Muri írta: ↑2026.02.26., csüt. 17:06
Február első felében egy hétig volt alkalmam tesztelni az X4 hangfalakat a saját otthonomban, melynek eredményeképp rögtön rendeltem is belőle egy párral. Mivel talán másoknak is hasznosak a tapasztalataim, gondoltam megosztom én is itt a fórumon.
Eredetileg csupán a szobám akusztikai bemérése ügyében kerestem meg Papp Lászlót, nem is tudtam, hogy hangfalakat is gyárt. A mérés után már távozóban említette meg, hogy nemrég fejezték be két új aktív hangfaluk több éves fejlesztését, és meghallgatást is tartanak. Mivel hónapok óta hangfal keresésben voltam, és az elmúlt hónapokban meghallgattam sok nagy nevű, akár 10 millió forint feletti hangfal csodát is (például B&W 801 D4 Signature, Focal Diva Mezza, Genelec 8361+W371, KEF LS60, Kii Three BXT, stb), de egyik sem tudott meggyőzni, mert még a legjobbakból is hiányoltam azt a jelenlétérzetet, melyet legendásnak mondható Shahinian Diapason omnidirekcionális hangfalaimtól megszoktam. Szkeptikus voltam ugyan, hogy pont egy általam addig nem ismert hazai kis műhely direkt sugárzású hangfala lehet számomra a befutó, pláne ennyire kedvező árszinten, de azért a kíváncsiságom győzött. Bejelentkeztem hát a meghallgatásra, és jó hosszan ott is ragadtam…
Tetszett a hang, de nem voltam még teljesen meggyőzve, mert térélményben az X4 sem hozta ott azt, amit vártam. Ugyanakkor Papp László állította, hogy egy jobb akusztikájú térben az X4 teljesítményével térélményben sem lesz gondom. Így jutottunk végül arra, hogy kipróbálhatom az otthonomban hosszabban, hogy mit is tud az X4-es. Egy hét tesztelés után azt kell, hogy mondjam, igaza lett, bár nem teljesen úgy, ahogy vártam.
A hosszú teszt végén a konklúzióm, hogy ár-érték viszonylatban az X4-eseknél nem ismerek jobbat jelenleg, ami ennyire részletező, kellemes hangú, és dinamikus még a mélyek vonatkozásában is. Öröm volt hallgatni, szinte megszakítás nélkül reggeltől estig minden nap. Hallgattam rajta mindent, még olyanokat is, amiket korábban nem igazán (pl Hans Zimmer filmzenéit), és kíváncsi voltam arra is, hogy mennyire lesz fárasztó a hangja hosszú távon, mennyivel rosszabb rajta gyenge felvételeket hallgatni, milyen a különféle elhelyezések esetében, vagy a különféle presetjein. És tetszett, amit hallottam, mert sok pozitív meglepetéssel szolgált gyakran hallgatott felvételeimen is. Külön örültem annak, hogy sose vált a hang tolakodóvá, még a számomra különösen kritikus "s" és "sz" hangoknál sem. Az X4 hasonlóan szépen feltárja a felvételen lévő apró részleteket, finomságokat, mint például a stúdiókban referenciának számító Genelec 8361 a W371-es mélynyomóval kiegészítve, ugyanakkor a Genelec kombó összárának töredékéért…
A térélmény tekintetében érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyire más az X4 és az omnidirekcionális hangfalak tere, amiket eddig hallgattam. A Shahinian Diapason-om vagy egy szintén kölcsönkapott Heed Envoy Mk2 a minden irányba szórt hanggal teret varázsol az énekes mögé is, így jobban úgy tűnik, mintha konkrétan ott énekelnének a szobámban, az X4 viszont precízebben feltár minden apró részletet, így azt is, hogy valójában az énekes egy stúdióban énekelt a mikrofonba (és konkrétan mennyire közelről), amikor a felvételt készítették…
Úgy jellemezném, hogy az omnidirekcionálisok tere életszerűbbnek tud hatni az extra szobai visszaverődésekkel, de az X4 ezzel szemben sokkal többet megmutat abból, ami ott valójában elhangozhatott, így innen nézve meg ő a valóságosabb.
Gondolkodtam rajta, hogy mi fontosabb a számomra, de mivel az X4 oly sok mindenben jobb volt, miatta hajlandó lettem lemondani az omnidirekcionálisok egyedi jelenlétérzetéről.
Hogy van-e olyan hangfal, aminél nem kellett volna ezt a kis kompromisszumot megkötnöm, mert ez a két eltérő irány, a stúdió hangfalak szuper részletgazdagsága és az omnidirekcionálisok valószerű jelenlétérzete jobban egyben van, mint az X4 esetében? Nem vagyok benne biztos, de el tudom képzelni, hogy van ilyen. (Például egy MBL 101E MkII talán ilyen lehet egy megfelelő akusztikájú szobában.) Ugyanakkor még ha van is ilyen számomra ideálisnak tűnő optimum, a gyanúm szerint azt a kis pluszt megkapni összességében tizenvalahány millióval minimum többe kerülne. És akkor még mindig kérdés, hogy megérne-e ez annyit...
Amit biztosan tudok, hogy az X4-gyel élvezet volt ez az egy hét, és már nagyon várom hogy megjöjjön a sajátom!