Snipi írta: ↑2026.03.02., hétf. 10:12
Szeretnék kérdezni olyantól aki ért is hozzá. Én nem.
Egyszer már egy hozzáértő barátomat kérdeztem, el is magyarázta, de nem értettem.

Szóval arról lenne szó (most hosszas mesébe nem kezdenék), hogy miért van az, hogy csak első kerék meghajtású autót nem lehet kb. 400 lóerőnél erősebbet csinálni. Ez még akkor merült fel bennem, anno amikor a szép emlékű WTCC sorozat ment, és ott volt téma, hogy ez már 400 ló, és első kerék meghajtásban ez már húha ... meg is szűnt (sajnos) a sorozat lett helyette TCR (béke poraira) és az már "csak" 350 lóerő volt, és mondták, hogy na ez jobb (főleg sokkal olcsóbb)
Ha valaki ezt konyhanyelven, hogy a paraszt is értse el tudná magyarázni ...
Utcára, utcai gumival nincs túl sok értelme 400+ Le első keréken, nincs hozzá elég tapadás, hogy kihasználd a teljesítményt. Ennek ellenére sokan csinálnak(tuning) ilyen autót, de menetteljesítményekben nem realizálódik a többlet teljesítmény, sőt, a stabilitás még romlik is.
Egyik barátom autója egy Honda Civic Type-R 9gen, ami gyárilag 310Le, az övé 414Le. Nyilván jobban megy, de nem arányosan a teljesítménnyel. Intenzív elindulásnál nagyon könnyen elveszti a tapadást, és beleszól az elektronika.
Ellenben gyorsulási versenyeken nem ritka a 400 Le-nél jóval nagyobb teljesítmény is első keréken, de ott kezelt pályán, és speciális gumikkal versenyeznek. Csak néhány példa: WV Polo 1,9TDi 500Le, Honda Civic 5gen 1,8 660Le, Opel Corsa "R30"1200Le, stb. Ezek kő kemény épített gépek, és hozzák is a tőlük elvárhatót, de csakis a versenypályán.
Az már csak a magánvéleményem, hogy nehogy már ne legyen elég 400Le első keréken utcára! Szerintem még felesleges is.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech