Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati szűrők

Deenoo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 38

Re: Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: Deenoo »

MOT64 írta:
Tegnap, 15:42
Deenoo írta:
2026.01.12., hétf. 13:30
De már működő eszközről beszélünk! Tehát mindjárt készen van! :)
Igaz, Ati? ;) :smile53:
Igen, volt belőle működő eszköz, el is adtunk jó néhány darabot a tápregenerátorból. De ez a verzió már nincs és sajnos az sem akivel együtt csináltam.
Újabb verzión dolgozok. Ennek már 1000W max. kimenő teljesítménye lenne, A kimeneti szűrő is átdolgozásra került, a tisztább kimeneti jelalak érdekében. A kimeneti feszültséget 100-240V-ig, a kimeneti frekvenciát 50-100Hz-ig lehet állítani egy mobilos app. segítségével.
Ezazzzzz! Már csak be kellene dobozolni a működő deszkamodellt, igaz? ;) :napsut:

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 140

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Deenoo írta:
2026.01.12., hétf. 13:30
Igen, volt belőle működő eszköz, el is adtunk jó néhány darabot a tápregenerátorból. De ez a verzió már nincs és sajnos az sem akivel együtt csináltam.
Újabb verzión dolgozok. Ennek már 1000W max. kimenő teljesítménye lenne, A kimeneti szűrő is átdolgozásra került, a tisztább kimeneti jelalak érdekében. A kimeneti feszültséget 100-240V-ig, a kimeneti frekvenciát 50-100Hz-ig lehet állítani egy mobilos app. segítségével.

Deenoo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 38

Hozzászólás Szerző: Deenoo »

MOT64 írta:
2026.01.12., hétf. 13:26
kasumi írta:
2026.01.12., hétf. 09:28
MOT64 írta:
2026.01.11., vas. 19:48
Amúgy a DC blokkoló sem egy csodaszer. Ugyan is nem blokkolja a DC-t, csak csökkenteni tudja a szintjét. Ez mellett szimulációval is bizonyítható, hogy durva torzítást csinál a nullátmenet környékén, amivel rendesen elrontja a hangot. Ez nem csak szimuláció, saját tapasztalat is. Bármilyen DC blokkolóval eddig csak romlott a hangminőség.

Ha ez így van, akkor mi a megoldás?
Ez jó kérdés. Nálam, ahogy írtam, a kapcsolóüzemű tápegységek alkalmazása megszüntetett mindenféle hálózati brummot, zavart (egyszerűen nem viszi át a nagyfrekis trafójuk ezt a frekisávot). A hangminőség is javult, tisztult a hang. Nem utolsó sorban stabilizált tápok, nem változik a kimenőfeszültségük a terhelés hatására (csak minimálisan ~ 20mV) és nem változik a kimenet a hálózati feszültség ingadozásától sem.
Amúgy a hálózaton nem igazi DC feszültség van, nem így kell elképzelni. Hogy is kerülne oda, a KÖF/KIF trafók sem viszik át, illetve pont rövidre is zárják a DC-t. A valóságban a szinuszos feszültség pozitív és negatív fele nem egyformán van terhelve / torzítva, ezért kis mértékben alakra eltér egymástól. Ez matematikailag persze DC komponensként jelentkezik, de inkább úgy képzeld el, mint egy nem teljesen egyforma félperiódusú szinuszjelet. Ezért sem igazán hatásos a blokkoló ellene.
Egy kis kimeneti zajú SMPS a megoldás, persze ilyet sem egyszerű találni, én is mindig kísérletezek. Vagy egy táp regenerátor áramkör. Ilyet is fejlesztgetek, de még nem értem a végére.

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

kasumi írta:
2026.01.12., hétf. 09:28
MOT64 írta:
Amúgy a DC blokkoló sem egy csodaszer. Ugyan is nem blokkolja a DC-t, csak csökkenteni tudja a szintjét. Ez mellett szimulációval is bizonyítható, hogy durva torzítást csinál a nullátmenet környékén, amivel rendesen elrontja a hangot. Ez nem csak szimuláció, saját tapasztalat is. Bármilyen DC blokkolóval eddig csak romlott a hangminőség.

Ez jó kérdés. Nálam, ahogy írtam, a kapcsolóüzemű tápegységek alkalmazása megszüntetett mindenféle hálózati brummot, zavart (egyszerűen nem viszi át a nagyfrekis trafójuk ezt a frekisávot). A hangminőség is javult, tisztult a hang. Nem utolsó sorban stabilizált tápok, nem változik a kimenőfeszültségük a terhelés hatására (csak minimálisan ~ 20mV) és nem változik a kimenet a hálózati feszültség ingadozásától sem.
Amúgy a hálózaton nem igazi DC feszültség van, nem így kell elképzelni. Hogy is kerülne oda, a KÖF/KIF trafók sem viszik át, illetve pont rövidre is zárják a DC-t. A valóságban a szinuszos feszültség pozitív és negatív fele nem egyformán van terhelve / torzítva, ezért kis mértékben alakra eltér egymástól. Ez matematikailag persze DC komponensként jelentkezik, de inkább úgy képzeld el, mint egy nem teljesen egyforma félperiódusú szinuszjelet. Ezért sem igazán hatásos a blokkoló ellene.
Egy kis kimeneti zajú SMPS a megoldás, persze ilyet sem egyszerű találni, én is mindig kísérletezek. Vagy egy táp regenerátor áramkör. Ilyet is fejlesztgetek, de még nem értem a végére.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3645

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

MOT64 írta:
Szimuláció nélkül is könnyen értelmezhető a diódás DC blokkoló nem ideális működése ennek a hálózati fezültség szinusz nullátmeneténél.
Kettő lényeges dolog rontja az ideálisnak gondolt működését:

1/ A DC blokkoló csak és kizárólag az áram nullátmenetét érzékeli, annak közelében zárnak a diódák. Azonban nekünk a feszültségben keletkező DC-t kellene blokkolni, ami való életben úgy jelenik meg, hogy a hálózati feszültség szinusz +/- periódus nem egyforma területű, integrálú. Azonban az áram csak és kizárólag tisztán ohmikus terhelésen azonos fázisú a feszültséggel. Sajnos a hifi készülékek terhelésére ez csak kivételes esetben jellemző.

2/ A diódás blokkoló az áram nullátmenetében lezár, azonban hogy ekkor se legyen áram megszakítás, ami ráadásul durva lengéseket is okozna a készülék tápegysége RLC hálózatán, ezért az áramot a diódákkal párhuzamosan kötött nagy értékű, szembe között elkókkal fenn kell tartani. Ez a kondenzátor egység azonban a nyitott állapotú diódákhoz képest fázisban közel 90fokkal eltérő áramot szállítanak. Ekkor a szállított áram fázisban ugrik addig míg a diódák ismét kinyitnak.

Ezek mellé oda lehet még számítani a DC blokkoló csatlakozói, vezetékei, diódái, kondenzátorai saját hangját is, amik szerintem már kevesebbet ronthatnak az előbbi két tisztán áramköri viselkedésen.

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 456

Hozzászólás Szerző: kasumi »

MOT64 írta:

Újratervezés

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1232
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

csaba203 írta:
2026.01.09., pén. 14:47
Mi okozhatja illetve milyen eszközzel tudnám ezt a problémát orvosolni?
Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!
Nálam hasonló problémát elhanyagolható szintre csökkentett egy Hydrasound DC szűrő, több mint egy éve használom. Negatív hatását én nem tapasztaltam de én nem vagyok egy nagy kábelguru.

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Nálam minden egyes készüléknek kapcsolóüzemű tápegysége van. A számítógépnek, NAS, DAC, végfok, hangfal. Innentől kezdve pont nem érdekel van-e, és ha van mekkora a DC a hálózaton. A Hi-Fi szempontjából akár 325V egyenfeszültség is lehet a hálózaton, neki az is megfelel. ;)

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Volt már olyan, hogy nem lett hatásos a dc blokkoló, de akkor jött a No2. megoldás...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

csaba203 írta:
2026.01.09., pén. 14:47
Üdv Fórumozók!
Én is egy trafóbúgással kapcsolatos dologban kérnék segítséget, ha esetleg valaki találkozott ilyennel. Nemrég költöztünk egy kertvárosi övezetbe családi házba. Előtte bent a belvárosban társasházban laktunk. Ott nem tapasztaltam a következő dolgot. Szóval azokban a készülékekben amiben toroid trafó van a nap bizonyos szakaszában adhoc jelleggel olyan trafóbúgást tapasztalok ami nem egy állandó enyhe búgás hanem olyan hullámzó jellegű. Tehát felerősödik illetve elhalkul olyan 5-10 mp közötti intervallummal.
Ez van amikor egész nap nem jelentkezik, de van amikor már a hajnali órákban is. 🤔 Hozzáteszem hogy az utcában mi vagyunk az utolsó leágazás. Természetesen a jó régi békebeli légvezetékek vannak semmi földkábel. 🫣 Mi okozhatja illetve milyen eszközzel tudnám ezt a problémát orvosolni?
Pontosan ezek a DC okozta jelenségek a toroid trafók többségével, sajnos. It ebben a topicban is leírtuk már sokszor ezt a jelenséget, az ajánlott diódás DC blokkoló megoldást is. Ezekkel lehet csökkenteni, vagy ha nem túl nagy ez DC hatás, akkor teljesen el is nyomható a DC. Ami valójában soha nem egy DC komponens, de effektív módon azzal modellezhető.

A forrásai, mert nem egy, hanem az adott utcai hálózat majd minden kapcsitápos fogyasztója képes vissza-kifele termelni ezt feszültség jelalak torzulást.
Ebben van egy rossz hírem is számodra. Ha te körzet KÖF/KIF trafóhoz képest távol vagy, utca végén, akkor hozzád nagyobb szinten jelenhet meg ez a DC hatás, mint a trafó közvetlen közelében fogyasztókra. De, ott közelben sem garantált a DC nélküli hálózat. Hozzám képest az utcai trafó kb 150m kábel távolságban van, trafótól házamig én vagyok az 5.családi ház leágazás, és van nálam is időszakosan, változó intenzitású DC hatás toroidon.

huszti-zsolt
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 2867

Hozzászólás Szerző: huszti-zsolt »

greenbio írta:
2026.01.07., szer. 18:15
Újabb eredmények:
Egy cimborámat áthívtam, neki is Rega RB-300 van de Incognito review kit-tel, azzal is búgott a phono.
Van egy tartalék gyári Rega RB300 hangkarom, teljesen gyári, semmi átalakítás. Ezzel is búg, de másképpen és halkabban. És ami érdekes: ha itt a jobb csatorna + csatlakozóját fogom meg, akkor erősödik a búgás. Sőt, ha megfogom a kar menetes alsó festetlen részét az egyik kezemmel, a másik kezemmel pedig a jobb csatorna + ágát érintem, akkor UGYANAZ a búgás, mint a lemezjátszómon lévő Michel Engineering RB-300 karral. Teljesen ugyanaz... gondolkodik.gif
Nos, a helyzet sajnos rosszabb mint elkeserítő. Arról van szó ugyanis, hogy mára a földelés kérdése egyszerűen kaotikussá vált. Vannak házak, ahol ugyan földelt(nek látszik) a hálózati aljzat, de nem az, vagy nem szabványosan az. Aztán vannak földelt készülékek, meg kettős szigetelésű készülékek, meg készülékek ahol a jelföld és a testföld sem szabványos, aztán ott van, hogy ha a hálózat nem földelt de a készülék ezt mindenképpen megkívánná (ilyen a Heed például), aztán.... Szóval a dolog egy merő káosz.
A Rega RB300 például egy olyan kar, ahol a testföld rá van kötve a jelföld jobb csatornájára (nincs külön kivezetett föld kábel), de ez nem önmagában gond, hanem a fogadó készülék földelésével (vagy földeletlenségével) együtt lehet probléma.
Aztán például, hogy hol alakulnak ki földhurkok, megint lutri. Mert amikor sok földelt készülék van összekötve, akkor a földhurok szinte biztos.
Én például egy Edwards kar földelésével szenvedek már egy ideje, és katasztrófa a dolog, mert ha a földhurkot sikerül megszüntetni, akkor sztatikus kisüléseket produkál. És fordítva.
Szóval a helyzet az, hogy egy ilyen probléma jelentkezésekor csak a helyszínen, kísérletezve lehet megoldani a dolgot, már ha meg lehet.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ez lehetséges, dc komponensnek hívják és lehet szűrni, ha van hely a készülékben, akkor ott, vagy egy külön dobozban. Többfélét is lehet kapni, általában meglehetősen túlárazottak, és nem mindig megfelelő teljesítményűek. Én is készítettem már egy csomó ilyen szűrőt, de más is tud, több működő kapcsolás publikus a neten.

csaba203
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: csaba203 »

Üdv Fórumozók!
Én is egy trafóbúgással kapcsolatos dologban kérnék segítséget, ha esetleg valaki találkozott ilyennel. Nemrég költöztünk egy kertvárosi övezetbe családi házba. Előtte bent a belvárosban társasházban laktunk. Ott nem tapasztaltam a következő dolgot. Szóval azokban a készülékekben amiben toroid trafó van a nap bizonyos szakaszában adhoc jelleggel olyan trafóbúgást tapasztalok ami nem egy állandó enyhe búgás hanem olyan hullámzó jellegű. Tehát felerősödik illetve elhalkul olyan 5-10 mp közötti intervallummal.
Ez van amikor egész nap nem jelentkezik, de van amikor már a hajnali órákban is. 🤔 Hozzáteszem hogy az utcában mi vagyunk az utolsó leágazás. Természetesen a jó régi békebeli légvezetékek vannak semmi földkábel. 🫣 Mi okozhatja illetve milyen eszközzel tudnám ezt a problémát orvosolni?

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 426

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Újabb eredmények:
Egy cimborámat áthívtam, neki is Rega RB-300 van de Incognito review kit-tel, azzal is búgott a phono.
Van egy tartalék gyári Rega RB300 hangkarom, teljesen gyári, semmi átalakítás. Ezzel is búg, de másképpen és halkabban. És ami érdekes: ha itt a jobb csatorna + csatlakozóját fogom meg, akkor erősödik a búgás. Sőt, ha megfogom a kar menetes alsó festetlen részét az egyik kezemmel, a másik kezemmel pedig a jobb csatorna + ágát érintem, akkor UGYANAZ a búgás, mint a lemezjátszómon lévő Michel Engineering RB-300 karral. Teljesen ugyanaz... gondolkodik.gif

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

MOT64 írta:
2026.01.06., kedd 15:45
greenbio írta:
2026.01.06., kedd 12:12
Újabb eredmény: a harmadik fázist is kipróbáltam és az is búg. Ergo teljesen mindegy, melyik fázisról megy a sztereó rendszer.
Viszont arra lettem figyelmes, ha a hangkar különböző részeit megfogom (akár festett vagy festetlen fém részeket), akkor változik a búgás. A legerősebb a búgás, ha a hangszedő jobb csatorna + csatlakozóját érintem meg. Érdekes módon a bal csatorna + pontja nem változtat a búgás módján/mértékén.
Ha a hangkar vagy a fémrészek érintésére változik a búgás az nagy valószínűséggel kábelezési hiba. Magyarul, sz@rul van megcsinálva a hangkar kábelezése és valószínűleg a búgásnak semmi köze a hálózaton lévő zavarjelhez. Nálam is járt már olyan lemezjátszó, hogy néztem: Ki a ..... követte le ezt? Minden, mindennel összekötve, földelve, még a csigaház is. Búgott is rendesen. Aztán minden vezeték leforraszt, eredeti elképzelés elfelejt, szisztematikusan minden kábel vissza a megfelelő helyére. Az eredmény: teljes csend.
Próbáld valaki hozzáértővel átnézetni és kijavíttatni! A mindent (is) leföldelünk elv nem jó irány. :rolleyes:
Gyári Michell Engineering RB-300 a kar, de van egy másik gyári hangkarom is, kipróbálom azzal is, köszi a tippet!

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút

greenbio írta:
Újabb eredmény: a harmadik fázist is kipróbáltam és az is búg. Ergo teljesen mindegy, melyik fázisról megy a sztereó rendszer.
Viszont arra lettem figyelmes, ha a hangkar különböző részeit megfogom (akár festett vagy festetlen fém részeket), akkor változik a búgás. A legerősebb a búgás, ha a hangszedő jobb csatorna + csatlakozóját érintem meg. Érdekes módon a bal csatorna + pontja nem változtat a búgás módján/mértékén.
Ha a hangkar vagy a fémrészek érintésére változik a búgás az nagy valószínűséggel kábelezési hiba. Magyarul, sz@rul van megcsinálva a hangkar kábelezése és valószínűleg a búgásnak semmi köze a hálózaton lévő zavarjelhez. Nálam is járt már olyan lemezjátszó, hogy néztem: Ki a ..... követte le ezt? Minden, mindennel összekötve, földelve, még a csigaház is. Búgott is rendesen. Aztán minden vezeték leforraszt, eredeti elképzelés elfelejt, szisztematikusan minden kábel vissza a megfelelő helyére. Az eredmény: teljes csend.
Próbáld valaki hozzáértővel átnézetni és kijavíttatni! A mindent (is) leföldelünk elv nem jó irány. :rolleyes:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

greenbio írta:
Ez azt mutatja valószínűnek, hogy a phono erősítő bemenete és a pickup között van a zaj és brumm képződés. Azt nem írtad, az erősítő nyitott vagy rövidzár bemenettel okoz-e zajt.
A baj forrása lehet vagy maga a pickup, de még inkább a karkábel. Az a hangkar tövében lehet még kritikus, mert ott kell neki könnyen, ellenállás nélkül sokat hajladozni.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

Friss eredmény: most ránéztem és már búg. Ezzel a rendszeres 15:30-as indulás megdőlt. Az aljzatban 238 VAC-t mérek, ahol a phono van.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

GTomi írta:
2026.01.04., vas. 12:07
greenbio írta:
2026.01.04., vas. 10:51
Sziasztok!

Búgás problémával fordulok hozzátok. Családi házban lakok, 3 fázisom van. Nincs napelemem (ergo nincs inverter), nincs hőszivattyú sem. Van egy Heed Quasar phono fokozatom a gyári Q-PSU táppal. Ez a phono fokozatom búg, és csak az, semelyik más forrás a sztereó rendszerben. Ami különösen érdekes, hogy kb 15:30-tól elkezd búgni a phono (mindkét csatorna). 15:30 előtt teljesen csendben van, minden normális.
(.....)

Minden ötletet szívesen fogadok.
Ötletelés: ha a jelenség percre pontos, a szolgáltató is lát(hat)ja a terhelési görbéken, lehet tud segíteni ebben, vagy éppen ő kapcsol be vmi rendszert.

Környéken: ipari telephely gépe, műhely kompresszora, hőszivattyú, napelemes rendszer invertere (még ha neked nincs is) ? Vagy vki elkezdi mindig ugyanakkor tölteni az autóját időzítetten.

(ezek nem feltétlenül az én gondolataim csak :) )
Nem látok jó pár házon belül villanyautót, s ha lenne is szinte kizártnak tartom, hogy január elején minden nap 15:30 körül rakja fel valaki töltőre akár időzítetten is.
1-2 ipari üzem van 1-2km-re de azok most zárva vannak (hétvége+újévi szünet).
Jó pár házon (sőt utcán) belül nincs hőszivattyú sem.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

istvan01 írta:
2026.01.04., vas. 12:28
greenbio írta:
Sziasztok!
Búgás problémával fordulok hozzátok. Családi házban lakok, 3 fázisom van.
Teszt ötletek:
1/ kapcsolj ki minden más otthoni fogyasztót, hűtőket is tesztre, ezzel kiderülne, külső vagy belső a zavar forrása
2/ próbáld ki a harmadik fázist is
3/ Tesztre szerezni egy másik típusú tápegységet, ami feszültség és csatlakozóban alkalmas. Ezzel talán elválik, tápegység a zajra érzékeny
4/ zavar kezdete 15:30 az minden nap, vagy csak munkanap. Az sem mindegy, meddig tart, este, éjszaka
5/ van-e közelben 100-200m-es körzetedben újtelepítésű akkumulátoros napelem rendszer, mert az tud még a napelem inverternél nagyobb zajt csapni a hálózatra kifele is. Persze ezt épületen kívülről nehéz megállapítani. Az sem 100%, hogy ezek a napelemes rendszerek időprogram szerint váltanak át aksi üzemre, de nem kizárt.
6/ még egy. A búgás pickuppal vagy anélkül is van? phono erősítő bemenet rövidzárral is?
Szia!

1: ezt meg fogom tenni
2: ezt is
3: Másik tápegység próba megvolt nálam, azzal is búg (de Husztinál volt az én Q-PSU-m, azzal tesztelte Zsolt, hibát nem tudott megállapítani)
4: a 15:30 körüli indulás tegnapelőtt derült ki, ma is figyelni fogom, illetve a következő napokban is. Tegnap este 22:00-kor még jelen volt a zavar
5: a szomszéd házon van napelem, 2-3 éves lehet azt hiszem. Hogy akkumulátoros-e, azt nem tudom.
6: ezt még nem teszteltem, majd jelentkezem

köszi a tippeket!

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég

hodyka írta:
2026.01.04., vas. 12:39
greenbio írta:
Sziasztok!

Búgás problémával fordulok hozzátok.
A RIAA korrektoron van földelés ?

Ha van vedd le próbára, ha nincs regyél rá, próba

Milyen tipusú táp van hozzá ?

Fotókat tudnál felrakn ia RIAA-ról is ?
Egy Heed Quasar phono Heed Q-PSU táppal ahogyan írtam is. A hangkar (Rega RB-300) földelő vezetéke a Quasar gyári földelési pontjára van csatlakoztatva.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: hodyka »

greenbio írta:
Sziasztok!

Búgás problémával fordulok hozzátok.
A RIAA korrektoron van földelés ?

Ha van vedd le próbára, ha nincs regyél rá, próba

Milyen tipusú táp van hozzá ?

Fotókat tudnál felrakn ia RIAA-ról is ?
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

greenbio írta:
Sziasztok!
Búgás problémával fordulok hozzátok. Családi házban lakok, 3 fázisom van.
Teszt ötletek:
1/ kapcsolj ki minden más otthoni fogyasztót, hűtőket is tesztre, ezzel kiderülne, külső vagy belső a zavar forrása
2/ próbáld ki a harmadik fázist is
3/ Tesztre szerezni egy másik típusú tápegységet, ami feszültség és csatlakozóban alkalmas. Ezzel talán elválik, tápegység a zajra érzékeny
4/ zavar kezdete 15:30 az minden nap, vagy csak munkanap. Az sem mindegy, meddig tart, este, éjszaka
5/ van-e közelben 100-200m-es körzetedben újtelepítésű akkumulátoros napelem rendszer, mert az tud még a napelem inverternél nagyobb zajt csapni a hálózatra kifele is. Persze ezt épületen kívülről nehéz megállapítani. Az sem 100%, hogy ezek a napelemes rendszerek időprogram szerint váltanak át aksi üzemre, de nem kizárt.
6/ még egy. A búgás pickuppal vagy anélkül is van? phono erősítő bemenet rövidzárral is?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára istvan01 2026.01.04., vas. 12:41-kor.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”