Rég írtam a fórumra. Picit pótlok... és bemutatom nektek "Piroskát"
Chery Tiggo 4 Premium, Full Hibrid.
Két hónapja vettük át és kb. most jutottam oda, hogy rendesen teszteljem, a héten megjártuk Ausztriát.
Kifejezetten érdekes ez a hibrid hajtáslánc... Próbálom kiismerni és megérteni
A neve CHS (Chery Hibrid System), 1DHT hibrid váltóval. Amit ez takar:
- van benne egy 95Le, attkinson ciklusú sima szívó benzin motor
- egy (két) elektromos motor, 204 Le -vel
- 1,83KWh hibrid aksi
- max 163 Le-t ad le, ami 8,9 sec gyorsulás 100-ra
Teljesen autómatán kezeli a hajtást, alap logika szerint kis sebességen csak elektromos, aztán beindítja mellé a motort is... a motor pedig vagy a generátoron át hajt, vagy az egyetlen egy direkt áttételen keresztül amit úgy kell elképzelni, mint egy hosszú negyedik sebességet. (Valószínű ebből adódik, hogy ~150km/h körül le is szabályoz.) Ehhez jön az együtt hajtás és visszatöltés minden verziója.
A viselkedése szerintem parádés... Oké, persze, ez nem egy drága vagy izom autó, tehát értem ezt a helyén kezelve
Kifejezetten imádta a szerpentineket. Öregecske manuál váltós autókhoz szokott emberként ez valami csoda. Nem az, hogy kettesben bőg hármasban dadog, lefelé meg ég a fékbetét... Hanem megy fel mint az álom, meg megy le mint az álom, azaz mint a villamos, ugyanis csak a visszatöltéssel fékezve is tökéletesen elvan :)
Ami nem annyira erőssége az az autópálya. Látni meg olvasni teszteket, hogy bőgeti a motort. Na igen, ez tényleg így tud lenni. De egyrészt ezt meg is lehet szokni, másrészt ha valaki érti mi történik akkor részben tudja kezelni is.
Ha esetleg valakit érdekel, szívesen mesélek még :)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!