alto írta: ↑2026.01.22., csüt. 12:43
Azért azt nem árt tudni, hogy az LLM nagyságrendekkel több erőforrást igényel mint egy egyszerű keresőmotor. Nem a saját gépeden, hanem a szervertermekben. Ha mindenki LLM-et fog használni a keresőmotorok helyett, az brutális extra karbon kibocsátást fog eredményezni. Szerintem célszerűbb egy adott feladatra az arra kitalált eszközt használni. Az LLM nem netes keresésre való, és nem helyettesíti a keresőmotorokat. Mint ahogy a Google Search sem arra való, hogy programkódot írjanak vele.
Szoktam is mondani a méregzöldeknek, hogy mielőtt engem csesztetnek a gépkocsi használat miatt, tegyenek rendet otthon, és ne használják a mesterséges intelligenciát értelmetlen ökörségekre( pl. keresés helyett, fake fotók, videók és zenék generálására, stb.).
Ez biztosan így van,
de próbáljuk megsaccolni pl. ennek a hifis AI-s kérdésfeltevés energiaszükségletét.
3 perc netes kutakodás után - ahol elégettem megint komoly Wattokat - én ez olyan 10-15W körülit saccolok, valószínűleg lényegesen kevesebb, az idő néhány másodpercnél bizonyosan nem több, tehát, töredék Wh a laptop energiafogyasztásához képest, amin írok, amit most elküldök, megint Watt-órák/mp-ek bánják...
A hifit meg sem merem említeni.
Az, hogy a nagy modellek betanításához erőmű kell, OK, meg vannak szerverközpontok, az is OK, - de vannak mobiltelefon-tornyok is, meg azok szerverközpontjai, meg légiközlekedés is, meg olajfinomítók is, meg fűtünk is, meg a FB-n lógunk, meg a sorozatnézés, azoknak a szerverei?, meg a net szerverei, meg a disztribúciója, meg legyártani pl. egy tankhajót, 20 évre, vagy egy tankot, a 3 perces élettartamra,... stb...stb.. meg énszerintem ez így kicsit csalóka, hogy felszorzunk minden pici fogyasztást rögtön 1 milliárddal...
Meg az is fura, hogy a Deep Blue 1997-ben 1.4kW-os volt, a deep-learninges /AI-s sakkprogramok meg futnak egy 80W-os laptopon is, hogy közben nézünk még egy filmet, és ezeknek tényleg nem kell lapozgatniuk meg analizálniuk az 1928-as meg a '37-es meg a mittudoménmelyik ilyen-olyan-amolyan mérkőzések össz-lépéseit, mert anélkül is mennek, mert 'tanulnak', vagyis, itt óriási hatékonyság-növekedés zajlott le, mégis, én is látom, megy a sírás, hogy energiazabálók.