Akik még kizáródnak ebből az ingyen pénzből, a társasházban lakók, akikre még mindig nem született napelem támogatás. Márpedig szükség lenne arra is, az erkély panel nem megoldás, csekély termelésű és még mindig nem engedélyezett. A magyar társas lakások aránya mennyi lehet, de 20%, vagy még több.Luxor Audio írta: ↑2026.01.16., pén. 08:57Tehát a 600e egyéni vállalkozó és a közel 1 millió kisvállalkozás, amiknek nagy része a lakóhelyre van bejelentve és home office-ban működik, kiesik a támogatotti körből. Gratulálok!
Nem panaszként írom, a napelem kicsi, 2,2kWp, teljesen önerőben készült, és 2éve már bruttóban vagyok. A szaldó 10 éve alatt a 2013-as beruházási költségem 55%-a térült meg, lett volna még 8év a teljes megtérülésig, azzal kalkulálva hogy a napelem hatásfoka nem csökken. De bizony a 10 év alatt a táblák hatásfoka 18%-al csökkent, (ami azóta tovább csökken), az éves napintenzitás átlagával is számolva. Bruttóban a büdös életben soha nem lenne megtérülésem. Ez abban értelemben bosszantó, hogy a 2022-es HMKE pályázatban 0Ft költséggel lehetett hozzá jutni új HMKE-hoz, ami persze a kormány töketlenkedése, meg az EU támogatás késése miatt mégsem lett teljesen ingyenes. Abban a pályázatból teljesen kizárták az HMKE-val rendelkezőket, hogy fejlesszenek rajta, főleg kapacitás emeléssel.
Ez a kapacitás fejlesztés most is kizáró tényező a meglévő HMKE-ra, miközben szűz új HMKE lehet 5kWp vagy még annál is nagyobb.
Esetemben két ok lenne a kapacitás emelésre, a táblák csökkent hatásfoka miatt az éves termelése csökkent, miközben kb 30%-al emelkedett a lakás villamos teljesítmény fogyasztása. A pályázat szerint lenne értelme energia tárolóra pályáznom, amivel a szaldó-bruttó elszámoláshoz képesti veszteséget is csökkenteni tudnám, de nem mindet. De, a néveleges eredeti 2,2kWp teljesítményt nem emelhetem, ez kizáró tényező. Talán arra van lehetőség, hogy mind a 9 panelt lecserélhetem 6db egyenként nagyobb teljesítményűre, ami kiadná a 2,2kWp-ot. De meglévő HMKE- esetén panelcsere is teljes kizáró tényező. Pályázat után, annak befejezés után saját költségen lecserélhetném. Azt már nem tenném.