Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)

A_capella
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 72

Re: Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)

Hozzászólás Szerző: A_capella »

rakoczituros írta:
2026.04.16., csüt. 11:48
Sziasztok,

Egy kis iránymutatásra lenne szükségem.
Jelenleg egy Edifier R1700-t használok(nem röhög!), de sajnos a 30nm-es szobába kb 3,5m-ről nagyon kevés. (Közelről egyébként meglepően rendben van a hangja.)
Albérletben vagyok, szóval jelentős szobakorrekcióra nincs módom, illetve a hely sem túl nagy a kanapéval szemben, a hangfalak főleg a tv-s szekrényre tudnak kerülni, így állóhangfal vagy állvány nehezen illeszthető be.
Első körben használt árakat nézve 150e Ft-ot költenék fejlesztére és itt jönnek az útelágazások:
1. Megyek tovább aktív hangfalakkal
pl. Edifier S2000 MKIII vagy JBL308
2. Használt erősítő+belépő passzív
Pl. valami kínai vagy vintage erősítő 50e-ért + Monitor audio bronze 100
Van egy DAC-om a fejhallgatós rendszeremben, azt tudnám használni itt is.
Mit gondoltok? Természetesen egyéb javaslatokra is nyitott vagyok.
Edifier eladod, megveszed helyette a Proac Tablette 2000 Signature-t az apróból (alátét kell hozzá), és kínai helyett teszel egy ajánlatot a Dunadio doboz mellé felkínált Magnum erősítőre. Boldogan hallgatod tovább a zenét.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
És egy kis gyászmunka, a Vandersteenjeim emlékére: készítőjük lerántja a lelpet a high end huncutságokról.

rakoczituros
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: rakoczituros »

Sziasztok,

Egy kis iránymutatásra lenne szükségem.
Jelenleg egy Edifier R1700-t használok(nem röhög!), de sajnos a 30nm-es szobába kb 3,5m-ről nagyon kevés. (Közelről egyébként meglepően rendben van a hangja.)
Albérletben vagyok, szóval jelentős szobakorrekcióra nincs módom, illetve a hely sem túl nagy a kanapéval szemben, a hangfalak főleg a tv-s szekrényre tudnak kerülni, így állóhangfal vagy állvány nehezen illeszthető be.
Első körben használt árakat nézve 150e Ft-ot költenék fejlesztére és itt jönnek az útelágazások:
1. Megyek tovább aktív hangfalakkal
pl. Edifier S2000 MKIII vagy JBL308
2. Használt erősítő+belépő passzív
Pl. valami kínai vagy vintage erősítő 50e-ért + Monitor audio bronze 100
Van egy DAC-om a fejhallgatós rendszeremben, azt tudnám használni itt is.
Mit gondoltok? Természetesen egyéb javaslatokra is nyitott vagyok.

severance
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 217

Hozzászólás Szerző: severance »

Luxor Audio írta:
2026.04.09., csüt. 15:19
Nincs olyan, hogy "DSP technika", mivel a digitális hangtechnikában nagyon sok ponton, lejátszó és felvevő készülékekben is találunk DSP-t, hangfelvételek sem készülhetnek DSP nélkül, azaz megkerülhetetlen lett, nincs alternatívája.
Hogy világos legyen: nem fejtettem ki, de itt arról van szó, hogy én a hangfalaimból kidobtam a váltót, és ezt miniDSP-vel helyettesítem multiamplifikálva, multikábelezve, saját hallásomnak megfelelően precízen beállítva. Nagyon meg vagyok elégedve vele: és nem mellesleg az egész rendszer költsége bőven millió alatt van :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11455
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

severance írta:
2026.04.09., csüt. 10:05
Ne haragudj, tényleg nem akarok megbántani senkit, de ...
Szerintem nem írtál semmi bántót, bár nem értem, némelyik gondolatod hogy kapcsolódik az itteni témához.

Ugyanebben a sajtótermékben többször téma volt a felvétel- és a stúdiótechnika gyakorlata, ahogy a hangmérnökök sokcsatornás keverőpultokon manipulálják a hangot szaktudásuk, lehetőségeik, a piac által "megköveteltek" (mint pl. "loudness war"), ízlésük-hallásuk milyensége szerint, olyan profi stúdió monitorokon visszahallgatva a végeredményt, amit otthon senki sem használ. Hogyan lehetne mégis ilyen peremfeltételekkel egyformán jó felvételeket kihozni?
A 80-as évek óta az audio stúdiótechnika akkorát változott, mint kevés más terület, így a kérdésben nem igazán érdemes fél évszázaddal ezelőtt írt mondatokra hivatkozni. "Egyformán jó felvételeket" soha senki nem akart alkotni és remélhetően ez még jó ideig így marad.

A Pro Audio már jelen van a HiFi-ben is, 'profi stúdió monitorokon" ma már számos hifista hallgat zenét az otthonában, e fórumon is sokan jelen vannak közülük, sőt néhányan olyan aktív hangsugárzókat használnak, amit csak kevés hangstúdió engedhet meg magának.

Magam is a DSP technikára "esküszöm", és ma már biztosan tudom, hogy a teremakusztika korrekció nem az én utam.
Nincs olyan, hogy "DSP technika", mivel a digitális hangtechnikában nagyon sok ponton, lejátszó és felvevő készülékekben is találunk DSP-t, hangfelvételek sem készülhetnek DSP nélkül, azaz megkerülhetetlen lett, nincs alternatívája.

A teremakusztikai korrekció mindenki útja, hiszen mindannyiunkra hasonlóképpen hat az akusztika. Persze bárki dönthet úgy, hogy nem foglalkozik a kérdéssel, de igényes HiFi és minőségi otthoni zenehallgatás nem létezik korrekt akusztikai környezet nélkül. Az eredeti kérdést feltevő hobbitársunknál is bizonyosan az akusztikai határozza majd meg a végeredményt, bármilyen hangsugárzót is választ.

severance
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Luxor Audio írta:
2026.04.09., csüt. 08:33
Állításaidnak sajnos nagyjából az ellenkezője a valóság. A hangsugárzók tökéletesen "méretezhetők", meghallgatás alapján történő hangolás csak a sokmilliós kategóriában jellemző, ott is inkább ellenőrző, nem fejlesztési funkcióban, az olcsóbb típusok gépesített sorozatgyártásban készülnek a lehető leghatékonyabb módon. A bizonyos műfajokon "hallgathatatlan" hangsugárzó rossz hangsugárzó és ez alól nem menti fel, hogy néhány felvétel "előnyös" számára.
Ne haragudj, tényleg nem akarok megbántani senkit, de sajnos óriási szakadék tátong a gyártók/fejlesztők, a kereskedők, és a hobbysták között, és eddigi tapasztalataim alapján elképzelni sem tudom, hogy ez változzon. Én nem vagyok "bedrótozva" sehová sem, végletesen a racionalitásnak és a praktikumnak élő műszaki emberként írom le a tapasztalataim alapján kialakult véleményemet, mindennemű népszerűség hajkurászása nélkül.

A néhai HiFi Magazinban jónéhány hangfal hitelesnek tekinthető mérése megtalálható, ezek alapján el lehet gondolkodni, hogy vajon lehetséges-e ilyen mértékű fizikai korlátok közepette tökéleteset kihozni? (Az érdeklődőknek leginkább az alábbi cikksorozatot szoktam ajánlani, ami egyben az újságírás régóta elképzelhetetlenség számba menő színvonalát is reprezentálja: http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM1511.HTM , http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM1610.HTM.)
Ugyanebben a sajtótermékben többször téma volt a felvétel- és a stúdiótechnika gyakorlata, ahogy a hangmérnökök sokcsatornás keverőpultokon manipulálják a hangot szaktudásuk, lehetőségeik, a piac által "megköveteltek" (mint pl. "loudness war"), ízlésük-hallásuk milyensége szerint, olyan profi stúdió monitorokon visszahallgatva a végeredményt, amit otthon senki sem használ. Hogyan lehetne mégis ilyen peremfeltételekkel egyformán jó felvételeket kihozni?

Magam is a DSP technikára "esküszöm", és ma már biztosan tudom, hogy a teremakusztika korrekció nem az én utam. Igazán értékelni a műszakilag korrekt, egyszerű hangváltóval építve is jó hangú hangfalakat tudom (bizony, a váltó kapcsolást is célszerű kinyomozni hangfal kereséskor, ez nagyon sokmindent elárul a konstrukcióról), és az ilyen sajnos ritka, mint a fehér holló. A két hangfallal kétféleképpen megkötött kompromisszumos hangzás között válthatok aszerint, hogy éppen melyiket tartom előnyösebbnek adott szituációban (amibe még a hangulat is belejátszik). Én ennyire jutottam, és bizton állítom, hogy az átlagnál messze elégedettebb zeneszerető vagyok.

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 196

Hozzászólás Szerző: Block »

" A hangsugárzók tökéletesen "méretezhetők", meghallgatás alapján történő hangolás csak a sokmilliós kategóriában jellemző, ott is inkább ellenőrző, nem fejlesztési funkcióban, az olcsóbb típusok gépesített sorozatgyártásban készülnek a lehető leghatékonyabb módon."

Na pont ezért szólnak ,úgy,ahogy szólnak. 3-400000 Ft-ért újonnan csak olyat kapni,amit jobb meg sem venni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11455
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

severance írta:
2026.04.08., szer. 19:32
Maga a hangfal egy olyan jószág, ami jó, ha 50%-ig számolható-méretezhető, aztán már hallás alapján korrigálnak. Amikor kifut egy széria, képletesen lesöprik a tervezőasztalt, mert a modern vevő emocionális, az újdonság tudata, a korszerűség igen sokat nyom nála a latban. Minden hangfal máshogy szól, és az elhelyezés is nagyon számít (sokkal inkább, mint a lénia egyenes átvilellel rendelkező elektronikák). Nemhogy műfajonként, de felvételenként is változhat, hogy az egy hangfalnak előnyös, vagy épp hallgathatatlan...
Állításaidnak sajnos nagyjából az ellenkezője a valóság. A hangsugárzók tökéletesen "méretezhetők", meghallgatás alapján történő hangolás csak a sokmilliós kategóriában jellemző, ott is inkább ellenőrző, nem fejlesztési funkcióban, az olcsóbb típusok gépesített sorozatgyártásban készülnek a lehető leghatékonyabb módon. A bizonyos műfajokon "hallgathatatlan" hangsugárzó rossz hangsugárzó és ez alól nem menti fel, hogy néhány felvétel "előnyös" számára.

A kérdezőnek:

Az elrendezést vizsgáld felül, mert nincs az a rendszer, elektronika, passzív hangsugárzó, ami olyan akusztikai eltéréseket képes korrigálni a két csatorna között, mint a rajzodon látható. A 3. pozíció közlekedési útvonalba esik, a 1-2. pozíciók pedig sehogy sem adnának sztereó hatást, nagyon másként szólalna meg a két hangdoboz. Logikus lenne az elrendezést 180 fokkal elforgatni, a két sarokban lévő falfülkés ablak akusztikailag szerencsés lenne a hangdobozok mögött. Esetleg meg lehet próbálni egy átlós elrendezést is.

Egy ekkora, több oldalon is nyitott tér izmos hangdobozokért, esetleg aktív megoldásért kiált, de az nyilván nem oldható meg a kijelölt 400e forintból használt berendezésekkel sem.

Hogy "hangelnyelő és egyéb célkiegészítők nem opciók", azt szintén felülvizsgálatra javaslom. Ma már nagyon esztétikus akusztikai elemeket lehet vásárolni, de általában a szoba burkolataival, meglévő berendezési tárgyaival, bútoraival is lehet tuningolni az akusztikát, ha megvan rá a szándék. Nem feltétlenül kell a falakat teleszórni panelekkel.

severance
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

mmiata írta:
2026.04.07., kedd 10:10
NAD C388
Bowers & Wilkins
Bocs, csak nagyon elméletben és semmi konkrét, mert nagyon más utakat járok (DSP és DIY). Én már 5x vagyok, műszaki ember, és minimum 30 éve hifizek. Van néhány benyomásom, ami ezalatt az idő alatt kikristályosodott bennem. Ezek egyike, hogy azt látom, szinte kivétel nélkül minden hangfal gyártónak a termékeit a műszaki ésszerűség helyett túlnyomó mértékben a marketing szempontok határozzák meg: tehát pl. kell gyártaniuk kicsit-közepeset-nagyot, bestbuyt-lifestylet-extravaganzát stb. Maga a hangfal egy olyan jószág, ami jó, ha 50%-ig számolható-méretezhető, aztán már hallás alapján korrigálnak. Amikor kifut egy széria, képletesen lesöprik a tervezőasztalt, mert a modern vevő emocionális, az újdonság tudata, a korszerűség igen sokat nyom nála a latban. Minden hangfal máshogy szól, és az elhelyezés is nagyon számít (sokkal inkább, mint a lénia egyenes átvilellel rendelkező elektronikák). Nemhogy műfajonként, de felvételenként is változhat, hogy az egy hangfalnak előnyös, vagy épp hallgathatatlan (én emiatt két párat is tartok, ami miatt annyira irigyeltük anno az angol hifi szakírókat a HiFi Magazin cikke alapján: http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/ABRAK/15/150808.JPG). Szóval, ha hangfalat keresel, töröld magadban az összes előítéletet (kezdve olyanokkal, mint pl. márkahűség), és konkrét típusokra fókuszálj. Pl. a B&W nekem nem jött be soha, de a tavalyi HiFi Show-n számomra mégis az egyik legjobb hangot hozta (igaz, megfizethetetlen áron): viewtopic.php?p=2982740#p2982740

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

mmiata írta:
2026.04.08., szer. 08:18
Köszönöm szépen a választ és a javaslatot.
...
Abban az ársávban, amit megadtál nehéz jó állódobozt találni. Én a túl öregeket (20+ éves) nem javasolnám, mert nem tudhatod, hogyan használták, esetleg az sem tudja, akitől veszed, mert ő is lehet már sokadik tulaj. Többféle gond adódhat a régi hansugárzókkal, pl mechanikailag: az egyes hangszórók ragasztásai elengedhetnek, vagy a peremezése elöregedhet, vagy elektronikus gondok a hangváltóban: a kondenzátorok nem biztos, hogy tartják két évtized elmúltával az eredeti értéküket, ilyesmik. Nem feltétlenül vannak ezek a problémák, de azt gondolom, hogy egy 5-10 éves hangsugárzó esetében kevésbé valószínű. Viszont ha újabb a doboz, nyilván az ára kevésbé lesz kedvező számodra. Mivel nem ismerjük a preferenciáidat, nem tudjuk pl, hogy téged mennyire zavar mondjuk egy esztétikai hibás, de egyébként jó minőségű darab.
A másik, hogy nem ismerem, az erősítődet, de még ha ismerném se állíthatom, hogy ezzel, vagy azzal a hangsugárzóval tutira jól fog szólni. Mert mi van, ha az neked mégsem tetszik? Akkor a szememre vetheted, hogy én ajánlottam neked, és el kell adnod, mert nem jó. Ezért nem ajánlanak többen neked tuti jó megoldásokat.
DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR,SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-Hama usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4

mmiata
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: mmiata »

Köszönöm szépen a választ és a javaslatot. Sajnos valóban úgy tűnik, hogy a legbiztosabb megoldás, ha sok, de minimum több hangszórót is meghallgatok a helyszínen. Ehhez persze kell az eladó rugalmassága, mert ahogy olvasom, néha hosszabb időt is igénybe vehet, amire otthon jól be lehet állítani az új hangszórót. Az ajánlott Pylon is jónak tűnhet, csak épp arra szerettem volna az itteni tudásbázist igénybe venni, hogy leszűrhessem a lehetséges típusokat néhány specifikusan esetemben megfelelőre, nem tágan jó hangszórókat keresek. Köszönöm az építő javaslatot, és a beszerzési forrást nem limitálnám Magyarországra, EU-n belülről is hozatnék, ha kedvező.

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

mmiata írta:
2026.04.07., kedd 10:10
Sziasztok,
...
klasszikustól a rockig. Ami már rendelkezésre áll, az egy NAD C388 + BluOs modul, amivel egy otthoni hálózati adattárolóról (NAS) hallgatnék flacokat, illetve spotify-tidal HD minőséget. Erős vonzódásom van a Bowers & Wilkins padlón álló hangsugárzókhoz, így amennyiben nincs valami igen jelentős körülmény, azok közül szeretnék választani, amiben a segítségeteket kérem. Anyagi keretem kb. 300-400eFt a pár álló hangszóróra, ha nem kell mindet elköltenem az ideális megoldáshoz, azt sem bánom! 😊
...
Az alaprajzon jelöltem a hallgatási kanapét, ill. a 2 db. hangszóró lehetséges elhelyezéseit (1., 2. vagy 3. ponton).
Köszönöm, ha segítetek
Szia!

Az adás-vétel részen a hangsugárzók topikban rá tudsz keresni a Bowers dobozokra. Én nem nagyon láttam most állót abban az ársávban, amit megadtál csak állványosokat.

Azt neked kellene kiválasztanod, hogy szerinted melyik hangsugárzóval szól legszebben az erősítőd, melyik az a hangsugárzó amivel neked tetszik a hangzás. Többnyire van lehetőség saját elektronikát vinni, vagy próbáld meg ezt megbeszélni a hirdetővel, akihez mész. Ha nem hajlandó rá, akkor engedd el!

Egy Pylon Diamond 25 (az mk1 változat) állóhangsugárzót láttam, ami tisztességesen meg van építve, jó minőségű alkatrészekből, és belefér a keretedbe, szerintem a 28m2-es nappalit képes megtölteni zenével, nem is egy régi darab.
viewtopic.php?f=33&t=227166&p=3009140&h ... n#p3009140

Esetleg érdemes lehet kísérletezni az elhelyezéssel, hogy oda raknád a hifit, ahova a kanapét rajzoltad (csak ne told rá a falra a dobozokat), és vele szembe a kanapét, azt a faltól legalább fél méterre.
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-Hama usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4

mmiata
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: mmiata »

Sziasztok,
Egy költözés után szeretnék a korábbi bazári(bb) hifi után egy kicsit szebben szólót. Az adottságok nem ideálisak, nem dedikált szoba lesz, hanem a nappali funkciója lenne ezzel is bővítve, ami persze erős kompromisszum, hangelnyelő és egyéb célkiegészítők nem opciók sajnos. Az alaprajzból az is látszik, hogy a nappali 2 oldalán nyitott a hallba ill. az étkezőbe. Belmagasság a nappaliban kb. 3m, onnan egy-egy lépcső visz feljebb a másik két térbe.
A család szinte minden zenét hallgatna, klasszikustól a rockig. Ami már rendelkezésre áll, az egy NAD C388 + BluOs modul, amivel egy otthoni hálózati adattárolóról (NAS) hallgatnék flacokat, illetve spotify-tidal HD minőséget. Erős vonzódásom van a Bowers & Wilkins padlón álló hangsugárzókhoz, így amennyiben nincs valami igen jelentős körülmény, azok közül szeretnék választani, amiben a segítségeteket kérem. Anyagi keretem kb. 300-400eFt a pár álló hangszóróra, ha nem kell mindet elköltenem az ideális megoldáshoz, azt sem bánom! 😊
Felmerült a 603S2-től kezdve (CM sorozat, 704S1, 604, P6, stb.) egészen (ha nagyon nyújtózkodnék) a 703S2-ig, de amiben nagy szinergiát gondolnék az egy CDM9NT lenne. Az elmúlt 20 év termékeiből válogatnék a hazai ill. nemzetközi használt piacon.
Tudnátok abban segíteni, hogy a bemutatott helyre és igényre milyen B&W álló hangszóróval járnék a legjobban?
Nem egyszerűen egy jó hangszórót keresek, hanem amelyik ezzel az erősítővel ilyen körülmények között, és alaprajz mellett a legszebben szólna. Az alaprajzon jelöltem a hallgatási kanapét, ill. a 2 db. hangszóró lehetséges elhelyezéseit (1., 2. vagy 3. ponton).
Köszönöm, ha segítetek
Csatolmányok
HifiSetup.jpg
HifiSetup.jpg (70.98 KiB) Megtekintve 908 alkalommal

Tul
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1305

Hozzászólás Szerző: Tul »

Sziasztok!

Nem kérdezek, hanem ajánlok :smile29:

Nekem nagyon sokáig a TMP Kolibri volt a pici hangsugárzók közül a kedvencem. Váltottam azonban aktív rendszerre az egyszerűség miatt, aztán ahogy teltek-múltak az évek, nőttek ezek a dobozaim is. Végül az Adam Audio A8H-nál cövekeltem le az audiofil rendszeremnél. Itt már van elég mély is, nem kell külön szub, elég patent dobozok.

Annyira megszerettem az Adameket, hogy amikor a gyerekeim számítógépéhez kis hangsugárzó kellett, rendeltem egy pár D3V-t.
Nos, azóta már 3 pár van a családban :D Fantasztikus kis dobozkák!!
Fele akkorák, mint a Kolibrik (ha a képen mellette látható 3-as elosztót felállítod, akkora, mint a hangfal a talp nélkül), de még attól is lendületesebben és sokkal mélyebbre menve szólnak.
A hajtogatott szalag magassugárzónak és a pici hangszórónak köszönhetően megvan a gyorsasága, légiessége és tere, míg a passzív radiátoroknak köszönhetően olyan brutálisan mélyre megy, hogy eddig még soha senki nem hitte el, hogy ilyen létezik. Állandóan visszatérő megjegyzés, hogy azért látszik, hogy telnek az évek és halad a technika, mert ilyet sosem gondoltak volna.
Árban is hibátlan, 120-130eFt között kapható. De ebben már ugye benne van az erősítő és a DAC (!) is. Kapsz hozzá egy USB-C/USB-C kábelt, a gépre dugod és azonnal megy. SteamOS (Linux), MacOS, Win egyaránt driver nélkül azonnal felismeri és tökéletesen kezeli. Ha a totális maximumot akarod kihozni belőle, akkor használhatod a szimmetrikus bemeneteit is.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én a saját íróasztalomnál lévő párnál használok SoundID-t is, korrigálva az elhelyezés és közelség adta anomáliákat, picit mégjobban megtolom a mélyek alját, de így meg már tényleg az a szint, amit audiofil mércével is jegyezhetünk. Bármilyen nevetségesnek tűnik ez a kijelentés.. :rolleyes:

Van fehérben és feketében is.

Szóval, ha valaki olcsó és pici hangsugárzókat keres, érdemes betérni valahova, ahol meghallgathatja. (Pl. HitSpace)
Ha pedig számítógép mellé keresel valamit, akkor nem csak érdemes, hanem szinte kötelező.

Muszáj volt kiírnom ezt magamból, mert annyira megdöbbent minden alkalommal, mikor leülök eléjük, hogy már szabályosan feszül bennem a közlésvágy.

IMG_8231.jpeg

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1424

Hozzászólás Szerző: -CB- »

wasiliy888 írta:
2026.02.03., kedd 16:46
denesdr írta:
2026.02.03., kedd 16:02
A alacsony levegősebességtől nem csökken a reflexcső vagy a hangsugárzó hatásfoka. Inkább pont, hogy a túl magas sebességtől csökken, mert ilyenkor túl nagy lesz a súrlódás vagy a cső végeinél a turbulencia és kompresszió lép fel.
Azért gondoltam, hogy az sem jó, ha túl lassú a levegő áramlása a reflexcsövön, mert akkor kevesebb levegő mozog, ami viszont kisebb hangnyomást eredményezne. De akkor ezek szerint ez nem így van. De abban mindenképp megegyezhetünk, hogy a túl gyorsan mozgó levegő, garantáltan torzítást okoz.
Azért, van amikor egész jól megugorják ezt a kérdést a gyártók. 27 cm a mély, 10 cm a reflexnyílás, és 25 cm hosszú . Nincs zaj probléma.
Csatolmányok
20260204_083116.jpg

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 697

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Nekem erről a reflexcső sebességről az Olasz Meló c. film zárójelenete jut az eszembe ... :D
(... és Napster hifije akkorát szólt, hogy lefújta a bulák szoknyáját ... )

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 751
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Itt most már jönnie kell a kemény mateknak. Csőkompresszió, bialattomos rezgés, zörgési korrekció, légkanyar-gyorsulás .. :D
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

denesdr írta:
2026.02.03., kedd 16:02
A alacsony levegősebességtől nem csökken a reflexcső vagy a hangsugárzó hatásfoka. Inkább pont, hogy a túl magas sebességtől csökken, mert ilyenkor túl nagy lesz a súrlódás vagy a cső végeinél a turbulencia és kompresszió lép fel.
Azért gondoltam, hogy az sem jó, ha túl lassú a levegő áramlása a reflexcsövön, mert akkor kevesebb levegő mozog, ami viszont kisebb hangnyomást eredményezne. De akkor ezek szerint ez nem így van. De abban mindenképp megegyezhetünk, hogy a túl gyorsan mozgó levegő, garantáltan torzítást okoz.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1122

Hozzászólás Szerző: denesdr »

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8209

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Már megint ez az alsó határfrekvencia... :smile29:
Az csak egy szám, önmagában nem mond semmit a minőségről. Ha elvonatkoztatunk a helyiségben, adott hallgatási pontban érzékelt mélyátviteltől és szigorúan csak a hangsugárzót magát vizsgáljuk, hát akkor azért érdemes megnézni, hogy ahhoz a bizonyos alsó határfrekvenciához milyen terhelhetőség, torzítás és impulzusválasz tartozik, stb, stb... Aztán ha a hangszóró jól van illesztve a dobozhoz (vagy fordítva), akkor ezt a dobozt jól kéne illeszteni a még nagyobb dobozhoz, a szobához, hogy maradjon is a minőségből valami. :smile29:
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Mi a baj az alacsony levegősebességgel a reflexcsőben? gondolkodik.gif

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Még annyit a reflexcsőhöz:
Abban a levegő úgy mozog, mintha egy membrán lenne. Ha eléteszed a kezed érzed, ahogy lökdösi. De tévedés azt hinni, hogy csak kifelé megy rajta, előre-hátra mozog a csőben a légdugó.
Ezért nem is mindegy milyen a cső kijárata kívül, és a jobbaknál a belső vége is lekerekített, tölcsérszerű. Ez is befolyásolja az alsó mélyfrekvencia határát.

Torzítani akkor tud, ha berezonál a reflexcső, amiatt, hogy a levegő sebességének áramlása nem ideális. Nem jó se a túl gyors, sem a túl lassú.

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Snipi írta:
2026.02.03., kedd 13:31
-CB- írta:
2026.02.03., kedd 13:03
A legtöbb doboznál alulméretezik a csövet, és emiatt zajos lesz. Nem értem az okát. Legtöbbször bőven elférne egy nagyobb átmérőjű, hosszabb cső.
A hátsó reflexnyílásnál szvsz. nem az a gond, hogy a fal felé szól, és több lesz a mélye, hanem, hogy a sztereo tér a hátulról, a falakról visszaverődő hangok miatt romolhat. Nekem frontreflexes dobozaim vannak, voltak, és többnél tapasztaltam, hogy ha ledugózom a reflexnyílást, összeesik a színpadkép.
Ilyent már én is tapasztaltam. Az egyik hangfalam jó régi (asszem 1994-es), akkor még HIFI hangfalak voltak nem nyamvadt házi mozi hangfalak, így van hozzá három reflexcső, amivel hangolható.
Vagyis igazából kettő, mert egy hosszú, egy rövid és egy lezáró. (Szépen csavarható nagyon szép kivitelezés amúgy.)
Amikor a lezárót tettem bele (túl soknak véltem a basszust) nem csak azt vágta haza, hanem az egész hangkép csapnivaló lett. (Első lecke.)
A hosszú cső se volt jó, mert azzal meg aztán végleg basszustúltengés hegyek lettek. (2. lecke.)
A megoldás : a rövid cső, és a hangszóró áthelyezése volt. (Szoba másik oldalára.) Én sem hittem és semmi "tudományosság" nem volt benne - ahogy esett úgy puffant - , de azóta jó. (3. lecke.)
Oka : fogalmam sincs. :D
A reflexdobozoknál a nyílás úgy működik, mintha egy plusz membrán felület lenne maga a nyílás. Ennél bonyolultabb a dolog, mert befolyásol más dolgokat is, de alapvetően a mélyre segít rá kb egy oktávnyi terjedelemben.
Ugyanazzal az átmérővel a hosszabb cső mélyebbre helyezi ezt az egy oktáv "kiemelést", ha úgy tetszik.
A lezárás talán azért nem volt jó, mert a beépített közép és mély (háromutas esetén), vagy mélyközép (kétutasnál) mechanikai tulajdonságai befolyásolják, hogy inkább zárt, vagy reflexnyílással ellátott dobozkonstrukcióhoz ideális maga a hangszóró. Persze, ettől még szokták mindkettőhöz használni ugyanazt a hangszórót.

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Re: Sztereó erősítők

denesdr írta:
2026.02.03., kedd 13:23
wasiliy888 írta:
2026.02.03., kedd 12:38
denesdr írta:
2026.02.03., kedd 12:23

Tudsz hozni rá ellenpéldát? Kíváncsi lennék rá.
Mondjuk az kimaradt, hogy azonos fajtájú dobozkonstrukciókat összehasonlítva (tehát zártat zárttal, reflexet reflexszel stb).
Ehhez még sok mindennek kellene teljesülni, hogy igaz legyen az állításod. Például azonos hangszórók is. Mert tudok csinálni a te kitételeidnek megfelelő 35 literes, kétutas állódobozt 6,5 collos mélyközéppel 40Hz alsó határral, és ugyanolyan érzékenységű, impedanciamenetben hasonló kétutas, 20 literes állványost 8 collos mélyközéppel 35Hz alsó frekihatárral.
Ez csak úgy teljesülhet ha a 8 collos alacsonyabb érzékenységű, amennyiben az impedanciák azonosak. Vagy pedig azonos érzékenység esetén a 8 collos alacsonyabb impedanciájú.
Akkor még nem említettem a dobozok csillapítását sem, amivel szintén lehet a mélyátvitelt hangolni... Szerintem kár vitázni ezen, sokféleképpen el lehet fuserálni egy hangsugárzó mélyeit. Nem lehet általánosan kijelenteni, hogy a nagyobbnak jobb a mélye. Lehet, nem is azt fogod jobbnak hallani mélyben, ami mérve valójában alacsonyabb frekvenciát képes elérni, hanem azt amelyiknek 40-50Hz-nél van egy kevés kiemelése...

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 697

Hozzászólás Szerző: Snipi »

-CB- írta:
2026.02.03., kedd 13:03
A legtöbb doboznál alulméretezik a csövet, és emiatt zajos lesz. Nem értem az okát. Legtöbbször bőven elférne egy nagyobb átmérőjű, hosszabb cső.
A hátsó reflexnyílásnál szvsz. nem az a gond, hogy a fal felé szól, és több lesz a mélye, hanem, hogy a sztereo tér a hátulról, a falakról visszaverődő hangok miatt romolhat. Nekem frontreflexes dobozaim vannak, voltak, és többnél tapasztaltam, hogy ha ledugózom a reflexnyílást, összeesik a színpadkép.
Ilyent már én is tapasztaltam. Az egyik hangfalam jó régi (asszem 1994-es), akkor még HIFI hangfalak voltak nem nyamvadt házi mozi hangfalak, így van hozzá három reflexcső, amivel hangolható.
Vagyis igazából kettő, mert egy hosszú, egy rövid és egy lezáró. (Szépen csavarható nagyon szép kivitelezés amúgy.)
Amikor a lezárót tettem bele (túl soknak véltem a basszust) nem csak azt vágta haza, hanem az egész hangkép csapnivaló lett. (Első lecke.)
A hosszú cső se volt jó, mert azzal meg aztán végleg basszustúltengés hegyek lettek. (2. lecke.)
A megoldás : a rövid cső, és a hangszóró áthelyezése volt. (Szoba másik oldalára.) Én sem hittem és semmi "tudományosság" nem volt benne - ahogy esett úgy puffant - , de azóta jó. (3. lecke.)
Oka : fogalmam sincs. :D

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Re: Sztereó erősítők

wasiliy888 írta:
2026.02.03., kedd 12:38
denesdr írta:
2026.02.03., kedd 12:23
Luxor Audio írta:
2026.02.03., kedd 11:41

Jó lenne, ha ez így ebben a formában nem terjedne el, hiszen nem állja meg a helyét, sok ellenpéldát lehet rá hozni.
Tudsz hozni rá ellenpéldát? Kíváncsi lennék rá.
Mondjuk az kimaradt, hogy azonos fajtájú dobozkonstrukciókat összehasonlítva (tehát zártat zárttal, reflexet reflexszel stb).
Ehhez még sok mindennek kellene teljesülni, hogy igaz legyen az állításod. Például azonos hangszórók is. Mert tudok csinálni a te kitételeidnek megfelelő 35 literes, kétutas állódobozt 6,5 collos mélyközéppel 40Hz alsó határral, és ugyanolyan érzékenységű, impedanciamenetben hasonló kétutas, 20 literes állványost 8 collos mélyközéppel 35Hz alsó frekihatárral.
Ez csak úgy teljesülhet ha a 8 collos alacsonyabb érzékenységű, amennyiben az impedanciák azonosak. Vagy pedig azonos érzékenység esetén a 8 collos alacsonyabb impedanciájú.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”