Shimano írta: ↑Tegnap, 19:33
zoli73 írta: ↑Tegnap, 18:53
Shimano írta: ↑Tegnap, 18:24
Élelem keresés,párkeresés,ezek lehetnek az okok.A szigetelés olyan kongó hangot ad mint a korhadt fa,amitől azt hiszi élelmet talál alatta.Rakjál ki neki élelmet,és lehet rátalál,aztán inkább ezt a könnyű falatot választja a melós kongatás helyett.
De megoldás lehet egy műbagoly,sólyom kirakása,vagy a csillogó zsinóron függesztett cd lemez,lemezek is elijeszthetik.
Igen, nyilván a kongó hang odvas fára emlékezteti, ezért tér mindig vissza.
Megkérdeztem az AI-t is, és "Ő" is a fellógatott CD-ket, színes szalagokat, és a műbaglyot javasolta, viszont ezekkel van egy, nem is olyan kis bökkenő.
Nem egy helyen próbálkozott már a harkány, a ház 3-4 pontján kopogtatott már. Nem rakhatom körbe a házat fellógatott CD-kkel, mert igen hülyén néz ki, és ha fúj a szél ezek is ütögethetik a falat, illetve minden más madarat elilyeszthetnek, akárcsak a kihelyezett műbagoly, vagy más ragadozómadár imitáció.
Mivel madárbarát kertünk van, télen etetjük, nyáron itatjuk őket, és több pár fészkel is nálunk rendszeresen, így ezeket megbolygatni, elűzni nem szeretném.
Fogós kérdés tudom, már napok óta rágódom rajta.
Akkor élj együtt vele,előbb utóbb majd megunja,vagy rájön hogy hiába is kopogtat.Nálam is nagy madárélet van,sokféle talál fészkelőhelyet is,szeretem őket én is.
Én nem vagyok biztos benne hogy egy két műmadár a harkályon kívül a többit is zavarná,de ez is lehet,nem tudom,de egy próbát lehet megérne,mert elég sz@r érzés lehet ezt a kopogtatást nap mint nap hallgatni.
Közben megvan a megoldás! Addig szekáltam az AI-t, még linkelt nekem egy ilyet.:
https://rojaker.hu/PCS-Madarriaszto-Gel ... zREALw_wcB
Már meg is rendeltem.
Nem feltétlen a harkály kopogása a zavaró, hanem az eredménye. Az előbb(amíg világos volt) megszámoltam, három helyen, összesen 8 lyukat csinált már a vakolatba. Ezek olyan ceruza vastagságú, 2-3cm-es lyukak, és mindegyik a külső sarkoknál.
Ezzel a géllel bekenem a támadási pontokat, és remélem leszáll a házról.
A másik kommentedhez.
Igen, sajnos a fecskét az utóbbi évtizedekben rettenetesen megfogyatkoztak. Gyerekkoromban(70'-80' évek) még nagyon sok volt, mindenhol csapatostól ültek a villanydrótokon, cikázva repkedtek az utcákon, udvarokon.
Utánaolvastam 1-2 éve, mert engem is érdekelt miért fogyatkoztak meg ennyire, a szigorú védelem dacára.
Nos az derült ki, hogy valamiféle afrikai eredetű vírusfertőzés kipusztított a fecskék nagyjából 70%-at(!), és ehhez még hozzájőtt, hogy Európában nagyon beszűkült a fészkelési lehetőségük.
Gyerekkorunkban vidéken szinte minden háznál tartottak állatokat, és ezeknél a házaknál a fecskék kiváló fészkelési, és táplálkozási lehetőségeket találtak. Ma szinte már senkinél nincsenek ólak, állatok, így a fecskék élettere is eltűnt. Zömében a nagyüzemi állattartó telepek sem úgy néznek ki ma, mint régen, és ezek sem kedveznek a fecskéknek. Ritka kivételek közé tartozik az egyik szomszédom, Ő tart állatokat. Pár éve még nála is fészkeltek fecskék de az utóbbi két éve már hiába várták őket, üres maradt a fészkük.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech