Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Dynaudio hangsugárzók

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 231

Re: Dynaudio hangsugárzók

Hozzászólás Szerző: rookakoma »

A fordítás:
A 30/70-es megközelítés 📏
Számtalanszor áradoztunk már a Dynaudio központjában található kedvenc szobánkról – és nem véletlenül. A Jupiter mérőkamra igazi reveláció volt a fejlesztési folyamatunk számára, amikor 2016-ban megnyílt: egy szó szerint háromnapos munkát redukált le néhány órára. 🤯
Nem meglepő tehát, hogy rengeteget használjuk a Jupitert. Gyakran. Ami viszont talán meglepő, hogy a mérések és hangolások körülbelül 70%-át még mindig a saját „emberi mérőkamráinkkal” végezzük – vagyis az agyunkkal, a fülünkkel kiegészítve. 👂👂
Ahogy Stephen Entwistle, vezető akusztikai mérnökünk elmagyarázza:
„Mindannyian mérnökök vagyunk, és nagyon mérnöki szemlélettel dolgozunk – ami néha kemény munka. És azért kemény, mert amikor egy hangfalat hallgatsz, az te vagy, aki hallgat. Az nem mérés. Nem objektív. Az szubjektív dolog.
Megpróbáljuk leírni a hangsugárzó tulajdonságait: a hangszínpad mélységét, szélességét, a hangforrások elhelyezkedését a térben, a hangok közti kontrasztot… és mindezt igyekszünk objektív módon megfogalmazni.
És itt történik a varázslat. Ez az, ami egy jó hangsugárzót nagyszerűvé tesz. Nem az objektív mérések. Nem az az idő, verejték és erőfeszítés, amit a mérnöki munkába és a fizikai megépítésbe fektetünk. A varázslat a meghallgatásban rejlik.”

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9765

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

rookakoma írta:
Tegnap, 09:32
Dynaudio válaszát a felvetett kérdésekre itt találjatok:
<iframe src="https://www.facebook.com/ ... ></iframe>
Azt nem hiszem, hogy Erin, Attkinson vagy GR research mérései láttán a homlokukra csapnának a fejlesztők.
Továbbá ezek otthoni felhasználásra szánt dobozok.

Ehrenholz a régi fő fejlesztő és tulajdonos kb 2000-ig volt aktív. Lehet, hogy távozásával megváltoztak a dolgok ott, házon belül.
Így nem olvasható. Szerintem másold be.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.

Dynaudio válaszát a felvetett kérdésekre itt találjatok:
<iframe src="https://www.facebook.com/ ... ></iframe>
Azt nem hiszem, hogy Erin, Attkinson vagy GR research mérései láttán a homlokukra csapnának a fejlesztők.
Továbbá ezek otthoni felhasználásra szánt dobozok.

Ehrenholz a régi fő fejlesztő és tulajdonos kb 2000-ig volt aktív. Lehet, hogy távozásával megváltoztak a dolgok ott, házon belül.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3210

Hozzászólás Szerző: audioline »

Luxor Audio írta:
2026.01.24., szomb. 10:29
audioline írta:
2026.01.23., pén. 17:46
A mérési eredmények miatt érdekes a videó. Ott bizony látni tényeket... Ezért gondoltam, hátha másnak is hasznos infó. Ettől még nyilván lehet szeretni a videóban szereplő modellt. Csak el kell ismerni, hogy nem a linearitás minta példánya, ha ez valakinek fontos. Ennyi.
A mérési eredmények miatt érdekes is lehetne a videó, ha tényleg szakmai irányból közelítene hősünk és nem akarná ismét a földbe döngölni a hifistákat.

Ennél a hangsugárzónál viszont már azokon a görbéken is látszik néhány probléma, amit érdemes jobban megvizsgálni más paraméterekben, pl. a lecsengési adatokban már jobban látszik a hiba (John Atkinson mérése):
Akkor végül is hasonló problémára igyekeztünk felhívni a márka szerelmeseinek figyelmét. Te még hozzá is tettél plusz infókat, köszi! Ám az illető senkit nem akart földbe döngölni (max Gedeont virág nyelven), ha használt többes számot, lemaradtam valamiről.

A grafikon természetesen továbbra sem minden mindenkinek..., viszont fontos alapvetésekkel szolgál.
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

kargidje írta:
2026.01.24., szomb. 09:46
De szerintem a Dynaudionál valami félrement bő 8-10 éve.
Anno én is ezt éreztem, de az elmúlt 3-4 év meghallgatásai rácáfoltak, még az alsóbb polcos hangsugárzók esetében is!

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3890

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

asebestyen írta:
2026.01.24., szomb. 10:12

....Mennyivel jobb ismeretlenül embereket minősíteni, mint hangsugárzót? :P
Ismeretlenül mond véleményt, amire ugyanúgy ismeretlenül bólogat a tábor, és köpködik a dobozt, úgy, hogy az árának a felét sem látták még egyben.

Ezeket szokták birkának nevezni, akik mennek a kolomp után.
Csak a Marantz! :-D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11282
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

audioline írta:
2026.01.23., pén. 17:46
A mérési eredmények miatt érdekes a videó. Ott bizony látni tényeket... Ezért gondoltam, hátha másnak is hasznos infó. Ettől még nyilván lehet szeretni a videóban szereplő modellt. Csak el kell ismerni, hogy nem a linearitás minta példánya, ha ez valakinek fontos. Ennyi.
A mérési eredmények miatt érdekes is lehetne a videó, ha tényleg szakmai irányból közelítene hősünk és nem akarná ismét a földbe döngölni a hifistákat.

Szokás szerint itt is a hangnyomás görbéből próbál mindent (is) kiolvasni, ami általában nem szokott sikerülni neki és másoknak sem. Ennél a hangsugárzónál viszont már azokon a görbéken is látszik néhány probléma, amit érdemes jobban megvizsgálni más paraméterekben, pl. a lecsengési adatokban már jobban látszik a hiba (John Atkinson mérése):

Dynaudio Sp40.jpg
Dynaudio Sp40.jpg (49.35 KiB) Megtekintve 214 alkalommal

A harmonikus torzítás is őszintén megmutatja a helyzetet (Erins Audio mérése):

Dynaudio Sp40 HD.png

A kabinet erőteljesen rezonál, a mélyhangszóró önmagában sem remekel a középsávban, a keresztváltás is trehánynak mondható, ezek okozzák a hullámvasútat a hangnyomás görbéken és a diszperziós ábrákon is, de itt nem csak arról van szó, hogy a hangsugárzó némelyik tartományban kiemel, a probléma sokkal inkább az időtengely mentén, az impulzus viselkedésben mutatkozik. A hangnyomás enyhébb kilengéseit az agyunk pár perc alatt képes korrigálni, onnan már kevésbé lesznek zavaróak, de a magas torzítást és az impulzusok hibás lekövetését nem lehet megszokni, ezek folyamatosan rongálják a hangélményt.

Hogy ezeket a hibákat valaki színezésként éli meg, vagy Gedeonhoz hasonlóan szép romantikus szavakkal illeti, az egyrészt szomorú, de felveti a visszatérő kérdést is a mérési eredmények és a szubjektív vélemények viszonylatában. A konklúziókat mindenki levonhatja, de ez a hangdoboz biztosan nem felel meg a magas hanghűség elvárásának, ettől még megtalálhatja a felhasználóit, akik élvezettel fogják hallgatni némi akklimatizálódás után. Csak ha aztán leülnek egy másik, ilyen problémáktól mentes hangsugárzó elé, bántó hiányérzetük lehet, a valóság túl unalmas lesz nekik. Így születnek az egymástól nagyon eltérő vélemények és beszámolók.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7994

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Alex_Aston írta:
2026.01.24., szomb. 09:29
kargidje írta:
2026.01.23., pén. 18:18

A videóban nem az SP40-est szidja, hanem Gedeonra néz nem kicsit furán, amiért a nem éppen szép frekimenetet magyarázza, az miért is nem rossz, sőt tulajdonképpen jó az a nagy hupli.
A videóban, egy másik videó alapján, bármi nemű tapasztalat nélkül mond úgy véleményt, mint valami tényt, egy valamilyen mérés alapján, amit szintén nem ő követett el.
És ezt úgy, hogy hallgatja a birka követő tábora.
Fotelhuszár, önjelölt megmondóember.

Gedeon legalább hallgatta elvileg sokáig,

Nekem csak ennyi a problémám.

Persze az SP40 ettől még nem lesz jó, mert kipróbáltam itthon, és nagyon nem jött be, en nem is tudnám ajánlani senkinek. Talán nem is csoda, hogy nem túl elterjedt létére meg itt a fórumon is elég sok eladó volt belőle, elég hamar.
Gedeon egy ikon. :D "Hallgatta elvileg sokáig." ;peace;
Tök jó, mert ott birkázzák a hifistákat, itt meg birkázzák az ott birkázókat. Mennyi birka... :smile29: :D
Mennyivel jobb ismeretlenül embereket minősíteni, mint hangsugárzót? :P
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 454

Hozzászólás Szerző: kargidje »

Alex_Aston írta:
2026.01.24., szomb. 09:29

A videóban, egy másik videó alapján, bármi nemű tapasztalat nélkül mond úgy véleményt, mint valami tényt, egy valamilyen mérés alapján, amit szintén nem ő követett el.

Persze az SP40 ettől még nem lesz jó, mert kipróbáltam itthon, és nagyon nem jött be, en nem is tudnám ajánlani senkinek. Talán nem is csoda, hogy nem túl elterjedt létére meg itt a fórumon is elég sok eladó volt belőle, elég hamar.
Erről a mérésről beszél:
https://www.erinsaudiocorner.com/loudsp ... ial_forty/

A csávó meg nem ma kezdte.

Szóval még így "hallatlanul" is igaza van, mert Gedeon egy marketing videót csinált az SP40-hez.
Mondjuk ha avx-en van eladó Dyno SP40, éppen hogy dicsérni szokták, el vannak tőle alélva! ;)
De szerintem a Dynaudionál valami félrement bő 8-10 éve.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

kargidje írta:
2026.01.23., pén. 18:18

A videóban nem az SP40-est szidja, hanem Gedeonra néz nem kicsit furán, amiért a nem éppen szép frekimenetet magyarázza, az miért is nem rossz, sőt tulajdonképpen jó az a nagy hupli.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6556

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

tamagaba írta:
2026.01.23., pén. 21:47

Ez valami ravazalozó? Ha vinnél egy kis életet a környezetbe, lehet, hogy a hang is jobb lenne :rolleyes:
Ez emlékeim szerint legalább 15 éves kép, de lehet, hogy több... gondolkodik.gif
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2026.01.23., pén. 20:38
Külföldi csoportból lopott kép. Sztem SUB nem kell, de az erősités részemről 10/10. ;peace;

.
IMG_3725.jpeg
Ilyen akusztikai környezetben szinte mindegy az erősítés.... uvegajto.gif

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 675
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Kovács Emil írta:
2025.12.09., kedd 19:35
Anno nekem is volt, (Robi közbenjárásával) én bonthattam ki az ország utolsó original Contour 1.1 dobozát. Szerettem... Nagyon háklis az előtte lévő elektronikákra, de ha ki volt szolgálva, akkor varázslatos hangot lehetett kinyerni belőle. ;) Az Evoke 10 és az Contour 1.1 közti különbségre én is kíváncsi lennék. Bár az előbbi hajthatósága, és fiatalabb fejlesztésű mivolta lehet már neki kedvezne. gondolkodik.gif
Ez valami ravazalozó? Ha vinnél egy kis életet a környezetbe, lehet, hogy a hang is jobb lenne :rolleyes:
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Külföldi csoportból lopott kép. Sztem SUB nem kell, de az erősités részemről 10/10. ;peace;

.
IMG_3725.jpeg

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 454

Hozzászólás Szerző: kargidje »

Alex_Aston írta:
2026.01.23., pén. 15:00
Már megint ez a Szabó Gábor.
Nemrég egy másik videóját linkelte valaki.
Ki ez? Hogy lehet ezekre rátalálni?

Így a második videója alapján azt gondolom, nem baj, ha valaki hülye, a baj, ha ezt nem veszi észre, és úgy okoskodik közönség előtt...

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

rookakoma írta:
2026.01.07., szer. 06:24
rookakoma írta:
2025.11.15., szomb. 17:37
Gondoltam felpezsdítem a témát kicsit.
Contour 1.1, úgyis pont szó volt róla.
Nosztalgiából vettem, vagyis kíváncsiságból.
Régen beszélgettem az idősebb Robival, forgalmazóval, és mondta, hogy nagyon szerette ezeket. Most meg a fiatalabb Robi mondta, h ezt magának rendelte. Ebben a színben nem is volt széria, külön kellett kérni.
Elsőre tetszett, ezért kapott egy Stand 20-at.
Nagyon szórakoztató hangja van.
Szerintetek nagyon “csúnya dolog” lenne megfúrni a dobozokat és felcsavarozni a lábra?
Nem tervezem az eladásukat, szóval az értékcsökkenésen nem annyira aggódom.
:ohnoohnoohno: bocs.gif

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2026.01.23., pén. 15:00

Így a második videója alapján azt gondolom, nem baj, ha valaki hülye, a baj, ha ezt nem veszi észre, és úgy okoskodik közönség előtt...
Aki HiFis témákat fogyaszt, szembejön. Feldobta a jutyúb" :))) Mielőtt köveket ragadsz, én is Dyno-t hallgatok. A mérési eredmények miatt érdekes a videó. Ott bizony látni tényeket... Ezért gondoltam, hátha másnak is hasznos infó. Ettől még nyilván lehet szeretni a videóban szereplő modellt. Csak el kell ismerni, hogy nem a linearitás minta példánya, ha ez valakinek fontos. Ennyi.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

edzoba
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 185
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: edzoba »

audioline írta:
2026.01.07., szer. 07:42
rookakoma írta:
rookakoma írta:
Régen beszélgettem az idősebb Robival, forgalmazóval, és mondta, hogy nagyon szerette ezeket. Most meg a fiatalabb Robi mondta, h ezt magának rendelte. Ebben a színben nem is volt széria, külön kellett kérni.
Szerintetek nagyon “csúnya dolog” lenne megfúrni a dobozokat és felcsavarozni a lábra?
Igen.
gyorsan mondj el 10 Miatyánk...-ot!
"...I would say save your money, sit back, put some music on and enjoy." /BrimarBob/

audioline
V.I.P.
V.I.P.

rookakoma írta:
rookakoma írta:
Igen.

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.

rookakoma írta:
Nem tervezem az eladásukat, szóval az értékcsökkenésen nem annyira aggódom.

Kovács Emil
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 34

Hozzászólás Szerző: Kovács Emil »

Martin1 írta:
2025.11.15., szomb. 18:57

Bocsánat hogy közbeszólok. Nekem is C1.1 van egy ideje. Bakancslistás volt a doboz. Bár az elején a magas tartományban volt ami nem tetszett, de most már egy jobb vas van előtte, ez is rendben van. Még egy Evoke 10 amire kíváncsi vagyok.
Anno nekem is volt, (Robi közbenjárásával) én bonthattam ki az ország utolsó original Contour 1.1 dobozát. Szerettem... Nagyon háklis az előtte lévő elektronikákra, de ha ki volt szolgálva, akkor varázslatos hangot lehetett kinyerni belőle. ;) Az Evoke 10 és az Contour 1.1 közti különbségre én is kíváncsi lennék. Bár az előbbi hajthatósága, és fiatalabb fejlesztésű mivolta lehet már neki kedvezne. gondolkodik.gif
Csatolmányok
Kép002.jpg
Kép002.jpg (78.21 KiB) Megtekintve 1163 alkalommal
20090421023.jpg
Kép003.jpg
Kép003.jpg (98.89 KiB) Megtekintve 1163 alkalommal

Martin1
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 23

Hozzászólás Szerző: Martin1 »

Ha már a Dyno C1.1-ről esett szó. Megjelent a Jófogáson, egy szép állapotú darab.
Ha valakinek kedve támad hozzá. "Dynaudio contour 1.1 Rosewood.állvanyal"
Wiim Ultra --> PCM1974A DIY DAC --> Hegel H70 --> Kimber --> Dynaudio Contour 1.1

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”