Gyártottak valami használható hifit valaha ?
Rémlik, hogy régen láttam valamilyen hangfalat és TV-t tőlük.
Gondolom, az utóbbi csak átcímkézés volt... ( Talán Grundig, vagy Philips volt a leánykori neve.

Na a BRAUN-ról nem is beszélve...Rock60 írta: ↑2026.05.15., pén. 21:31Jogos, ezt a történetet nem ismertem.Hifimad írta: ↑2026.05.15., pén. 09:27Bocsánat, 3 módosítás:
1. Az Ariston nevet csak az első lemezjátszók elkészültekor használta Hamish, korábban Thermac volt a cége neve.
2. 40 db lemezjátszó legyártására szerződtek Ivor apjával, Jan-nel, de csak 6 db készült el 1971.(!!!) augusztusára és a lemezjátszó (már Ariston RD11 néven) bemutatására 1971. szeptemberében került sor a Harrogate Hi-Fi Trade Festival-on.
3. A levél szerint a Linn céget 1973-ban alapították, Ivor lett az ügyvezető igazgató és az LP12-t a Hi-Fi News and Record Review 1973. májusi számában hirdették meg, mint sajátjukat.
Ez így szerintem már kimeríti a lopás fogalmát.![]()
Akkor ez a magyarázata, hogy az Ariston-ba jók a Linn alkatrészek...
( Tudtad, hogy a Singer varrógéphez Singernek semmi köze ?)
Ettől függetlenül érdekes, hogy ez az egykor High-End terméket tervező márka mára milyen übergagyi szintre sűllyedt.
( Ha ez az Ariston ugyan az az Ariston...)
Jogos, ezt a történetet nem ismertem.Hifimad írta: ↑2026.05.15., pén. 09:27Bocsánat, 3 módosítás:
1. Az Ariston nevet csak az első lemezjátszók elkészültekor használta Hamish, korábban Thermac volt a cége neve.
2. 40 db lemezjátszó legyártására szerződtek Ivor apjával, Jan-nel, de csak 6 db készült el 1971.(!!!) augusztusára és a lemezjátszó (már Ariston RD11 néven) bemutatására 1971. szeptemberében került sor a Harrogate Hi-Fi Trade Festival-on.
3. A levél szerint a Linn céget 1973-ban alapították, Ivor lett az ügyvezető igazgató és az LP12-t a Hi-Fi News and Record Review 1973. májusi számában hirdették meg, mint sajátjukat.
Ez így szerintem már kimeríti a lopás fogalmát.

Nem, én nem erre értettem a lopást, hanem arra, hogy a Linn egy az egyben lemásolta Hamish Robertson Ariston RD11-es lemezjátszóját, aminek egyes alkatrészeit Ivor (a Linn későbbi vezetője) apja cégénél gyártották megegyezés szerint és ők is szerelték össze a lemezjátszót (kb. 40 db-ot az első lépcsőben) és nagyjából 1 évvel később kihozták a "saját" lemezjátszójukat Linn Sondek LP12 (1-gyel több, tehát jobb) néven, ami teljesen megegyezett az Aristonnal, még a sárga címkéket is felhasználták, csak levágták a tetejüket és aljukat, ami bizonyította volna, hogy azok valójában Aristonok.
Ja, ez az a lopás ?
nem tudom, biztos, csak erre gyorsan rákerestem- Valamikor volt ezer éve egy TD150 MK2-m és utána volt nálam LP12. Elég hasonlatosak voltak hangra is, de én inkább Townshend párti voltam, aztán ez a merevvázas attitűd meg is maradt.
Én azt olvastam valaha (ha jól emlékszem), hogy a Thorens (talán) 124 vagy 125 gépelyt vették alapnak, és azt ragozták tovább.
Acoustic Research XA (1961).
Hogy érted, hogy az LP12 lopás volt ?Hifimad írta: ↑2026.05.13., szer. 08:40
Nem igazán értem az ismerőseid, én sem a Pink-et, sem az Oracle-t nem cserélném le Linn-re. Ha már mindenképp csere, akkor egy dupla gombos, alacsony sorozatszámú Ariston RD11-re elcserélném, ha lenne valamelyik (mondjuk ha PT Anniversary lenne, akkor azt szinte semmire sem). Elképesztő, hogy a Linn hová jutott el az agresszív hozzáállásával, ahhoz képest, hogy az első termékük (LP12) egyszerűen lopás volt.
Az MRM Source szerintem jóval magasabb szintet képviselt, mint az akkor mindentverőnek kikiáltott LP12 és Xerxes, drágább is volt náluk. Függesztett vázas, de nem jött zavarba a nehéz karoktól sem, sokan (én is) Zeta karral használták, de a legkomolyabb kiépítést a saját Odyssey hangkarral való párosítás jelentette.
havernak adtam. előtte 1,5misiért vitték volna (ami még minidg kevés érte), de nem adtam oda. De így kicsit olyan,mintha megmaradt volna

Ja, igen. A J1Rock60 írta: ↑2026.05.12., kedd 20:00Ott van még a Lurné J1 is...Hifimad írta: ↑2026.05.11., hétf. 09:05
Igen, a Roksan-t valóban nagyon jó futóműnek találták az angol sajtóban, voltak akik szerint jobb is lett (pl.: Malcolm Stewart), mint az LP12, de voltak akiknél a Linn maradt az etalon (mint az említett Hi-Fi Review magazinból Chris Frankland). A Xerxes '85-ben jött ki, addig semmi sem tudta megszorítani a Linn-t a sajtó szerint, pedig a Gyrodec - ha jól tudom - '81-ben jelent meg és ott volt ugye a Rock is, meg az Oracle Delphi Kanadából, ami szinte egy időben jelent meg a Gyrodec-kel, vagy az MRM Source futómű, ami sokkal komolyabb volt, mint a Sondek a maga 7,5 kg-os tányérjával és 5 rugójával, a Pink Triangle az akril tányérral és balsafa szubsasszival...
... Touraj-nak kellett volna asztalossal konzultálnia a Xerxes megjelenése előtt, mert ha Neked egyből feltűnt, hogy rossz a konstrukció, akkor nyilván egy angol asztalos is erre a következtetésre jutott volna, ha látja.![]()
Az MRM - en kívül mindegyiket hallottam...
Egy ismerősömnek Oraculumja, a másiknak Pinkje volt, mind a kettő Linn-re cserélte.
Ettől függetlenü egy Oraculumot el tudnék képzelni itthon, nagy kedvencem volt...
Sajtó. Ismerve a szaksajtók nemzeti elfogultságát, kíváncsi lennék, hogy anno más országokban hogy ítélték meg a Linnt.
Abból kiindulva, amit erősítővásárlással kapcsolatos böngészésem során láttam, bármi lehetett.
Pl. a német Stereoplay-ben az Accuphase E 205 - öt előrébbsorolták a Naim-nél/nál...![]()
![]()
Ugyan nem német a cucc, de legalább nem angol és halálosan bele voltak szeretve minden akkufázisba.
" Spitzenklasse Reference "![]()
![]()
Touraj-t szerintem különösebben nem izgatta , hogy 10 év múlva elkornyad -e a kardeszka, nem az örökkévalóságnak tervezte a lemezjátszót, hanem hangra hangolta.
Elférne a szobámban Mindenesetre nagyon jó áron adtad végül, szerencse, hogy nem volt annyim sem, nekem bőven elég 1 kardeszka...
Ott van még a Lurné J1 is...Hifimad írta: ↑2026.05.11., hétf. 09:05
Igen, a Roksan-t valóban nagyon jó futóműnek találták az angol sajtóban, voltak akik szerint jobb is lett (pl.: Malcolm Stewart), mint az LP12, de voltak akiknél a Linn maradt az etalon (mint az említett Hi-Fi Review magazinból Chris Frankland). A Xerxes '85-ben jött ki, addig semmi sem tudta megszorítani a Linn-t a sajtó szerint, pedig a Gyrodec - ha jól tudom - '81-ben jelent meg és ott volt ugye a Rock is, meg az Oracle Delphi Kanadából, ami szinte egy időben jelent meg a Gyrodec-kel, vagy az MRM Source futómű, ami sokkal komolyabb volt, mint a Sondek a maga 7,5 kg-os tányérjával és 5 rugójával, a Pink Triangle az akril tányérral és balsafa szubsasszival...
... Touraj-nak kellett volna asztalossal konzultálnia a Xerxes megjelenése előtt, mert ha Neked egyből feltűnt, hogy rossz a konstrukció, akkor nyilván egy angol asztalos is erre a következtetésre jutott volna, ha látja.![]()
én tegnap. voltam beáélítani kar+PU-t. Semmi extra, nem ment rá, de baromi jó. Alig ismerte ezt valaki és a kínai pedigré se segített neki,de ezt eltalálták rendesen
Elex is beírta kommentbe, tovább esett az államHifimad írta: ↑2026.05.11., hétf. 10:14
Teljesen egyetértek Veled, brutálisan túl van árazva a Linn. 5 millából elég sok nagyon komoly lemezjátszót lehet venni a TW Acoustic Raven-en kívül is. De most néztem, hogy a Linn Klimax LP12 Ekstatic MC-vel több, mint 13 millió!!!Nem hinném, hogy ebből a hangszedő lenne 8 milla.

Teljesen egyetértek Veled, brutálisan túl van árazva a Linn. 5 millából elég sok nagyon komoly lemezjátszót lehet venni a TW Acoustic Raven-en kívül is. De most néztem, hogy a Linn Klimax LP12 Ekstatic MC-vel több, mint 13 millió!!!revox írta: ↑2026.05.08., pén. 10:40valamit jól csináltak, lemezjátszót is,csak nem ennyire,ahova árazták. ma kb 5 milla egy LP12 és ennyibe kerül egy TW Acustic Raven GT (szeritnem GT2 is belefér, 2 kardeszka) is. értek én mindent,de ha választanom kell 30-35 kg masszív tank és egy LP12 között a kérdést fel se teszem magamnakHifimad írta: ↑2026.05.08., pén. 09:18
A népszerűsége szerintem nagyban köszönhető az agresszív marketingnek, ill. a 80-as évek angol szaksajtójában kihirdetett és táplált egyeduralmának. Minden futóművet ahhoz hasonlítottak és a legtöbbjük elvérzett az összehasonlításban (sokszor méltánytalanul). Ebben én a Hi-Fi Review magazint találtam a leginkább lúdasnak, a Xerxes-ről (és mellesleg a Pink Triangle PT Too-ról is) olyan véleményt írtak a Sondek-kel való összevetés során, hogy az alapján inkább vettem volna egy Dual-t, mint Xerxes-t vagy PT Too-t.
Persze jók a mai Linn-ek és valóban mindent lehet kapni hozzájuk (jó minőségű sufni tuning cuccokat is), de legtöbbször horribilis áron, bár ez sajnos igaz a Roksan-ra is, teljesen kiakadtam, amikor láttam, hogy 200 fontot el mernek kérni 3 db új gumibakért.![]()
(félre ne menjen, jó az LP12, de lehet kicsit túltolták az árcédulát,de manapság minek nem)
edit: lehet csak 25 kg... a régebbui GT nehezebb volt,lehet visszavettek a sassziból. de még így is kompakt tank kategória.
![]()

Igen, a Roksan-t valóban nagyon jó futóműnek találták az angol sajtóban, voltak akik szerint jobb is lett (pl.: Malcolm Stewart), mint az LP12, de voltak akiknél a Linn maradt az etalon (mint az említett Hi-Fi Review magazinból Chris Frankland). A Xerxes '85-ben jött ki, addig semmi sem tudta megszorítani a Linn-t a sajtó szerint, pedig a Gyrodec - ha jól tudom - '81-ben jelent meg és ott volt ugye a Rock is, meg az Oracle Delphi Kanadából, ami szinte egy időben jelent meg a Gyrodec-kel, vagy az MRM Source futómű, ami sokkal komolyabb volt, mint a Sondek a maga 7,5 kg-os tányérjával és 5 rugójával, a Pink Triangle az akril tányérral és balsafa szubsasszival, nem is beszélve a nagy japán pörgetőkről (Micro Seiki, Luxman, Trio Kenwood, Kyocera, Marantz, stb.).Rock60 írta: ↑2026.05.08., pén. 14:32Én úgy hallottam - igaz, az itthoni kereskedőtőlHifimad írta: ↑2026.05.08., pén. 09:18
A népszerűsége szerintem nagyban köszönhető az agresszív marketingnek, ill. a 80-as évek angol szaksajtójában kihirdetett és táplált egyeduralmának. Minden futóművet ahhoz hasonlítottak és a legtöbbjük elvérzett az összehasonlításban (sokszor méltánytalanul). Ebben én a Hi-Fi Review magazint találtam a leginkább lúdasnak, a Xerxes-ről (és mellesleg a Pink Triangle PT Too-ról is) olyan véleményt írtak a Sondek-kel való összevetés során, hogy az alapján inkább vettem volna egy Dual-t, mint Xerxes-t vagy PT Too-t.
- hogy a Roxánt szénné dícsérték az anglikán szaksajtóban. De, máshonnan is ez jött le, hogy a Roxan elbitorolta a koronát a Linntől.
Úgyhogy, a szaksajtótól még örök klasszikus - OLD TIMER - válhatott volna belőle.
Hacsak, nem kritikus műszaki szemmel vizsgálja valaki.
Mikor a dobozból kivéve először megláttam a megvágott kardeszkáját, egyből az a gondolat suhant át az asztalos/kertész agyamon, hogy mitől nem fog az lekornyadni egyszer csak ???
Persze, nem lenne vele baj, ha abból a kb 2000 forint anyagköltségű alkatrészből lenne utánpótlás.
Azrán, hogy az a milliónyi tuning cég, akik pl a Regákhoz tonnaszámra ontanak mindenfélét, miért nem villantanak ezt - azt a Roxan-hoz, pl. azt a nyomorult kardeszkát, azt már csak ők tudják...![]()

Belépsz ma az angol elmebarj es minden látható….marmint LP12 VTS Xerxés…Rock60 írta: ↑2026.05.08., pén. 14:32Én úgy hallottam - igaz, az itthoni kereskedőtőlHifimad írta: ↑2026.05.08., pén. 09:18
- hogy a Roxánt szénné dícsérték az anglikán szaksajtóban. De, máshonnan is ez jött le, hogy a Roxan elbitorolta a koronát a Linntől.
Úgyhogy, a szaksajtótól még örök klasszikus - OLD TIMER - válhatott volna belőle.
Hacsak, nem kritikus műszaki szemmel vizsgálja valaki.
Mikor a dobozból kivéve először megláttam a megvágott kardeszkáját, egyből az a gondolat suhant át az asztalos/kertész agyamon, hogy mitől nem fog az lekornyadni egyszer csak ???
Persze, nem lenne vele baj, ha abból a kb 2000 forint anyagköltségű alkatrészből lenne utánpótlás.
Azrán, hogy az a milliónyi tuning cég, akik pl a Regákhoz tonnaszámra ontanak mindenfélét, miért nem villantanak ezt - azt a Roxan-hoz, pl. azt a nyomorult kardeszkát, azt már csak ők tudják...![]()
Manapság már nem tűnik olyan fontos szempontnak, de valakinek alapfeltétel.revox írta: ↑2026.05.08., pén. 10:40
Valamit jól csináltak, lemezjátszót is,csak nem ennyire,ahova árazták. ma kb 5 milla egy LP12 és ennyibe kerül egy TW Acustic Raven GT (szeritnem GT2 is belefér, 2 kardeszka) is. értek én mindent,de ha választanom kell 30-35 kg masszív tank és egy LP12 között a kérdést fel se teszem magamnak(félre ne menjen, jó az LP12, de lehet kicsit túltolták az árcédulát,de manapság minek nem)
edit: lehet csak 25 kg... a régebbui GT nehezebb volt,lehet visszavettek a sassziból. de még így is kompakt tank kategória.
Én úgy hallottam - igaz, az itthoni kereskedőtőlHifimad írta: ↑2026.05.08., pén. 09:18
valamit jól csináltak, lemezjátszót is,csak nem ennyire,ahova árazták. ma kb 5 milla egy LP12 és ennyibe kerül egy TW Acustic Raven GT (szeritnem GT2 is belefér, 2 kardeszka) is. értek én mindent,de ha választanom kell 30-35 kg masszív tank és egy LP12 között a kérdést fel se teszem magamnakHifimad írta: ↑2026.05.08., pén. 09:18
Persze jók a mai Linn-ek és valóban mindent lehet kapni hozzájuk (jó minőségű sufni tuning cuccokat is), de legtöbbször horribilis áron, bár ez sajnos igaz a Roksan-ra is, teljesen kiakadtam, amikor láttam, hogy 200 fontot el mernek kérni 3 db új gumibakért.![]()

A népszerűsége szerintem nagyban köszönhető az agresszív marketingnek, ill. a 80-as évek angol szaksajtójában kihirdetett és táplált egyeduralmának. Minden futóművet ahhoz hasonlítottak és a legtöbbjük elvérzett az összehasonlításban (sokszor méltánytalanul). Ebben én a Hi-Fi Review magazint találtam a leginkább lúdasnak, a Xerxes-ről (és mellesleg a Pink Triangle PT Too-ról is) olyan véleményt írtak a Sondek-kel való összevetés során, hogy az alapján inkább vettem volna egy Dual-t, mint Xerxes-t vagy PT Too-t.tollact írta: ↑2026.05.08., pén. 07:57Pont azért mert népszerű lett, Linn-t mindig lehet venni különböző kiépítésben és árban.Rock60 írta: ↑2026.05.07., csüt. 19:06Ezért ( is ) volt nagy kár, hogy anno lecsúsztam a Linn-ről.huszti-zsolt írta: ↑2026.05.06., szer. 13:16De sajnos a Xerxes minden nagyszerűsége ellenére egy olyan 'old timer', ami nem vált OLD TIMER-ré. :(Az bizony OLD TIMER lett...
Ja, és minden van hozzá és még annál is több.