A v1.61-es drivernek van egy TSR (memóriában maradó) segédalkalmazása, ami mindig ott "figyel" az óra mellett, ha rá van csatlakoztatva a készülék, ha nem. Ezen kívül van egy idegesítő kattogásos probléma, amit sikerült már megfejtenem ("always on"-ra kell állítani). Az újabb drivernél már javították ezeket.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Heed Audio
Re: Heed Audio
- BLX
- Törzsvendég

- Értékelés: 1109
Mint a téma iránt érdeklődő kérdezem: milyen előnye lenne, ha mindkét Heed DAC-od v4.11-es driverrel működne? A v1.0 vs. v1.1 USB kártyák között van valamilyen limitáció? (Ha már leírtad, sorry, lehet átsiklottam felette.)severance írta: ↑2026.04.29., szer. 08:54Itt nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy a v1.0-ás USB kártya firmware-e elvileg/gyakorlatilag frissíthető-e a v1.1-esére annak érdekében, hogy a készüléket Windows alá a v1.61 driver helyett a korszerűbb v4.11 verzióval lehessen telepíteni?huszti-zsolt írta: ↑2026.04.29., szer. 07:52Sajnos ezen (mindegyik) USB kártya gyártása több, mint 8 éve megszűnt
Megjegyzem (bár tudom, hogy ez neked nem mond semmit), egy CH341A EEPROM programozót (ami filléres tétel, semmit nem kockáztatok vele) már rendeltem a firmware átmásoláshoz: de a "reverse engineering" és a kártya kockáztatása nem pálya nekem sem, ha van mód érdemi információt szerezni, Magyarországon, magyar nyelven, közvetlenül a fejlesztőtől.
Rendben, köszönöm: ez egy őszinte válasz, részemről elfogadható. Kérdésem, ha már a privát levelezésünkben Oláh Attilát említetted abban az összefüggésben, hogy rákérdezel nála: esetleg közvetlen egyeztetés céljából kaphatnék hozzá egy email vagy telefon kontaktot? (Privát üzenetben megfelel.)huszti-zsolt írta: ↑2026.04.29., szer. 09:06de én ennél többet nem tudok mondani (foglalkozni vele).
Megjegyzem (bár tudom, hogy ez neked nem mond semmit), egy CH341A EEPROM programozót (ami filléres tétel, semmit nem kockáztatok vele) már rendeltem a firmware átmásoláshoz: de a "reverse engineering" és a kártya kockáztatása nem pálya nekem sem, ha van mód érdemi információt szerezni, Magyarországon, magyar nyelven, közvetlenül a fejlesztőtől.
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

- Értékelés: 3079
Még egy dolog, talán ez adhat okot félreértésre.severance írta: ↑2026.04.29., szer. 08:54Kedves Zsolt, köszönöm a válaszodat, bár azt - ahogyan a parlamentarizmus keretei között szokásos értékelni - nem tudom elfogadni. A legteljesebb mértékben tudomásom van róla ugyanis, hogy ezek a kártyák kifutottak, a chipkészletük elavult, stb., stb. Itt nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy a v1.0-ás USB kártya firmware-e elvileg/gyakorlatilag frissíthető-e a v1.1-esére annak érdekében, hogy a készüléket Windows alá a v1.61 driver helyett a korszerűbb v4.11 verzióval lehessen telepíteni? Csupán egy őszinte és szakmai választ várnánk, legyen az bármi.huszti-zsolt írta: ↑2026.04.29., szer. 07:52Sajnos ezen (mindegyik) USB kártya gyártása több, mint 8 éve megszűnt
(Megjegyzés: gondolom a válaszodban említett kérhető "firmware" egy elírás a "driver" helyett - de ha mégsem, akkor ezekre máris igényt tartok.)
Az XMOS chipek égetését nem mi végeztük, mi már a kész kártyát kaptuk egy külső gyártótól, aki az égetést végezte és a hozzá tartozó driver-t adta. Lévén ez egy SMD panel, mi pedig kézi ültetéssel dolgozunk, így ezeket a digit elemeket (a többit is) kiadjuk külső gyártásra.
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

A piac rettenetesen gyorsan változik. Ráadásul digitális területen kb 2 havonta megjelenik fél tucat új gyártó illetve régi gyártó, új termékekkel. A vásárlási szokások is gyökeresen megváltoztak az elmúlt egy-két évben, ezzel az elvárások is. Szóval van olyan, hogy egy adott termék kikerül az érdeklődésből és így a termékpalettáról pedig lekerül.
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

Driver, bocs.severance írta: ↑2026.04.29., szer. 08:54Kedves Zsolt, köszönöm a válaszodat, bár azt - ahogyan a parlamentarizmus keretei között szokásos értékelni - nem tudom elfogadni. A legteljesebb mértékben tudomásom van róla ugyanis, hogy ezek a kártyák kifutottak, a chipkészletük elavult, stb., stb. Itt nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy a v1.0-ás USB kártya firmware-e elvileg/gyakorlatilag frissíthető-e a v1.1-esére annak érdekében, hogy a készüléket Windows alá a v1.61 driver helyett a korszerűbb v4.11 verzióval lehessen telepíteni? Csupán egy őszinte és szakmai választ várnánk, legyen az bármi.huszti-zsolt írta: ↑2026.04.29., szer. 07:52Sajnos ezen (mindegyik) USB kártya gyártása több, mint 8 éve megszűnt
(Megjegyzés: gondolom a válaszodban említett kérhető "firmware" egy elírás a "driver" helyett - de ha mégsem, akkor ezekre máris igényt tartok.)
Még egyszer leírom. Van két driver. Legjobb tudomásom szerint az egyik chiphez az egyik, a másikhoz a másik való. De szerintem mindenki kipróbálhatja otthon, hogy melyik működik melyikkel. Én évek óta nem foglalkoztam ezzel, lévén okafogyott. Elnézést kérek ha ez a válasz nem kielégítő, de én ennél többet nem tudok mondani (foglalkozni vele).
Ja igen, valóban volt egy harmadik (valójában első) USB kártya, ami csak 16/48-at tudott. Ahhoz driver sem kellett.
Kedves Zsolt, köszönöm a válaszodat, bár azt - ahogyan a parlamentarizmus keretei között szokásos értékelni - nem tudom elfogadni. A legteljesebb mértékben tudomásom van róla ugyanis, hogy ezek a kártyák kifutottak, a chipkészletük elavult, stb., stb. Itt nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy a v1.0-ás USB kártya firmware-e elvileg/gyakorlatilag frissíthető-e a v1.1-esére annak érdekében, hogy a készüléket Windows alá a v1.61 driver helyett a korszerűbb v4.11 verzióval lehessen telepíteni? Csupán egy őszinte és szakmai választ várnánk, legyen az bármi.huszti-zsolt írta: ↑2026.04.29., szer. 07:52Sajnos ezen (mindegyik) USB kártya gyártása több, mint 8 éve megszűnt
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

Sajnos ezen (mindegyik) USB kártya gyártása több, mint 8 éve megszűnt, mivel az alkatrész utánpótlás ellehetetlenült, azaz ezek a chipek ma már nem szállíthatók. De a DA1.2 és 1.3 kártyák chipkészlete sem elérhető már. Így ezeket a termékeket (Obelisk DA és Dactilus) nagyon régóta nem gyártjuk. A driverek valamilyen formában (valószínűleg lesz egy terméktörténet a weboldalon) visszatesszük majd, addig ha valaki kéri, elküldjük a számára a két firmware-t.severance írta: ↑2026.04.28., kedd 17:15huszti-zsolt írta: ↑2026.04.27., hétf. 13:28Volt egy olyan hardveres változás, ami miatt kellett egy új driver
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 465
Van Abacus-S készülékem, csak furcsállom, hogy miért hagyták abba a gyártását.
"Notes: 1. From 01. 05. 2016 it is possible to upgrade USB Card from Rev. 1.0 to Rev. 1.1."
Ezen kívül a fejlesztő, Oláh Attila ezt írta a neten fellelhető, "Kiemelkedő hangminőségű CD-lejátszó készülék tervezése és építése" címet viselő 2013-as diplomamunkájában, amiben a Heed DAC kártya tervezése is részletesen ismertetésre került:
"Az összeállított és lefordított firmware-t egy erre a célra gyártott egyedi
programozó header segítségével lehet a kártyákba írni, a művelet viszonylag egyszerű
betanítás után bárki által elvégezhető."
Mivel mindkét típusú (v1.0 és v1.1) USB kártyás készülékkel is rendelkezem, alkalmam nyílt ezeket a kártyákat összehasonlítani, és a rászitázott verzió feliraton kívül semmilyen más eltérést nem tapasztaltam. Szintén a driver manuál szerint létezik egy v1.05-ös USB kártya verzió is, ami ugyan még v1.0 feliratos, de a v1.61-es helyett már az újabb, v4.11-es driverrel működik. Számítástechnikában járatos, aktívan miniDSP-ző, és ezekben a készülékekben időről időre XMOS firmware-t frissítgető felhasználóként kérdezem, hogyan lehetséges mindez másként, mint hogy az egyetlen különbség a két verzió között az EEPROM chipbe programozott firmware? Senki sem vitatja, hogy az újabb drivertől nem lesz jobb hangja a készüléknek, de itt nem csak erről van szó. Teljesen magától értetődő igény, hogy ha ez egy ennyire egyszerű lehetőség, akkor szeretnénk vele élni, ha már bizalmat (és nem csekély összeget) fektettünk a Heed Audio termékeibe.
Kedves Zsolt, ezt jó lenne azért bővebben kifejteni, mert sokminden van, ami ellentmond ennek. Például rögtön itt van az USB driver manuálja, ami az új honlapon már nincs kint (ahogyan a driver csomag sincs már), de pont abba az Obelisk DA hirdetésbe, ami kapcsán ez a téma szóba került, ezt én magam linkeltem be. Ebből idézek:huszti-zsolt írta: ↑2026.04.27., hétf. 13:28Volt egy olyan hardveres változás, ami miatt kellett egy új driver
"Notes: 1. From 01. 05. 2016 it is possible to upgrade USB Card from Rev. 1.0 to Rev. 1.1."
Ezen kívül a fejlesztő, Oláh Attila ezt írta a neten fellelhető, "Kiemelkedő hangminőségű CD-lejátszó készülék tervezése és építése" címet viselő 2013-as diplomamunkájában, amiben a Heed DAC kártya tervezése is részletesen ismertetésre került:
"Az összeállított és lefordított firmware-t egy erre a célra gyártott egyedi
programozó header segítségével lehet a kártyákba írni, a művelet viszonylag egyszerű
betanítás után bárki által elvégezhető."
Mivel mindkét típusú (v1.0 és v1.1) USB kártyás készülékkel is rendelkezem, alkalmam nyílt ezeket a kártyákat összehasonlítani, és a rászitázott verzió feliraton kívül semmilyen más eltérést nem tapasztaltam. Szintén a driver manuál szerint létezik egy v1.05-ös USB kártya verzió is, ami ugyan még v1.0 feliratos, de a v1.61-es helyett már az újabb, v4.11-es driverrel működik. Számítástechnikában járatos, aktívan miniDSP-ző, és ezekben a készülékekben időről időre XMOS firmware-t frissítgető felhasználóként kérdezem, hogyan lehetséges mindez másként, mint hogy az egyetlen különbség a két verzió között az EEPROM chipbe programozott firmware? Senki sem vitatja, hogy az újabb drivertől nem lesz jobb hangja a készüléknek, de itt nem csak erről van szó. Teljesen magától értetődő igény, hogy ha ez egy ennyire egyszerű lehetőség, akkor szeretnénk vele élni, ha már bizalmat (és nem csekély összeget) fektettünk a Heed Audio termékeibe.
- alto
- Törzsgárda

- Értékelés: 3607
- Kapcsolat:
Még tudják Zsolték gyártani, van bőven raktáron a teljes alkatrész készletéből. Nálunk meg is hallgatható.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
- Giorgio12
- V.I.P.

- Értékelés: 438
Az új Obelisk valami gyönyörű!! 
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 465
Az új honlapon nem találom az Abacus-t. Kivezettétek?
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

Az új weboldal elindult!
www.heedaudio.com
www.heedaudio.com
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

Semmi, pontosabban egy picit más driver kellett az újabbhoz.hukkle írta: ↑2026.04.25., szomb. 21:07Mi az USB kártyák között a különbség? Láttam, hogy v. 1.0 van a VKZ által hirdetett Obelisk DA-ban. Ebből gondolom, hogy esetleg van különbség is. Nekem Abacus van, abban nem néztem, hogy mi az USB kártya típusa.
Operációs rendszer támogat@sban van például különbség?
Volt egy olyan hardveres változás, ami miatt kellett egy új driver, de ez minőségi különbséget nem jelent. Ráadásul hosszú évek óta nem gyártjuk már ezeket a kártyákat, lévén az újabb XMOS chip is megszűnt, az Abacus már egészen más.
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2747
A pontos különbséget (lépcsőket) talán csak Zsolt tudná felsorolni, de úgy tudom, hogy az Abacusban teljesen más usb kártya van, mint a korábbi Dactilus/Obelisk sorozatokban. Az Abacus usb-n eleve DSD képes (ha az adatlapon jól olvasom, akkor natív DSD265) és 32bit/384kHz, míg a korábbiak tudomásom szerint nem voltak DSD kompatibilisek és 24/192 volt a max PCM felbontásuk.hukkle írta: ↑2026.04.25., szomb. 21:07Mi az USB kártyák között a különbség? Láttam, hogy v. 1.0 van a VKZ által hirdetett Obelisk DA-ban. Ebből gondolom, hogy esetleg van különbség is. Nekem Abacus van, abban nem néztem, hogy mi az USB kártya típusa.
- hukkle
- Törzsvendég

- Értékelés: 385
Mi az USB kártyák között a különbség? Láttam, hogy v. 1.0 van a VKZ által hirdetett Obelisk DA-ban. Ebből gondolom, hogy esetleg van különbség is. Nekem Abacus van, abban nem néztem, hogy mi az USB kártya típusa.
Annak is van egy zeneisége az biztos :)huszti-zsolt írta: ↑2026.04.20., hétf. 18:04Azért annak a Taurus-nak is van egy hangja..! Nem semmi!![]()
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

Azért annak a Taurus-nak is van egy hangja..! Nem semmi!nyekike írta: ↑2026.04.20., hétf. 15:49Nagyon jó ám az az Elixir LE30, rengeteget gondolkodtam rajta, van-e értelme bármire költeni még, de annyira összeállt a deal, hogy belemntem egy barterbe, és Zsolttal mindkettőnknek fülig ér a szája. Hozzá kell tennem, nem akkora az ugrás, mint az Aiyima A04-ről az Elixírre volt, de süket aki nem hallja. A thesis gamma bizony egy komoly darab, ami mindjárt kiderül, mikor kézbefogod, olyan súlya van :) Helikont majd csak ha megnyertem a lottót, addig végfokban feljebb nem nagyon van a heed-nél. A lambda ugye csak extra táppal az igazi, a Lagrange-ban van Bluetooth amitől a zaj kevesebb biztos nem lesz (az én fejemben az erősítő analóg), szóval egyenlőre jó vagyok, téged viszont lebeszélni nem tudlak a gammáról :)mishow írta: ↑2026.04.20., hétf. 11:44Zsolt többször elmondta, hogy az Elixir fejhallgató erősítőként, MM phonoként és előfokként messze az integráltaktól általában megszokott szint felett teljesít. A végfoka is jól szól, főleg a "szerethetőségi faktorban" erős, de nem arra fektették a fő hangsúlyt. Ezért lehet, hogy egy Gammával ilyen jó párost alkotnak - mivel az meg egy remek végfok.
Mivel én most egy Elixir LE30 jubileumi példányt hallgatok itthon, ezért a bogár nálam is elindult, de egyelőre hessegetem, mert tudom, akkor már megint nem lesz vége![]()
Nagyon jó ám az az Elixir LE30, rengeteget gondolkodtam rajta, van-e értelme bármire költeni még, de annyira összeállt a deal, hogy belemntem egy barterbe, és Zsolttal mindkettőnknek fülig ér a szája. Hozzá kell tennem, nem akkora az ugrás, mint az Aiyima A04-ről az Elixírre volt, de süket aki nem hallja. A thesis gamma bizony egy komoly darab, ami mindjárt kiderül, mikor kézbefogod, olyan súlya van :) Helikont majd csak ha megnyertem a lottót, addig végfokban feljebb nem nagyon van a heed-nél. A lambda ugye csak extra táppal az igazi, a Lagrange-ban van Bluetooth amitől a zaj kevesebb biztos nem lesz (az én fejemben az erősítő analóg), szóval egyenlőre jó vagyok, téged viszont lebeszélni nem tudlak a gammáról :)mishow írta: ↑2026.04.20., hétf. 11:44Zsolt többször elmondta, hogy az Elixir fejhallgató erősítőként, MM phonoként és előfokként messze az integráltaktól általában megszokott szint felett teljesít. A végfoka is jól szól, főleg a "szerethetőségi faktorban" erős, de nem arra fektették a fő hangsúlyt. Ezért lehet, hogy egy Gammával ilyen jó párost alkotnak - mivel az meg egy remek végfok.
Mivel én most egy Elixir LE30 jubileumi példányt hallgatok itthon, ezért a bogár nálam is elindult, de egyelőre hessegetem, mert tudom, akkor már megint nem lesz vége![]()
- kopaszbarack
- Nincs visszaút

- Értékelés: 89
Mivel én most egy Elixir LE30 jubileumi példányt hallgatok itthon, ezért a bogár nálam is elindult, de egyelőre hessegetem, mert tudom, akkor már megint nem lesz vége
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2747
Zsolt többször elmondta, hogy az Elixir fejhallgató erősítőként, MM phonoként és előfokként messze az integráltaktól általában megszokott szint felett teljesít. A végfoka is jól szól, főleg a "szerethetőségi faktorban" erős, de nem arra fektették a fő hangsúlyt. Ezért lehet, hogy egy Gammával ilyen jó párost alkotnak - mivel az meg egy remek végfok.
Mivel én most egy Elixir LE30 jubileumi példányt hallgatok itthon, ezért a bogár nálam is elindult, de egyelőre hessegetem, mert tudom, akkor már megint nem lesz vége
Minden vég valami újnak a kezdete: könnyek között megváltam egy kedves játékszeremtől, cserébe érkezett viszont valami amit azóta is alig tudok felfogni: egy Heed thesis gamma. A láncom egy IanCanada streamer, Heed oblelisk da 2.1 kártyával, Heed Elixer SE (csak preampként bekötve) és Heed thesis gamma az elektronikák, egy Dorn prototípus a hangsugárzó. Kábelezés a Temunál egy fokkal jobb, kb alap kácsa. Ebben a rendszerben az Elixír végfokához képest a gamma bizony tud újat mutatni, volt még tartalék a sugárzókban. Nem találtam még olyat, ami ne szólna hihetetlenül jól. Olyan teltek a mélyek, olyan gyönyörű a lecsengése a hangoknak, teljesen kész vagyok, akár akusztikus akár elektronyos a hangszer. Az elixír végfoka se volt rossz, de ezzel a kis dobozzal bizony a gamma nagyon jó páros. Tanulság: nem baj ha együtt, egy helyen fejlesztették a komponenseket, és attól, hogy jó valami lehet még jobb is
És igen, heed bérenc vagyok, Huszti Zsolt jó cimborám, elfogult is vagyok rendesen.
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

Giorgio12 írta: ↑2026.04.11., szomb. 08:21Nekem mindössze 2 db Heed "tégla" van
az "antitornyomban", de imádom őket!
Felül látható Yamaha KX 580 decket ritkán kapcsolom be, valahol a kilencvenes években Zsolt ajánlására, vagy tőle, vettem. Azóta hűségesen dolgozott, ma már nyugdíjas. (amúgy tökéletesen működik) IMG_20260411_080546.jpg
Nem írtam hogy oldalt kell választani,de a meglévők mellett én is,meg szerintem sokan mások is a streaminget választják,választanák + forrásnak.Aki meg most kezdi,lehet nem is megy a streaming mellett még más irányba is,és lehet jól is teszi.DeProtector írta: ↑2026.04.09., csüt. 19:22Szerintem meg nem kell választani itt is "oldalt". Nekem minden forrás van egyszerre, és bár nem mindegyiket ugyan annyit használom, de mindet használom.![]()