritkán találkozom. Az LP meglepően gyakori, de gyanítom, ritkán használják, mert már szinte mindenhol ott van a polcon egy streamer is.

Amúgy szerintem önmagunkra nézve kevésbé lényeges, mások mit használnak, rám legalábbis nem igazán hat mások véleménye, a magam útját járom. Nem érzem igazolásnak sem, ha valaki hozzám hasonlóan viszonyul a felmerülő kérdésekhez.

ELEX írta:
Írásomban szándékosan nem használtam a "jobb hang" kifejezést, mivel ez mindenkinek mást jelent. A CD, LP, streamer közötti tipikus különbségek nem a szokványos hifista jelzők, szempontok mentén rajzolódnak ki. Ahogy Te is írtad, nagyon tanulságos tud lenni ugyanabban a rendszerben, ugyanazon a D/A konverteren összevetni különböző digitális forrást. Szerintem a CD lejátszás sajátosságai nagyon gyorsan meghallhatók, ha nem sodródunk az aktuális divattal és nem csak a hangszínre, részletességre figyelünk.

Egyébként a tegnapi Lemezbörzén - számomra - igen meglepően alacsony volt a látogatók/vásárlók átlagéletkora, korábban legalább 10-15 évvel magasabb számra tippeltem volna, szóval úgy tűnik, a korongozás nem csak az öregek hobbija. Maradjunk realisták: a többség számára az LP és a CD is halott, a Spotify tökéletesen kielégíti zenehallgatási igényeiket, Tidalról és Qobuzról nem is hallottak. No de kit érdekel a többség? :D
Nyilván az én tapasztalatom, ami kb. 30-40 emberre szorítkozik, az nem lehet reprezentatív, mindössze arra szerettem volna ezzel rámutatni, hogy a CD, és plána az Lp lejátszás, még koránt sincs kihalófélben, csak mert a lemezeladások ezt mutatják. Az eladási adatok amúgy sem a valós képet tükrözik.
Abban maximálisan egyetértek veled, hogy engem is hidegen hagy, hogy más mit hallgat, mit preferál, viszont egyesek részéről a győzködésből, hogy - Ő jobban tudja nekem mi kellene, csak nem vagyok hajlandó haladni a korral -, köszönöm, de nem kérek.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11452
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

zoli73 írta:
Annyit azért hozzátennék, hogy ismerősöknél, fórumtársaknál járva, ill. beszélve velük, számomra az rajzolódott ki, hogy a fizikai formátumok(Lp, CD) még mindig jelen vannak, és az általam ismert zenehallgatók kb. fele ezeket használja vagy részben, vagy teljes egészében.
Alex_Aston írta:
Mint minden trendváltozásnál, e kérdésben is nehéz tisztán látni. Mindenki hajlamos a saját hozzáállását általánosnak tekinteni, a közvetlen környezetében látottakból kiindulni, de ez nem mutatja meg a nagy képet. Foglalkozásom miatt heti 3-5 rendszerrel találkozom, ami némi betekintést nyújt a hazai hobbitársak zenehallgatási körülményeibe. Nem vezetek statisztikát (amit így sok év után már bánok), de CD lejátszóval nagyon ritkán találkozom. Az LP meglepően gyakori, de gyanítom, ritkán használják, szinte mindenhol ott van a polcon már egy streamer.

Szerintem önmagunkra nézve kevésbé lényeges, mások mit használnak, rám legalábbis nem igazán hat mások véleménye, a magam útját járom. Nem érzem igazolásnak sem, ha valaki hozzám hasonlóan viszonyul a felmerülő kérdésekhez.

ELEX írta:
Írásomban szándékosan nem használtam a "jobb hang" kifejezést, mivel ez mindenkinek mást jelent. A CD, LP, streamer közötti tipikus különbségek nem a szokványos hifista jelzők, szempontok mentén rajzolódnak ki. Ahogy Te is írtad, nagyon tanulságos tud lenni ugyanabban a rendszerben, ugyanazon a D/A konverteren összevetni különböző digitális forrást. Szerintem a CD lejátszás sajátosságai nagyon gyorsan meghallhatók, ha nem sodródunk az aktuális divattal és nem csak a hangszínre, részletességre figyelünk.

Egyébként a tegnapi Lemezbörzén - számomra - igen meglepően alacsony volt a látogatók/vásárlók átlagéletkora, korábban legalább 10-15 évvel magasabb számra tippeltem volna, szóval úgy tűnik, a korongozás nem csak az öregek hobbija. Maradjunk realisták: a többség számára az LP és a CD is halott, a Spotify tökéletesen kielégíti zenehallgatási igényeiket, Tidalról és Qobuzról nem is hallottak. No de kit érdekel a többség? :D

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2871

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

A CD el és virágzik,mármint formátum,Tower Records/Shibuya/Tokyo 1 emeleten meg mindig új CDket árul,ezen felül sikerült betevednem 2 használt CD boltba,ahol olyan kínálat volt,hogy 1 hét lapozgatas után sem sikerült volna átnézni a kínálatot,a vásárlók fiatalok/oregek meg Auchan méretű bevásárló kocsikban tologatták a már kivalasztott tételeket.Az hogy a fiatalabb generáció főleg streamel,rendben van,én magam is használom,de amit igazán jónak tartok tartalmilag,megveszem vlmilyen fizikai formátumban (CD/Lp) :kiss:
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”