Ha milliókat költene az ember streemerre vagy hasonlóra, sem lesz olyan jó mint egy szuperjó cd játszó vagy lemezjátszó hasonló áron de akár jóval olcsóbban is. Persze nem vaktában kiválasztva ezeket.zoli73 írta: ↑2026.03.26., csüt. 20:34Én ezen egyáltalán nem nevetek, inkább elgondolkodtat.andarson írta: ↑2026.03.26., csüt. 18:39Őszinte leszek, elsősorban nem is a minőség miatt indultam el a fizikai hordozók felé, hanem az anyagi kapcsolódás és gyűjtési szenvedély okán. Alapvetően elégedett voltam a stream minőségével, de mióta van CD-m azóta sajnos ez, így ebben a formában, már nem állja meg a helyét. Alapvetően egy normális gyártású vinyl is jobban szól a streamemnél, ezt vártam is, de itt gyakran vannak új lemezeknél nyomás hibák, vagy silány hangminőségű gyártások a több tízezres ellenérték mellett is. Viszont a CD-k - bár drágulnak - de ár-értékük, praktikumuk a vinylhez képest azt gondolom jobb és hangban sem sokkal marad el tőle, viszont a streamemnél még ez is jobb hangminőségben. Szóval a CD forrásom megléte óta forgolódok, hogy mit csináljak a streamemmel, mert tők jó hogy bármilyen zenei anyag elérhető rajtuk, de jó lenne, ha ez is megugraná a CD minőséget hangbantollact írta: ↑2026.03.25., szer. 19:13Érdekes, hogy a legtöbben az "egyszerűsítés", (más szóval olcsósítás) felé haladnak az új stream és egyéb digitális lejátszási módszerekkel, te pedig rámentél a fizikai hordozókra. Ilyet szívesen olvasok, mint öreg boomer, akinek lemez és CD-je is ezres nagyságrendben van......
Ér nevetni - sőt, utólag én is csak nevetek rajta-, a hifizésem elején teljesen értéktelen volt a CD nekem. Egy megszűnt rádióállomás raktárába beengedtek egyszer, ahol tonna számra álltak a CD-k, időben úgy a 90-es évek végéig, 2000-es évek elejéig, és elhozhattam szabadon belőlük. Szerintem olyan 60-70 progresszív rock CD-t válogattam ki pár óra alatt amit el is hoztam, de aztán csak útban volt a lakásban és miután nekem sem került semmibe, egy jelképes 5.000Ft-ért hírdettem meg itt a fórumon, kezdő fórumosként. Emlékszem, a fórumchaten a lemaradt emberek sorra ki voltak akadva, hogy ki az aki ilyen "gyűjteményt" ennyiért eladottma meg már kincsként gondolnék azokra a CDk-re
![]()
Magam is abba táborba tartozom, ahová Tollact kolléga is, Lp-t és CD-t hallgatok. Felteszem legtöbbünknél az ilyesmi attól függ, mikor csöppent ebbe a hobbiba, aktuálisan mik voltak akkor a legelterjedtebb formátumok.
Hifis pályafutásom kezdete a 80' évek végére datálódik, ekkor az Lp még jelen volt(mellette a kompakt kazetta is), illetve már berobbant a CD, ami addigra már egyre elterjedtebb volt, majd át is vette a stafétát az Lp-től, mint fő formátum. Ebből kifolyólag kézenfekvő volt, hogy ezen formátumokra alapultak akkor a rendszereink.
Aztán mikorra megjelentek a fájl alapú, majd stream lejátszás, addigra már jelentős lemezgyűjteményt halmoztam fel, így nem igazán keltette fel egyik sem az érdeklődésem.
Az utóbbi években egyszer-kétszer azért meginogtam, elgondolkodtam egy streamer hadrendbe állítássán, de aztán több oka is volt, hogy miért maradt ez el. Az egyik, és nyomós indok az, amit itt Te is felhoztál, a minőségi aggály.
Személy szerint én tartok tőle, hogy amennyit hajlandó volnék egy streamerre áldozni, abból nem tudnám az Lp, és CD forrásom hangminőségét elérni, talán megközelíteni sem. Próbálgatni, tesztelgetni nem fogok, ennyire nem éri el az ingerküszöbömet a kérdés.
Viszont ha ma(vagy akár az elmúlt 4-5 évben) kapcsolódnék be a hifibe/zenehallgatásba, akkor már egyértelműen a stream felé fordulnék.
Tudom, hogy van, és ismerek is olyan fórumtársat, aki velem egy generációba tartozik(50+), és szívfájdalom nélkül elengedte az évtizedek alatt összegyűjtött lemezgyűjteményét, majd átnyergelt a modern formátumra, de én nem ilyen vagyok, és ahogy látom a többség sem ilyen. Nem tudnám magam rászánni egy ilyen lépésre, mégsem érzem, hogy érdemben hátrányt szenvednék.
Mindenesetre érdekes, hogy az elmúlt kb. 1 évben több hobbitárstól is hallottam ilyen véleményeket, "panaszokat", hogy a streamer valamiért nem akarja elérni az Lp, CD forrásuk hangminőségét, pedig látszólag kellőképpen kiszolgálták.
A hitvitákat kéretik mellőzni, már csak azért is, mert ebben a topikban már az én kommentem sem éppen helyén való.
Köszönöm!
Sajnos manapság kevés helyen tudnak mutatni formátumvadászoknak jó cd vagyLP hangot, ami eltérítené őket a streemerektől. Bár nekem ahhoz sem lenne kedvem, hogy frissíteni kell, majd mégis elavul stb hasonlók.... Kütyüzésbe fullad sokszor a dolog.... Cd-be meg csak berakom a lemezt, vagy lemezjátszóra felrakok egyet és kész.... Tavaly egy magát IT szakembernek mondó illetőnél jártunk és nagyon meguntam nála, hogy mennyi rengeteg ideig tartott megkeresni és elindítani amit szerettünk volna hallani... Ráadásul rosszul is szólt, de nagyon. Ilyet nem csodálom ha el akar adni a gazdája. :)